lauantai 16. huhtikuuta 2011

SM-maantie

Miesten puolikas

Päivän päälähtö oli ennakoitu olevan kovaa kuntoa uhkuvan Lahden Ahkeran Jussi Utriaisen. Jotkut jopa uumoilivat totaalista dominointia, mutta kisan kulku osoittikin pelin olevan tänään eri. Jo varhaisessa vaiheessa kisaa viiden miehen joukko irtaantui muista. Sjundeå IF:n ohuen ohut Petteri Muukkonen veti joukkoa samassa rintamassa Mårten Boströmin kanssa ja piti seuraa Obed Kipkuruille, JKU:n Henri Manniselle ja Utriaiselle.

Boströmin vuoro (kuva: Ste)

Tämä asetelma piti pitkän matkaa, joskin 6-7 km ennen maalia Muukkonen ja Boström kävivät ottamassa vauhtia kärjen takaa. Pääjoukon takana TuUl:n Jaakko Kero saalisti viisikon kyydistä pudonneita HKV:n Simo Wannasta, HIFK:n Wille Keihästä ja Turun Weikkojen Antti-Pekka Niinistöä.

Varsinainen pelinavaus tapahtui vasta kello soittaessa juoksijoita viimeiselle 3 km:n kierrokselle kun Utriainen aikansa vaanittuaan iski matkakaasun pohjaan ja irtaantui nopeasti muista. Kipkurui ja Manninen vastasivat tähän kärkkäimmin ja viimeinen kierros juostiin toisista erillään, mutta jonkinlaisessa tuntumassa. Utriaisen rallatusta ei edes Obed pystynyt uhkamaan kovasta yrityksestä huolimatta ja Utriainen kiidätti itsensä 75 SM-mitalinsa ja kahdeksannen puolimaratonin mestaruuden äärelle. Aikaa hän käytti matkan taittamiseen 1.06.14.

Onhan tuo 3.10/km-vauhti sellaista suht’ reipasta vauhtia, mutta mestaruus on joka tapauksessa kova juttu”, Utriainen kuittasi voittoajastaan. ”Seuraava koetus on Stanfordissa parin viikon päästä, jossa yritän 10000m EM-kisarajaa Matti Räsäsen kanssa”, hän jatkaa. ”Nyt kun ensimmäinen tavoitteistani (puolimaratonin SE) on jo tehtynä, on aika panostaa kahteen seuraavaan tavoitteeseen: EM-kisarajaan ja Lontoon olympialaisten maratonin rajan puhkomiseen”, Utriainen päätti.

Tämäpä on Utriaiselle tuttua puuhaa (kuva: Ste)

Kipkurui pokkasi myöhemmin iltapäivällä SM-hopeaa, jonka oli ansainnut ajalla 1.06.22. Manninen piti sijoituksensa loppuun asti ja voitti jälleen SM-pronssia, nyt ajalla 1.06.36. Muukkonen (1.06.41) ja Boström (1.07.00) jakoivat seuraavat sijoitukset.

Naisten puolikas

Naisten kisa oli määrälliseltä jännitysasteeltaan miesten vastaavaa hieman rauhallisempi. IF Länkenin Leena Puotiniemi lähti oitis niin armottomaan laukkaan, että kilpasiskonsa koneet paahtoivat punaiselle. Oulun Pyrinnön Elina Lindgrenillä oli kuitenkin plan valmiina. Ja tuo plan oli pitkä väijytys. Kierros kierrokselta hän kuroi Puotiniemen karkumatkaa kiinni ja kotvasen kuluttua hän saattoi itsensä tasa-asemille Puotiniemen kanssa. Hallitun matkaan ennen maalia Lindgren nostatti loikkaansa ja nelisti karkuun ja voittoon ennätysajassa 1.17.33.

Kyllä mitali oli mielessä ennen lähtöä, ja kultaa tuli. Tämä olikin kolmas SM-puolikas ja kolmas SM-kulta, joten ihan kivalta tuntuu”, Lindgren muikisteli maalissa.

Elina Lindgren palasi voittokantaan (kuva: Ste)

Puotiniemi ei kuitenkaan jälkimatkalaisille armoa jaellut ja hän otti toistaiseksi uran parhaan SM-sijoituksensa hienolla hopealla ajassa 1.18.13. Valkeakosken Hakan koko matkan yksin taivaltanut Mira Tuominen palkittiin uurastuksestaan SM-pronssille. Hän käytti aikaa puolimaratonin taittamiseen tänään 1.20.07.

19-sarjojen 10 km

Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesasella oli metka energialataus lähtöpamauksen kajahdettua ja hän vetikin sarjan kärkeä raisua kyytiä. Piesasen kyydissä viihtyivät Lahden Ahkeran Ossi Kekki, Padasjoen Yrityksen Konsta Vikman ja Haminan Pontevan Markus Hämäläinen. Piesanen kantoi yllänsä viimevuotista nuoremman sarjan mestaruutta ja hän totta vieköön tiesi millä pelillä mestaruutta haetaan.

Piesanen latoo menemään (kuva: Ste)

Jännitysnäytelmä tiivistyi samalla kun maitohappo kaiversi tietään lihassolujen ytimiin. Kisan ratkaisu jäi viimeisen kilometrin hujakoille kun Kekki ja Piesanen luukuttivat rinta rinnan kohti maalia. Kekki oli kuitenkin veljeksistä voimallisin ja ylitti maaliviivan helpolla laukalla ajassa 33.01. Piesanen sinnitteli SM-hopealle ajalla 33.08 ja Hämäläinen säesti kaksikkoa ajalla 33.13.

Kekki viimeistelee SM-voittonsa (kuva: Ste)

Naisten puolella Nummen Kipinän Meri Rantanen oli ylivoimaisessa johdossa heti ensimmäisellä kierroksella. Kaksoissisarensa Viivi ja Vasa IS:n Camilla Richardsson taittoivat matkaa tasapäin, mutta vasta matkan päässä sarjansa kärkeä. Kilvanjuoksu jatkui samoissa merkeissä maaliin asti. Meri Rantanen palkittiin SM-kullalla hän juostuaan 10km aikaan 36.48. Richardsson osoitti olevansa loppua kohden kaksikosta vahvempi ja otti hopea ajalla 38.10. Viivi Rantanen oli kolmas ajalla 38.29.

17-sarjojen 10 km

Nuorimpien sarjassa Viipurin Urheilijoiden Samuel Rautiainen veti itsensä jonkinmoiselle karkumatkalle. Lapin Lukon Juho Jumiskolla oli kuitenkin saalistuspäivä ja hän saavutti saavuttamistaan kärjessä painaneen Rautiaista. Heidän jäljessään Noormarkun Nopsan Vesa Linnanmaa ja Turun urheiluliitossa triathlonin parissa viihtyvä Henrik Goesch asettelivat punnuksia pronssitaistoon. Maalissa Jumisko oli ensimmäinen ajassa 33.57, Rautiainen sinnitteli hopealle ajassa 34.06 ja Linnamaa ratkoi pronssin itselleen ajalla 34.37.
Ikäistensä naisten kisassa vastaa rapiat vuoden päivät lajin parissa viihtynyt Porvoon Urheilijoiden Ester Schulman väläytti kuntoaan jo Karhu-viestin ankkuriosuudella, ja nyt oli aika noukkia työn hedelmiä. Hän juoksi voittoon ajassa 38.57 selvästi ennen Karhulan Katajaisten Oona Kettusta (39.24) ja Espoon Tapioiden Taika Nummea (39.42).

Porvoon Ester Schulmanin ensimmäinen SM-mitali on makea (kuva: Ste)