sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Kova kovaa vastaan Lake Biwan maratonilla

Japanissa juostiin vain miehisille osanottajille tarkoitettu Lake Biwan maratoni. Tämä Otsun kaupungissa, Biwa-ko -järven rantamaisemissa järjestetty kilpa oli jo 66. laatuaan. Kenenkään on siis turha väittää, etteikö Lake Biwan maratoni olisi perinteikäs kisa. Tällä kertaa nimensä historian kirjoihin Lake Biwan muiden voittajien jatkoksi sai herra nimeltään Wilson Kipsang, kotimaa Kenia. Hän juoksi maratonin läpi aika loikkaa, sillä kello ehti käydä ainoastaan 2.06.13, kun Kipsang oli maalissa. Tämä ei kylläkään ollut Wilsonin oma rekordi, sillä viime syksynä hän juoksi Frankfurtissa peräti 2.04.57. "Mulla oli kulkevaisuus päällä viimeisellä kolmella kilsalla. Tunsin itseni vahvaksi ja olin luottavainen", sanoi voittaja kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa kilvan tauottua. Vahva Kipsang tosiaan olikin, sillä hän veti 38 ja 39 kilometrin välisen tonnin 2.48:aan, joten eipä siihen astinen takominen miestä paljon painanut. "Tulevaisuudessa toivon juoksevani maailman ennätyksen", Kipsang lähetti lopuksi terveisensä Wanjirulle ja muille.

Toiseksi Lake Biwassa sijoittui eräs maailman nykiväisimmistä maratoonareista, Etiopian Deriba Merga ajalla 2.09.13. Mies on tunnettu siitä, että hän vetelee maratonilla ihmeellisiä nykäyksiä yrittäen hyydyttää nillä muut, mutta hyytyy niihin yleensä itse. Näin kävi mm. Pekingin olympiakisoissa (kärjessä viimeisen vitosen alkaessa, maalissa neljäs neljä minuuttia kärjestä), Berliinin MM-maratonilla ja viime vuoden Chicagon maratonilla. Tällä kertaa Merga ei kuitenkaan keskeyttänyt MM-maratonin ja Chicagon tapaan, vaan veti täysin katkinaisena maran väkisin loppuun. Viimeisen 4,2 kilometrin aikana hän jäi Kipsangille kolme minuuttia, mutta rohkeuden puuttesta ei kukaan voi Mergaa syyttää. Lisäksi ei ole syytä unohtaa hänen juosseen parhaimmillaan täydessä nykiväisyydessäkin 2.06.38.

Kilvan kolmanneksi juoksi paras japanilainen, nimeltään Hiroyuki Horibata (2.09.25) Horibata edustaa legendaarista Asahi Kaseita, jonka riveissä ovat juosseet mm. maailmanmestari Hiromi Taniguchi, olympiamitalisti Koichi Morishita, MM-mitalistit Masako Chiba ja Nobuyuki Sato sekä tietenkin legendaariset Sohin veljekset. Viimeksi mainitut ovat työskenneleet Kasein valmentajina jo yli 20 vuotta ja niinpä he siis tekevät määrän nimeen vannovia ohjelmiaan myös Horibatalle.

Kukapa oli Lake Biwan neljänneksi paras juoksija? Hän on mies, jonka henkilölisyys on todistetusti Kentaro Nakamoto. Hänen kotimaansa on Japani. Vaikka Nakamoto jäi sekunnin Japanin liiton MM-rajasta 2.09.30, hänet luultavasti valitaan yhdessä Biwan pronssipojan Horibatan kanssa Japanin maratonjoukkueeseen Daegun MM-kisoihin. Mitä todennäköisimmin Japanin joukkue MM-maratonille on: Yukihiro Kitaoka (hopeaa Aasian kisoissa viime vuonna), Yuki Kawauchi (2.08.37 Tokiossa), Hiroyuki Horibata (2.09.25 Lake Biwassa), Yoshinori Oda (2.09.03 Tokiossa) ja Kentaro Nakamoto (2.09.31 Lake Biwassa).

Kun loputkin maratoonarit olivat saaneet päätökseensä raastoisan mittelönsä Lake Biwassa, oli aika maratonrentoutuneisuuden. Jotkut tosin joutuivat olemaan maratonrentoutuneisuudessa täydessä maratonpettyneisyydessä, jotkut maratononnellisuudessa ja suurin osa siltä väliltä. Joka tapauksessa hyvin luultavaa on, että Lake Biwan maraton oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen itse kunkin syömmeen.

[iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: