perjantai 19. joulukuuta 2008

USA:n kauden tärkeimmät kestojuoksusuoritukset listattu

Tällaisiin ollaan päädytty uudella mantereella.

10 Amy Yoder Begley pääsi olympialaisiin
Suomessa hieman tuntemattomampi suuruus Amy Yoder Begley kellotti USA:n olympiakarsinnoissa kympillä ennätyksensä 31.43,60 (16.10/15.33), jolla hän ansaitsi 1.4 sekunnin varjolla paikan olympialaisiin.

9 Ultraaja Scott Jurek voitti Spartathlonin kolmannen kerran ja vielä putkeen
Scott Jurekista tuli viime suvena ensimmäinen ihminen, joka on voittanut Spartathlonin 246 km:n kisan kolmasti putkeen. Tällä kertaa voitto irtosi ajalla 22 tuntia 20 minuuttia ja sekunti siihen päälle. Tulos on viidenneksi kovin aika ko. kisassa. Edellä on vain teräsvatsa Yiannis Kouroksen suoritukset.

8 USA:n ennätysjahti naisten esteissä
Kuluneella kaudella estejuoksijattaret Jenny Barringer ja Anna Willard pitivät yllä kaksintaistelun henkeä. Barringer kepitti heinäkuussa Willardin (9.22,73 vs. 9.22,76) rikkoen Willardin tuoreen olympiakarsinnoissa kellottaman maan ennätyksen (9.27,59). Pekingissä Barringer uudisti USA:n ennätystä lukemiin 9.22,26 sijoittuen sillä olympiafinaalin yhdeksänneksi. Willard oli samassa kisassa kymmenes.

7 Deena Kastorin loppusaalitus olympiakarsinnoissa
Oliko sitten kokemus vai diesel vaikuttanut suoritukseen, mutta Deena Kastor hoiti keväisen olympiakarsinnan kotiin viime mailien puristuksella ja ajalla 2.29.35. Kisaa vielä 5km ennen maalia johtanut Magdalena Lewy Boulet juoksi toiseksi ajalla 2.30.19 ja kisalipulla kukitettiin myös Blake Russell (2.32.40). Bostonissa (ei kuitenkaan legendaarisella) maratonreitillä 14 kuudentoista parhaasta juoksijattaresta juoksi ennätyksensä.

6 Kara Goucher kellotti uuden debyyttiennätyksen maratonilla
Kara Goucher juoksi debyyttimaratonillaan 2.25.53, jolla hän sijoittui New Yorkissa kolmanneksi. Aika on samalla kolmanneksi paras aika Deena Kastorin ja Joan Benoit Samuelsonin suoritusten jälkeen.

5 Ah, niin tuttujen 1600m ja 3200m:n ennätysmurskajaiset
Christine Babcock kellotti toukokuussa uuden maan koululaisennätyksen 1600m:llä (4.33,82) ja saman teki German Fernandez 3200m:llä (8.34,23). Pari tuntia aikaisemmin Fernandez oli jo rikkonut Kalifornian kouluennätyksen 1600m:llä (4.00,29 = 4.01,7 maililla).

4 Shalane Flanagan murskasi USA:n ennätyksen 10000m:llä
Toukokuun alussa Shalane Flanagan ruoski ennätystilastoja kellotettuaan 30.34,49 ratakympillä. Entinen ennätys oli vuonna 2002 Deena Kastorin juoksema 30.50,32. Samassa kisassa Uuden-Seelannin Kim Smith luukutti 30.35,54, joka oli maansa ja maanosansa uusi ennätys. Kyseisessä kisassa, Cardinal Invitessä, yhtessä kymmenen naista alitti 31.45,00.

3 Dathan Ritzenhein ja Ryan Hall olympiamaratonilla top-kympissä
Samuel Wanjirun historiankirjoitusjuoksussa Ryan Hall sijoittui 9:nneksi (2.11.59) ja Dathan Riztenhein 10:nneksi (2.12.33).

2 Ryan Hall pompotti 2.06.17 Lontoon maratonilla
Huhtikuisena sunnuntaina Ryan Hall juoksi aina niin laadukkaalla Lontoon maratonilla viidenneksi ajalla 2.06.17. Kisan voitti Kenian Martin Lel reittiennätyksellä 2.05.15.

1 Shalane Flanagan olympiapronssilla
Kovaa kuntoa alkukaudesta uhkunut Shalane Flanagan sai kovalle työnteolle ja tuloskunnolla oivallisen palkinnon, pronssisen olympiamitalin Pekingin 10000m:llä. Samalla hän juoksi taas uuden USA:n ennätyksen, 30.22,22. Edellisen kerran yhdysvaltalainen ratamatkoilla kisannut kestävyysjuoksija on palkittu olympiamitalilla vuonna 1992, kun Lynn Jennings voitti pronssia