sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Pariisin maratonin satoa

Ste tuossa jo raportoikin Rotterdamin ja muiden viikonlopun koitoksien tuloksia. Siispä minun tehtäväkseni jää Pariisin maratonista kirjoittaminen. Semmoinenkin kilpa näet ravattiin jälleen kerran täynnä maratonuhoa. Miesten voiton Pariisissa vei Kenian Benjamin "benkku" Kiptoo. Hän pisteli 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä päälle noin 2.59 / km loikkaa, sillä kahden tunnin, kuuden minuutin ja 31 sekunnin kuluttua lähtölaukauksen ampumisesta hän saavutti maalisen linjan kädet oikoisenaan 100 prosenttisessa maratononnellisuudessa. Kiptoo leipoi myös oman persoonallisen rekodrinsa, sillä aiemmin hän oli vähimmillään saanut kulumaan maratoniin 2.07.17. Toiseksi Pariisissa sijoittui Bernard Kipyego, kotimaa Kenia, joka juosta juoksenteli 2.07.16. Kipyego joutui jättäytymään voittajan völjystä 35 kilometrin jälkeen tuskan kohotessa liian armottomiin sfäätreihin. Entä kuka sijoittui kolmanneksi? No, kukapa muukaan kuin Etiopian passin takataskuun syntymänsä jälkeen saanut Eshetu Wendimu (2.07.33). Wendimu saattoi olla maalissa aavistuksenomaisessa pettyneisyydessä, olihan hän ennen kilpaa juossut maratonin aikaan 2.06.46. Myös Kenian Alfred Kering (2.07.41), Etiopian Assefa Girma (2.07.43), Kenian Stephen Chebogut (2.08.02) ja saman maan Henry Sugut (2.08.22) juoksivat hyvinkin hyvin, joten kyllä kelpasi miesten syödä kilvan jälkeen pullaa jossain Pariisin kahvilassa.

Naisten kilpakin oli Pariisissa varsin laadukas. Tämä voidaan päätellä siitä, että kilvan voittanut Kenian Priscah Jeptoo hipsuili taululle ajan 2.22.55. Jos Jeptoo ei ollut kilvan jälkeen täydessä maratononnellisuudessa, niin on kumma, sillä hän leikkasi pois aiemmasta ennätyksestään yli neljä minuuttia. Se olikin niin kova suoritus, että toiseksi sijoittunella Kenian Agnes Kipropilla (2.24.43) ei ollut jakoa voitosta tapeltaessa. Kolmanneksi nopeiten Pariisin kadut selvitti Etiopiaa edustava Koren Yal (2.26.57), tiukassa mittelessä toisen Etiopian edustajan, Eyerusalem Kuman (2.27.02) ja Venäjän Margarita Plaksinan (2.27.07) kanssa. Jahka loputkin monikymmentuhantisesta juoksijajoukosta oli saapunut maaliin, oli selvää että maratonrentoutuneisuus oli Pariisin kaduilla valloillaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Terveiset raastolaisille! Minusta Mikael Talasjoen päättynyt ura kaipaisi jonkinlaisen merkinnän/haastattelun raasto.comin palstalle!