sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Kaksintaistelu?

Kohta rävähtää. On se aika vuodesta, jolloin juostaan vuoden kaikkein kovatasoisin kestävyysjuoksukisa. MM-maastojen aikuisten sarjat alkavat Edinburghissa klo 16.05 naisten 8km kisalla ja jatkuvat perään miesten hurjalla 12 km ravilla klo 16.45.

Katseet kääntyvät kaksikkoon Kenenisa Bekele-Zersenay Tadesse. Kestävyysjuoksun suurimmat vauhtikoneet iskevät vastakkain viime vuotiseen malliin, ja nyt on kovat piipussa. Bekele hyydähti viime vuonna Kenian helteisiin, ja Eritrean armoton happikone Tadesse veti ilmeettömästi yllättävään mestaruuteen. Radalla Tadessella ei ole paljon saumoja Bekeleä vastaan ollut, mutta viime vuoden maastot osoittivat, että epätasaisemmalla alustalla Tadesse on enemmän kuin kotonaan. Varmaa on myös se, että Bekele ei toista kertaa tahdo nöyrtyä, vaan tekee kaikkensa Tadessen itseluottamuksen horjuttamiseksi.

Mitä tekevät hurjat kenialaiset uuden tykin, Gideon Ngatanyn johtamana? Entä Ugandan kivikova nippu maastojyriä? Qatarin öljyrahoilla koottu kenialaisjoukkue? Australian valkoinen miekkavalas Buster? Usa:n miehet Torresin johdolla? Mihin yltävät parhaat eurooppalaiset? Espanjalla on eurooppalaisittain erinomainen joukkue, mielenkiintoista nähdä miten sijoittuvat joukkuekisassa. Mukana myös silloin tällöin maagisia juoksuja tekevä Irlannin Ian Alistair Cragg.

Naisten mestari viime vuodelta loistaa poissaolollaan. Lornah Kiplagat oli vuosi sitten täysin suvereeni, mutta nyt on baana auki muille. Etiopian tyttäret poljettiin viime vuonna Keniassa suohon, nyt tullee tilanne olemaan toinen. Hurja joukkue koostuu mm. nimistä Tirunesh Dibaba, Gelete Burka, Meselech Melkamu. On sellainen täsmäase, että alta pois.

Mukana myös Kenian aina hurjat naiset ja Australian Benita Johnson. Euroopan kovimmat ehkäpä Espanjan Rosa Morató, Portugalin Jessica Augusto sekä Irlannin Fionnela Britton.

Pohjoismaalaisia ei aikuisten sarjoissa ole mukana kuin yksi kappale tanskalaisia. Venäjän joukkueen poissaolo tuntuu merkilliseltä. Siellä on sen verran kovia juoksijoita varsinkin naisten sarjaan, että tuntuu kummalliselta ettei mukana ole ketään. No kesällä sitten.

Jännitysnäytelmän tarjoaa Urheilukanava klo 16.00 alkaen suorana. Hieno kulttuuriteko siellä!

Ei kommentteja: