torstai 13. marraskuuta 2008

Taas on aika PM-maastojen

Vuoden 2008 PM-maastot kilpaillaan tulevana lauantaina Tanskan pääkaupungissa, Kööpenhaminassa. Reitti tulee kulkemaan tasaisella nurmialueella ja jälleen kerran maastojuoksuksi kisan tekisi vain ja ainoastaan kunnon sade, joka on toivottavasti pehmentänyt nurmialueen maastojuoksuareenaksi. Yleisö ei voi taaskaan valittaa, sillä samalta seisomalta on mahdollisuus nähdä lähes koko reitti.

Miesten startissa nostan selväksi ykkössuosikiksi Ruotsin Erik Sjökvistin. Tuo vahvajalkainen ruotsalainen tulee tänä vuonna tekemään muista selvää jo hyvissä ajoin sillä viime vuoden tappio Utriaiselle kalvaa yhä miehen mieltä. Vielä kun mies ei ole PM-maastoista aiemmin voittoa onnistunut ottamaan, niin eiköhän hän sen viimeinkin ota. Kotoa löytyy jo valmiiksi kolme hopeaa ja yksi pronssi. Utriaisen vaikeasti sujuneen syksyn ansiosta en rankkaisi miestä vielä edes sijalle kaksi vaan nostan sinne miehen Norjasta eli viime vuoden kolmosen Oystein Syltanin. Norja nimesi Oysteinin jo hyvissä ajoin joukkueeseen ilman karsintoja ja viime vuonnakin hän pysyi voittotaistelussa mukana aivan viime metreille asti. Tanskan ykköstykki on tänäkin vuonna Steen Walter, joka kotikisoissaan koittaa tehdä kiusaa ja uskonkin hänen olevan mukana himmeimipien mitalien taistelussa. Suomen muista edustajista kymmenen sakkiin mahdollisuudet on ainakin Juha Puttosella, joka Pajulahden karsinnoissa tikkasi muilta karkuun jo ensimmäisessä mäessä. Kunhan mies on vain pysynyt terveenä niin odotukset on melko korkealle.

Edit:Jussi ei juokse. Tilalla painelee ensi vuonna sauvakävelyn maailmanennätystä yrittävä Jarkko Hamberg.

Naisten sarjassa paluun PM-maastojen kärkeen tekee Suomen Anne-Mari Sandell. Helppoa se ei varmasti tule olemaan, kun Norja asettaa viivalle oman ykköstykkinsä Kirsten Melkevik Otterbun ja Ruotsi puolestaan Lisa Blommen ja Ida Nilssonin. Eli vastassa on koko viime vuoden kärkikolmikko.

Nuorten miesten startissa on Norjalla mahdollisuus ottaa kolmoisvoitto, kun mukana on viime vuoden 1., 3. ja 5. Kiilan tähän porukkaan saattaa lyödä Ruotsin Alexander Söderberg, joka sijoittui viime vuoden kisassa neljänneksi. Suomen edustajista odotan eniten Tommi Sundellilta ja Pekka Toivolalta. Sundell kohensi viime kesän aikan ennätyksiään roimasti 800metrin ja 1500 metrin matkoilla ja kun näin hänen juoksunsa Pajulahden karsinnoissa niin näyttäisi siltä, että myös kestopuolella on tullut kehitystä roimasti. Toivola puolestaan kärsi katsastuksen aikoihin rankasta ohjelmastaan ja tulee varmasti palautuneempana Kööpenhaminaan joten olisiko niin, että parhaan suomalaissijoituksen nappaa Toivola katsastusvoittaja Sundellin nenän edestä.

Tyttöjen startissa ei ole mukana viime vuoden neljän kärjestä ketään eli kenttä on avoin uusille menestyjille. Viidenneksi viime vuonna sijoittunut Ruotsin Mary Alenbrattilla onkin nyt oiva mahdollisuus nousta mitaleille. Enemmän odotan kuitenkin Suomen tyttöjen raastokuningattarelta Sanni Klemelältä. Viime vuonna tuli joukkuekulta ja sen jatkoksi on odotettavissa tälle vuodelle henkilökohtaista mitalia.

Ei kommentteja: