perjantai 19. maaliskuuta 2010

Tadese jahtaa puolimaratonin maailmanennätystä Lissabonissa

Kyllä, totta se on. Eritrean suuri poika Zersenay Tadese, tuo 10 000 metrin olympiapronssi- (Ateena 2004) ja MM-hopeapoika (Berliini 2009), sekä maantiejuoksun nelinkertainen maailmanmestari tavoittelee sunnuntaina Portugalin Lissabonissa puolimaratonin maailman rekordia (Samuel Wanjiru 58.33 v. 2007). Kuinka tämä on mahdollista, kysyy varmaan nyt moni. Lissabonin reitillä on nimittäin aiemmin ollut liikaa laskua, jotta se täyttäisi kansainvälisen maantiejuoksujärjestön AIMS:n ennätyskelpoiselle kilpareitille asettamat vaatimukset. Reittiä on nyt kuitenkin muutettu niin, että se on ennätyskelpoinen. Tällöin mm. lähtö ei ole maalia korkeammalla merenpinnasta.

Tadese on toki kilvan suurin voittajasuosikki, mutta helpolla hän ei tule pääsemään, kuten ei kestävyysjuoksussa kukaan koskaan pääse. Vastustajjina hänellä ovat mm. Marokon kone, Jaouad Gharib sekä Kenian pojat Samuel Kosgei, Silas Sang, Emmanuel Mutai, Gideon Ngatuny, Matthew Kisorio, Sammy Kitwara, Nicholas Korir, John Kariuki, Ernest Kebenei, Peter Sitienei ja tietenkin Kiplimo Kimutai. Kaikki näistä ovat juoseet puolimaratonin alle 59 minuutista hieman päälle tuntiin tai vaihtoehtoisesti vetäneet 10 000 m aavistuksen päälle 27 minuutin. Eipä parane unohtaa myöskään Etiopian Melese Asfawia, joka juoksee tarvittaessa kuin hirvi ja aika usein myös vaikka ei tarvittaisikaan.

Naisten kilpaan eivät jäjestäjät ole panostaneet tänä vuonna miesten kilvan vertaisesti, mutta kovia naamoja tai naamattaria on siinäkin kilvassa mukana. Kilvassa tulevat kohtaamaan vuoden 2008 Pekingin olympiamaratonin kaksi parasta, Romanian Constantina Dita ja kaikkien aikojen verrattomin maantiekonetar, Kenian Catherine Ndereba. Muista juoksijattarista manittakoon alle 1.10-rekordin omaavat Kenian Magdeline Chemjor ja Etiopian Askale Tafa. Tulossa on siis mitä mielenkiintoisin puolimaratonkilpa.

[iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: