maanantai 31. tammikuuta 2011

Kukaan ei päihittänyt Yukiko Akabaa Osakan naisten maratonilla

Osakassa juostiin vasikään (30.1.) vuoden 2011 ensimmäinen vain naisille pyhitetty maratoni.Tällaisia naisten maratoneja ei ole enää tätä nykyä paljon kotiplaneetallamme. Toki esimerkiksi New Yorkissa ja Lontoossa naaraat päästetään hyvissä ajoin matkaan ennen uroksia, jotta viimeksi mainitut eivät antaisi ensiksi mainituille vetoisaa apua. Juuri Lontoossa viime keväänä ennätyksensä 2.24.55 juossut Japanin Yukiko Akaba oli aika hyvässä maratonpotkussa myös tämän vuoden Osakan naisten maratonilla. Kävi nimittäin niin, että hän ylitti maalisen linjan ensimmäisenä 42195 metrin ravaamisen jälkeen ajalla 2.26.29.

Akaban 2.26 syntyi tosi kälyisessä maratonsäässä, missä tuuli tuiversi maratoonareiden kiusaksi pitkin Osakan katuja lakkaamattoman harpaantumattomasti. Tuuli oli niin kova, että Japanin maratonguru, Naoko Takahashinkin olympiavoittajaksi ja ihmiskunnan historian ensimmäiseksi 2.20 alittaneeksi naiseksi aikoinaan valmentanut Yoshio Koide tuumi kesken kilvan: "2.24 juoksu tässä säässä tarkoittaa, että juoksijan pitää olla 2.21-kunnossa". Tällaisessa potkussa kukaan kilpailijattarista ei ollut, mutta juoksipa sentään viisi maratonkonetarta martin ja siihen vielä tonin päälle nopeammin kuin kaksi tuntia ja siihen vielä 30 minuuttia päälle.

Voittoisan Akaban jälkeen toiseksi sijoittui omalla persoonallisella rekordillaan Japanin Mai Ito (2.26.55). Toista maratoniaan nelistänyt Ito paransi rekordiaan yli kaksi minuuttia. Kukapa kilvassa sijoittui pronssiselle pallille? No, kukapa muukaan kuin Japanin Chika Horie ajalla 2.27.26. Erittäin viisaasti juossut ja lopussa kilvoittelijattaren toisensa jälkeen ohittanut Italian Anna Incerti juoksi oman rekordinsa 2.27.33 ja sijoittui neljänneksi. Tällä juoksulla Incerti luultavasti raivasi tiensä Italian joukkueeseen kesän maailmojen mestaruusmaratonille. Viimeisenä alle 2.30 veti viidenneksi sijoittunut Japanin Ryoko Kizaki (2.29.35). Eipä muuten kulkenut tällä kertaa Venäjän 2.21-naisella Svetlana Zakharovalla, sillä aikaa ehti kulua 2.36.56, ennen kuin Zakharova vaipui maalilinjan ylle. On kuitenkin syytä muistaa, että nelikymppinen Zakharova on jauhanut maratoneja jo niin kauan kuin ihmisjärki pystyy muistamaan.

Niin oli Osakan naisten maraton päätöksessään ja juoksijattaret sunnistivat kisahotellille puhkomaan jaloistaan verisiä rakkoja. Mikäli desinfiointiainetta ei ollut mukana omasta takaa, he kaatoivat minibaarista viinaa suoraan rakkoihin, eikä tämä kirvellyt tuskansietoisia maratonkonettaria yhtään.

[iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: