lauantai 27. elokuuta 2011

Kenialaiset kolmoisvoittoon naisten MM-maratonilla

Naisten MM-maraton juostiin Etelä-Korean Daegussa. Siellä MM-maratonhistorian ensimäiseen kolmoisvoitoon juoksivat Kenian kiiturittaret. Paras heistä oli Edna Kiplagat, joka ratkaisi pelin juoksemalla 35-40 kilometrin välisen vitosen 16.11. Siinä rallatuksessa muut eivät kestäneet. 2.20-toonari Kiplagatin voittoaika oli 2.28.43, mikä kertoo jotain kelistä. Keli ei ollut helppo, vaikka Suomen TV-selostaja Antero Mertaranta kuulemma toista väittikin (allekirjoittanut ei katso koskaan maratonlähetyksiä äänen kanssa). Mertarannan kommentti on toki siinä mielessä ymmärrettävä, että selostuskopissa istuessa keli ei varmaan tunnu yhtä pahalta kuin maratonia juostessa.

Hopeaa kaulaansa kilvan jälkeen sai Priscah Jeptoo tuloksella 2.29.00 ja kolmas oli Sharon Cherop 2.29.14 kuluttua lähtölaukauksesta. Cheroppi sai kylläkin jännittää pronssimitskunsa kohtaloa loppuun asti, sillä loppukilometreillä hirveän kovan laukka-loikan aloittanut Etiopian Bezunesh Bekele (2.29.21) sai melkein Cheropin kiinni. Kaukana ei ollut myöskään viidentenä maaliin saapunut raastotar, Yukiko Akaba Japanista (2.29.35). Akaban taannoinen "rento" viimeistelyleiri USA:n Boulderissa siis tuotti japanilaisista parhaan tuloksen. Vielä kuudenneksi sijoittunut Kiinan Xiaolin Zhu:kin ennätti juoksemaan 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä päälle ennen kuin 2.30 täytyi (2.29.58). Pekingin olympiakisojen ja Osakan MM-kisojen nelonen Zhu oli kenties helpottunut siitä, ettei ollut taas neljäs, kun kerran mitskuille ei ollut asiaa.

Paras Eurooppalainen ja samalla pohjoismaalainen oli seitsemänneksi sijoittunut Ruotsin Isabellah Andersson (2.30.14). Eurooppalaisista myös Portugalin Marisa Barros (9., aika 2.30.29) juoksi hyvin. Anderssonin ja Barroksen juoksut eivät siinä mielessä yllättäneet maratonfaneja, että he ovat viime vuosina vatkuloineet 2.23-2.25-tuloksia kuin leipurit vanukkaita. Sen sijaan japanilaisille kilpa oli raaka pettymys. Vain kaksi heistä sijoittui kymmenen parhaan joukkoon (Akaban lisäksi Remi Nakazato, sijoitus 10., aika 2.30.52), joten ensi kertaa maratonin maailman cupin historiassa Japani jäi ilman joukkuemitalia (Kenia kultaa, Kiina hopeaa, Etiopia pronssia). Pahin pettymys japanilaisista oli viime kisojen hopeamitaliaan puolustanut Yoshimi Ozaki. Hän oli 18. ajalla 2.32.31. On kuitenkin syytä korostaa, että kukaan japanilaisista ei kulkemattomuudestaan huolimatta keskeyttänyt, sillä se ei yleensä kuulu heidän tapoihinsa.

Sitten vähän TV-lähetyksestä. Niin YLE:n kuin Eurosportinkin tv-lähetys oli täysi waterloo. Maratonia näytettiin ensimmäinen tunti, mutta sitten kun 10 lajin keskinkertaisuuksien (10-ottelu) satasen erät alkoivat, paluuta maratonin pariin ei ollut kuin muutamia lyhyitä pätkiä (muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin). Naisten kiekon karsinnan seuraamistakaan ei vieroksuttu. Myös miesten seipään karsinnan verryttellyt tuli hyvin kuvattua katselijoille. On mielenkiintoinen valintakysymys, että samaan aikaan kun maantiellä ratkotaan maratonin mitaleja, keskitytään muiden lajien karsintojen näyttämiseen ja vielä hidastusten ja verkkareiden päälle pukemisten ja pois ottamisten kera. Tämänkertainen TV-lähestys oli surkein sitten Sevillan MM-kisojen 1999. Nämä kaksi muodostavat nyt jaetun pohjanoteerauksen maratontvlähetysten historiassa. Maratonfanien pitäisi saada kotiin sellainen kanavapaketti, josta näkyy Japanin TV. Siellä ei maratonjuoksun parista poistuta hetkeksikään. Sen vuoksi niillä on omat maratonkuvausryhmätkin aina mukana kisoissa. Toivottavasti raasto.comin lukijat lähettävät kirjallista palautetta YLE:lle sankoin joukoin.

[raasto.com]

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Onkos Bezunesh Bekele muuten sukua Kenenisa Bekelelle vai onko Bekele Virtanen Etiopiassa? Kellään tietoa?