Osakassa, joka sijaitsee Japanissa, juostiin 27.1.2012 perinteinen naisille, vain naisille, eikä kenellekään muille kuin naisille tarkoitettu maraton. Siellä japanilaiset maratonfanit odottivat omien naaraidensa voittoa maratonvesi kielellä. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan voittoon nelisti viime kesän olympiamaratonin viidenneksi nopein, Ukrainan Tetjana Gamera-Shmirko. Niin hän teki ajalla 2.23.58. Se oli samalla Gamera-Shmirkon persoonallinen rekordi, sillä Lontoon olympiamaratonilla hän oli juossut 2.24.32. "Meikäläinen meinasi heittää jo pyyhkeen kehään. Yleensä meitsi pystyy kiristämään 30 km:n paalun jälkeen, mutta nyt ei tuntunut hyvältä. Jotenkin mä kuitenkin löysin lisää spiidii viimeisellä parilla kilsalla", kertoi voittaja maalissa, täydessä maratononnellisuudessa.
Erityisen kalvavaksi Ukrainan tyttären voiton japanilaisille teki se, että hän ohitti Japanin Kayoko Fukushin vasta aivan kilvan lopussa, sillä 40 kilometrin paalulla Fukushi oli vielä 19 sekuntia Gamera-Shmirkoa edellä. Sen jälkeen Fukushi kuitenkin sakkasi kuin liian vähän maitoa saanut puuro, kun taas Gamera-Shmirko lisäsi bensaa jo ennestään valtoimenaan roihuavaan maratonnuotioon. Niin hän höyrysi viimeiset 2195 metriä aikaan 7.14 ja painoi heittämällä Fukushin ohi voittajana maaliin. Täysin lyöty Fukushi hiipparoi maalilinjan ylle ajassa 2.24.21, mikä on niukin naukin hänen rekordinsa. Ennen Osakaa hän oli nimittäin juossut parhaimmilaan 42 kilometriä ynnättynä 195 metrillä aikaan 2.24.38 Chicagossa vuonna 2011. "Meitsi kertoi Gamera-Shmirkolle olevani pettyneisyydessä", sanoi Fukushi maalissa. "Mun tarvii vielä oppia rytminvaihdoskykyä maran lopussa", jatkoi Fukushi maratontuumimistaan.
Fukushin pettyneisyyden maratonin lopussa ohitetuksi tulemisen johdosta toki ymmärtää, onhan hän sentään pitkän linjan sahaajatar, kolmissa olympiakisoissa ja neljissä MM-kisoissa ratamatkoilla maataan edustanut raastotar, jonka alimatkojen ennätykset ovat kovia (3000m 8.44.40, 5000m 14.53.22, 10 000m 30.51.81 ja puolimaraton 1.07.26). Jälleen kerran tuli kuitenkin todistetuksi sellainen asia, että vaikka olisi miten kova ratatykki, alimatkojen tuloksilla ei ole maratonin viimeisillä kilometreillä mitään virkaa. Silloin ratkaisee ainoastaan raaka kesto, eikä mikään muu. Joka tapauksessa Fukushilla on Osakan juoksunsa myötä hyvät mahdollisuudet päästä Japanin maratonjoukkueeseen Moskovan MM-maratonille, joten hänen ei kannata toisesta sijastaan huolimatta olla ylenpalttisen kammottavan ranteetaukisessa maratonpettyneisyydessä.
Kukapa Osakassa tuli kolmanneksi? No, eipä kukaan muukaan kuin Japanin Yuko Watanabe 2.25.56 kuluttua lähtölaukauksesta. Watanabe oli varmaan maalissa aikamoisessa maratontyytyväisyydessä, sillä hän paransi aiempaa maratonrekordiaan reilusti. Ennen Osakaa hän oli näet parhaimmillaan juossut tämän kestävyysurheilun täydellisen kuningatarmatkan aikaan 2.29.20. Neljäs oli hienon comebackin mutsiusloman jälkeen tehnyt 37-vuotias Mari Ozaki ajalla 2.26.41. Maratonrekordinsa (2.23.30) Ozaki juoksi Osakassa kymmenen vuotta sitten ja 10 000 metriä ensimmäinen kerran alle 32 minuutin jo vuonna 1999 sekä edusti ensi kertaa arvokisoissa kotimaataan 10 000 metrillä Edmontonin MM-kisoissa vuonna 2001. Hän on siis todella pitkän tien läpikäynyt kestotar.
Viides ja valitettavasti viimeinen 2.30-alittaja Osakassa oli Australian Lisa Weightman, joka sai maratoninsa päätökseen, kun lähettäjän pistoolin pamahduksesta oli kulunut 2.29.09. Se ei ole Weightmanin ennätys, sillä viime kesänä hän leipoi Lontoon olympiamaratonilla tuloksen 2.27.32 (sijoitus 17.) Olympiamaratonilla hän esiintyi myös vuonna 2008 Pekingissä (2.34.16, sijoitus 33.) Onpa hänet nähty maratonia hitsaamassa myös MM-kisoissa. Aikamoinen pettymys Osakan kilpa oli kahdeksanneksi sijoittuneelle Japanin Yoko Shibuille, joka aika oli 2.32.41. Se ei Japanin kaikkien aikojen toiseksi nopeinta naismaratoonaria (2.19.41, Berliini 2004) paljon lämmitä, vaikka hän menisi 100 asteiseen saunaan ja heittäisi saavin löylyä kiukaalle.
Se oli sen pituinen se. Maratonkun maratonosakan maratonnaisten maraton maratonoli maratonpäätöksessään, maratonse maratonoli maratonpäätöksessään, maratonollakseen maratonpäätöksessään, maratonolematta maratonpäätöksettömyydessään, maratonvain maratonolematta maratontäydessä martonpäätöksettömyydessään, maratoneikä maratonollakseen maratonmissään maratonmuussa martonkuin maratontäydessä maratonpäätöksettömyydessään.
[raasto.com, iaaf.org & japanrunningnews.blogspot.com]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti