Nagoyan naisten maratoni juostiin Nagoyan kaupungissa. Se sijaitsee Japanissa, Aasiassa, maapallolla, aurinkokunnassa, linnunradalla ja maailmankaikkeudessa. Siellä japanilaiset maratonfanit olivat normaalia kovemmassa maratonkuumeessa. Heidän suosikkityttärensä, vuoden 2004 maratonin olympiavoittaja, vuoden 2003 maratonin MM-hopeamitalisti, Aasian maratonennätyksen haltija (2.19.12, Berliini 2005), vuoden 1999 puolimaratonin MM-hopeamitalisti ja urallaan 14 kertaa puolimaratonin alle 1.09 juossut (rekordi 1.07.43) Mizuki Noguchi teki paluun maratonille.
Noguchin ura sitten vuoden 2005 ennätysjuoksunsa on ollut silkkaa vammojen kanssa tappelemista. Ne pakottivat Japanin olymiakarsinnoissa 2.21.37 juosseen Noguchin vetäytymään viime hetkellä sivuun ennen vuoden 2008 olympiamaratonia ja estivät sen jälkeen maratonin juoksemisen vuosikausiksi. Kroonisen vammakierteen takia hän ei pystynyt juoksemaan maratonia lainkaan syksyn 2007 ja kevään 2012 välillä. Viime vuonna nähtiin kuitenkin jo viitteitä Noguchin paluusta hänen juostessaan Nagoyassa 2.25.33, mikä ei kylläkään ollut tarpeeksi kova Japanin olympiajoukkueeseen pääsemiseksi. Niinpä tämän vuoden Nagoyan kilpaan kohdistui poikkeuksellisen suuri mielenkiinto, kun selvisi, että Noguchi pystyy todellakin osallistumaan kilpailuun.
Hyvin tämä 34-vuotias raastotar Nagoyassa juoksikin. Hän nimittäin juoksi maaliin ajassa 2.24.05, mikä todennäköisesti riittää näytöksi Japanin joukkueeseen kesän MM-maratonille. Tuolla ajalla Noguchi ei kuitenkaan kilpaa voittanut. Ei suinkaan, vaan hänen maannaisensa Ryoko Kizaki säntäsi Nagoyan maalilinjoitukselle ensimmäisenä omalla ennätyksellään 2.23.34. Se ja varma MM-lippu kenties hieman lohduttivat viime kesänä pettymyksekseen olympiamaratonilla sijalle 16 ajalla 2.27.16 jäänyttä Kizakia. Voiton Kizaki ratkaisi vetäisemällä 40-41 kilometrin välisen tonnin 3.18:aan, johon vielä siinä vaiheessa mukana ollut vain 19-vuotias Etiopian Berhane Dibaba ei pystynyt vastaamaan. Niin juoksi Kizaki voittajana maaliin ja hänen vielä hörppiessään maalissa urheilullista juomaa, Dibaba saapui toisena maaliin 2.23.51 kuluttua lähtölaukauksesta. Siitä ei puolestaan kulunut kauaakaan ennen Noguchin maalitusta. Noguchi oli mukana voittotaistelussa vielä 35 kilometrin paalulla, mutta vielä hänen maratonkestonsa ei ollut pitkän vammakierteen jäljiltä riittävän hyvässä maratoniskutusneisuuskuosissa. Kilvan jälkeen hän sanoikin olevansa noin 70-80 prosenttisessa maratonvedossa.
Mitalitikolmikon jälkeen seuraavaa maaliin tulijaa saatiinkin odottaa hyvän tovin. Neljäntenä sinne näet saapui takavuosien New Yorkin maratonin sankaritar, Latvian maratonsuuruus Jelena Prokopcuka ajalla 2.25.46. Se ei luonnollisestikaan ole lähellekään Prokottaren oma persoonallinen rekordi, sillä vuonna 2005 hän kipaisi Osakassa 2.22.56, mutta oli joka tapauksessa kelpo juoksu. On kuitenkin perin epävarmaa, nähdäänkö Prokopcukaa Moskovan MM-maratonilla, sillä maratonin arvokisaedustukset eivät ole koskaan häntä kiinnostaneet.
Kukapa Nagoyan kilvassa oli tänä vuonna viides? No kukapa muukaan kuin Japanin Eri Hayakawa ajalla 2.26.17. Kyseessä on jo vuosikymmenen mittaisen maratonuran tahkonneen Hayakawan oma ennätys (aiempi 2.28.19), mutta valitettavasti se ei taida riittää matkalippuun MM-maratonille, sen varran kovia maratonsahaajattaria Japanilla on tarjolla. Hayakawa kävi tiukan maratontaiston viidennestä sijasta, sillä kuudenneksi sijoittunut Etiopian Mestawet Tufa hävisi hänelle vain kolme sekuntia. Se oli debyyttimaratoninsa juosseen Tufan persoonallinen rekordi. Hänellä on hyvät välitykset (5000m 14.51.72, 10 000m 30.38.33) reippaaseenkin maratonin ennätysparannukseen, edellyttäen tietysti, että maratonvauhtikestokeskittyneisyysiskutusneisuus on kunnossa.
Seitsemänneksi Nagoyassa sijoittui maratonneito nimeltään Yoko Miyauchi, kotimaa Japani. Hän juoksi ajan 2.27.17. Se ei ole parhaimmillaan maratonin aikaan 2.26.23 juosseen Miyauchin oma ennätys, mutta on kuitenkin osoitus joltisestakin maratonvarmuudesta. Kilvan kahdeksas ja samalla viimeinen 2.30-alittaja oli Etiopian Genet Getaneh, joka pisteli 42195 metriä halki, poikki ja pinoon ajassa 2.28.08. Se jäi aika tavalla Getanehin viime syksynä Amsterdamissa vetämästä 2.25.38:sta. Sellainen on kuitenkin maraton, tuo kestävyysjuoksuista armottomuudessaan raastoisin.
[raasto.com, iaaf.org & japanrunningnews.blogspot.com]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti