sunnuntai 8. helmikuuta 2009

USA:n mestaruusmaastot

Lauantaina Marylandin Derwoodissa kilpailtiin USA:n maastomestaruuksista ja MM-kisajoukkueeseen pääsystä. Oudon talven keskelle saapui yht'äkkiä auringonpaisteen kirkastama 12-15 -asteinen keli, joka tuntui tutulta hetkeltä ennen Karhu-viestiä. Yleisössä ei tosin montaa ollut, joka olisi jakanut tuon tunteen. Kisapäivä oli pitkä, eikä niin tiivis, mutta sisälsi kaikille avoimen kisan, mies- ja naisveteraanien mestaruusotatukset, juniorien kilvat sekä päivän päälähdöt naisten ja miesten karausten muodossa.

Päivän viimeisenä juostun miesten kisan hallitsijaksi kirjattiin heti alusta lähtien Meb Keflezighi. Sen verran kovaa iskua lähti lyhyen raastajan työkaluista, etteivät muut oikein muuta voineet kun seurata matalalentoa kiitäneen olympiamitalistin kantapäitä ja ravan lennätystä. Meb alkoi varvaamaan kilpaveljiään jo ajoissa, muttei kokenut sen vaikuttaneen lopputulokseen.
- Tavallaan se inspiroi nähdä muidenkin työstävän reitillä. Ainoa haitta ehkä oli se, etten aina kyennyt valitsemaan lyhyintä reittiä, Meb tuumi kisan jälkeen. Vuonna 2007 juostuja olympiakarsintoja haitannut lonkkavamma on taakse jäänyttä, ja Meb on palannut takaisin. Kolmisen viikkoa sitten juostu puolikas (61.25) ja nyt varma suoritus (loppusuoralle asti varma siis) lämmittävät välillä taukoakin pitäneen miehen mieltä.

Mebin suht' ylivoimaisen kärjen sadasosiksi kuristi Oregonin Tim Nelson, ja molemmille merkittiin sama aika 36.06. Kisan kolmas oli Robert "Bob" Curtis hävisi heille kolme sekuntia. Veljessarjan kovempi, Jorge Torres, oli neljäs ja veljensä Edwardo sijoittui kahdeksanneksi. Näin ollen Jorge lähtee kolmen koplan kanssa Jordanian MM-maastoihin, kun Ed jää odottelemaan postikorttia meren takaa.

Eräs ennakkosuosikeista, Anthony Famiglietti, ei Derwoodin puolimudassa loistanut sijoittuen kisassa vasta 21:nneksi lippa takana kuin Säipällä.
- Kone uuvahti mailin jälkeen. Sitten vain juoksin. Tänään homma eteni näin, mutta silti nautin reitistä täysin siemauksin, Fam puntaroi ja lähetti raasto.comin lukijoille raastoilmeen, jota loppuun kulunut akku ei enää sallinut kameraan tallettavan.

Naisten kisa oli Emily Brownin showta. Kärkikamera-autokin tyytyi jo ensimmäisen kierroksen jälkeen kuvaamaan kisaa, ei ylivoimaa. Emily Brownin potentiaalisin vastustaja Amy Yoder-Begley jäi kisasta sairastumisen vuoksi. Brown voitti 8 km:n kisan yli puolen minuutin erolla Julie Culleyhyn kellotettuaan 26.58. Heidän - ilman Brownia, joka ilmoitti, ettei MM-maastoihin lähde - kanssaan MM-maastoihin lähtee Katherine Newberry, Delilad Dicrescenzo ja viidenneksi juossut Rebecca Donaghue.

Naisjuniorien kilvan vei Neely Spence vilkkaalla askeleellaan. Kuuden kilometrin kisan hän voitti ajalla 20.43. Floridan Ashley Brasovan ja Kalifornian Alexandra Dunne kukistivat kumpainenkin viimeisellä kierroksella miniatyyriolennon kokoisen Allie McLaughlin, joka kaikki kuitenkin suuntaavat MM-mittelöihin.

Päivän eräs helmi oli German Fernandez. Keskisalomaisen gaselliaskeleen rullauksella Super-G ratkaisi kisan viimeiselle kierrokselle lähdettäessä. Alamäkeen mallaten. Yleisössä kohistiin, tytöt kaivoivat esiin nenäliinoja. Niin oli herkän kaunista tuo meno. Fernandez (23.20) kiristi ruuvia niin, että viimeisen 1.5 km:n aikana myös lupauksiksi nimettyihin Christopher Derrickiin (23.39) ja Luke Puskedraan (23.53) tuli reilu ero. Kolmikon matkaan MM-maastoihin lähtee Ryan Hill (24.35). Kolmannen kierroksen mutapätkällä Fernandez alisti nilkkansa potentiaaliselle iltaturvoitukselle, muttei siitä hätkähtänyt.
- Kävi se heti mielessä (G.F. keskeytti NCAA mestaruusmaastot nilkka-/akillesläiskän vuoksi), mutta ei kipu jäänyt päälle. Odottelin siinä vielä hetken kavereiden rinnalla, mutta sitten irroittelin vähän - jopa aikaisemmin kuin aluksi suunnittelin, Fernandez liekehti. Tavoite oli nauttia ja juosta lopussa vahvasti, finish strong you know. Enemmän kuin omaa voittoani, tavoittelimme joukkuekisan voittoa. Ennen MM-maastoja kausi jatkuu Washingtonissa. Harjoittelu kun on ollut maastojuoksupohjaista, Fernandez sinetöi.

Kyllä maastojuoksussa on jotain hienoa. Varsinkin alamäessä. Kisojen tulokset.