tiistai 11. toukokuuta 2010

SM-maastojen ennakko 2010

M 4 km

Maastojuoksun SM-kisat, tuo keväinen kestävyysjuoksuhurmio on täällä taas 16.5.2010. Tällä kertaa Suomen mestaruuksista kilvoitellaan Lahdessa, jossa viimeksi järjestettiin SM-maastot vuonna 1998, silloin tosin syksyllä ja aika lailla raskaammalla reitillä kuin tämänkertainen. Noissa vuoden 1998 kisoissa 17-vuotiaiden poikien kilvoittelun voitti Joensuun Katajan Jukka Keskisalo, josta sittemmin on kohonnut tähti Euroopan ja koko maailman kestävyysjuoksutaivaalle. Jos Keskisalo on Lahdessa mukana, todennäköisesti mikään eikä kukaan voi estää häntä voittamasta miesten 4 kilometrin matkaa, sen verran ylivertainen juoksija hän on kotimaisiin kilpakumppaneihinsa verrattuna. Mikään ei kuitenkaan ole varmaa ennen kuin maalilinja on ylitetty, sillä urheilussa, jota kestävyysjuoksu on isolla U:lla, voi tapahtua mitä vain. Voitto mielessään kilpaan lähtee jälleen yksi 12 kilometrin koitos luultavasti jo takanaan, Lahden Ahkeran maasto-, rata- ja puolimaratonkone Jussi Utriainen. On muistettava, että Keskisalon Euroopan mestaruusvuonna 2006 Keskisalo voitti Utriaisen vain niukin naukin, tosin reitti oli silloin aika heavy, mikä sopii Utriaiselle. Edelleen on muistettava, että vuonna 2007 puolestaan Yli-Kiimingin Nuijamiesten Janne Ukonmaanaho uhitteli tosissaan Keskisalolle, ja sama mielessään – tosin voiton kera – on Ukonmaanaho mukana tälläkin kertaa. Vaarallinen kaveri kilvassa tulee olemaan myös HKV:n Simo Wannas, vuoden 2005 mestari, joka tällä kertaa keskittyy pelkästään, vain ja ainoastaan lyhyelle matkalle. Siinäpä ovat suurimmat ennakkosuosikit, mutta kenties Naantalin Löylyn Rami Tuokolla, Teivo Satyersin vanhalla konnalla Teppo Syrjälällä, Sjundeå IF:n aina itsevarmalla Jarkko Hambergilla ja Heinolan Iskun Riku Marttisella on sanansa sanottavana kärkitaistossa. Joukkuekullan vienee nimiinsä Joensuun Kataja viime vuosien tapaan.

M 12 km

Raasto.comin SM-maastoennakoissa on vuosien varrella yleensä kaikunut tuttu virsi ennakoitaessa miesten pitkän matkan kilpaa. Lahden Ahkeran Jussi Utriainen on niissä veikkauksissa osoittautunut verrattomaksi suosikiksi. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin muuttunut siten, että Utriaisesta on tullut haastaja Joensuun Katajan Matti Räsäseen verrattuna. Viime vuonnahan Räsänen jo kukisti Utriaisen pitkän matkan mittelössä ja nyt, takanaan tuore 28.32-aika kympillä Räsänen on selkeä suosikki. Näiden kahden titaanin takana pronssista kamppailevat viime vuosina rutkasti vammoista kärsinyt Lahden Ahkeran Francis Kirwa (mikäli pystyy juoksemaan), Jyväskylän Kenttäurheilijain kolmikko Henri Manninen, Miika Takala, Juha Puttonen sekä Turun Weikkojen Tuomas Jokinen. Sjundeå IF:n vastikään maratonin 2.16 juosseen Obed Kipkuruin suunnitelmista ei ole tietoa, mutta mikäli hän juoksee, on hän varmasti kärkikahinoissa mukana, vaikka maratonin täytyykin painaa jaloissa jonkin verran. Hyviä sijoituksia kärkkyvät myös Turun Weikkojen raastotandem Mikko Virta – Juha Hellsten sekä Turun Urheiluliiton kolmikko Jukka ja Jaakko Kero sekä Mika Luoto, puhumattakaan Sjundeå IF:n talliin siirtyneestä Lauri Lipiäisestä. Joukkuekilvasta tulee armoton otatus Lahden Ahkeran, JKU:n, Sjundeå IF:n, Turun Weikkojen ja Turun Urheiluliiton kesken. Muistakaa pojat, että jokainen sijoitus ratkaisee, joten yksikin menetetty sija loppukirikamppailussa voi olla mitaleja ajatellen kohtalokas.

N 6 km

Naisten kilpa lienee Lahdessa yhden naisen show. Tämä nainen ei kuitenkaan ole poissaoleva Annemari Sandell-Hyvärinen, vaan Turun Urheiluliiton edustusseurakseen tunnustava Johanna Lehtinen. Koska myöskään Minna Kauppia ja triathlonkone Kaisa Lehtosta ei paikalla näy, muista mitaleista luultavasti tappelevat – ja voi olla että tappelisivat silti vaikka em. kaksikko paikalla olisikin – Espoon Tapioiden Hanna Jantunen, Kälviän Tarmon Johanna Kykyri, Kenttäurheilijat 58:aan vaihtanut Sanna Kullberg, saman seuran Laura Markovaara (jolla toisin vastikään kipaistu mara saattaa hieman painaa) sekä Forssan Salamien Anna-Mari Määttänen ja Janica Mäkelä. Älköön kukaan unohtako myöskään jo lähes vuosikymmen kansallisella huipulla ravannutta Oulun Pyrinnön Elina Lindgreniä sekä hänen seuratoveritartaan, Pauliina Kanervoa. Vaan siinäpä eivät vielä olleet kaikki suosikit. Sokerina pohjalla ompi Helsingfors IF:n kestokone Maria Söderström, jolle Lahti on onnen areena. Kymmenen vuotta sitten hän nimittäin juoksi samassa kaupungissa Kalevan Kisojen 10 000 metrin voittoon täydessä voittavaisuudessa. Hieman arvoitus on Turun Urheiluliiton Andreina Kero, mutta kunnossa ollessaan tämä Saksan maajoukkueessakin esiintynyt kilpajuoksija on lähellä kärkeä. Joukkuekilvan voitto, vain voitto eikä mikään muu kuin voitto saatetaan hyvinkin ratkaista KU-58:n, Forssan Salamien, Turun Urheiluliiton ja Oulun Pyrinnön kesken.

M 22v 6 km

Siinäpä tanner tömisee, kun aikamiespoikajuniorit säntäävät omalle 6 km:n taipaleelleen. Ehkä tämän kilvan suurin suosikki on viime vuoden mitalisti ja vuonna 2007 19-vuotiaiden vastaavan matkan täysin ylivoimaisesti voittanut Karhulan Urheilijoiden Miro Laurila. Kuten viime vuonna(kin) nähtiin, Miro on aika poika kestämään tuskaa. Silloin hän näet esitteli hammasrivistöään kilvan viimeiset 4 km täydessä raastossa. Hallissa ikäluokan 3000 metrillä paras oli herra nimeltään Tapani Kärjä, seura Kalajoen Junkkarit. On varmaa, että Kärjä himoaa mitalia myös maastoista kuin rokkari viinanaukkua. Hän on varmaan hionut tuskansietonsa huippuunsa kotikaupunkinsa hiekkasärkillä. Turun Urheiluliitolla on heittää kisaan jo 10-vuotiaasta saakka yhdessä harjoitellut kaksikko Joonas Lehtinen – Johannes Brunila. Viime kesänä tämä parivaljakko oli mitaleilla ikäluokan SM-kisoissa 3000m esteissä, esiintyi Kalevan Kisoissa, Lehtinen juoksi Ruotsi-ottelussa ja talvella Brunila otti hallissa hopeaa Kärjän takana. Myös Naantalin Löylyn miesten SM-puolimaratonilla säväyttänyt Marko Tuokko, Porin Yleisurheilun herkkä maileri Tommi Sundell, Turun Weikkojen Antti-Pekka Niinistö, Oulun NMKY:n Joonatan Oporta sekä äsken 2000 metrin katukisassa Lehtisen voittanut Parikkalan Urheilijain Panu Jantunen kärkkyvät mitaleja kuin sudet lampaita. Tietenkin monella muullakin on hyvät mahdollisuudet tuoda itselleen ja seurallaan kultaa ja kunniaa. Se ei edellytä muuta kuin jalan laittamista toisen eteen kovempaa kuin muut. Joukkuekilvan ennustaminen on vaikeaa, mutta luultavasti mestaruudesta tulevat kilvoittelemaan ainakin Turun Urheiluliitto, Porin Yleisurheilu, Karhulan Katajaiset ja Oulun NMKY.

N 22v 4 km

22-vuotiaiden naisten sarja on yleensä ollut osanottajamäärältään pienin kilpa SM-maastoissa. Se ei tietenkään ole paikalle vaivautuvien juoksijattarien vika, jotka saapuvat Lahteen edustamaan seurojensa värejä täydessä edustavaisuudessa. Monen papereissa kilvan voittajaksi nousee IF Nykarlebyneijdenin aikuisten 3000m esteiden MM-kisaedustaja Sandra Eriksson. Tiukimman vastuksen hän saattaa saada Forssan Salamain Sanni Klemelältä, joka jo pari vuotta sitten otti mitalin Kalevan Kisojen vitosella ja täten raivasi tiensä Ruotsi-otteluun. Jos joku on varmaa, niin ainakin se, että Rovanimen Lapin Johanna Peiponen ei helpolla luovu kamppailusta isänmaansa mestaruudesta. Myös Haminan Pontevan Kaisa Tynillä saattaa olla sanansa sanottava kärkikamppailussa. Mukaan on ilmoittautunut myös jonkinlaista comebackiä viime vuoden hiljaiselon jälkeen tekevä Jäppilän Urheilijoiden Suvi Miettinen. Muistettakoon, että jo kolme vuotta sitten Suvi tempaisi ratakympin 34 minuuttiin, joka on verratonta raastoa. Joukkuekilpailun mestaruus matkannee Rovaniemelle Rovaniemen Lapin tytärten vieminä.

P 19 6 km

Varsinaisten junioripoitsujen (22-vuotiaat eivät ole oikeasti mitään junioreja) 6 km:n kilpa on usein ollut SM-maastojen mielenkiintoisimpia otatuksia, muistettakoon vaikka Jussi Utriaisen ja Tuomo Lehtisen ankara kamppailu Mikkelissä vuonna 1997 tai Samuli Vasalan ja Jussi Virtasen vastaava Vantaalla 1995. Tällä kertaa suurinta suosikkia junioripoikien mittelöön ei tarvitse kauaa arpoa. Juuan Jänteen Oskari Pennanen on näet esittänyt siksi raikulimaista rallatusta keväällä, että vain hänen ylitseen käy tie voittoon. SM-maantiellä voiton vei Pennasen keskittyessä lihansa kärventämiseen etelän taivaan alla Lammin Säkiän Ville Heikkilä. Toiseksi siinä kestokilvoittelussa ehti Haminan Pontevan oma poika Markus Hämäläinen. Mitali tavoitteenaan kilpaan on myös syytä lähteä Kuivasjärven Auran Toni Lempisen, tuon SM-hallien 3000m:n hopeapojan. Kovaa kuntoa maalaisella tiellä kevään aikana osoittaneet Joensuun Katajan Arttu Vattulainen ja Kangasalan Kisan Martti Siikaluoma on myös laskettava suosikkeihin, sen verran kovia poikia he ovat höyryämään. Kenties Lapin Lukon Kalle ”kala” Keskipoikelalla Turun Urheiluliiton Mikael Hynnisellä ja HKV:n Jouni Virtasella saattaa myös olla mahdollisuuksia kärkipäähän. Asian riippuu tietysti siitä, onko poikien koneissa tarpeeksi kestoa. Joukkuekilvan mitalit saattavat mennä HKV:lle, Kuivasjärven Auralle, Sjundeå IF:lle, Lapin Lukolle tai kenelle vaan.

T 19v 4 km

Kukapa muukaan suosikki 19v tyttöjen voittajaksi olisi kuin SM-maantiellä voiton vienyt Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Ilona Välimäki? No, ainakin IF Nykarlebynejdenin Zenitha Eriksson sekä Porvoon Urheilijain kolmikko Sara Kuivisto, Aurora Holopainen ja Mikaela Söderström. Tietenkin Porvoon tallin pari muutakin juoksijatarta saattavat olla kovan luokan kilvoittelijoita, mitä tulee maastoisaan juoksuun. Mitalikampailuun mielii myös Turun Urheiluliiton kaksikko Veera Sahlberg – Katriina Raininko. Joukkuekullan vie Porvoon urheilijat, vain Porvoon Urheilijat, eikä kukaan muu kuin Porvoon Urheilijat, puhumattakaan Porvoon urheilijoista.

P 17 v 4 km

17-vuotiaiden poikien kilpa on yleensä perin juurin kinkkinen kilpa ennustettavaksi, siksi paljon tilanne voi vaihdella talven hallikisoista maastoihin. Yhtäkkiä joku voi saada koneeseensa rutkasti kestoa, jolloin hän saattaa muuttua heikosta hevosenpennusta nuoreksi orheksi. Olisikohan silti suurin suosikki mestariksi kotiareenallaan laukkaava Lahden Ahkeran Ossi Kekki? SM-halleissa hän nimittäin voitti ikäluokan mestaruuden sekä 800 että 1500 metrillä. SM-maantiellä taas kovinta kyytiä piti legendaarisen SaPun kestävyysjuoksuperinteiden jatkaja Jaakko Piesanen. Aika lailla kestoa tuntuu olevan myös Padasjoen Yrityksen Konsta Vilkmanilla. Kaustisen Pohjan-Veikkojen Miika Pajukangas taas oli mitaleilla sekä hallissa että maantiellä. Raasto.comin saamien tietojen mukaan voittoa niin ikään halajaa Imatran Urheilijain Toni Asikainen. Muita suosikkeja ovat ainakin Kuivasjärven Auran Miika Eskuri, Lapin Lukon Juho Jumisko ja Karhulan Urheilijoiden nuorempi Laurila, etunimeltään Lari. Joukkuekisasta on paha sanoa sitä tai tätä, mutta kai Lahden Ahkera sentään vie kotikentällään voiton?

T 17v 4 km

Nuorimpien tyttöjen kilpa saattaa olla voittotaiston osalta neljän kauppa. Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Saara Nikander näet osoitti SM-maantiellä kovaa kuntoa vetämällä kympin 37.51, mutta aikamoisella rallatuksella häntä säestivät myös Jalasjärven Jalaksen kaksikko Anne Pentinmäki – Sanni Massinen. Alatornion Pirkkojen Anette Haukilahti on taas muilla matkoilla osoittanut olevansa aika kova höyryäjätär. Orimattilan Jymyn kovien kestojunioriperinteiden (esim. Marko Rantanen, Teppo Arola, Jarmo Kumpulainen, Teemu Koponen 1990-luvulla) jatkaja Silja Meronen taivalsi myös SM-maantiellä 10 km alle 40 minuutin, joten hän on suosikki siinä missä muutkin. Kärjessä tulee varmaankin keikkumaan myös Turun Tovereiden Emilia Maaskola, tuo viime vuoden nelonen, jonka isä on juossut 1500m varmasti kovempaa kuin kenenkään muun SM-maastojen osanottajan isä missään sarjassa (siis kovempaa kuin esim. Virenin Masan isä, joka oli muuten Emilia Maaskolan isän idoli nuorena). Joukkuekisan voiton saattavat ratkaista Jalasjärven Jalas, Alatornion Pirkat tai jotkut muut seurat.

Toivokaamme sunnuntaiksi hyvää maastosäätä ja verrattomia kamppailuja sekä turvallista matkaa kaikille Lahteen ja myöhemmin takaisin kotiin, missä puolella isiemme maata kukin asukaan. Liehukoon maamme siniristinen lippu uljaana salossaan osoittamassa maamme mestaruuskisojen koittavan samalla kuin riekkojen laulu kaikuu kesyttämättömän korven uumenista kestävyysjuoksun harrastajia kunnioitten.


[raasto.com]

1 kommentti:

Z kirjoitti...

Oho, unohdin Saara Pekkarisen naisten suosikkien listalta. Voi olla, että joku muukin unohtui. Toivottavasti raasto.comin lukijat ovat valppaita lukiessaan SM-maastojen ennakkoa ja komentoivat jos huomaavat jonkun mielestään mitalisuosikin puuttuvat ennakkoveikkauksista.