keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Kova kilpa naisten kympillä, suomalaiset kestokoneet karsiutuivat

Barcelonan, tuon kaikkien raastajien riemupaikan, EM-kisojen toisena kilpailupäivänä oli kehissä yksi kestojuoksufinaali, nimittäin naisten 10 000m. Sillä voittoon (31.10.23) nelisti Turkin olympiahopeamitalisti ja 25 kierrosta 400 metrin kiirastulta pari vuotta sitten Pekingissä alle puoli tuntia juossut Elvan Abeylegesse. Hänen sekä miesten kilvan voittaja Mo Farahin voittoajat kertovat olosuhteista kaiken. Molemmat kympin kisat ovat osoittaneet kisakaupungissa vallitsevan kestävyysjuoksun harjoittamiseen suorastaan epäinhimillisen pätsin. Vaikka miesten kympillä mentiin alku hiljaa, ei loppukaan ollut valtaisaa nelistystä edes kärjeltä. Sama kaava toistui naisten kilvassa, jossa Abeylegesse suorastaan kärsi hirveissä tuskissa viimeiset 3 km, vaikka hän ei vetänyt kuin 75-77 sekunnin kierroksia. Molempien kisojen jälkeen rata oli valtoimenaan kanveesissa makoilevia juoksijoita ja juoksijattaria aivan kuin konekiväärituli olisi niittänyt kympin hitsaajat lakoon.

Oli miten oli, mitalit löysivät myös naisten kilvassa omistajansa. Hopealle juoksi neljän vuoden takainen mestari, Venäjän Inga Abitova ajalla 31.22.83 ja pronssia kaulaansa sai Portugalin Jessica Augusto (31.25.77). Vain 13 juoksijatarta jaksoi maaliin, sillä osa naisista vajosi kesken kilvan kanveesiin kuumuuden ja kosteuden tuupertamana. Keskeyttäneiden joukossa oli mm. 5000 metrin Euroopan ennätysnainen (14.23.75) ja maratoninkin aikaan 2.22.00 juossut Lilia Shobukhova. "Oli hirveää juosta tässä kosteudessa", tuumi toisena maaliin tullut Abitova, kuitenkin täydessä hopeaonnellisuudessa.

Suomalaisia kestokoneita oli radalla aimo nippu. Heistä ensimmäisenä kehissä oli Sandra Eriksson, joka veti keskipäivän varjottomassa pätsissä 7 ja puoli kierrosta esteiden kera lähelle kauden parastaan ajallaan 9.55.73. Se ei aivan rittänyt jatkoon, sillä viimeisenä ajan perusteella finaaliin mentiin tuloksella 9.53.43.

Toisena radalla esiintyi Mikko Lahtio, joka kompasteli erässään ajan 1.51.76 ja luovutti lopussa täysin raaston. Tämä ei ollut ainoa kerta kun Mikko Kompuroi ruuhkajuoksussa, sillä vastaavaa on nähty ennenkin. Tulevaisuutta varten hänen tulisi kenties miettiä jotain muuta taktiikka kuin ruuhkassa juoksemista, kun tuloksena on aina kompurointia. Lisäksi arvokisoissa hölkkäily loppusuoralla muiden mentyä menojaan lopuun asti kaikkeaan yrittämättä ei kaikkia miellytä.

Viimeisenä illan hämyn jo koittessa radalla olivat 1500m juoksijamme. Lähimpänä finaalipaikkaa heistä oli toisessa erässä juossut Niclas Sandells, joka tykitti matkan aikaan 3.42.82. Viimeisenä finaaliin mentiin ajalla 3.42.40. Mikael Bergdahl juoksi samassa erässä Sandellsin kanssa 3.43.90. Jonas Hamm saavutti ensimmäisessä erässä tuloksen 3.44.98.