perjantai 1. heinäkuuta 2011

5000m kuolemassa sukupuuttoon

Kirjoitin tästä viime vuonna ja kirjoitan myös tänä vuonna ja todennäköisesti tulen kirjoittamaan ensi vuonna, ellei tahti muutu. Edessä on jokavuotiset kestävyysjuoksukarnevaalit, mutta eipä ole siellä 5000 metrin kilpaa tarjolla. Sitä vastoin iänikuista välimatkaa ja arvokisoihin kuulumatonta 3000 metriä juostaan Suomen suvessa joka puolella, niin myös kestävyysjuoksukarnevaaleilla. Nopea vilkaisu kilpailukalenteriin osoittaa, että jos vitosen kisoja ei ollut maassamme tarjolla alkukaudella, ei niitä ole kovin paljon myöskään loppukaudella. Jos jätetään SM-kisat ja PM-kisat pois, maamme tärkeimmissä koitoksissa vitosta juostaan vain Joensuun eliittikisoissa sekä Hämeenlinnan ja Kristiinankaupungin tähtikisoissa. Joensuu on muuten ainoa koko eliittikisasarjasta, jossa on ohjelmassa vitonen. Lisäksi parissa kansallisessa kisassa on ohjelmassa vitonen. Ilman näitä tilanne olisi vitosen osalta 100 prosenttinen waterloo. Viime vuonna hieno Kalevan Kisojen vitonen kaunisti tilastoja huomattavasti, mutta kuinka käy tänä vuonna, kun vitonen juostaan sunnuntaina iltapäivällä kuumimpaan aikaan?

Mistä kolmosen ylivalta suhteessa vitoseen sitten johtuu? Se on tietenkin ymmärrettävää siinä mielessä, että kolmosta on mukavampi juosta kuin vitosta, koska siinä ei tarvitse juosta niin montaa kierrosta. Lisäksi kolmosella ei tarvitse kärsiä niin kauan kuin vitosella. Tästäkö johtuu, että vastikään Keuruun kolmosella oli sakkia pilvien pimein, mutta Saarijärven perinteisten juhannuskisojen vitosella pari päivää myöhemmin ei? Vielä 1990-luvulla Saarijärven vitosella oli jopa kaksi erää, mutta nyt on hädin tuskin enää yhtäkään erää, vaikka vitosen kisoista ei alkukaudella todellakaan ollut ylitarjontaa.Toki on sanottava, että hyvä että edes kolmonen kiinnostaa. Edessä voivat olla tulevaisuudessa ajat, jolloin pisin ratamatka Suomen kisoissa on 1500 metriä. Kaikki kunnia saarijärveläisille, kun viitsivät sitkeästi pitää vitosta ohjelmassaan vuodesta toiseen, vaikka se ei enää juoksijoita kiinnostakaan.

Järjestäjien mielestä kolmosen kisoja on varmaan mukavampi järjestää, kun siinä ei tarvitse laskea niin montaa kierrosta kuin vitosella. On myös huomattava, että nykypäivän lyhytjännitteisessä yhteiskunnassa katsojien ei tarvitse katsoa niin kauan miesten ja naisten ravaamista kentän ympäri, kun juostaan korkeintaan kolmonen. Juoksijoiden katsomisen sijaan voikin keskittyä täydellä teholla ämyreistä huutavan jumputtavan musiikin kuuntelun äkkilajien tahdissa sekä tietenkin virvokkeiden nauttimiseen. Kun lisäksi joitain urheilujohtajiamme ja heidän hännystelijöitään ei voisi vitonen vähempää kiinnostaa, siinä myös yksi syy vitosen vieroksumiseen kisajärjestäjien taholta.

[Z]

Ei kommentteja: