lauantai 31. heinäkuuta 2010

Muita suomalaisia suorituksia kuluneella viikolla

Kuin varkain ehdittiin Tanskassa taas juosta Etape Bornholm, tuo veikea viiden paivan juoksukilpa. Siella Sjundean Obed Kipkurui karasi sellaista kyytia, etta voitto irtosi hanelle selvalla parin minuutin marginaalilla ajalla 2.09.36. Han voitti jokaisen osuuden yleensa ihan kunnon erolla. Simo Wannas kavi varmistelemassa kirikisojen voittoja ja tallaisin tavoittein han sijoittui kokonaiskisassa 11. sijalle ajalla 2.19.52.

Naisissa Sanna Kullberg juoksi kokonaiskisan toiseksi ajalla 2.34.55. Han jai Tanskan Anne-Mette Aagaardille puolisentoista minuuttia.Kullberg kellotti mm. viimeisella osuudella maantiekympin ennatyksensa, 35:22. Tuosta viela Sannan haastattelu.

Aiemmin talla viikolla juostiin myos BMC:n kilpa Watfordissa. Siella miesten 1500m:n b-erassa Turun Joonas Lehtinen kellotti 3:50,69, jolla irtosi kisan 5. sija. Tuosta video kisasta. Myos Panu Jantunen nahtiin karaamassa Watfordin tartanilla miesten 800m:n B-erassa. Han sijoittui neljanneksi ajalla 1:53,03.

Oliko viela muuta?

[flotrack.org, etape-bornholm.dk]

perjantai 30. heinäkuuta 2010

Janne Ukonmaanaho persoonalliseen rekordiinsa Barcelonassa

Päivän 3000m esteiden alkuerissä on mukana pari suomalaista kesto-orhea. Heistä tällä kertaa paremmin suoritui erässä kaksi Juossut Ylikiimingin Nuijamiesten Janne Ukonmaanaho, joka juoksi erässään yhdeksänneksi ajalla 8.33.48. Tällä omalla ennätyksellään (aiempi rekordi 8.36.30) vuoden 2003 nuorten EM-kisojen nelonen oli lähellä jatkopaikkaa, sillä viimeisenä esteiden finaaliin mentiin ajalla 8.31.88. Ensimmäisessä erässä Seinäjoen Seudun Urheilijain Joonas Harjamäki juoksi tuloksen 8.47.24 ja oli eränsä 11.

Eilen oli myös mukana pari suoamalaista kestokonetta vitosen erissä, mutta kymppi taisi painaa vielä aika lailla poikiemme kintereissä. Joka tapauksessa kaikkensa poikamme yrittivät Barcelonassa niin vitosella, kympillä, esteissä kuin tonnivitosellakin.

Vuoden 1971 kympin ja vitosen Euroopan mestari Juha Väätäinen kirjoitti kympin jälkeen Blogissaan Utriaisen ja Räsäsen suorituksista näin:

"Suomalaisten osalta voi vain todeta, että heppoiset ovat poikain eväät. Onko syynä pelkkä kunnottomuus vai perinpohjainen asennevamma, mene ja tiedä, mutta liikaa on " lampaita " letkan jatkona jo nyt! Vai oliko mieltä ylentävää katsella selällään maalissa makaavaa turistijuoksijaa Barcan illassa tai hetkeä, kun Mo ohitti Matin kierroksella?"

Todettakoon tähän, että Euroopan 13 (yhdeksän sekuntia pistesijasta) ja 17 parhaat kympin juoksijat olivat Barcelonassa paljon vähemmän turisteja kuin Väätäinen itse Ateenan EM-kisoissa 1969, jolloin mies oli kisapaikalla Suomen joukkueen edustajana, mutta ei juossut kisoissa matkan matkaa. Siinäpä vasta todellista turismia. Mielenkiintoista on tässä myös "turistin" määritelmä. Väätäinen ei määrittele tarkemmin sitä, mitä hän tarkoittaa "turistilla". Mutta jos turistin määritelmä on esimerkiksi pistesija, niin Väätäinen oli itse turistina myös Münchenissä 1972. Oltiin sitä siis "turisteja" ennekin, mikäli tällaista iltalehtien likasankojournalismista tuttua termiä halutaan viljellä.

[raasto.com & juhavaatainen.info/blogi]

keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Kova kilpa naisten kympillä, suomalaiset kestokoneet karsiutuivat

Barcelonan, tuon kaikkien raastajien riemupaikan, EM-kisojen toisena kilpailupäivänä oli kehissä yksi kestojuoksufinaali, nimittäin naisten 10 000m. Sillä voittoon (31.10.23) nelisti Turkin olympiahopeamitalisti ja 25 kierrosta 400 metrin kiirastulta pari vuotta sitten Pekingissä alle puoli tuntia juossut Elvan Abeylegesse. Hänen sekä miesten kilvan voittaja Mo Farahin voittoajat kertovat olosuhteista kaiken. Molemmat kympin kisat ovat osoittaneet kisakaupungissa vallitsevan kestävyysjuoksun harjoittamiseen suorastaan epäinhimillisen pätsin. Vaikka miesten kympillä mentiin alku hiljaa, ei loppukaan ollut valtaisaa nelistystä edes kärjeltä. Sama kaava toistui naisten kilvassa, jossa Abeylegesse suorastaan kärsi hirveissä tuskissa viimeiset 3 km, vaikka hän ei vetänyt kuin 75-77 sekunnin kierroksia. Molempien kisojen jälkeen rata oli valtoimenaan kanveesissa makoilevia juoksijoita ja juoksijattaria aivan kuin konekiväärituli olisi niittänyt kympin hitsaajat lakoon.

Oli miten oli, mitalit löysivät myös naisten kilvassa omistajansa. Hopealle juoksi neljän vuoden takainen mestari, Venäjän Inga Abitova ajalla 31.22.83 ja pronssia kaulaansa sai Portugalin Jessica Augusto (31.25.77). Vain 13 juoksijatarta jaksoi maaliin, sillä osa naisista vajosi kesken kilvan kanveesiin kuumuuden ja kosteuden tuupertamana. Keskeyttäneiden joukossa oli mm. 5000 metrin Euroopan ennätysnainen (14.23.75) ja maratoninkin aikaan 2.22.00 juossut Lilia Shobukhova. "Oli hirveää juosta tässä kosteudessa", tuumi toisena maaliin tullut Abitova, kuitenkin täydessä hopeaonnellisuudessa.

Suomalaisia kestokoneita oli radalla aimo nippu. Heistä ensimmäisenä kehissä oli Sandra Eriksson, joka veti keskipäivän varjottomassa pätsissä 7 ja puoli kierrosta esteiden kera lähelle kauden parastaan ajallaan 9.55.73. Se ei aivan rittänyt jatkoon, sillä viimeisenä ajan perusteella finaaliin mentiin tuloksella 9.53.43.

Toisena radalla esiintyi Mikko Lahtio, joka kompasteli erässään ajan 1.51.76 ja luovutti lopussa täysin raaston. Tämä ei ollut ainoa kerta kun Mikko Kompuroi ruuhkajuoksussa, sillä vastaavaa on nähty ennenkin. Tulevaisuutta varten hänen tulisi kenties miettiä jotain muuta taktiikka kuin ruuhkassa juoksemista, kun tuloksena on aina kompurointia. Lisäksi arvokisoissa hölkkäily loppusuoralla muiden mentyä menojaan lopuun asti kaikkeaan yrittämättä ei kaikkia miellytä.

Viimeisenä illan hämyn jo koittessa radalla olivat 1500m juoksijamme. Lähimpänä finaalipaikkaa heistä oli toisessa erässä juossut Niclas Sandells, joka tykitti matkan aikaan 3.42.82. Viimeisenä finaaliin mentiin ajalla 3.42.40. Mikael Bergdahl juoksi samassa erässä Sandellsin kanssa 3.43.90. Jonas Hamm saavutti ensimmäisessä erässä tuloksen 3.44.98.

[raasto.com & european-athletics.org]

EM-Barcelona II

EM-kisojen toisena paivana kestofanit kuivattelevat verkkokalvojaan seuraavien suomalaisten suorituksista ilakoiden. Puolen paivan jalkeen (12.30) starttaa Sandra Eriksson naisten 3000m esteiden ekassa erassa. Rahtunen tuon (13.10) jalkeen nahdaan, miten Mikko Lahtio kilvoittelee miesten 800m alkuerissa. Illalla (alkaen 21.40) juostaan miesten 1500m:n alkuerat, joissa nahdaan Jonas Hamm (1. era), Niclas Sandells (2. era) ja Mikael Bergdahl (2. era).

Raastoa!

[raasto.com]

Utriainen juoksi maltilla

Barcelonan EM-kymppi oli varsinainen arvokisajuoksu sisaltaen etanamaisen alkupuolen, puolimatkan nykaisyn ja mitalien ratkomisen kirikilvoittelulla. Ensimmainen 5000m taittui ajassa 14.38, jonka jalkeen alkoi tapahtua. Ennen tuota puolen matkan nykaisya suomalaiset Matti Rasanen ja Jussi Utriainen olivat hyvin mukana menossa.

Finaaliporukan hajotessa karki- ja paajoukoiksi suomalaiset loytyivat paajoukon jonosta. Karjessa britit Farah ja Thompson piti itsensa hyvin hollilla seuranaan muun muassa Espanjan Ayad Lamdassen. Chris Thompsonin revitellessa karkijoukko supistui 7km:n huulilla kahdeksaan mieheen. Pian tuon jalkeen Mo Farah nousi viitteloimaan Thompsonin rinnalle ja painoi kaasua. Tata nykaisya kykeni seuraamaan ainoastaan Espanjan Lamdassen. Farah alkoi himmailla paria kierrosta ennen maalia ja jatkoi viittelya Thompsonin suuntaan, joka veti karjen perassa raastanutta sakkia. Tassa vaiheessa oli melko selvaa, etta Farahin ehka hieman ylimieliseltakin nayttanyt ei tule kostautumaan tuossa 25 asteisessa illassa. Kirikierroksella olikin sitten silmien edessa tarjolla Farahin irtonainen loikka ja hanen perassaan Thompsonin ja Italian Daniele Meuccin maaliviivalle asti jatkunut kiri. Farah voitti Iso-Britannialle historiallisen EM-kullan ajalla 28:24,99. Thompson kyettiin erottamaan kaksikosta ensimmaiseksi samalla ajalla (28:27,33) Meuccin kanssa.

Jussi Utriainen juoksi kilpailussa pitkaan viimeisena, mutta juoksi loppua kohden ovelasti vilkku paalla ohitellen kilpaveljiaan yksi kerrallaan saavuttaen lopulta sijan 13 ajalla 29:16,27. Utriaista hieman karkkaammin kisannut Matti Rasanen uupui viimeisella neljalla kilometrilla 17:nneksi ajalla 29:45,95. Suomalaisten sijoitukset olivat 10000m arvokisoissa parhaat 24 vuoteen.

[raasto.com]

tiistai 27. heinäkuuta 2010

Keskisalo ei starttaa EM-esteissä

Raasto.comin toimituksessa on sietämättömän vaikea niellä uutinen siitä, ettei hallitseva Euroopan mestari Jukka Keskisalo ei kykene kilpailemaan Barcelonan EM-esteissä. Keskisalon selkä oireilee isosti, eikä hän pysty juoksemaan juuri lainkaan. SUL:n tiedotteessa hän totetaa, että:
- Selkä kipeytyi Lapinlahden Eliittikisoissa enkä ole pystynyt sen jälkeen juoksemaan ollenkaan, Keskisalo manaa. Pakaralihaksen ja alaselän kiinnityskohta kipuilee siinä määrin, ettei täysivauhtinen juokseminen ole mahdollista, Keskisalo kertoo.

Vaivoitta ei ole sujunut Keskisalon alkuvuosikaan, ja tämä on paha niitti niiden tykö.

- Olen juuri nyt äärettömän pettynyt, mutta yritän tehdä huoltavaa harjoittelua toivossa, että pääsen vielä loppukaudesta juoksemaan. On vaikea hyväksyä ajatusta että taas yksi vuosi menisi kokonaan hukkaan, Keskisalo kommentoi tiedotteessa.

[sul.fi]

maanantai 26. heinäkuuta 2010

EM-Barcelona

Huomenna ne EM-kisat sitten alkavat. Heti illan finaaleissa radalla nähdään miesten kymppi, jossa armotonta kesäterää vilautellut Matti Räsänen ja Euroopan korkeuksista palautunut Jussi Utriainen niittävät mondoa Montjuïcin olympiapyhäkössä, raaston alkulähteillä.

Kympillä ennakkosuosikkeja ovat ilman muuta Iso-Britannian Mo Farah ja Chris Thompson, joista kumpainenkin on tiputellut alle 27:30. Samalla he ovat ainoat alle 28 minuutin juoksijat illan herkkupalassa. Kun kyseessä on arvokisafinaali, oma sijansa on varattava yllätyksille. Silloin Räsäsen ohella brittien kantapäitä voinevat kolistella Espanjan  Ayad Lamdassen (28:03) ja hieman kärki-iskustaan sivussa juokseva Carlos Castillejo (enari 27:39, kauden paras 28:54). Heidän ohellaan Ranskan Abdellatif Metfah (kauden kellotus 28:12), titteliä puolustava Jan Fitschen (28:32), Portugalin Rui P. Silva (28:17) ja Köyliön eiku Italian Lalli (Andrea, 28:17) voivat hiertää joidenkin EM-tavoitteita kuin muinainen kivi hiidenkirnua.

[raasto.com & bcn2010.org]

Legendaarinen Kloppen kierros tiensä päässä?

Lauantaina päättyi eräs aikakausi suomalaisessa kestävyysjuoksussa. Nimittäin promoottori Markku Varjon vuonna 1998 luoma Kloppen kierros Uudenkaupungin saaristossa, Lepäisten rannassa järjestettiin näillä näkymin viimeistä kertaa Varjon johdolla. Kisan jatkuminen tulevaisuudessa riippuu nyt siitä, ottaako paikallinen seura Uudenkaupungin Kenttäkarhut kilvan järjestelyt vastuulleen. Joka tapauksessa promoottori Varjo on työnsä tehnyt. Kansallisen tason kärkijuoksijoista Kloppessa ovat vuosien varrella juosseet mm. Samuli Vasala, Annemari Sandell-Hyvärinen, Johanna lehtinen, Juha Hellsten, Simo Wannas, Mikko Virta, Marko Vaittinen, Jaakko Kero, Jukka Kero ja Teppo Syrjälä. Kisan suurin sankari on kuitenkin Kortelan Ryhdin Mika Jalo, joka on ollut mukana jokaisena 13 kertana, jolloin kisa on järjestetty.

Koska kilvassa on ollut mukana noinkin kovia nimiä on selvää, että reittiennätykset ovat muodostuneet äärimmäisen koviksi. Kahtena ensimmäisenä vuonna miesten matka oli 5,2 km, josta se sitten vakiintui 9,4 kilometriin. Miesten 9,4 kilometrin reittiennätystä pitää halussaan Juha Hellsten ajalla 29.24 vuodelta 2002. Tuo aika on niin kova, että tänä vuonna siihen olisi mahdollisuuksia ehkä neljällä suomalaisella juoksijalla: Jussi Utriaisella, Matti Räsäsellä, Jukka Keskisalolla ja Obed Kipkuruilla. Ainoat, jotka ovat kautta aikain pystyneet puolen tunnin alitukseen Kloppessa ovat Hellsten (kahdesti) ja Teppo Syrjälä, joka juoksi 29.59 parhaana kautenaan vuonna 2000 vähän ennen Kalevan kisoja, jolloin hän juoksi 3000m esteet 8.45. Kenenkään ei ole myöskään syytä väheksyä Annemari Sandell-Hyvärisen reittiennätystä 17.18 naisten 5,2 kilometrilla vuodelta 2005.

Tämänvuotinen promoottori Varjon jäähyväiskisa Kloppen puikoissa ei tarjonnut valtaisaa vauhti-ilotulitusta kärjen osalta, mutta osanottajia oli paikalla mukavasti. Miesten 9,4 km:n kilvan vei nimiinsä Turun Urheiluliiton Jukka Kero ajalla 33.19 ennen Ultrakone Janne Klasilaa (33.45), joka edustaa seuraa nimeltään Finnish Marathon Runners sekä allekirjoittanutta (33.59). Naisten kamppailun 5,2 km:n taistossa käänsi puolestaan edukseen Euran Raiun Sari Jokinen ajalla 23.09. Muut mitalistit olivat kokenut Kloppen kävijä useiden vuosien ajalta, Johanna Kosunen Raisiosta (24.49) ja Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Jonna Voronkoff (25.17).

Vertaamalla Kloppessa juostuja tuloksia niihin tuloksiin, joita urheilijat ovat saavuttaneet samana vuonna muissa kisoissa, on mahdollista päätellä seuraava: Jos pystyy juoksemaan Kloppen 9,4 km:n reitin 29.30, on taatusti alle 30 minuutin kunnossa ratakympillä, sen verran reitin mäet ja pieni pätkä metsäpolkua vaikuttavat. 31.30 -vire Kloppessa taas ennustaa noin 32 minuutin kympin ja 1.10 puolimaratonin kuntoa. Lyhyemmällä matkalla alle 17.30 vetäisy tarkoittaa sitä, että vitonen radalla kulkee melko varmasti alle 16 minuutin.

Kloppen kierroksen kaikkien aikojen parhaat

9,4km Miehet
1. Juha Hellsten 29.24 (2002)
2. Teppo Syrjälä 29.59 (2000)
Juha Hellsten 29.59 (2005)
3. Marko Vaittinen 30.10 (2005)
4. Samuli Vasala 30.41 (2003)
Juha Hellsten 30.41 (2006)
Juha Hellsten 31.00 (2007)
5. Mikko Virta 31.06 (2002)
6. Simo Wannas 31.18 (2008)
7. Tuomas Zacheus 31.33 (2001)
8. Jari Jaakkola 31.52 (2006)
Tuomas Zacheus 31.56 (2004)
9. Ilkka Junnila 32.15 (2007)
Juha Hellsten 32.21 (2008)
10. Ari-Pekka Leppänen 32.33 (2003)

5,2km Naiset
1. Annemari Sandell-Hyvärinen 17.18 (2005)
Annemari Sandell-Hyvärinen 17.39 (2008)
Annemari Sandell-Hyvärinen 17.48 (2003)
Annemari Sandell-Hyvärinen 18.11 (2007)
2. Johanna Lehtinen 18.25 (2007)
3. Päivi Satto 20.55 (2006)
Päivi Satto 21.15 (2008)
4. Taina Laine 21.08 (2000)
5. Jenni Suomi 21.13 (2001)

[raasto.com]

perjantai 23. heinäkuuta 2010

EM-maratonin ennakko

Yleisurheilun EM-kisat ovat taas ovella ja kuten aina ennen arvokisoja, on koittanut aika raasto.comin maratonennakon. Naisten 42 kilometrin ja siihen vielä päälle 195 metriä juostava koitos on ohjelmassa kisojen toiseksi viimeisenä päivänä klo 10.05 paikallista aikaa eli klo 11.05 Suomen aikaa. Itkua, raivoa ja hammasten kiristystä maratonfaneille televisioidensa ääressä aiheuttaa se, että samaan aikaan naisten kilvan kanssa on ohjelmassa kaiken maailman äkkilajien karsintoja, joita ainakin Suomen televisiossa tullaan tuttuun tyylin näyttämään runsaasti maratonin kustannuksella. Vuodet ovat opettaneet sen, että mikäli maratonia haluaa arvokisoista seurata, täytyy olla vähintään kolme eri kavavaa kehissä. Ja vaikka samaan aikaan maratonin kanssa ei mitään muista lajeja olisikaan, niin silloin Suomen televisio näyttää yleensä urheilujohtajien tai muiden tyhjäntoimittajien tyhjänpäiväisiä haastatteluja. Tähän on syytä varautua myös Barcelonassa miesten maratonin aikaan sunnuntaina klo 11.05 alkaen, jolloin ei ole muita lajeja menossa.

Naiset

Kenties kovimpana suosikkina naisten maratonkilpaan lähtee Venäjän maantiekonetar Irina Timofejeva (rekordi 2.24.14). Tämä siksi että kovimman mahdollisen luokan arvokisasta, eli olympiamaratonilta Timofejevalta on kohtalainen näyttö takanaan, olihan hän parin vuoden takaisella Pekingin olympiamaratonilla seitsemäs. Muut neljä Venäjän juoksijatarta kilvassa ovat tuttuun tyyliin rekordeiltaan pääosin alle alle 2.30-tason menijättäriä. Heistä mainittakoon erikseen viime vuoden MM-kisassa tappoiskun ennen 30 km:n paalua tehnyt Nailija "julma" Julamanova (enkka 2.26.30).

Perinteinen kestojuoksumaa Italia saa tällä kertaa jalkeille vain kolme juoksijatarta, mutta he ovat kyllä aika laadukkaita maratonin sahaajia. Tämä voidaan päätellä siitä, että niin Rosalia Consolen, Anna Incertin kuin Deborah Toniolonkin rekordit kirjoitetaan pitkästi alle 2.30.

Millaisia juoksijattaria kisaan on ilmoittanut sitten Portugali? No, millaisiapa muitakaan kuin kovia. Kovin heistä tulee olemaan tänä vuonna enarinsa 2.25.44 jossut Marisa Barros, tuo hirmuinen maantiehipsutar. Toinen kova portugalitar kilvassa on luultavasti Ana Dias (2.28.49). Onpa heidän joukkueessan mukana myös Fernanda Ribeiro, tuo 14 vuoden takainen 10 000 metrin olympiavoittaja, joka on juossut maratoninkin parhaimmillaan alle 2.30, niukasti tosin (2.29.48).

Venäjä, Italia ja Portugali taitavat olla kovimmat joukkueet naisten maratonkilvoittelussa, mutta sen lisäksi mukana on aika kovia yksittäisiä raastajattaria, jotka joutuvat ilman joukkueen tukea kantamaan harteillaan raskaana lepäväät kotimaidensa maratonfanien asettamat paineet, joita ei ole mahdollista kestää ilman maratonkeskittyneisyyden ja maratonluoton täydellistä synteesiä. Tällaisista yksinäisistä susittarista on maittava neljän vuoden takaisen EM-maratonin hopeamitalisti ja vuoden 2004 Ateenan olympiamaratonin kuutonen, Serbian Olivera Javtic (rekodi 2.25.23), joka voitti meidän Annemari Sandellimme nenän edestä 22v 10 000 metrin EM-kultaa Turun kisoissa jo vuonna 1997. Onpa mukana myös Romanian kymmenen vuoden takainen olympiahopeamitalisti ja yhdeksän vuoden takainen maailmanmestari sekä vielä vuoden 2008 Pekingin olympiamaratonillakin kahdeksanneksi sijoittunut Lidia Simon (rekordi 2.22.54, tänä vuonnakin 2.27.11). Pohjoismaista väriä kisan kärkitaistoon saattaa tuoda Ruotsin suuri mitalitoivo tai oikestaan mitatoivotar, Isabellah Andersson (enkka 2.26.52, juostu tänä vuonna). Älkäämme unohtako myöskään Liettuan Zivile Balcuinaitea, joka on vedelllyt vuosien varrella alle 2.30-tuloksia kuin kalamies vonkaleita. On tietenkin hyvin mahdollista, että voittaja tulee edellä mainittujen henkilöiden ulkopuolelta, sillä maraton on arvaamattomuudessaan vertaansa vailla, kuten neljän vuoden takainenkin naisten EM-maraton osoitti täydessä osoittavaisuudessa.

Miehet

Kappas vaan, Italia on ilmoittanut miesten kilpaan neljän vuoden takaisen mestarin - vaan ei mestarilaulajan - Stefu Baldinin. Onko tuo vuoden 2004 maratonin olympiavoittaja, vuosien 2001 ja 2003 MM-pronssipoika ja lisäksi vuoden 1998 Euroopan mestari (enkka 2.07.22) tosissaan tekemässä comebackia? Italian joukkue ei ole muutenkaan mikään junioriryhmä, sillä mukana ovat myös lähempänä 40 kuin 30 ikävuotta olevat vanhat kunnon maratonmiehet Migidio Bourifa (enkka 2.09.07), Daniele Caimmi (2.08.59), Ottavio Andriani (2.09.07) ja Ruggero Pertile (2.09.53). Viimeinen Italian kaveri on mies, jonka sanotaan tottelevan nimeä Denis Curzi (2.11.17). Koska joukkueessa saa olla vain viisi miestä, yksi miehistä putoaa kilvasta pois. Järjestääköhän Italia miehilleen "etiopialaiskarsinnat" kilpaa edeltävänä iltana?

Kovan tuntuinen joukkue kilpaan on asettaa myös isäntämaa Espanjalla, jonka miehistöstä varsinkaan Jose-Manuel Martinez (2.08.09) ja Jose Rios (2.07.42) eivät ole monellekaan maratonfanille tuntemattomia. Muut Espanjat joukueen miehistä ovat 2.10-2.13-tasoisia miehiä.

Joukkueista ei voi unohtaa myöskään Portugalin maratonmiehistöä, jonka kapteenina toimii aina varma arvokisajyrä Alberto Chaica (rekordi 2.09.25). On varmaa, että Alberto ei lähde kilpaan ellei hän ole 100 prosenttisen pullollaan maratonluottoa. Muut Portugalin joukkueen miehet ovat juosseet martin + tonin välille 2.11-2.13.

Maratonin Euroopan cupin mitalisijoituksista kamppailtaessa mitaleilla voi olla myös Venäjän miehistö, jossa ei tosin ole Italian, Espanjan ja Portugalin joukkueen tavoin suuria tähtiä, mutta sen sijaan tasaisen varmoja 2.10-2.12 miehiä. Kovin heistä on kenties Oleg Kulkov.

Ähäkutti, siinäpä eivät ollaatkaan kaikki kovat joukkueet. Erittäin kova kolmikko kilpaan on heittää Puolalla. Heidän maratonhylkiöistään näet Henryk Szost ja Adam Draczyski ovat juosseet tänä vuonna ajat 2.10.27 ja 2.10.49, eikä maan kolmaskaan mies, Mariuz Gizynskikään ole käyttänyt vuonna 2010 42195 metriin kuin 2.13.30. Kolme miestä tarkoittaa kuitenkin sitä, että joukkuetuloksen saamiseksi yhdenkään Puolan miehen ei ole varaa keskeyttää.

Maansa yksittäisistä edustajasta on suorastaan pakko mainita vielä pari maratonherraa. Mukana on nimittäin Stefun lisäksi myös toinen komebäkkimies, viime EM-kisojen hopeapoika, vuoden 1997 MM-pronssimies ja vuoden 2008 olympiamaran kuutonen, Sveitsin yksinäinen suuruus, Viktor Röthlin (enkka 2.07.23). Viktorin naapurimaasta, Itävallasta tulee kisaan myös aika kova maratonmies, jo kymmenen vuotta sitten olympiakisoissa 3000 metrin esteissä kahdeksanneksi sijoittunut ja sittemmin maratonille siirtynyt Günther Weidlinger (rekodri 2.10.47). Weidlinger omistaa Itävallan ennätykset kaikilla matkoilla 1500 metristä (3.34) maratoniin.

Maratonfanit tuskin malttavat odottaa kisojen kahdelle viimeiselle päivälle, että maratonkilvat pääsevät liikkeelle tuossa vuoden 1992 olympiakaupungissa, missä juostiin raastavin ja unohtumattomin olympiamarton koskaan. Toivottavasti tämänkertaisesta mittelöstä on tulossa sellainen spektaakkeli, jonka maratonfanit tulevat muistamaan vielä vanhoina päivinäänkin istuessaan kiikkustuoleissaan täydessä maratonmuistelossa.

[european-athletics.org & raasto.com]

maanantai 19. heinäkuuta 2010

Lapinlahden eliittikisat

Lapinlahdella vuoden 1989 SM-mastoissa mestareita olivat miesten vitosella Harri Hänninen, 15 km:lla Risto Ulmala, P 20 vitosella Ville-Veikko-Sainio, P 18 vitosella Sami Alanen, P 16 4 km:lla Juha Nurminen, Naisten vitosella Tuija Toivonen, T 20 ja T 18 matkoilla en muista ja T 16 3 km:lla 12-vuotias Annemari Sandell. Sen sijaan eilen, reilut 21 vuotta myöhemmin samassa paikassa ravatiin ties monettako kertaa historiamme aikana eliittiset kisat. Siellä miesten 800 metrillä Gamlakarleby IF:n Tommy Granlund hyökkäsi EM-rajan (1.48.20) kimppuun kuin vauhkoontunut mullikka. Tällä kertaa Tommy ei kuitenkaan ollut riittävän kovassa kunnossa rajan rikkomiseen, vaikka kauden parhaansa juoksikin ajallaan 1.48.96. Kilvan voitti Sambian Prince Mumba täsmälleen EM-rajalla 1.48.20. Allekirjoittaneen mielestä tonnivitonen olisi Tommylle parempi matka ja tänä vuonna hän olisi voinut rikkoa rajan sillä, mikäli olisi kyseiselle matkalla keskittynyt 100 prosenttisessa keskittyneisyydessä. Silloin olisi kolmannesta edustuspaikasta tullut myös kunnon kamppailu aitoon kamppailuhenkeen. Pyhäjärven Pohdin Rami Oravakangas juoksi 1.51.40 ja Tampereen Pyrinnön raastopoika Jouko Juntunen 1.53.89.

Mitenkä kävi sitten miesten tonnivitosella? Valitettavasti kilpa oli siinä mielessä aika vaisun oloinen, että vaikka jänis ei lähtenyt matkaan mitenkään yltiöpäistä kyytiä (eka kiekka minuuttiin), kenelläkään ei ollut minkäänlaista halua olla mukana tässä 3.45 lopputulokseen oikeuttavassa vauhdissa. Niinpä kilvasta tuli mitä suurimmassa määrin juoksu, jossa taktiikka näytteli ylikorostunutta osaa. Lopulta viimeisen kierroksen voimakkaan kiristelyn jälkeen voittajaksi juoksi USA:n Will Leer tuloksella, joka kirjoitetaan historian kirjoihin numeroin 3.42.42. Paras Suomi-poika oli IK Falkenin Niclas Sandells ajalla 3.44.08 (sijoitus 7.) Sitten pojistamme maalin saavuttivat Gamlagarleby IF:n Mikeal Bergdahl (3.44.72), Joensuun Katajan Jukka Keskisalo (3.45.92), Seinäjoen Seudun Urheilijain Joonas Harjamäki (3.46.76) ja Ylikiimingin suuri poika Janne Ukonmaanaho (3.50.98). On syytä mainita myös B-erän parhaiden sällien, Turun Urheiluliiton Joonas Lehtisen (3.50.26), HKV:n Aki Nummelan (3.51.13) ja JKU:n Jaakko Niemisen (3.53.88) ajat. Lehtinen ja Nieminen kaunistelivat rekordejaan uusille lukemille samoin kuin teki Harjamäki A-erässä. Sen sijaan EM-tonnivitoselle valittujen maileriemme sekä estemies Keskisalon suoritukset eivät olleet tapissaan tässä EM-kisojen kenraalissa, mutta EM-kisoissa vasta miesten veri punnitaan, ajattelivat kenties he lähtiessään täydessä EM-keskittyneisyydessä kohti kotejansa kostoa vannoen. Keskittyneisyyden kannalta luotto ei saa mennä mennä missään tilanteessa, kulki kisoja edeltävät juoksut miten tahansa. Muistettakoon esimerkiksi Samuli Vasala vuonna 1997, kun mies oli täydellisessä kulkeattomuudessa 22v EM-kisoissa, jolloin vitonen meni reilusti päälle 14 min. Sen sijaan viiden päivän päästä siitä Lappeenrannannan Kalevan Kisoissa kulki 13.34. Ihmeitä voi siis tapahtua lyhyessäkin ajassa ja juoksuvire voi nousta aiempaan nähden suorastaan yltiöpäisiin sfääreihin.

Miesten vitonen oli erittäin uljas ravi, sillä voittaja, Kenian Kiprono Menjo tekaisi eliittikisojen rekordin 13.06.28. "Huh-huh, mikä soolo", mietti moni tätä raikulimaista rallatusta katsoessaan (3000m väliaika 7.48.43). Meidän pojista Joensuun Katajan Matti Räsänen osoitti olevansa varmassa kunnossa EM-kisojen alla juoksemalla 13.48.38 ja sijoittumalla neljänneksi. Kymmenenneksi sijoittunut Turun Weikkojen Tuomas Jokinen paransi rekordiaan vajalla sekunilla. Tämä oli mahdollista päätellä siitä, että hän juoksi 14.15.99. Kovasti viime aikoina kilpaillut Sjundeå IF:n Jarkko Hamberg sen sijaan jäi jonkun verran omasta kaikkien aikojen parhaasta 12 ja puolen kierroksen laukastaan juoksemalla 14.37.79.

Naisten kasilla Etelä-Afrikan Caster Semenya voitti ajalla 2.02.41, joten hänen kuntonsa on nousussa kuin tappajahain evä täynnä kännikaloja olevalla uimarannalla. HKV:n Suvi Selvenius paransi kauden parastaan lukemiin 2.04.80.

Naisten tonnivitosen voitti USA:n Maggie Infeld tuloksella 4.10.57. Kokkolan Veikkojen Mari Järvenpää hyökkäsi päin EM-rajaa kuin kohti naamaa lentävä täytekakku, mutta valitettavasti Marin kone ei tällä kertaa ollut riittävän maitonhaponsietoisessa nopeuskestävyyspiiskassa. Hän sijoittui seitsemänneksi ajalla 4.16.76. Myös IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson piti 4.20 -rajaa pilkkanaan ajallaan 4.19.08.

Ne kisat olivat siinä. Sen pituinen se. The End. Shakkimatti.

[tilastopaja.fi & raasto.com]

torstai 15. heinäkuuta 2010

LPR

Eliittikisaillan melkoisin juttu lienee ison piinan keskelle joutuneen Caster Semenyan paluu kisaradalle. Han saalisti kisan vauhdinpitajan kiinni ennen puolimatkaa ja juoksi suht' varmaan voittoon ajalla 2.:04,22 juuri ennen hyvin kirinytta Mari Jarvenpaata. Jarvenpaa kellotti kauden kotimaisen karkiajan 2:04,71. Naisten esteissa Sandra Eriksson juoksi neljanneksi ajalla 10:05,59 kun Japanin Minori Hayakari kiri muilta karkuun tiukuttamalla 9:52,10.

Ja katos mita kavi miesten kasilla. Japanin vyomies Masato Yokota irtaantui muista voittoon ajalla 1:46,82 ja piti Zambian Prince Mumban (1:47,56) takanaan. Ja kah, sitten maaliin tuli Mikko Lahtio EM-rajan alittavalla kellotuksella 1:48,10. Tommy Granlund ajasti 1:49,24 ja Espoon Tuomo Salonen alitti 1.50 ajalla 1:49,94. Miesten kolmosella Kenian kaksikko Geoffrey Kipsang ja Lewis Korir ynna Japanin samurai Satoru Kitamura karasivat muilta karkuun sub 30 sekunnin 200m:lla kunnes sitten jossain vaiheessa matkaa (about 2000m) Joensuun kaksikko Jukka Keskisalo ja Matti Rasanen saavuttivat karkulaista muut paitsi Kipsangin. Loppusuoran alussa olikin sitten vastassa tilanne, jossa Joensuun hegemonia oli katkolla. Keskisalo ja Rasanen taittelivat peista kalkkiviivoille asti ja Rasanen vei kakkossijan hienon hienosti ajalla 8:02,18. Keskisalo kellotti 8:02,23 eika varsinaisesti ilakoinut tv-haastattelussa. Joensuun poikain takana Joonas Harjamaki juoksi hienosti 8:07,87 sliipaten 10 sekuntia ulkorataennatyksestaan. Samoin Turun Weikkojen Tuomas Jokinen sivalsi ennatyksensa lukemiin 8:09.76.

Sitten viela miesten 1500m:lla  Kenian Kiprono Menjo voitti kisan ajassa 3:38,40 ja siina takana Niclas Sandells (3:41,62) ja Mikael Bergdahl (3:42,53) tekivat selvaa eroa Japanin Fumikazu Kobayashiin (3:43,08). Sen sijaan tuplasti Flotrackin "Kick of the Weekin" tittelin ansainnut USA Jeff See oli varsin kesya poikaa.

[raasto.com & vattenfalleliittikisat.fi]

tiistai 13. heinäkuuta 2010

Antti Loikkanen -1500m 24 x alle 3.40

Koska 1500m on ollut kesän kuuma laji suomalaisittain, on aika muistella erään kaikkien aikojen parhaimman mailerimme, Antti Loikkasen (s. 1955) sarjaa 1500 metrillä. Mies oli koko uransa ajan aika lailla aliarvostettu juoksija, koska ei saavuttanut ulkoradoilla arvokisamitaleja. Vaatimukset siihen aikaan olivat niin kovat, että Loikkasen juokseminen kolmissa olympiakisoissa (1500m ae 1976, 1500m ve 1980, 5000m ve 1984), EM-kisojen viides sija (1500m 1978), 1500m:n halli EM-kulta (1978) ja kaksi pronssia (1982 ja 1983) ei ollut lehdistön ja suuren yleisön silmissä mitään. Mies veti todella kovan tulossarjan kasista kymppiin: 800m 1.47.1, 1000m 2.18.5, 1500m 3.36.3, maili 3.56.18, 3000m 7.46.67, 5000m 13.27.76, 10 000m 28.42.77. Mainittakoon myös Loikkasen 1500m:n osuusaika 3.42 vuoden 1985 SM-viesteissä, missä hänen seuransa Savonlinnan viesti veti tauluun silloisen SE:n 15.17.85 (joukkuessa ankkuri-Antin lisäksi Rauno Koivula, Tuomo Loikkanen ja Kari Kananen). Ainoastaan Lahden Ahkera (15.13.55) ja Lapin Lukko (15.17.35) ovat sen jälkeen juosseet kovempaa.

Tässä Antin 3.40-alitukset 1500 metrillä, joita on ylivoimaisesti enemmän kuin kenellekään muulla suomalaisella:

3.36.3 (1) Imatra 12.6.1980
3.37.48 (6) Brysseli 4.9.1979
3.37.54 (5) Praha 3.9.1978 EM-kisat
3.37.57 (1) Kouvola 11.7.1978
3.37.63 (2) Helsinki 4.7.1984
3.37.88 (3) Koblenz 6.9.1979
3.38.16i (1) Milano 12.3.1978 EM-hallit
3.38.31 (2) Helsinki 23.6.1976
3.38.53 (1) Nyköping 26.6.1980
3.38.68 (2) Turku 28.7.1983
10
3.38.73 (6) Tukholma 26.7.1983
3.38.88 (1) Göteborg 6.7.1978
3.39.00 (3) Potsdam 12.6.1982
3.39.25 (1) Helsinki 10.7.1980
3.39.27 (3) Lappeenranta 30.7.1985
3.39.2 (1) Imatra 15.8.1979
3.39.33 (1) Helsinki 8.6.1979
3.39.39 (1) Savonlinna 4.6.1982
3.39.42 (2) Tukholma 18.6.1979
3.39.62i (3) Milano 7.3.1982 EM-hallit
20
3.39.6i (2 ae) Milano 11.3.1978 EM-hallit
3.39.7 (1 ae 3) Praha 1.9.1978 EM-kisat
3.39.93 (3) Kouvola 20.7.1983
3.39.9 (1) Lidingö 31.5.1979

[tilastopaja.fi & raasto.com]

torstai 8. heinäkuuta 2010

Keskisalo ei kisannut, mutta hyvat skabat oli muuten

Miesten esteissa Brimin K. Kipruto kellotti oivallisen kisaennatyksen ja kauden karkiajan 8:01,62 ja Ugandan Benjamin Kiplagat iski tiskiin maansa ennatyksen 8:03,81. Samoin USA:n Daniel Huling uusi ennatystaan lukemiin 8:13,29, jolla han sijoittui neljanneksi. Miesten kasin vei David Rudisha ajalla 1:43,25. Seitseman kaveria alitti 1:45,00.

Naisten kolmosella Vivian Cheruiyot karasi sita vauhtia, etta 8:34,58 on nyt sitten kauden karkiaika. Turkin Alemitu Bekele (8:35,19) ja Etiopian Meserat Defar (8:36,09) olivat siina hollilla. Puolta lyhyemmalla matkalla Gelete Burka (3:59,28) ja Marokon Ibtissam Lakhouad (3:59,35) kirivat alle neljan minuutin. Aika moni muu juoksi kauden parhaansa tai uuden enarinsa.

[diamondleague-lausanne.com]

Keskisalo kisaa Lausannessa

Tanaan Sveitsin Lausannessa juostaan kelvollinen estekisa. Kisa on paperilla kova jo ilman Jukka Keskisalon nimeakin, mutta nyt se on vaan tosi kova. Keskisalon ohella itseaan esteiden yli optimaalisesti lennattaan Paul Kipsiele Koech, Patrick Langat, Richard Mateelong ja muuan Saif Saaeed Shaheen.

Miesten kasilla nahdaan Mbulaeni Mulaudzi, Alfred Yego ja komeetta David Rudisha. Miesten 1500m:lla mondoa koulii mm. Geoffrey Rono, alkukauden jumista karsinyt Tarek Boukensa ja Daniel KCC Komen. Naisten 1500m:lla loytyy Maryam Yusuf Jamal, Nancy Langat, Christin Wurth-Thomas ja Gelete Burka. Neitojen 3000m:n voittokamppailuun osallistuvat muiden ohella Ines Chenonge, Vivian Cheruiyot, Meserat Defar ja Meselech Melkamu. Eivat ole huonot kemut ne.

[diamondleague-lausanne.com]

lauantai 3. heinäkuuta 2010

Sandra Eriksson alitti EM-rajan

Hyvien kestouutisten virta jatkuu. Tanaan, jolloin ei ole niin koleaa, Sandra Eriksson juoksi 3000m esteissa ajan 9:54,20. Eriksson kellotti tuloksen Jamsan kestokarnevaaleissa. Aika on samalla kolmanneksi kovin suomalainen esteaika Erikssonin oman ennatyksen (9:45,50) ja Johanna Lehtisen SE-ajan 9:40,28 jalkeen.

[yle.fi]

perjantai 2. heinäkuuta 2010

Utriainen alitti vitosen EM-rajan 100 % alittavaisuudessa

No niin! Eipä kulunut kauaakaan Jussi Utriaisen kympin EM-rajan alituksesta, kun jatkoa seurasi jo vitosella. Ruotsin Sollentunassa kilpailtiin läntisen naapurimaamme eliittikisoja ja siellä 12 ja puolen kierroksen koitoksessa Utriainen sijoittui viidenneksi ajalla 13.45.27. Toisin sanoen, EM-raja 13.50 oli hänelle helppoa ruista. Samalla se tarkoittaa sitä, että Jussi on parhaassa vitosen piiskassaan sitten kymmenen vuoden takaisen 13.42.64:n. Henri Manninen oli A-erässä kymmenes ajalla 14.21.01.B-erässä voittoon juoksi Sjundeå IF:n raastokulkuri Jarkko Hamberg omalla persoonallisella rekordillaan 14.20.43. Olipa mukana miesten tonnivitosellakin pari maamme edustajaa, mutta he eivät maalia nähneet.

Naisten tonnivitosella Kaisa Tyni Takoi tauluun oman rekordinsa 4.26.14 (sijoitus 11.), samoin kuin Minna-Maria Kangas vitosella (16.42.19, sijoitus kymmenes). Sanni Klemelä juoksi 17.01.66 (12.) Niin olivat ne kisat kisailtu leppeässä ruotsalaisesessa kesäillassa, auringon jo painuessa maillensa kohti Skånen viljapelloilla helottavaa usvaa.

[http://88.131.109.176/folksam/sollentuna/Result.php & raasto.com]

torstai 1. heinäkuuta 2010

Kolmonen - turha matka?

Raasto.comin eräänä tehtävänä on ottaa kantaa asioihin. Tässä tulee yksi kannanotto: ensi viikonlopun kestävyysjuoksukarnevaaleilla pisin juoksumatka on kolmonen. Tätä välimatkaa, joka ei ole edes arvokisojen laji, on ravattu suunnilleen joka kissanristiäisissä tänä vuonna, mutta vitosta ei juuri missään. Eikä edes lajin karnevaaleilla sitä juosta. Ketä tällainen jatkuva kolmosten ravaaminen palvelee? Eliittiikoissakin miesten vitosta juostaan vain Lapinlahdella ja naisten vitosta Joensuussa. Suurseurojen 4 athletics gb:ssä miesten 5000m on ohjelmassa vain Turussa. Suuntana näyttää olevan se, että järjestäjien mielestä 3000m on pisin ratajuoksumatka, mitä ajatella saattaa. Tämä kolmosen liikapainotus näkyy perin hyvin jo tämän vuoden tilastoissa, kun verrataan kolmosen ja vitosen tuloksia. Miten voidaan saada kunnon tilastoja vitoselle aikaiseksi, kun sen tilalla vedetään aina vain kolmosta, pelkkää kolmosta, eikä mitään muuta kuin kolmosta?

[Z]

Sisämaratonin ME-koe

USA:ssa on juoksijoita moneen lähtöön. Washington D.C:n liepeillä asusteleva Michael Wardian kisaa matkalla kuin matkalla viikottain ja omasi joskus matolla juostun maratonin ME-tuloksen (2.23.58, vuonna 2004). Tuon hän menetti USA:n Eric Blakelle, joka luukutti 2.21.40 tuolla armottomalla jauhimella. Wardian yritti nokittaa tuota ennätystä Fairfaxissa Virginiassa Pacer's Running Storen filiaalin avajaisissa vuonna 2008, mutta yritys epäonnistui kun Wardian sekosi matkassa huonosti ilmastoidun pätsin edesauttamana ja erityisesti kun hän hyppäsi matolta 800m ennen maalia, pyörtyi ja lähti ambulanssilla hospitaaliin.

Nyt Michael on taas valmiina. Tavoitteena on tänään puhkoa sisähallin maratonin ME, joka on Running Times -lehden mukaan Joie Rayn Bostonissa juoksema 2.34.54 vuodelta 1928.

Tässä vielä näyte kaverista, joka todennäköisesti kouluttaisi kumpaakin ME:tä halutessaan.
 
[mc-coop.org & youtube.com]