perjantai 25. maaliskuuta 2011

Japanilaisnaiset tähtäävät Lontoon maratonille

Japanin naisjuoksijat tekevät tämän vuoden Lontoon maratonille melkoisen invaasion, sillä peräti yhdeksän japanilaisnaista meinaa juosta Lontoossa 17.4. Alunperin heitä piti olla kymmenen, mutta Yuri Kano (2.24.27) ilmoitti vetäytyvänsä pois kilvasta. Syy noin monen japanittaren juoksemiseen Lontoossa pillee paitsi siinä, että Lontoo on oiva kilpa, myös siinä, että Nagoyan maratonin peruuntumisen takia Lontoo on eräs mittelö, missä japanilaiset karsivat edustajiaan ensi kesän maailmojen mestaruusmaratonille.

Kovin tällä haavaa Lontooseen tähtäävistä japanittarista saattaa olla Yurika Nakamura (enkka 2.25.38). Nakamura oli vuonna 2008 Pekingin olympiamaratonilla 13. ja vuotta myöhemmin Berliinin MM-kympillä seitsemäs. Hän on ollut seitsemäs myös kerran MM-maantiellä. Nakamuralla riittää sekä nopeutta (10 000m 31.14.39) että kestoa. Sen lisäksi hänellä on nopeuskestoa.

Yukiko Akaba (enkka 2.24.55) on jo voittanut tänä vuonna Osakan maratonin ajalla 2.26.29, mutta nyt hän himoaa Lontoon voittoa kuin ninja heittotähtiä. Akaba on myös aika kova alimatkoilla, mitä kertoo kympin ennätys 31.15.34. Onpa hän kipaissut myös vitosen 15.11.17 ja puolikkaan maratonin 1.08.11.

Mizuho Nasukawa (enkka 2.25.51) on aika tuntematon maratonaaras "piireissä", mutta lienee selvää, että tämä vuonna 2009 Tokiossa enkkansa juossut maantiekiitäjätär tavoittelee Lontoossa pelkkää voittoa. Sen lisäksi hän tavoittelee kuulemma voittoa, puhumattakaan voitosta. Huhut kerovat hänen tavottelevan myös voittoa.

Kovaa saattaa juosta Lontoossa myös Madoka Ogi. Miksi hän näin tekisi? No miksipä muutenkaan kuin siksi, että Ogin rekordi on 2.26.55, joka antaa hyvän ponnahduslaudan vielä hurjemmille maratontuloksille. Mikäli Ogin koneessa on oikeanlainen symbioosi maratonnopeutta, maratonvauhtikestoa ja maratonkestoa, eli maratonnopeusmaratonvauhtikestomaratonkestoa, kukaan ei voi hänelle mitään.

Eri mieltä edellä mainittujen kanssa siitä, kuka kilvan voittaa, on varmasti henkilö, joka sanoo nimekseen Yoshiko Fujinaga. Tämä aikoinaan nuorten MM-maastoissa pronssia ottanut juoksijatar on toistaiseksi juossut persoonalliseksi rekordikseen ajan 2.28.13 Nagoyassa vuonna 2009, mutta kaikki tietävät hänellä olevan mahdollisuuksia verottaa ennätyksestään pois minuutin poikineen.

Aika kova sahaamaan on nimeltään Yukari Sahaku. Hänen maratonrekordinsa on 2.28.55 vuodelta 2009, mutta vielä paremmin hänet muistetaan Berliinin MM-kympiltä, minkä maalissa hän halaili kisamaskotin kanssa täydessä keskeyttämättömyyshelpottuneisuudessa.

Kova luu tai luutar Lontoossa saattaa olla edellisten lisäksi Azusa Nojiri. Hänen maratonrekordinsa on tosin vain niukasti alle 2.30 (2.29.12), mutta kykyjä Norijilla on selvästi parempaan, kysykää vaikka kaikilta niiltä, jotka Nojiri voitti viime syksyn puolimaratonin MM-kisoissa sijoittuessaan 13:nneksi.

Mukana Lontoossa on myös kaksi maratondebytanttia, Noriko Matsuoka ja Risa Shigetomo. Ensiksi mainitun näytöistä mainittakoon kympin 31.40.90 ja puolimaratonin 1.11.13, kun taas jälkimmäisen cv:stä löytyy 5000 metrin aika 15.32.41.

Saapa nähdä, kuinka Japanin viime aikojen surulliset tapahtumat ovat vaikuttaneet Lontooseen tähtäävien maratonkonettarien maratonkeskittyneisyyteen, puhumattakaan maratonluotosta.

[iaaf.org, japanrunningnews.blogspot.com & raasto.com]

1 kommentti:

A.Perälä kirjoitti...

Jepulis. Lisää staroja Lontooseen. Siistiä! Töllötin lämpenemään jne. Odottavan aikahan se hienoo on...