perjantai 10. lokakuuta 2008

Viikonloppu maantiellä

Tänä viikonloppuna juostaa mielenkiintoisia kisoja. Kotimaisella rintamalla katseet kohdistuvat Vantaalle ja siellä juostavalle SM-maratonille. Erityisen hienoa on, että tänä vuonna SM-kisoissa on reilusti osanottajien muutamien katovuosien jälkeen. Miesten kisassa ennakkosuosikeiksi voidaan nimetä Marko Vaittinen, Jaakko Kero ja Simo Wannas. Mielenkiintoisia nimiä tässä kisassa ovat myös Mika Luoto, Mikko Virta ja Harri Nissinen. Tuoreet uutiset kertovat, ettei Jukka Kero kykene starttaamaan kisaan sairastumisen vuoksi. Naisten mestaruutta lähtee jahtaamaan Maija Oravamäki. Häntä haastavat muun muassa Hanna Jantunen ja Mira Tuominen sekä Elli-Tarja Hallikainen. Tasaista on myös Pauliina Utriaisen, Sanna Kullbergin ja Laura Markovaaran kesken. Lisäjännitteensä kisaan tuo Kalevan Maljan pistejako, kun taas jälleen kerran kamppailu HKV:n ja TuUl:n välillä on tiukka.

SM-maraton on-line

Sitten kansainvälisillä teillä juostaan myös mestaruuksista, kun Rio de Janeirossa starttaa puolimaratonin MM-kisa. Miesten puolella vahvin ennakkosuosikki on viime vuoden mestari Eritrean Zersenay Tadese (58.59). Kenialla on kisassa kolme alle tunnin miestä, Patrick Makau Musyoki (58.56), Stephen Kibiwott (59.44), Joseph Maregu (59.45) ja Mekubo Mogusu (59.48), joten ilmaiseksi mestaruus ei ole katkolla. Lisäksi Brasilian Marilson dos Santos (59.33) hamunnee menestystä kotiyleisönsä edessä. Ai niin, kisassa ovat mukana myös Tansanian Dickson Marwa Mkami (59.52) ja Ruandan Dieudonné Disi (59.32), jotka ovat ennätyksillään valmiita vaikka mihin. Suomea kisassa edustaa Jussi Utriainen. Naisten mestaruudesta lähtee taistelemaan muun muassa Lornah Kiplagat, joka viime vuonna esitti niin raastavia otteita, että ennakkosuosikin viitta ei lähde häneltä kulumallakaan. Vahvimmat vastuksensa hän saa Kenian Julia Mumbi Muragasta (68.31), Peninah Aruseista (68.22) ja Pamela Chepchumbasta (68.06). Ovat kisassa mukana myös Japanin Yukiko Akaba (68.11) ja Etiopian Atsede Habtamu (68.29).

MM-puolikas on-line

Niin ja sitten uudella mantereella juostaan sunnuntaina Chicagon maraton. Siellä naisten kisassa Etiopian Berhane Adere yrittää kolmatta voittoaan putkeen. Tällä(kin) kertaa vastassaan on kova luu, tuore olympiavoittaja Constantina Tomescu-Dita. Lisäksi Etiopian Bezunesh Bekele on suht tuoreella debyytillä viime keväältä (2.23.09) varteen otettava kärkinimi. Miesten kisassa Kenian olympiajoukkueesta pudonnut William Kipsang (2.05.49!) on ässien ässä. On hälläkin vastustajansa, kuten Emmanuel Mutai (2.06.15, Lontoo -08) ja Richard Limo, jota saadaanpa tässäkin kisa aikaan. Viime vuonna Chicagoon osui maratonviikonloppuna armoton helle, jonka myötä kisa jouduttiin keskeyttämään kolmen tunnin kohdalla. Tänä viikonloppuna ennustetaan vain +20, joten ehkä siellä sitten juostaan. Maaliin asti...

Chicagon maraton on-line

[raasto.com & iaaf.org & chicagomarathon.com]

Ei kommentteja: