Alkoipa maratonvuosi rallattelevaisissa merkeissä! Dubaissa nimittäin neljä miestä jauhoi maratonin alle 2.05, kahdeksan miestä alle 2.06 ja kymmenen miestä alle 2.07. Naisissa puolestaan kolme maratonjauhajatarta ennätti maaliin ennen kuin kloku oli nykinyt 2.20, viisi ennen 2.21 täyttymistä ja yhdeksän alitti 2.25. Jos tuo ei ole maratonrillutusta, niin mikä sitten?
Kun viime vuonna kenialaiset jyräsivät etiopialaiset maanrakoon maratonilla, alkoi olympiavuosi etiopialaisten valtaisalla maratonryntäyksellä. Dubain miesten kilvan voittoon juoksi maratonveijari nimeltään Ayele Abshero Etiopiasta ajalla 2.04.23. Tämä tarkoittaa sitä, että hän viuhtoi maratonin läpi 2.57 / km. Viimeinen kilometri vei aikaa niinkin kauan kuin 2.52. Absheron aika on debyyttimaratoniksi kelpo. Taitaapa tulos olla ensimaratonien maailmojen rekordi. Näin hän teki kertaheitolla itsestään yhden Lontoon olympiamaratonin voittajasuosikeista. Puolimaratonilla Abshero veteli viime vuonna ajan 59.42.
Kuka kilvassa tuli toiseksi? No, hänen nimensä on Dino Kemal Etiopiasta ja hänen aikansa oli 2.04.50. Pronssisen mitskun verkkareidensa taskuun sai Etiopian kansalainen Markos Geneti. Hän veivasi 2.04.54. 13 minuutin vitosen miehenä Genetillä ei ilmeisesti ollut tarpeeksi välityksiä vastata loppukilometreillä maanmiestensä loikkaan. Poikien ravi 2.05 tuolle puolen laittaa muuten Etiopian olympiavalinnat mielenkiintoiseen valoon, sillä nyt heidän viime vuosien ykkösässänsä ja viime olympialaisten pronssipojan Tsegaye Kebeden olympiapaikka on vaarassa. Useasti urallaan 2.05 -alkuisen ajan hakannut Kebede ei ole vielä koskaan juossut niin kovaa kuin tämänvuotinen Dubain kärkikolmikko. Siinäpä vähän Kebedelle harjoitusmotivaatiota kevään Lontoon maratonille. Samoin, mikäli Haile Gebrselassie meinaa mahtua Etiopian Lontoon tiimiin, on hänen vedeltävä aivan oman ja Etiopian ennätyksensä tuntumaan helmikuisella Tokion maratonilla
Neljänneksi Dubain maratoniloittelussa sijoittui Kenian mies, nimeltään Jonathan Maiyo. Hänen ei ole kuitenkaan syytä olla pettynyt palkintokorokkeen ulkopuolelle jäämiseensä, sillä 2.05 päällityksen aiheuttamasta henkisestä itseruoskinnasta ei hänenkään tarvinnut kärsiä. Tämä on mahdollista päätellä siitä, että hän juoksi 2.04.56. Sen sijaan viidenneksi sijoittunutta Etiopian Tadese Tolaa saattaa hieman korpea aikansa 2.05.10, koska sillä ei ole todennäköisesti pääsyä Etiopian olympiajoukkueeseen. Samat sanat voidaan lausua kuudenneksi sijoittuneesta Etiopian Dadi Yamista, jonka aika 2.05.41 ei riitä alkuunkaan maansa valitsijoille. Siinä mielesttä Yami tuskin kulkee kilvan jälkeen kuitenkaan pää painuksissa ja murheisin mielin, että hänen aiempi maratonrekordinsa oli 2.11.04.
Seitsemänneksi nopein Dubaissa oli herra, joka tottelee nimeä Abdullah Dawit. Hänen kotomaansa on Etiopia. Hän juoksi tuloksen 2.05.42. Hän paransi aiempaa maratonrekordiaan neljä minuuttia. Kahdeksas oli Etiopian passin hotellihuoneensa kassakaappiin lukinnut Deressa Chimsa niin ikään ajalla 2.05.42. Joku varmaan miettii, että kuka oli kilvan yhdeksäs. No, hänen mutsinsa keksi hänelle aikoinaan nimen Seboka Tola. Etiopiassa tämä muuten tapahtui. Mahtoiko Tolan mutsi silloin uskoa, että vielä joku päivä hänen poikansa tulee leipomaan Dubaissa maratonin aikaan 2.06.17? Dubain kisa oli siitä raaka, että kymmenen parhaan joukkoon juostakseen piti miekkailla aika 2.06.29. Sen teki Etiopian Yemane Tsegay, jonka piti ennen kisaa olla ehkä etiopialaisista kovin, olihan hänellä aiemmin maratonvyöllään aika 2.06.30 Pariisin maratonilta. Sekunnin parannus omaan ennätykseen ei riittänyt tuon korkeammalle tuloksisessa luettelossa, koska muut etiopialaiset paransivat rekordejaan useita minuutteja. Tsegayn jälkeen muuten seuraavat seitsemän miestä huitoivat alle 2.10. Eräänä ennakkosuosikeista kisaan lähtenyt Kenian Martin Lel sakkasi puolimatkan (1.02.22) jälkeen sen verran, että toiseen puoliskoon kului aikaa 1.32.36, joten Lel saapui maaliin ajassa 2.34.57.
Myös naisten kilvan jälkeen Dubaissa liehuivat Etiopian liput, sillä voittajaksi nelisti Asefelech Mergia ajalla 2.19.31. Se on Etiopian rekordi. Erittäin tiukille Mergian pisti Kenian Lucy Wangui Kabuu, sillä hänen aikansa oli 2.19.34. Kyseessä oli hänen ensimmäinen maratoninsa, mutta aivan tuntematon kv. kestomarkkinoilla tämä Pekingin olympialaisten 10 000 metrin 7. ja vitosellakin ajan 14.33 juossut raastotar ei ole. Myöskään kolmanneksi sijoittunutta Etiopian Mare Dibabaa ei voi syyttää maratonhidastelusta, sillä hänkin ennätti maalilinjan ylle ennen 2.20 täyttymistä ajallaan 2.19.52. "Huh-huh, onneksi ei tulut päällitystä", saattoi aiemmin maratonin 2.23:een juossut Dibaba ajatella syödessään maalissa jäätelöä.
Pari seuraavaa naista, Etiopian Bezunesh Bekele (2.20.30) ja saman maan Aberu Kebede (2.20.33) päällittivät 2.20, mutta alittivat 2.21, joten kenenkään on turha väittää heidän maratoniaan waterlooksi. Bekele sijoittui viime kesänä Daegun MM-maratonilla neljänneksi ja on naulannut 2.23 -aikoja jo monena vuonna, kun taas Kebeden aiemmin rekordi oli vuoden 2010 Berliinin sadekisassa juostu 2.23.58. Kuudenneksi puolestaan Dubain maratonvoimainkoetuksessa sijoittui pitkän linjan kestonaaras, Lidia Cheromei Keniasta, loistoajalla hänkin (2.21.30).
Kilvan seitsemänneksi nopein oli muuten Kenian Sharon Cherop ajalla 2.22.39. Näin ollen hän paransi aiempaa henkilökohtaista rekordiaan neljällä sekunnilla. Kahdeksas oli vaihtelun vuoksi Etiopian edustaja. Hänen nimensä on Atsede Baysa. Hän juoksi ajan 2.23.13, mikä tarkoitaa sitä, että hän ei tehnyt omaa persoonallista rekordiaan, mikä on vuonna 2010 Pariisissa juostu 2.22.04. Rekordistaan jäi myös yhdeksäntenä maaliin rientänyt Etiopian Mamitu Daska ajallaan 2.24.24, juoksihan hän viime syksynä Frankfurtissa 2.21.51. Kymmenenneksi paras maratonnaaras Dubaissa oli Ruotsin kotimaakseen tunnustava Isabellah Andersson tuoksella 2.25.41. Se ei ole Isabellahille waterloo, mutta silti hän jäi pari minuuttia viime vuonna Dubaissa juoksemastaan omasta ja läntisen naapurimaamme rekordista. Suomen Anne-Mari Hyryläinen oli mittelön 17. paras ajalla 2.55.47.
Dubain maratonin tultua päätökseensä on päivänselvää, että kyllä kelpasi monen maratonkoneen ja -konettaren mennä hotellihuoneeseensa päiväunille varhaisaamun maratonhuhkimisen jälkeen.
[dubai.mikatiming.de, iaaf.org & raasto.com]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti