maanantai 20. helmikuuta 2012

SM-hallit Tampereella

Yleisen urheilun sisä SM-kisat pidettiin Tampereella 18.-19.2. Siellä moni himosi tuloksellisuutta kuin ummetuksesta kärsivät uloksellisuutta. Valitettavasti eräät tällä hallikaudella juosseet huippumme pysyivät Tampereelta poissa kuin suunnistajat soissa, mutta se ei tietenkään ollut paikalla olijoiden vika.

Ensimmäinen kilpailupäivänä ohjelmassa oli ainoastaan 1500 metrin koitokset. Toki ohjelmassa oli jotain äkki- ja pomppulajeja, mutta kun puhutaan urheilusta, äkki- ja pomppulajit jäävät tietenkin urheilullisen toiminnan ulkopuolelle.

Miesten 1500 metrillä alku mentiin päälle neljän minuutin vauhtia ja loppu alle neljän minuutin vauhtia. Tässä armottomassa kiihdytyksessä kovin oli kovaa kuntoa hallikaudella esittänyt Porin Yleisurheilun Tommi Sundell ajalla 3.52.47. Sundell saattaa hyvinkin hätyytellä mielimatkallaan 3.40-rajaa ensi kesänä, vetihän hän 200 hallikirnussa taannoin ajan 3.47.97. On myös muistettava, että viime kesänä hän juoksi ennätyksekseen niinkin mukavat lukemat kuin 3.44.14. Hopeisen mitskun verkkareidensa taskuun palkintojen jaon jälkeen sai tunkea Espoon Tapioiden Tuomo Salonen (3.53.97). Salosen hallikausi on ollut melkoisen hyvä siihen nähden, että vielä marraskuussa hän harjoitteli sauvakävelyä kestävyyspitoisen kirmaamisen sijaan. Pronssia kotiinsa sai vietäväksi HKV:n edustaja, Yhdysvalloista isiemme maahan palannut Aki Nummela. Hänen aikansa oli 3.54.42. Hieman Nummelalle hävisi (3.54.63) viime kesänä läpimurtonsa kansalliselle mailerihuipulle tehnyt Karhulan Urheilijoiden Miro Laurila. Jos joku on varmaa, niin se on aivan varmaa, että viidenneksi, kuudenneksi ja seitsemänneksi sijoittuneet Sjundeå IF:n Jarkko Hamberg (3.55.67), Turun Urheiluliiton Joonas Lehtinen (3.56.26) ja Karhulan Katajaisten Ilari Piipponen (3.58.63) tulevat kesällä juoksemaan 1500 metriä alle 3.50. Piipponen sen jo viime kesänä tekikin ja Hamberg on rikkonut kyseisen rajan kolme vuotta sitten hallissa. Toki nämä kaverit tavoittelevat unelmissaan paljon muutakin kuin 3.50 alitusta. Vain kohtalo tulee kertomaan, kuinka heidän on kestävyysjuoksun armottoman sällitämmättömässä maailmassa käyvä.

Naisten 1500 metrillä mentiin ensimmäinen 400 metriä samaa vauhtia kuin miesten kilvassa, mutta sitten naisilla alkoi alkuvauhti painaa. Voittajaksi tässä selviytymistaistelussa selvisi eurooppalaisesta mailista leipälajinsa löytänyt IK Falkenin Karin Storbacka ajalla 4.19.75. Paljoa hänelle eivät kuitenkaan jääneet muut mitalistit, Haminan Pontevan Kaisa Tyni (4.20.56) ja IF Nykarlebynejdenin Heidi Eriksson (4.21.47). Sen jälkeen tulikin suuri ero seuraavaksi sijoittuneeseen Karhulan Katajaisten Oona Kettuseen (4.27.15). Tämä nelikko alitti neljän ja puolen minuutin haamuisan rajan, mutta maaliin juoksi yhdeksän kilpailijatarta, mikä tarkoittaa sitä, että naaraat peittosivat osanottajamäärässään urokset kuin rokkarit humppamiehet.

Seuraavana päivänä Pirkkahallissa nähtii kaiken maailman hyppylajien pullistelijoita, ilveilijöitä ja huonoja amatöörinäyttelijöitä ilman paitaa, mutta toki kisoissa myös urheiltiin. Miesten 3000 metrillä oli 16 miestä tavoittelemassa onnistuneisuutta kuin Kanervan Ike sonnistuneisuutta. Kärkikolmikko mullistelikin täydessä sonnistuneisuudessa alle kahdeksan minuutin ja 20 sekunnin. Voittajaksi selvisi loppusuoran välienselvittelyssä Sjundeå IF:n vuoristokauris Jarkko Hamberg ajalla 8.17.35. Hän voitti samalla myös SM-hallien paras irvistys -kilpailun. Sekä 3000 metrillä että paras irvistys -kilpalussa hopeaa sai HKV:n Aki Nummela. Hän juoksi 8.18.23, mikä ennustaa selvähköä yhdeksän minuutin alitusta kesällä 3000 metrin esteissä. Huono irvistys ei ollut myöskään pronssia saaneella Seinäjoen Seudun Urheilijoiden miehellä Joonas Harjamäellä, joka latoi tuloksiselle taululle ajan 8.19.78. Estemiehelle meni myös seuraava sija, mikä on mahdollista päätellä siitä, että Naantalin Löylyn keltamustat värit Turun Urheiluliiton mustakeltaisiin väreihin vaihtanut Rami Tuokko oli maalin jälkeisessä kanveesissa neljäntenä 8.21.58 kuluttua lähtölaukauksesta. Viides oli saman seuran mies ja Itä-Suomen yliopiston kauhu Joonas Lehtinen (8.26.38). Vielä kuudeskin mies, Karhulan Katajaisten Ilari Piipponen alitti kahdeksan ja puolen minuutin rajan. Hän näet latoi 3000 metriä aikaan 8.27.84.

Eipä ollut huono kilpa naistenkaan 3000 metriä, sillä siinä IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson teki tiluttelevaisen soolon. Hän ei peesalillut metriäkään, vaan veti kuin vauhkoontunut kenguru 10 kierrosta Pirkkahallin rataa aikaan 9.06.75. Hänen tämän hallikauden kunnollaan pitäisi kulkea esteet noin 9.30:een, jos estetekniikka on kuosissaan. Hopealle sijoittui jatkuville vastoinkäymisille jatkuvasti pitkää nenää näyttävä Joensuun Katajan Johanna Lehtinen, hyvällä ajalla hänkin (9.13.67). Jos Lehtisen jalat kestävät, hänet nähdään ensi kesänä Suomea edustamassa ainakin EM-kisoissa. Kolmanneksi kilvassa sijoittui nuori voima tai pikemminkin nuori voimatar, Karhulan Katajaisten Oona Kettunen. Hänen aikansa oli 9.29.46. Mitalisen kolmikon lisäksi mukaan muu nainen ei alittanut yhdeksän minuutin ja siihen vielä päälle lisätyn 30 sekunnin rajaa, mutta seitsemän naistä riensi maaliin ennen kuin kello oli päällittänyt kymmenen tuskaista minuuttia.

Kuinka kävi sitten pika- ja kestojuoksun sekoituksessa 800 metrillä? No, kuinkapa muutenkaan kuin siten, että Porin Yleisurheilun Tommi Sundell voitti kirissä muut ajallaan 1.53.47. Tiukille hänet kuitenkin pistivät Espoon Tapioiden Tuomo Salonen (1.53.56) ja Pyhäjärven Pohdin Rami Oravakangas (1.53.86). Kilpa juostiin kahdessa erässä, sillä alkueriä ei paremman tekemisen puutteessa vaivauduttu järjestämään. Sundellin ja kumppaneiden kanssa eri erässä pinkonut Esbo IF:n Robet Rotkirch sijoittui kokonaiskilpailussa neljänneksi ajalla 1.54.15 ja kisoissa kolme matkaa juossut HKV:n Aki Nummela viidenneksi tuloksella 1.54.39. Myös kokonaistuloksissa kuudenneksi sijoittunut Kristiinan Urheilijoiden eli Krisun Mikko Pellin raaka peli 1.55-muuria vastaan tuotti tulosta (1.54.70).

Naisten 800 metrillä HKV:n Suvi Selvenius ampaisi paukusta keulaan täynnä patoutunutta vauhti-intoa. Hän pysyikin keulassa lähes, mutta vain lähes maaliin asti. Metrin päässä maalissa Selveniuksen sivuutti Haminan Pontevain Kaisa Tyni. Hän leikkasi elektronisen maalikamerasäteen ajassa 2.09.42. Selveniuksen (2.09.45) jälkeen pronssille sijoittui Raision Kuulan Heidi Pappila (2.10.28), jolla oli loppusuoralla vielä seuraa Turun Urheiluliiton kaksikosta Venla (2.11.21) ja Aino (2.12.73) Paunonen. Heidän isänsä ja äitinsä ovat kuulemma joskus jotain juosseet. Porvoon Urheilijoiden Sara Kuivistokin (2.12.74) saattoi maalissa onnitella itseään 2.13-alituksesta.

Niin olivat yleisen urheilun sisällä pidettävien lajien Suomen mestaruuskilpailut kilpailtu ja kohti etelän maita vie monen kestokoneen keväinen tie. Siellä hiotaan vauhtikestonopeuskestokestokesto sellaiseksi, että ennätykset rikkoutuvat olympiakesänä kuin kävyt oravan hampaissa.

[raasto.com & tilastopaja.fi]

Ei kommentteja: