lauantai 20. elokuuta 2011

Puotiniemen huima veto SM-maratonilla - SUL:n syytä hävetä

Tänään juostiin Helsingissä SM-maraton. Keli oli erittäin tuulinen, reitti tuulelle altis, eikä se muutenkaan kuulu profiililtaan nopeimpiin. Tämä vaikutti väistämättä SM-maratonin tuloksiin. Sen valossa IF Länkenin Leena Puotiniemen oma ennätys, uran ensimmäinen 2.40-alitus, olympiakisojen B-rajan alitus ja jääminen minuutin päähän A-rajasta ajalla 2.38.05 on uskomaton veto. On päivänselvää, että jo aiemmin tänä vuonna MM-rajan alttanut Puotiniemi olisi pitänyt valita Daegun MM-maratonille. Tämän juoksun perusteella siitä ei ole pienintäkään epäselvyyttä, jos siitä nyt oli aiemminkaan. Vähänkään paremmassa kelissa aika oli ollut alle 2.35:n. SUL hävetköön toimintaansa syvään. Puotiniemen takana naisten kilvassa hopeaa otti Iisalmen Visan Eveliina Randelin ajalla 2.55.43 ja pronssia kaappiinsa vei Forssan Salaman Stina Haikka (2.59.46).

Miesten kilvassa tuuli söi aikoja kuin mato omenoita. Sitäkin kuumempaa jännitystä sen sijaan saatiin kamppailussa mitaleista. Turun Weikkojen Mikko Virta jauhoi kärjessä aina 39,5 kilometriin saakka, kunnes Forssan Salaman Marko Vaittinen, Turun Urheiluliiton Jaakko Kero ja LUM:n Mika Penttinen saalistivat Virran Kiinni. Loppukirikamppailussa nopein oli vuoden 2001 mestari Kero ajalla 2.34.22, ennen Penttistä (2.34.29) ja Vaittista (2.34.42). Loppumatkalla neljänneksi nousi Ylistaron Kilpaveljien Joni Saarikoski 2.35.35 kuluttua lähtölaukauksesta ja Virta oli viides ajalla 2.35.52.

Sen pituinen oli tämänvuotinen SM-maraton ja ensi vuoden SM-maraton on täsmälleen saman pituinen. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että reitin mittaajat tekevät työnsä oikein.