maanantai 1. elokuuta 2011

Kalevan Kisojen ennakko 2011

Tämän vuoden yleisurheilun Kalevan Kilpailut eli aikuisten sarjan SM-kisat järjestetään Turussa. Kyseisessä paikassa vastaavat kilpailut on järjestetty aiemmin ainakin vuosina 2001, 1989, 1976, 1954, 1933 ja varmaan eräinä muinakin vuosina. Ehkä historiansa suurimman muodonmuutoksen Urheilupuisto, viralliselta nimeltään Paavo Nurmen stadion koki ennen vuoden 1989 kisoja, jolloin puskutraktori jauhoi vanhan puisen pääkatsomon palasiksi ja tilalle rakennettiin uusi katsomo pukeutumistiloineen. Tällä kertaa Paavo Nurmen stadionille uusittiin ratapinnoite kokonaisuudessaan. Nyt ei siis tyydytty pelkän sisäradan uusimiseen, kuten tehtiin vuonna 2001, mikä asetti pikajuoksua harjoittavat silloin keskenään perin eriarvoiseen asemaan.

Siirtykäämme historiasta takaisin tähän päivään. Tällä kertaa miesten 800 metrillä suurin suosikki voittajaksi lienee IK Falkenin Tommy Granlund. Tämä siksi, että kahta ratakierrosta viime vuonna hallinnut HKV:n Mikko Lahtio ei ole paljon kilpaillut sitten kesäkuun alun ja Granlundin seuratoveri Niclas Sandells keskittyy ehkä päämatkalleen 1500 metrille, kuten on viime vuosina Kalevan Kisoissa tehnyt. Tietenkin hidasvauhtisessa taktiikkajuoksussa voi tapahtua mitä vain, mutta kun Granlund on juossut 800 metriä noin kolme sekuntia kovempaa kuin muut Sandellsia lukuun ottamatta, niin on kumma jos hän ei vie voittoa. Mitalia kärkkyvät myös Karhulan Urheilijoiden Miro Laurila, Pyhäjärven Pohdin Rami Oravakangas ja Lahden Ahkeran Jonas Hamm, mikäli hän juoksee kasin. 1.52-1.53-miehiä on radalla kuin rokkareita sienimetsällä, joten alkueristä tulee erittäin mielenkiintoiset.

IK Falkenin kivenkova maileritalli juhlii todennäköisesti myös naisten 800 metrillä, sen verran kovaa vauhtia Karin Storbacka on esittänyt tänä vuonna kotimaisiin kilpasisariinsa nähden. Toki HKV:n Suvi Selveniuksen ja ennen kaikkea IF Nykarlebynejdenin Heidi Erikssonin kunto on ollut viime aikoina siksi rajussa nousussa, että mitalit eivät totta vieköön lähde jakoon halvalla. Myös Raision Kuulan Heidi Pappila tappelee mitalista kuin timpuri nauloista.

Kuinka sitten mahtaa käydä 1500 metrillä? Miesten kilvan suurin suosikki on Sandells varsinkin, jos hänen kauden kotimaista kärkeä hallussaan pitävä seuratoverinsa Mikael Bergdahl keskittyy samana päivänä juostavalle 5000 metrille. Huhut kertovat Bergdahlin pohtineen tällaista ajatusta mielessään Lapinlahden 3000 metrin päätteeksi. Jos Joensuun Katajan Jukka Keskisalo juoksee tämän matkan, hän on ilman muuta voittajasuosikki, onhan hän tänä vuonna jo kerran kukistanut Sandellsin. Moninkertainen Kalevan Kisamitalisti Jonas Hamm on aina vaarallinen ja mitalia myös himoaa halleissa niukasti Hammille hävinnyt Miro Laurila. Ei ole ihme, jos myös Ylikiimingin Nuijamiesten Janne Ukonmaanaho, Porin Yleisurheilun Tommi Sundell ja Heinolan Iskun Riku Marttinen löytyisivät tulosluettelon kärkipäästä.

Jos Karin Storbacka tavoittelee tuplaa ja juoksee myös 1500 metriä, hän on suurin suosikki naisten kilvan voittajaksi. Helpolla ei Karin kuitenkaan tule kilvassa pääsemään, siitä pitävät huolen kovasti kehittynyt Heidi Eriksson ja Joensuun Katajan Johanna Lehtinen. Tämä tietenkin sillä varauksella, että Johannan jalat ovat juoksukunnossa. Tämän kolmikon takana on suuri ero muihin, mutta taktisessa juoksussa esimerkiksi Suvi Selvenius voi yltää vaikka mihin.

Joensuun Katajan Matti Räsäsen ja Lahden Ahkeran Jussi Utriaisen vire miesten 5000 metrillä on jonkinlainen arvoitus. Tämä siksi, että molemmat kestokovanaamat ovat kärsineet tänä suvena kulkemattomuudesta loistavan kevään jälkeen. Niinpä, jos Mikael Bergdahl valitsee tämän matkan juostavakseen, hänellä on elämänsä mahdollisuus SM-kultaan. Asiasta eri mieltä saattaa kuitenkin olla esimerksi Sjundeå IF:n Jarkko Hamberg, joka jäi viime vuonna, kuten myös Tampereella 2008 katkerasti kilvan neljänneksi. Kilpaan ovat ilmoittautuneet myös Keskisalo ja Ukonmaanaho, mutta tuskinpa he lähtevät tykittämään 5000 metriä, kun tonnivitonen on samana päivänä tarjolla, ellei sitten mitalinnälkä vitosella tule miehille ylivoimaiseksi.

Oulun Pyrinnön Elina Lindgrenillä on Turusta hyviä muistoja, sillä vuosikymmen sitten hän kiisi Turun Kalevan kisoissa naisten 5000 metrin voittoon, silloin vajaan 18 vuoden iässä. Samana vuonna Elina otti myös nuorten EM-pronssia. Edelleen Lindgren on suosikki mielimatkansa voittajaksi. Kovimman vastuksen hänelle voitosta taisteltaessa kenties tarjoaa – mikäli tämän matkan juoksee – IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson. Myös Oulun Pyrinnön Minna-Maria Kangas, Forssan Salaman Janica Mäkelä ja Nummen Kipinän nuori Meri Rintanen näkevät haaveissaan itsensä seisomassa mitalipallilla, seuransa verkkareita ylpeinä kantaen. Mielenkiintoisesti vitoselle on ilmoittautunut myös Heidi Eriksson, mutta tuskinpa hän 12 ja puolta kierrosta juoksee, vai juokseeko?

Miesten 10 000 metrillä Räsäseen ja Utriaiseen pätevät samat sanat kuin vitosellakin, mutta vaikka miehet eivät täydessä vireessä olisikaan, he ovat silti suosikkeja kärkisijoille 25 ratakierroksen kierrossa. Tietenkin JKU:n Henri Manninen voi olla kympillä tosi kova, mutta viime aikoina mies ei ole juuri kilpaillut. Sjudeå IF:n kaksikko Hamberg sekä Petteri Muukkonen tavoittelevat tietenkin kympiltä mitaleita kuin humppaveikot lavakarismaa.

Jos joku on varmaa, niin ainakin se, että naisten 10 000 metrillä jyrää kesto. Siitä pitävät maratoonarit, IF Länkenin Leena Puotiniemi ja KU 58:n Laura Markovaara huolen. Viime vuonnahan kisan voitti juuri Markovaara ja Puotiniemi vei kotiinsa pronssisen lätkän. Raastoseuraa he saavat taatusti mm. Elina Lindgreniltä ja Valkeakosken Hakan Mira Tuomiselta. Kaikilla näillä riittää kestoa enemmän kuin powermetalbändejä Saksassa.

Jos kaikki suosikit juoksevat miesten 3000 metrin esteet, kilvan ennustaminen on kohtuullisen helppoa. Voitosta näet taistelevat Keskisalo ja Ukonmaanaho ja pronssista puolestaan Seinäjoen Seudun Urheilijain Joonas Harjamäki ja Naantalin Löylyn Rami Tuokko. Sen sijaan silloin, jos esimerkiksi tukun estekisoja tänä vuonna juossut Keskisalo päättää jättää esteet väliin, tilanne on tietysti toinen. Esteissä ei ole paljoa väkeä, mutta kaksi miestä on ja pysyy. Turun Weikkojen Mikko Virta on juossut esteet Kalevan Kisoissa joka vuosi vuoden 1993 Mikkelin kisoista alkaen ja Teivo Stayersin Teppo Syrjälän katkeamaton sarja alkoi Tampereelta vuonna 1996. Vuosien 1997 ja 2007 mitalisti Virta johtaa siis sarjan pituudessa, mutta vuoden 2006 pronssipoika Syrjällä on heittää kehiin aikamoinen valttiässä: hän on ollut joka ainoa kerta pisteillä.

Naisten esteissä Sandra Eriksson on suurin suosikki voittajaksi vammoista johtuvasta keskenkuntoisuudestaan huolimatta. Tiukasti häntä kuitenkin varjostaa Janica Mäkelä edellyttäen että perjantaina juostu vitonen ei rassaa hänen konettaan liikaa esteitä ajatellen. Samat sanat pätevät Minna-Maria Kankaaseen. Mitalia halajaa myös naisesteiden ”virtasyrjälä”, Mira Tuominen. On myös mielenkiintoista katsoa, mihin Karhulan Katajaisten nuori Oona Kettunen yltää juoksussa yli esteiden ja vesihaudan pärskeiden.

Kestävyysjuoksufanit varmaan toivovat, että tällä kertaa keli ei olisi niin kuuma kuin edellisissä Turun Kalevan kisoissa vuonna 2001. Silloin kuulemma joku sälli hyppi kesken miesten kympin vesihautaan vilvoittaakseen ylikuumennutta konettaan tappavalta helteeltä, jolloin lämpötila oli radan pinnassa noin 50 astetta.

Teksti: Z

Ei kommentteja: