maanantai 10. joulukuuta 2012

EM-maastot juostiin Budaisessa pestissä

Yleisen urheilun maastossa tapahtuvan kilvanjuoksun Eurooppain mestaruuskilpa juostiin veljeskansamme Unkarin päisessä kaupungissa Budaisessa pestissä. Kyseinen kaupunki ei ole ensi kertaa kansojen välisen maastokilvan järjestäjänä, juostiinhan siellä MM-maastot vuonna 1994, jolloin miesten kilvan voittaja taisi olla Kenian William Sigei. Olisiko naisten voittaja puolestaan silloin ollut Kenian Hellen Chepngeno? Saattoipa olla hyvinkin, jos oli ollakseen.

Kukapa tällä kertaa siellä vei miesten kilvan voiton? No ei ainakaan Ukrainan maastokone Serhii Lebid, tuo yhdeksänkertainen maastossa tapahtuvan kilvanjuoksun Euroopan mestari, MM-maastoissakin parhaimmillaan mitaleilla ollut, vuoden 2000 olympiakisojen 5000 metrin seitsemänneksi nopein ja vuoden 2002 5000 metrin EM-mitalisti. Ei suinkaan, vaan tällä kertaa Serhii löytyy tuloksisesta luettelosta sijalta 15, mikä sekin toki on hieno saavutus 37-vuotiaalle miehen köriläälle. Serhiin sijaan voiton vei Italian Andrea Lalli juoksemalla kymmenen kilometriä aikaan 30.01. Näin Lalli kukisti hopealle sijoittuneen Ranskan Hassan Chahdin kymmenellä sekunnilla, jota voidaan jo pitää joltisenakin ylivoimana. Italian hyvän maastopäivän täydensi pronssille sijoittunut Daniele Meucci (30.13), tuo tämän vuoden olympiakisojen 10 000 metrin 24. Hän kukisti Ison Britannian Thomas Farrellin, vuoden 1956 olympiakisojen 800 metrin viidenneksi parhaan sukunimikaiman sekunnilla.

Viides oli Espanjan ässä, Carles Castillejo samalla ajalla Farellin kanssa. Castillejo ei ole mikään turha poika kestojuoksun saralla, sillä kesällä hän sijoittui Lontoon olympiamaratonilla 24:nneksi. Kuudenneksi muuten sijoittui Espanjan Ayad Lamdassem samalla ajalla Farrellin ja Castillejon kanssa, jos se ketään kiinnostaa ja sehän kiinnostaa, sillä kestojuoksufaneja se kiinnostaa hyvinkin, mitä ei voi sanoa pelien ja leikkien faneista, puhumattakaan moottorin valituksen faneista, mainitsemattakaan palloa reikään tökkijöiden faneja. Joka tapauksessa kokenut Lamdassem (vyöllään mm. kaksi olympiakisojen 10 000 metrin kilpaa) veti jälleen kelpo juoksun. Suomen Jarkko Järvenpää sijoittui 84 maaliin juosseen joukossa 61:nneksi ajalla 31.52. Lisäksi Järvenpää taakse jättämien listaan voidaan laskea kahdeksan keskeyttänyttä, sillä keskeyttäneet ovat kestävyysjuoksukilvan varsinaisia häviäjiä, huonompia kuin huonoinkaan maaliin juossut.

Joukkuekilvan voitto meni Espanjaan, jonka joukkueessa juoksi lisäksi mm. 16:nneksi sijoittunut vanha kunnon Juan Carlos Higuero, joka oli jo vuonna 2000 olympiakisojen 1500 metrillä kahdeksas. Toki hän on juossut 1500 metriä myös vuosien 2004 ja 2008 olympiakisoissa, joista jälkimmäisissä hän sijoittui peräti neljänneksi, vaikka toisaalta se ei ole mikään ihme mieheltä, jonka 1500 metrin rekordi on 3.31.57.

Naisten kahdeksan kilvan mestaruuden Budapestissä voitti Irlannin Fionnuala Britton. Miten niin voitti? No siten niin voitti, että juoksi maaliin ajassa 27.45, mikä oli kaksi sekuntia aiemmin kuin Portugalin Ana Dulce Felix. Tästä kaksikosta molemmat esiintyivät kesällä Lontoon olympiakisoissa, missä Britton sijoittui 10 000 metrillä 15:nneksi ja putosi 5000 metrin alkuerissäja Felix oli puolestaan maratonilla 21. Toki Felix voitti kultaa 10 000 metrillä Helsingin EM-kisoissa Brittonin ollessa neljäs, joten tällä kertaa Britton maksoi kalavelkansa Felixille. Kolmanneksi Budapestin maastoiloittelussa sijoittui Hollannin Adrienne Herzog ajalla 27.48. Se lienee Herzogin toistaiseksi paras saavutus hänen kestojuoksijan urallaan kansainvälisillä kentillä ulkolaisessa kilpaseurassa.

Neljäs oli Belgian Almensh Belete tuloksella 27.54, joten tuskinpa Beleteä jäi hirveästi korpeamaan mitaleilta putoaminen, siksi monta sekuntia oli eroa kolmanneksi sijoittuneeseen. Belete juoksi kesällä myös Lontoon olympiakilvoitteluissa, mutta siellä hän ei selvinnyt 5000 metrin loppuisaan kilpaan. Viidenneksi sijoittui Ranskan Laurane Picoche sekunnin Beletelle hävinneenä. Tällä raastolla Picoche kuitenkin voitti maannaisensa Sophie Duarten, jolle maalinen kamera sai saman ajan.

Joukkuemittelön voiton vei vihreälle kotisaarelleen Irlannin edustajattaret, joten kylläpä heidän kelpaa mennä kotomaansa avarille nummille ihailemaan maisemia mitalit kauloissaan täydessä mitalionnellisuudessa tuulen itkiessä heidän puolestaan 100 prosenttisessa mitaliliikutuksessa.

Monillekaan kestofaneille ei liene yllätys se, että 22-vuotiaiden aikamiesten mestaruuden voitti Norjan Henrik Ingebrigtsen. Hän käytti kahdeksan kilometrin maastokilvanjuoksuun aikaa 24.30. Ingebrigtsen voitti kesällä 1500 metrin Euroopan mestaruuden Helsingin neliskulmaisella radalla, mutta paljon kovempi saavutus on hänen olympiakisojen viides sijansa ajalla 3.35.43. Olympiakisoissahan mies revitti loppukiriään niin kovaa, että häneltä repesivät kisatrikoot erinäisestä kohdasta. Ingebirigtseni oli Budapestin kilvassa totaalisen ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut Belgian Soufiane Bouchikhi jäi hänestä kymmenen sekuntia. Viimeistä vuottaan 22-vuotiaissa aikamiehissä juokseman Bouchikhin 5000 metrin rekordi kirjoitetaan tällä haavaa numeroin 13.33.09, joten Suomen pojista samanikäisenä kovempaa juoksivat aikoinaan esimerkiksi Samuli Vasala (13.28.17) ja Lasse Viren (13.29.8). Pronssiselle mitskulle Budassa lisättynä Pestillä juoksi James Wilkinson Suuresta Britanniasta ajalla 27.43. Mukana kilvassa oli myös Suomi Finlandin Antti-Pekka Niinistö, joka sijoittui 53:nneksi ajalla 26.07. Maaliin nuorten aikamiesten kilpailussa juoksi 94 herraa ja lisäksi viisi aikamiestä nuorta ei maalia nähnyt.

Joukkuekilvassa ei kukaan nitistänyt Gallian kukkoa.

22-vuotiaiden nuorten aikanaisten kuuden kilometrin kilpailussa paras oli Ison Britannian värejä passinsa kannessa tunnustava Jessica Coulson ajalla 20.40. Coulson oli aika ylisen voimainen, sillä hopeaa kisaverkkareidensa taskuun palkintojen jaon jälkeen tunkenut Venäjän Ludmila Lebedeva jäi voittajasta yhdeksän sekuntia. Pronssikahveja maansa yleisurheiluliiton mitalikahveilla kotimaahansa palattua Pariisin pääkadulla sai hörppiä Ranskan Clemence Calvin. Hän juoksi kuusi kilometriä maastossa aikaan 20.52.

Joukkuekisassa Venäjän nelikkotar oli vertaansa vailla, sillä kaikki heistä juoksivat 13 parhaan joukkoon.

Varsinaisten junioreiden eli 19-vuotiaiden sarjassa, sukupuoleltaan poikien, kilvassa kukaan ei voittanut Puolan Szymon Kulkaa. Miten niin ei voittanut? No siten niin ei voittanut, että Kulka oli ensimmäisenä maalissa kuuden kilometrin maastoravaamisen jälkeen 18.43 kuluttua lähtölaukauksesta. Hopeaa sai Bulgarian oma poika, Mitko Rumenov Tsenov ajalla 18.47. Jo on aikakin Bulgarian kestävyysjuoksuun tulla lupaavaa nuorta verta, onhan heillä ollut 1980-luvulla kansainvälisellä huipulla mm. Jevgeni Ignatov, joka pisteli 5000 metriä aikaan 13.13.15 vuonna 1986 ja oli vuoden 1988 olympiakisojen vitosella kahdeksas. Kolmas Budapestin nuorisomaastokekkereissä oli Britannian, Ison sellaisen, Kieran Clements. Hän juoksi 18.57.

Venäjän tasainen joukkue vei joukkuekilvan voiton, vaikka vain yksi heidän nuorisostaan mahtui kymmenen nopeimman maastomenijän joukkoon.

Varsinaisten junioreiden tyttöjen, iältään korkeintaan 19-vuotta, kilvassa voitto meni Serbiaan. Tämä on mahdollista päätellä siitä, että voittajaksi juoksi Amela Terzic -niminen juoksijatar ajalla 13.29. Ilmeisesti kyseessä oli neljän kilometrin ja siihen vielä 200 metriä päälle pituinen matka. Se, että voiton vei nimeen omaan Terzic, ei ole kummoinenkaan yllätys, sillä hän sijoittui kesällä hopealle junioreiden maailmojen mestaruuskilpailuissa 1500 metrillä ajalla 4.07.59. Toisena maaliin Terzicin jälkeen ryntäsi Britannian Emelia Gorecka tuloksella 13.37. Hänkin oli kesällä junisten jonioreiden MM-kisoissa mitaleilla, mutta matkana hänellä oli siellä 3000 metriä. Hän kipaisi kesällä nopeimmillaan seitsemän ja puoli kierrosta 400 metrin rinkiä aikaan 8.55.11. Se on tietenkin hyvä aika 18-vuotiaalle tytölle, mutta ei mitään verrattuna Suomen Annemari Sandelliin, joka juoksi aikoinaan 15-vuotiaana 3000 metriä aikaan 8.56.02. Kolmantena maalissa juhlivat Saksan värit, sillä Maya Rehbergiä (13.43) ei kukaan muu kilvassa edellä olevaa kaksikkoa lukuun ottamatta kukistanut. Rehberg oli kesällä junioreiden MM-kisoissa 3000 metrin esteissä kuudes.

Mukana kilvassa oli myös Suomi Finlandin Oona Kettunen, eikä miten tahansa ollutkaan, vaan siten, että tuloksista luetteloa selattaessa hän löytyy riviltä 15 ajalla 14.11. Kettusen hyvä suoritus ei ole mikään ihme siihen nähden, että kesällä hän oli ikäluokkansa MM-kisoissa 3000 metrin esteissä seitsemäs heti Rehbergin jälkeen, mutta juoksi kauden parhaallaan esteet saksalaista kilpasisartaan kovempaa. Kaikkiaan varsinaisten junioreiden tyttöjen sarjassa maaliin saapui 93 juoksijatarta ja sen lisäksi yksi keskeytti kilvanjuoksun ennen aikojaan.

Joukkuekilpailun voiton ratkaisi edukseen Iso Britannia, sillä heidän maansa edustajat saivat kolme juoksijatarta kymmenen parhaan joukkoon, eivätkä muutkaan heidän edustajattarensa huonosti juosseet kestävyyspitoista kilvanjuoksua, joka tapahtui maastossa, Budainen pesti -nimisessä paikassa, maapallomme kolkassa, jota Euroopaksi kutsutaan, johon Unkarikin kuuluu.

[raasto.com, european-athletics.org & iaaf.org]


Ei kommentteja: