tiistai 12. toukokuuta 2009

SM-maastojen ennakko

SM-maastot, tuo kevään kestävyysjuoksun riemujuhla on taas ovella. Tällä kertaa kilpailut kilpaillaan Savon sydämessä Savonlinnassa, aivan Tanhuvaaran urheiluopiston kupeessa. Siellä himoaa menestystä moni, mutta vain harva saa maistaa menestyksen herkkua arvometallin muodossa kilvan jälkeen raastettuaan itsensä sitä ennen kantokuntoon.

Aloitetaan aikuisista. Miesten 4 km:n sähäkkä pikamatka on ollut perinteisesti SM-maastoissa kutkuttava jännitysnäytelmä, jossa joukkuekisan mitalisijoja on ratkottu tasapistein joukkueen huonoimman juoksijan noustessa tällöin arvoon arvaamattomaan. Tällä matkalla jos millä jokainen sija ratkaisee ja viimeiseen metriin asti on taisteltava kuin Normandian maihinnousussa aikanaan. Miesten nelosella voittajaksi on vain yksi suosikki, estejuoksun Euroopan mestarimme ja tänä vuonna jo vitosen alle 14 minuutin nelistänyt Joensuun Katajan Jukka Keskisalo. Hänen urakkaansa helpottaa huomattavasti seuratoverinsa, viime vuoden hopeamitalisti Matti Räsäsen keskittyminen pidemmän matkan valloitukseen. Unohtaa voittotaistosta ei sovi unohtaa myöskään HKV:n Tapani Virtasta, joka on saanut koneeseensa huomattavasti lisää kestoa. Myös pohjoisen poika, Yli-Kiimingin Nuijamiesten Janne Ukonmaanahoa, joka piti toissa vuonna tiukoilla itseänsä Keskisaloa, himoaa menestystä kuin rokkari viinanaukkua. Takuuvarmasti mitaleista kamppailee myös Lahden Ahkeran SM-mitalirohmu jo usean vuoden ajalta, Jussi Utriainen, jota ei taatusti aiemmin päivällä juostu 12 km:n taisto paljon rasita. Nyt palautusta pitkän ja lyhyen matkan välillä on vielä poikkeuksellisen paljon, kun pitkä on kisojen eka laji ja lyhyt viimeinen, joten kovia saavat olla ne, jotka mielivät Jussin voittaa. Kestofanit ihmetelevät, missä ovat hallissa kovaa kuntoa 1500 metrillä esittäneet Niklas Sandells ja Mikael Bergdahl? Joukkuekisan tulee melkoisella varmuudella viemään nimiinsä Joensuun Kataja, jolla on Keskisalon lisäksi heittää kehiin esimerkiksi jo monena vuonna 10 parhaan joukkoon sijoittunut Aki Mustonen sekä hallissa 3000m 8.30:een juossut Joonas Luostarinen. Muista joukkuemitaleista kamppailevat ainakin HKV ja Lahden Ahkera.

Jos on miesten nelosella yksi suosikki yli muiden, niin samaa voidaan sanoa miesten 12 km:n koitoksesta. Jälleen kerran lähtee Lahden Ahkeran Jussi Utriainen metsästämään kultaista mitalia taskuunsa ja jälleen kerran hänen voittamisensa todennäköisesti osoittautuu muille mahdottomaksi. Utriainen on vienyt pitkän matkan voiton vuosina 2000, 2001, 2003, 2004, 2006, 2007 ja 2008. Haussa hänellä on siis jo kahdeksas mestaruus. Utriaisen työtä helpottaa kovasti se, että viime vuosina aika usein hänen jälkeensä toiseksi sijoittunut, niin ikään Lahden Ahkeran Francis Kirwa on kärsinyt viime aikoina vammoista, eikä ole tämän vuoksi pystynyt harjoittamaan kestojuoksua täyttä raikua. Niinpä Utriaisen suurimmaksi uhkaajaksi saattaakin nousta Joensuun Katajan Matti Räsänen, joka jo tänä keväänä otti SM-maantiellä hopeaa Utriaisen takana 21097,5 metrin matkalla. On selvää, että kovaa kuntoa uhkuva Räsänen lähtee kisaan vain voitto mielessään. Samat sanat voidaan myös sanoa JKU:n Henri Mannisesta, mikäli hän päättää juosta pitkän. SM-maantiellä Manninen oli rajusti pettynyt nelossijaansa, sillä silloin, kuten aina muulloinkin tämä nuori hurjapää starttaa kisaan vain, ainoastaan ja pelkästään voitto mielessään. Mutta mitä tekee Sjundeå IF:n Obed Kipkurui, joka on jo kahtena edellisvuonna ottanut mitalin 12 km:ltä taskuunsa? Aivan varmasti hän tälläkin kertaa keikkuu kärkijoukossa, mutta onko hän nyt mitaliin vaadittavassa kunnossa. Viime syksynähän Kipkurui paineli Lidingöloppetissa 30 km:n maastossa niin kovaa, että mikäli hän nyt on samassa potkussa, on Utriaisen lyöminenkin mahdollista. Myös HKV:n Simo Wannas kaipaa mitalia vierelleen kuin vanhapoika morsiota. Yllättäjä kisassa voi olla Kipkuruin seurakaveri ja välillä aika korskeita lausuntoja viljelevä Jarkko Hamberg. Sen sijaa ilmoittautuneiden joukossa ei jostain syystä tätä kirjoitettaessa näkynyt Viipurin Urheilijain Anssi Raittilaa, joka on jo tänä vuonna viipottanut maratonin alle 2.20 -haamurajan. Muita perusjyrääjiä 10 parhaan joukossa lienevät ainakin Forssan Salamien Marko Vaittinen, Turun Urheiluliiton Mika Luoto, Turun Weikkojen Mikko Virta ja kenties myös Vaasan Vasaman Arto Perttilä. Joukkuekisa on aika auki, mutta mitskuista taistelevat ainakin Lahden Ahkera, Sjundeå IF, Turun Urheiluliitto, Joensuun Kataja ja Kälviän Tarmo.

Naisten 6 km:llä on myös selvääkin selvempi voittajasuosikki. Hän on Turun Weikkojen Annemari Sandell-Hyvärinen, joka on yleensä vähänkään kunnossa ollessaan ollut maastossa täysin pitelemätön kotimaisten (ja välillä ulkomaistenkin) kilpasisarten joukossa. Ihme on, jos ei hän tälläkin kertaa palaa kotiinsa kisojen jälkeen kultainen mitali kisakassissaan. Kilpailu Sandell-Hyvärisen takana on kuitenkin tiukka, sillä mukaan kärkikamppailuun janoavat ainakin tutut maajoukkuejuoksijat Turun Urheiluliiton Johanna Lehtinen, Kokkolan Veikkojen Mari Järvenpää sekä Valkeakosken Hakan Mira Tuominen. Unohtaa ei sovi myöskään suunnistuksen maailmanmestari, Sjundeå IF:n Minna Kauppia, jonka juoksijankyvyistä on saatu viime vuosina kovanlainen käsitys E-Crossin maastojuoksukilvassa. Älkäämme laskeko kärkikamppailusta ulos myöskään Oulun Pyrinnön kaksikkoa Elina Lindgren – Sanna Kullberg, puhumattakaan Kälviän Tarmon Johanna Kykyristä. Sanansa sanottavana on myös kovalla Forssan Salaman juoksutallilla ja heidän lisäkseen joukkuekisan mitskuista taistelevat kiivaasti Oulun Pyrintö, Turun Weikot, Sjundeå IF ja Turun Urheiluliitto.

Siirtykäämme seuraavaksi 22 vuotiaiden sarjoihin. Kukapa mukaan 22-vuotiaiden poikien 6km:n (joidenkin mukaan miesten, mutta pojat on poikia) suurin suosikki olisi kuin Turun Weikkojen Tuomas Jokinen? Tänä vuonnahan Jokinen on kipaissut ratakympin jo 29 minuutin pintaan ja varmistanut näin paikkansa ikäluokan EM-kisoihin. Kysymys lienee lähinnä siitä, kuinka paljon Jokinen jättää toiseksi tullutta. Kaksoisvoittoa Turun Weikoille himoaa viime vuoden Kalevan kisojen 3000 metrin esteiden 6. Jarkko Anttila, joka jäi varsyn pm-maastoissa Jokiselle 49 sekuntia. Vielä vähemmän siellä Jokiselle jäi Naantalin Löylyn Rami Tuokko, joka jahtaa Varsyn kolmoisvoittoa. Eri mieltä varsyn kolmoisvoitosta on varmasti Karhulan Urheilijain Miro Laurila, joka leireili talvella pitkään Keniassa ja lähtee kilvanjuoksuun aina voittamaan, satoi tai paistoi, oli kylmä tai kuuma, oli tuulta tai tyyntä. Helpolla ei mitalitaistelussa tule antautumaan - vai antautuuko lainkaan - myöskään Joensuun Katajan Pekka Toivola, jota velvoittavat raastosukunsa perinteet. Muita kärkipään kavereita saattavat olla myös Toivolan seuratoveri Aleksi Ikonen, Turun Urheiluliiton kaksikko Joonas Lehtinen-Timo Grönlund sekä Imatran Urheilijoiden Panu Jantunen. Joukkuekisa tulee olemaan tiukka, kuten kuuluukin ja siinä voitosta varmaankin taistelevat Turun Urheiluliitto, Joensuun Kataja, Turun Weikot, IF Länken ja Oulun NMKY.

Ha, haa, mutta miten mahtaa käydä 22-vuotiaiden tytärten 4 km:llä? No siellä kovana luuna mukana on ainakin IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson. Hänhän juoksi viime syksynä EM-maastoissa valtaisan hyvän juoksun, eikä nuorten MM-kisojen 3000 metrin esteiden suorituksessakaan ollut kestofaneille moittimista. Ei siis tarvitse olla kummoinenkaan meedio, jos veikkaa Erikssonin vievän Savonlinnassa voiton. Kovimman vastuksen hänelle tarjonnee Liedon Parman Saara Skyttä, joka on tottunut raastamaan vielä raastamisen jälkeenkin. Vahva ehdokas mitaleille on myös Nurmon Urheilijoiden Sara Sajanti. Joukkuekisan voitosta varmaan kamppailevat ne joukkueet, joilla joukkue on, eli HKV, Sjundeå IF, Teivo Stayers, Turun Urheiluliitto ja Lahden Ahkera.

Yhä vain juoksijat nuorenevat. 19-vuotiaiden poikien 6 km:n kilpa on aika usein ollut eräs SM-maastojen helmistä ja sitä se lienee tälläkin kertaa. Allekirjoittaneen papereissa suurimpana voittajasuosikkina kisaan lähtee Paimion Urheilijoiden Antti-Pekka Niinistö. Tämä ex-suunnistaja yltyi piirinsä maastoissa vallan hurjaan menoon ja kun muistetaan hänen hopeamitalinsa SM-maantieltä tältä keväältä, niin voitto ei ainakaan meikäläistä yllättäisi yhtään. Tietenkin eri mieltä asiasta on Juuan Jänteen Oskari Pennanen, joka kukisti Niinistön SM-maantiellä kahdella sekunnilla. Pennanen onkin monen papereissa ykkössuosikki varsin pätevin perustein. Kovaa tulee varmasti pitkien Savonlinnan maita ja mantuja viilettämään myös Porin Yleisurheilun Tommi Sundell, joka viime kesänä latoi 1500m 3.50:een ja 800m 1.51:een. Kysymys on lähinnä siitä, riittääkö Sundellin kesto 6 km:n mäkiselle maastomatkalle. Mitalien kanssa kotimatkalle mielivät myös Karhulan Katajaisten kaksikko Leo Lindroos ja Eetu Lindfors. Heistä ensiksi mainittu on jo tänä vuonna avannut mitalitilinsä SM-kisojen osalta olemalla SM-maantiellä kolmas. Joukkuekisan suurimpia suosikkeja lienevät Porin Yleisurheilu, Porin Yleisurheilu sekä Porin Yleisurheilu.

Mitenkä asian laita lienee 19-vuotiaiden tyttöjen 4 km:n kilvassa? No mitenkäpä muutenkaan, kuin että siinä selvä voittajasuosikki on viime kesän Kalevan Kisojen 5000:n mitalisti, Forssan Salamaa edustava Sanni Klemelä. Hän on kovan kuntonsa lisäksi myös verrattoman kova raastaja. Muita mahdollisia mitalityttäriä ovat Haminan Pontevan Kaisa Tyni sekä Rovaniemen Lapin kova kaksikko Johanna Peiponen - Elli Hemminki. Joukkuekisassa mitalit saattavat mennä Rovaniemen Lapille, Turun Urheiluliitolle ja jollekin muulle seuralle. Oli asia niin tai näin, tulee 19-vuotiaiden tyttärien kilpa olemaan 19-vuotiaiden tyttärien kilpa vailla vertaa.

Nuorisossa on maamme toivo, sanotaan. 17-vuotiaiden poikien 4 km:llä sellaisia ovat ainakin Lapin Lukon Kalle Keskipoikela, Kuivasjärven Auran Toni Lempinen sekä Haminan Pontevan Markus Hämäläinen. Kyseiset veijarit vievät näet mitalit kevään SM-maantiemittelössä. Varmaankin mitaleista taistelevat myös Turun Urheiluliiton Mikael Hynninen, HKV:n Kasahun Tegegne, Lapin lukon Jani Ylisaukko-Oja, Lammin Säkiän Ville Heikkilä ja monta muuta juoksuintoista nuorukaista, jotka salskena kantavat seurojensa värejä matkustaessaan läpi Suomenmaan tavoittelemaan Savon sydämeen kultaa ja kunniaa. Joukkuekisasta on vaikeaa sanoa mitään muuta kuin että Lapin Lukko, Kuivasjärven Aura, HKV ja moni muu seura kamppailevat voitosta täydessä kamppailevaisuudessa, jos ovat kamppaillakseen. Muistakaa pojat, että jokainen sijoitus ratkaisee.

Nuorimpien tyttöjen 4 km:n reitistä saattavat nopeimmin suoriutua Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Saara Nikander, Alatornion Pirkkojen kestävyysihme Anette Haukilahti, Tohmajärven Urheilijoiden Minna Ikonen, Leppävirran Urheilijoiden Miia Kuokkanen sekä Kouvolan Urheilijoiden kovia junnuperinteitä vaalivat Matilda Säde ja Maari Alamattila. Älköön kukaan unohtako myöskään Naantalin Löylyn Tuulia Vibergiä. Joukkuekisa lienee Kouvolan Urheilijoiden tai Turun Urheiluliiton tai HKV:n tai Esbo IF:n tai kenen tahansa ”heiniä.” Antaa siis maaston päättää, ketkä saavat Savonlinnassa elää elonsa ilon päiviä ja ketkä joutuvat nieleskelemään Savon taivaan alla pettymyksen karvaita kyyneliä.

[raasto.com]

Ei kommentteja: