perjantai 3. heinäkuuta 2009

Bislett Games

Perjantaina tapahtuu Oslon kattilassa taas kummia - unelmamaili ja ykkösstartit 5000m:llä. Miesten 5000m:lle starttaavat muun muassa Kenenisa Bekele, Sileshi Sihine, Abraham Chebii ja Mo Farah. Heistä viimeinen on Australian Collis Birminghamin kanssa ainoa ei-afrikkalaista valtiota edustava kestokone illan kisassa. Eiku on siellä vielä Qatarin James Kwalia C'Kuruikin.

Naisten 5000m:llä ei tällä kertaa nähdä Tirunesh Dibaba yrittämässä uutta maailmanennätystä. Jonkinasteinen penikkatauti estää hänen kisaamisessa tällä erää. Vastassahan olisi tällä kertaa maailmanennätysajan ohella myös Meserat Defar. Nyt Defarille vastuksen tarjonnee Vivian Cheruiyot, joka ei tunnetusti kovin pitkään matkalla viivy. Myöskään hirmukuntoinen Meselech Melkamu (10000m 29.53,80 kesäkuussa) ei salli vauhtinsa hiipua kovassakaan rytmissä.

Oslon GP-kisat ovat usein kulminoituneet jollain tavalla illan pimetessä iskettyyn unelmamailiin. Viime vuoden voittaja britti Andy Baddeley ei kisaa tänä vuonna. Tätä myötä jo alkaneella kaudella kovaa vauhtia (1500m 3.29,47) hurjastellut Augustine Choge onkin ilmiselvä ennakkosuosikki huomiselle mailille. Etiopian Deresse Mekonnen on tässä kisassa eräs kovista vastuksista. Mailin lisäksi Bislettillä juostaan myös matkan eurooppalainen versio. Siinä mielenkiinto kohdistuu Australian Ryan Gregsoniin, tuohon vasta 19-vuotiaaseen lupaukseen. Tonnivitonen on liikahtanut alkukaudesta jo 3.37,24. Silti voittonsa ei ole etukäteen pedattu, sillä kisaan starttaa myös Alistair Cragg.

Miesten 800m:n ennakkosuosikki on Sudanin Abubaker Kaki. Junioreiden maailmanennätyksen (1.42,69) hallitsija on paukuttanut tänä vuonna jo 1.43,09. Vastassaan hällä on Ruotsin Mattias Claessonin lisäksi muuan Juriy Borzakovskiy ja Mohammed Al-Salhi. Sokerina pohjalla nuorten 1500m:llä starttaa Suomen Matti Viren, jota hehkutettiin myös IAAF:n virallisessa ennakossa.

[iaaf.org]

Ei kommentteja: