perjantai 23. heinäkuuta 2010

EM-maratonin ennakko

Yleisurheilun EM-kisat ovat taas ovella ja kuten aina ennen arvokisoja, on koittanut aika raasto.comin maratonennakon. Naisten 42 kilometrin ja siihen vielä päälle 195 metriä juostava koitos on ohjelmassa kisojen toiseksi viimeisenä päivänä klo 10.05 paikallista aikaa eli klo 11.05 Suomen aikaa. Itkua, raivoa ja hammasten kiristystä maratonfaneille televisioidensa ääressä aiheuttaa se, että samaan aikaan naisten kilvan kanssa on ohjelmassa kaiken maailman äkkilajien karsintoja, joita ainakin Suomen televisiossa tullaan tuttuun tyylin näyttämään runsaasti maratonin kustannuksella. Vuodet ovat opettaneet sen, että mikäli maratonia haluaa arvokisoista seurata, täytyy olla vähintään kolme eri kavavaa kehissä. Ja vaikka samaan aikaan maratonin kanssa ei mitään muista lajeja olisikaan, niin silloin Suomen televisio näyttää yleensä urheilujohtajien tai muiden tyhjäntoimittajien tyhjänpäiväisiä haastatteluja. Tähän on syytä varautua myös Barcelonassa miesten maratonin aikaan sunnuntaina klo 11.05 alkaen, jolloin ei ole muita lajeja menossa.

Naiset

Kenties kovimpana suosikkina naisten maratonkilpaan lähtee Venäjän maantiekonetar Irina Timofejeva (rekordi 2.24.14). Tämä siksi että kovimman mahdollisen luokan arvokisasta, eli olympiamaratonilta Timofejevalta on kohtalainen näyttö takanaan, olihan hän parin vuoden takaisella Pekingin olympiamaratonilla seitsemäs. Muut neljä Venäjän juoksijatarta kilvassa ovat tuttuun tyyliin rekordeiltaan pääosin alle alle 2.30-tason menijättäriä. Heistä mainittakoon erikseen viime vuoden MM-kisassa tappoiskun ennen 30 km:n paalua tehnyt Nailija "julma" Julamanova (enkka 2.26.30).

Perinteinen kestojuoksumaa Italia saa tällä kertaa jalkeille vain kolme juoksijatarta, mutta he ovat kyllä aika laadukkaita maratonin sahaajia. Tämä voidaan päätellä siitä, että niin Rosalia Consolen, Anna Incertin kuin Deborah Toniolonkin rekordit kirjoitetaan pitkästi alle 2.30.

Millaisia juoksijattaria kisaan on ilmoittanut sitten Portugali? No, millaisiapa muitakaan kuin kovia. Kovin heistä tulee olemaan tänä vuonna enarinsa 2.25.44 jossut Marisa Barros, tuo hirmuinen maantiehipsutar. Toinen kova portugalitar kilvassa on luultavasti Ana Dias (2.28.49). Onpa heidän joukkueessan mukana myös Fernanda Ribeiro, tuo 14 vuoden takainen 10 000 metrin olympiavoittaja, joka on juossut maratoninkin parhaimmillaan alle 2.30, niukasti tosin (2.29.48).

Venäjä, Italia ja Portugali taitavat olla kovimmat joukkueet naisten maratonkilvoittelussa, mutta sen lisäksi mukana on aika kovia yksittäisiä raastajattaria, jotka joutuvat ilman joukkueen tukea kantamaan harteillaan raskaana lepäväät kotimaidensa maratonfanien asettamat paineet, joita ei ole mahdollista kestää ilman maratonkeskittyneisyyden ja maratonluoton täydellistä synteesiä. Tällaisista yksinäisistä susittarista on maittava neljän vuoden takaisen EM-maratonin hopeamitalisti ja vuoden 2004 Ateenan olympiamaratonin kuutonen, Serbian Olivera Javtic (rekodi 2.25.23), joka voitti meidän Annemari Sandellimme nenän edestä 22v 10 000 metrin EM-kultaa Turun kisoissa jo vuonna 1997. Onpa mukana myös Romanian kymmenen vuoden takainen olympiahopeamitalisti ja yhdeksän vuoden takainen maailmanmestari sekä vielä vuoden 2008 Pekingin olympiamaratonillakin kahdeksanneksi sijoittunut Lidia Simon (rekordi 2.22.54, tänä vuonnakin 2.27.11). Pohjoismaista väriä kisan kärkitaistoon saattaa tuoda Ruotsin suuri mitalitoivo tai oikestaan mitatoivotar, Isabellah Andersson (enkka 2.26.52, juostu tänä vuonna). Älkäämme unohtako myöskään Liettuan Zivile Balcuinaitea, joka on vedelllyt vuosien varrella alle 2.30-tuloksia kuin kalamies vonkaleita. On tietenkin hyvin mahdollista, että voittaja tulee edellä mainittujen henkilöiden ulkopuolelta, sillä maraton on arvaamattomuudessaan vertaansa vailla, kuten neljän vuoden takainenkin naisten EM-maraton osoitti täydessä osoittavaisuudessa.

Miehet

Kappas vaan, Italia on ilmoittanut miesten kilpaan neljän vuoden takaisen mestarin - vaan ei mestarilaulajan - Stefu Baldinin. Onko tuo vuoden 2004 maratonin olympiavoittaja, vuosien 2001 ja 2003 MM-pronssipoika ja lisäksi vuoden 1998 Euroopan mestari (enkka 2.07.22) tosissaan tekemässä comebackia? Italian joukkue ei ole muutenkaan mikään junioriryhmä, sillä mukana ovat myös lähempänä 40 kuin 30 ikävuotta olevat vanhat kunnon maratonmiehet Migidio Bourifa (enkka 2.09.07), Daniele Caimmi (2.08.59), Ottavio Andriani (2.09.07) ja Ruggero Pertile (2.09.53). Viimeinen Italian kaveri on mies, jonka sanotaan tottelevan nimeä Denis Curzi (2.11.17). Koska joukkueessa saa olla vain viisi miestä, yksi miehistä putoaa kilvasta pois. Järjestääköhän Italia miehilleen "etiopialaiskarsinnat" kilpaa edeltävänä iltana?

Kovan tuntuinen joukkue kilpaan on asettaa myös isäntämaa Espanjalla, jonka miehistöstä varsinkaan Jose-Manuel Martinez (2.08.09) ja Jose Rios (2.07.42) eivät ole monellekaan maratonfanille tuntemattomia. Muut Espanjat joukueen miehistä ovat 2.10-2.13-tasoisia miehiä.

Joukkueista ei voi unohtaa myöskään Portugalin maratonmiehistöä, jonka kapteenina toimii aina varma arvokisajyrä Alberto Chaica (rekordi 2.09.25). On varmaa, että Alberto ei lähde kilpaan ellei hän ole 100 prosenttisen pullollaan maratonluottoa. Muut Portugalin joukkueen miehet ovat juosseet martin + tonin välille 2.11-2.13.

Maratonin Euroopan cupin mitalisijoituksista kamppailtaessa mitaleilla voi olla myös Venäjän miehistö, jossa ei tosin ole Italian, Espanjan ja Portugalin joukkueen tavoin suuria tähtiä, mutta sen sijaan tasaisen varmoja 2.10-2.12 miehiä. Kovin heistä on kenties Oleg Kulkov.

Ähäkutti, siinäpä eivät ollaatkaan kaikki kovat joukkueet. Erittäin kova kolmikko kilpaan on heittää Puolalla. Heidän maratonhylkiöistään näet Henryk Szost ja Adam Draczyski ovat juosseet tänä vuonna ajat 2.10.27 ja 2.10.49, eikä maan kolmaskaan mies, Mariuz Gizynskikään ole käyttänyt vuonna 2010 42195 metriin kuin 2.13.30. Kolme miestä tarkoittaa kuitenkin sitä, että joukkuetuloksen saamiseksi yhdenkään Puolan miehen ei ole varaa keskeyttää.

Maansa yksittäisistä edustajasta on suorastaan pakko mainita vielä pari maratonherraa. Mukana on nimittäin Stefun lisäksi myös toinen komebäkkimies, viime EM-kisojen hopeapoika, vuoden 1997 MM-pronssimies ja vuoden 2008 olympiamaran kuutonen, Sveitsin yksinäinen suuruus, Viktor Röthlin (enkka 2.07.23). Viktorin naapurimaasta, Itävallasta tulee kisaan myös aika kova maratonmies, jo kymmenen vuotta sitten olympiakisoissa 3000 metrin esteissä kahdeksanneksi sijoittunut ja sittemmin maratonille siirtynyt Günther Weidlinger (rekodri 2.10.47). Weidlinger omistaa Itävallan ennätykset kaikilla matkoilla 1500 metristä (3.34) maratoniin.

Maratonfanit tuskin malttavat odottaa kisojen kahdelle viimeiselle päivälle, että maratonkilvat pääsevät liikkeelle tuossa vuoden 1992 olympiakaupungissa, missä juostiin raastavin ja unohtumattomin olympiamarton koskaan. Toivottavasti tämänkertaisesta mittelöstä on tulossa sellainen spektaakkeli, jonka maratonfanit tulevat muistamaan vielä vanhoina päivinäänkin istuessaan kiikkustuoleissaan täydessä maratonmuistelossa.

[european-athletics.org & raasto.com]

Ei kommentteja: