sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Lake Biwan maratonin voitto Etiopiaan

Etiopia on viime vuosina selvästi parantanut asemiaan maailman maratonmarkkinoilla vuoden 2000 olympiavoittajan ja vuoden 2001 maailmanmestari Gezahegne Aberan lopettamisen jälkeisen matalapaineen jälkeen. Vuosien 2003, 2005 ja 2007 MM-kisoissa ja vuoden 2004 olympialaisissahan Etiopialaismaratoonarit eivät tapelleet kärkisijoituksista, mutta sitten alkoi uusi Etiopian maratonnousu. Tähän tietenkin vaikutti Hailen keskittyminen maratonille vuoden 2004 olympialaisten ja sen jälkeisen akillesjänneleikkauksen jälkeen, mutta sen lisäksi maasta rynnisti äkkiä suuri joukko nuoria maratonkoneita Tsegaye Kebeden ja Deriba Mergan johdolla.

Edellä maintun johdosta ei ole ihme, että tämän vuoden Lake Biwan maratonin voitto meni Etiopiaan. Voittajaksi nimittäin juoksi Yemane Tsegay -niminen kaveri ajalla 2.09.34. Tämä ei tietenkään ole Tsegaylle kummoinenkaan aika, onhan hänen rekordinsa 2.06.30 viime vuoden Pariisin kilvasta, mutta voitto on aina voitto. Toiseksi kilvassa sijoittui Japanin Tomoyuki Sato 2.10.07 kuluttua lähtölaukauksesta. Sato on vanha kunnon maratonsaha, sijoittuihan hän vuoden 2007 MM-maratonilla 13.nneksi, tosin Suomen "eläin" Holmenille hävinneenä. Se on ainakin varmaa, että Sato oli vetänyt riittävän pitkiä lenkkejä Lake Biwaan valmistautuessaan, siitä pitävät huolen hänen edustamansa firman, Asahi Kasein valmentajat, Sohin veljekset. Aivan omaa rekordiaan Sato ei pystynyt Lake Biwassa lyömään, sillä aiemmin hän on nelistänyt 42195 metriä aikaan 2.09.43. Kolmanneksi Lake Biwan tämänvuotisessa koitoksessa sijoittui Eritrean oma poika, Abraham Tadesse, 2.10.46 kuluttua lähtölaukauksesta. Tadesse juoksi aika lähelle omaa rekodriaan, sillä viime vuonna Zürichissä hän juoksi 2.10.09.

Voittaja Tsegay totesi kilvan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa: "Täksi vuodeksi uudistettu Lake Biwan retti oli hyvä, mutta sää kilvan aikana oli kyllä aivan kälyinen. Jääkylmä sade aiheutti sen, että en pystynyt pitämään tarpeeksi kovaa vauhtia yllä. Halusin juosta tänään 2.06 tai paremmin, mutta sää kilvan toisella puoliskolla huononi niin paljon, että se oli mahdotonta." Pahimmillaan voittajan vauhti putosi toisen puoliskon myrkyssä ja tyrkyssä päälle 3.20 / km, mikä kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Kisan suurin ennakkosuosikki, Etelä-Afrikan Hendrick Ramaala viipyi tällä kertaa matkalla niinkin kauan kuin 2.15.29 ja sijoittui 11:nneksi. Eipä kulkenut myöskään viime vuonna Chicagossa 2.07.06 juosseella Kenian Charles Munyekillä (DNF) ja saman maan Laban Kagikalla (DNF). Muuta huomionarvoista Lake Biwan kilvassa oli Japanin nuorten maratonpoikien Yukiko Kitaokan (sijoitus neljäs, aika 2.10.51), Naoto Yonedan (viides, 2.11.00) ja Satoshi Yoshiin (seitsemäs, 2.12.24) ensimaratonit.

[japanrunningnews.blogspot.com, iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: