sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Koehenkilöitä (kestokoneita) sydäntutkimukseen

Valtakunnallisessa PET-keskuksessa Turussa toteutetaan kattava sydäntutkimus, jossa pureudutaan urheilijan sydämen toiminnan erityispiirteisiin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää mekanismeja, jotka mitä ilmeisimmin vaikuttavat sydämen verenvirtauksen ja hapenkulutuksen säätelyyn ja selittävät aikaisemmin havaittuja eroja sydämen verenvirtauksessa kovakuntoisten kestävyysurheilijoiden ja terveiden, mutta vähemmän liikunnallisesti aktiivisten miesten välillä. Tutkimuksessa sydänlihasta tutkitaan positroniemissiotomografialla (PET) levossa ja rasituksessa. Sydämen oman hapenkulutuksen kajoamatonta mittausta ei tällä hetkellä suoriteta muualla maailmassa. Tutkimuksen keskeisenä tarkoituksena on tuottaa arvokasta tietoa myös normaalin terveen ihmisen sydämen verenvirtauksesta ja hapenkulutuksesta levossa ja fyysisessä rasituksessa kestävyysurheiluvaikutusten tutkimisen lisäksi.

Tutkimukseen haetaan iältään 20–35 vuotiaita kovakuntoisia kestävyysurheilijoita. Jos siis olet hyvällä kansallisella tai jopa kansainvälisellä tasolla kilpaileva kestävyysurheilija, ja olet kiinnostunut osallistumaan, niin ota ihmeessä yhteyttä alla olevaan yhteyshenkilöön. Tutkimuksessa tarkastellaan etenkin sydänlihaksen paksuuntumisen ja koon vaikutusta sydämen verenvirtaukseen ja hapenkulutukseen, jonka vuoksi tutkijat toivovat tutkittavia etenkin sellaisten lajien parista, kuten hiihto, pyöräily, suunnistus tai triathlon, koska ko. lajien urheilijoilla kyseiset muutokset ovat yleisimmin havaittavissa.

Tutkimuksen mittaukset alkavat tämän vuoden marraskuussa ja jatkuvat aina ensi vuoden kesään asti. Eri lajien kilpailukausien vuoksi tutkimusajankohta pyritään järjestämään kullekin sopivaan parhaaseen mahdolliseen ajanjaksoon. Tutkimuksesta ei ole oletettavissa suoranaista terveydellistä hyötyä tutkittaville, mutta osallistumalla tutkimukseen saa paljon arvokasta tietoa oman sydämen koosta ja toiminnasta sekä auttaa edistämään yleisesti ihmisen sydämen fysiologian tuntemusta.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, niin yhteydenottoihin vastaa mielellään:

Ilkka Heinonen, tutkijafysiologi, LitM
Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien
molekyylikuvantamisen huippuyksikkö
Valtakunnallinen PET-keskus
kliininen fysiologia ja Isotooppilääketiede
Turun yliopisto/TYKS, Turku
Puh: 040–8393962/02-3132763
ilkka.heinonen@tyks.fi

[juoksija-lehti.fi]

Ei kommentteja: