tiistai 24. tammikuuta 2012

Osakan naisten maraton 29.1.

Osakassa juostaan toinen kolmesta Japanin naisten olympiakarsintamaratonista. Siellä moni on täynnä maratonluottavaisuutta kuin rokkari kossujuottavaisuutta. Siellä on monella kovat maratonpiipussa, sillä olympialaiset himottavat raastottaria kuin hiilarittomuus paastottaria. Kilvan suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, miten vuoden 2004 olympiavoittajan, vuoden 2003 MM-hopeamitalistin ja puolimaratonin MM-kisoissakin aikoinaan mitskuille sijoittuneen Mizuki Noguchin (mararekordi 2.19.12) comebäkki onnistuu. Noguchihan on viime vuosien aikana kärsinyt vammoista kuin hyeena kasviksista. Mikäli Noguchi on kunnossa häntä ei voita kukaan... paitsi ehkä hänet kerran puolimaratonilla kukistanut Japanin puolimaratonin ennätysnainen Kayoko Fukushi. Onpa Fukushin ratakympinkin rekordi alle 31 minuutin. Fukushi on aika kova naaras myös siinä, mitä tulee 42km ja 195m kestävään kilvanjuoksuun, sillä viime lokakuussa hän juoksi Chicagossa ajan 2.24.38.

Mitä kilvassa mahtaa tehdä Azusa Nojiri, miettii varmasti moni. Nojiri näet miekkaili viime vuoden Lontoon maratonilla ajan 2.25.11. Entinen maastohiihtäjä Nojiri on Japanin nousevia maratontähtösiä, kun taas vuoden 2003 MM-maratonin nelosella ja vuoden 2004 olympiamaratonilla seitsemänneksi nopeimmalla Naoko Sakamotolla (mararekordi 2.21.51) tuloskehitys on ollut viime vuosina taantumaan päin. Mikäli Sakamoto onnistuu kuitenkin hiomaan itsensä takaisin vuosien 2003-2004 maratonvireeseensä, on hän kovempi kuin betoni, kun kyse on 42195 metrin mittaisesta kestokilvoittelusta. Sanansa sanottavana kilvassa on varmasti myös maratonkonetar Kiyoko Shimaharalla (mararekordi 2.25.10), onhan hänellä aika kova maratonnäyttö arvokisoista vuoden 2007 MM-maratonilta. Tuossa 99999 kertaa pelejä ja leikkejä raaemmassa mittelössä hän riensi maaliin maailmojen mestaruusmaratonin kuudenneksi parhaimpana. Japanittarista on lopuksi syytä mainita myös 2.26 -toonarit Chika Horie ja Madoka Ogi, joiden unelmissa siintää kotimaansa edustaminen olympian kentillä utuisen haaveen tavoin.

Onpa Osakan maratonilla mukana myös jokunen ulkovaltojenkin edustaja. Yksi heistä on vieläpä hallitseva olympiavoittaja, maratonriippuvuutta sairastava Constantina Dita Romaniasta (mararekordi 2.21.30). Olympiavoittonsa jälkeen Dita ei ole kuitenkaan ollut enää vireessä, mutta sitkeästi hän edelleen veivaa maratoneja maratoneista toiseen. Ditan viime vuosien kulkemattomuuden johdosta Romanian kansan toiveet lepääväät vahvimpana Mihaela Botezanin harteilla (mararekordi 2.25.32) Voi vain kuvitella sitä maratonjännityksen määrää, missä Romanian kansa kärvistelee Osakan maratonin startatessa ja koko kansakunnan seuratessa suoraa tv-lähetystä hypnoottisen transsin vallassa. Ehkäpä kilvan paras ei-japanilainen tulee kuitenkin olemaan Venäjän Lidia Grigorieva. Hänen maratonrekordikseen kirjoitetaan tällä haavaa 2.25.10. Osakassa ei ole tänä vuonna paljoakaan mukana Kenian edustajattaria, sillä moni heistä tähtää Lontoon maratonille täydessä maratonkeskittyneisyydessä, sillä heidän olympialippunsa ratkeavat siellä, jos ovat ratketakseen. Ainakin yksi kenialainen on kuitenkin Osakaanin saapunut. Hän on nimeltään Irene Kemunto, joka tulee taatusti juoksemaan maratonin paljon nopeammin kuin kaksi tuntia ja siihen vielä puoli tuntia päälle.

[japanrunningnews.blogspot.com & Raasto.com]

Ei kommentteja: