lauantai 26. heinäkuuta 2008

Kalevalaiset lauantai

Kalevan kisoissa kilpaillaan tänään kaksi hienoa keskimatkan kilpailua.

Naisten 1500 metrin kilpailun käsikirjoitus näyttää etukäteen melko selvältä. Kokkolan kaksosten Järvenpää -sistersien kausi on toistaiseksi sujunut hiukan eri suuntiin, mutta Kalevalaisissa tyttärien tiet jälleen kohtaavat. Marin kausi on odotuksiin nähden mennyt aavistuksen pöpelikköön, mutta se ei estä naista juoksemasta tänään helpohkoon voittoon. Marin kauden paras 4.15 tuskin tänään kohenee, mutta hittojako siinä, nyt juostaan mestaruudet pois kuleksimasta. Duon toinen osapuoli Minna, on yleensä tottunut säestämään siskoaan taustalta ja niin tulee asian laita olemaan tänäänkin. Tänä kesänä Minnan juoksu on sujunut pitkästä aikaa varsin mukavasti ja etenkin tonnniviidellä nainen on ollut hyvässä lyönnissä. Kauden noteeraus 4.23 uupuu hänen omasta ennätyksestään ainoastaan kaksi sekuntia. Minna on tänään oiva ehdokas hopeapallille siskonsa seuraksi palkintojen jakajia pussailemaan.

Järvenpäiden kovin haastaja tulee Porvoosta. Ei, hän ei ole lajikapteeni Tommy Ekblom vaan Annika Rikberg. Tommykin on toki lyönnissä, mutta naisten kisaan miestä ei sentään päästetä. Ensi kesän 50-vuotiaiden MM-kilpailuissa Lahdessa Tommy "Gå Snabbare till Hinder" Ekblom sen sijaan olisi edelleenkin kova sana. No mutta juu, asiaan. Loukkaantumisistaan toipunut Annika Rikberg on tehnyt tänä kesänä ilahduttavan paluun kilparadoille. Vaikeiden jalkavaivojen jälkeen ensimmäiset kilpailut ovat sujuneet mukiin menevästi ja sisukkaan mimmin kunto on nousussa. Annika saattaa olla kilpailun vauhdittajan roolissa ja ties vaikka pystyisi siten pudottamaan Mi Järvenpään völjyystään. Mene ja tiedä, gå och vet. Tai jotain.

Mitalitaistoon itsensä on tyrkkäämässä myös Saara Pekkarinen. Pekkarisen taso on vakiintunut 4.25-4.27 tasolle, josta on hyvä kampeutua mitalijunaan mukaan. Rohkealla juoksulla Pekkarinen voi nousta jopa hopealle tänään.

Naisten 1500 metrin kansallinen taso on pikkuhiljaa tiivistymässä. 4.30 huitteille itsensä ovat raivanneet tänä kesänä uusina niminä sekä molemmat Sajannin siskokset, Forssan juniori Sanni Klemelä että myös Heidi Eriksson. Kun samasta kastista löytyvät myös tutut nimet Minna Nummela, Hanna Haavikko ja Anna-Mari Määttänen on luvassa mainio kotimainen kilpa. Erikoismausteensa kisaan tuo kilpailujen aikataulu. Naiset nimittäin juoksevat päivällä 800 metrin alkuerät, joihin moni tonniviiden finalisti osallistuu.

Miesten kasi tulee olemaan yhden miehen soolo. Suurella itseluottamuksella kilpaileva Mikko Lahtio ei pelkää vauhtia, eikä etenkään taktiikkajuoksuja. Oikeastaan aivan sama miten juostaan, Lahtio voittaa. Jollei kaadu. Hieno juoksija kertakaikkiaan.

Kakkoseksi on ehdolla Robert "Rotich" Rotkirch. Esbo IF:n ukon parasta ei ole tällä kaudella vielä nähty. Viime kesänä Lapinlahdella kulki näyttävästi 1.48:aan, johon hän ei ole toistaiseksi tällä kaudella vielä aivan yltänyt. On mielenkiintoista nähdä millä tavoin Rotkirch lähtee juoksemaan. Tuleeko Lahtiolle todellista haastetta, vai juoksevatko muut vain hopeasta?

Saksan maalla kuntonsa huippuiskuun viritellyt mainio Kalevan kisa juoksija Jonas "German Tank" Hamm on saapunut Tampereelle täynnä taistelutahtoa. Jonas polkaisi viime viikonloppuna kauden kotimaisen kärkiajan 1500 metrillä, 3.41 ja risat. Hamm onkin puolimailin jokeri, joka voi sekoittaa pakan kokonaan. Kauden noteeraus 1.50,64 ei kerro koko totuutta vaan Hammin liivistä löytynee aineksia parempaan.

Miesten kasi on aina vaikeasti ennakoitava matka, jolla voi tapahtua mitä tahansa. Mitalit eivät ole kirkossa kuulutettuja ennen kuin vasta palkintojenjaossa. Seremonioihin halajaa tänään edellä mainuttujen lisäksi kiivaasti myös Tommy Granlund, joka saattaa intoutua vaikka vauhtiveikonkin rooliin. Rohkeutta mieheltä ei meinaan puutu. Mukana on myös tasaisesti juoksuaan parantuva Mikael Bergdahl, kovaa rynnivä Aki "Tippaaja" Nummela sekä nuori Anders Lindahl että myös kauden komeetta Rami Oravakangas.

Vaan yksi on joukosta poissa. Eilen kasin alkuerien jälkeen rakkaat kilpakaverinsa kätteli viimeistä kertaa Kalevalaisissa startannut Suomen Alan Webb, Tripla-Tee, Tino-Taneli Tanttu. Uransa aikana monet komeat taistelujuoksut kansalle esittänyt Tino, on päättänyt ripustaa piikkarinsa siihen kuuluisaan naulaan, jolla roikkuu jo satojatuhansia erimallisia juoksukenkiä. Raasto.com tervehtii vuonna 2002 1.49,89 recordikseen paukutellutta Tinoa kunniottaen, nostaa peukalonsa pystyyn ja kätensä lippaan - kiitos Tino!

Veikkaukset:

N 1500m:

1. Ma Järvenpää
2. Mi Järvenpää
3. Rikberg

M 800m:

1. Lahtio
2. Hamm
3. Rotkirch

Ei kommentteja: