tiistai 17. kesäkuuta 2008

Ylös sohvalta!

Suomalaisilla sukupolvilla on erilainen suhde liikuntaan. Sukupolvien välisiin liikuntaeroihin ovat vaikuttaneet maataloustöiden väheneminen, autojen yleistyminen koulumatkoilla sekä hiihdon ja yleisurheilun suosion hiipuminen. Eroa on luonut myös se, että urheilun seuratoiminta aloitetaan yhä nuorempana, maksulliset liikuntapaikat ovat yleistyneet ja liikuntaan laitetaan rahaa aikaisempaa enemmän.

Raasto.comin Tuomas Zacheuksen tänään Turun yliopistossa tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan parhaiten sukupolvien väliset erot näkyvät nuoruusajanjaksolla, jolloin liikkujat ovat alle 20-vuotiaita. Suurin sukupolvien välinen ero liittyy penkkiurheiluun, sillä urheilulajien arvostus on muuttunut. Hiihdon ja yleisurheilun seuraaminen on koko ajan vähentynyt, kun jääkiekon ja moottoriurheilun seuraaminen on yhä suositumpaa.

Zacheus jaottelee suomalaiset liikkujat viiteen liikuntasukupolveen. Suomalaiset ikäihmiset ovat tehneet fyysisesti raskasta työtä ja liikkuneet pääosin ilman moottoriajoneuvoja. Heidän jälkeen syntyneiden sukupolvien työt ovat keventyneet viimeisen puolen vuosisadan aikana, ja kuntoliikunta tullut yhä suositummaksi. Nykyiset nuoret aikuiset puolestaan ovat tottuneet teknistyneeseen liikuntaan ja liikuntalajien moninaisuuteen.

Mitä seuraavaksi? Lenkille Second Lifeen tai Wii Fitillä hikeä?

1 kommentti:

Jaakko Nieminen kirjoitti...

Aihetta sivuten oli tämän päivän Keskisuomalaisessa Marko Ahosen kolumni "hieman" toisilla intresseillä:
http://www.shortenurl.com/1cwlx