perjantai 27. helmikuuta 2009

Lornah Kiplagat ja Deriba Merga puolustamassa vaatimattoman kisan voittoja

Puerto Ricossa sunnuntaina juostava World's Best 10k ei ainakaan vaatimattomuudellaan nöyristele. Eipä siinä paikalla on piipahtanut jos jonkinmoista nimekästä juoksijaa. Tänä vuonna paikalla nähdään viime vuoden voittajat Deriba Merga ja naisten puolella Lornah Kiplagat. Kiplagat on voittanut kisan kuudesti. Vuonna 2003 Paula Radcliffe kävi ottamassa pokaalit kotiin reittiennätyksellä 30.21. Kiplagat voitti hänet seuraavana vuonna ajalla 30.41. Ehkä tämä on sittenkin maailman paras kymppi? Tänä vuonna Kiplagatille juoksu-urheilullisia jäyniä tehnevät Turkin Elvan Abeylegesse, hirmuiskussa oleva USA:n Shalane Flanagan ja Kenian Vivian Cheruiyot (alla tuore 3000m:n ennätys 8.30). Kisan tasoa eivät myöskään heikennä Constantina Tomescu, Mestawet Tufa, Edith Masai ja Lineth Chepkurui. On, on se maailman paras kymppi.

Miesten kisassa Deriba Merga otti voittonsa viime vuonna kärjessä juosseen Kenian Silas Kipruton erheellisen reittivalinnan myötävaikutuksella. Mergalla on vakuuttava kauden aloitus, sillä hän kellotti Houstonin maratonilla tammikuussa 2.07.52 ja nyt viime perjantaina Ras Al Khaimahin puolikkaalla tuloksensa oli 59.18. Mutta kuinkas ollakaan Silas Kipruto on paikalla tänä vuonnakin ja jättää varmasti seuraamatta kameramopoa kisaloppuratkaisujen tiivistyessä. Keniasta ovat paikalla myös John Kipruto Korir, Benjamin Limo ja Wilson Kipsang. Hurjia miehiä kaikki. Vaappuva meriiteiltään ei myöskään ole Ugandan Moses Kipsiro, joka kiillottelee kisatossujaan sunnuntaista starttia varten. Reittiennätys on vuodelta 2006 kun Wilson Kiprotich ylitti maaliviivan ajassa 27.43.

Kisan voitosta heltiää 20.000 taalaa ja miehille 28 sekä naisille 31 minuutin alituksesta tulee 10.000 bonus. Maailmanennätykseen kajoessaan tuomisiksi tarjotaan 100.000 taalaa.

[iaaf.org]

Ei kommentteja: