Yleisurheilun MM-kisat Berliinissä ovat tuloillaan ja niissä on jälleen luvassa paljon mielenkiintoisia kamppailuja. Maratonfaneja ympäri maailmaa kiinnostaa noissa kisoissa kuitenkin ennen kaikkea se, kuinka käy heidän mielestään ehdottomassa yleisurheilun kuninkuuslajissa, 42195 metrin voimainkoetuksessa. Valitettavasti maratonjuoksun ystävät joutuvat odottelemaan herkkupalojaan aivan kisojen loppupuolelle asti, sillä miesten maraton juostaan kisojen toiseksi viimeisenä päivänä, 22.8 ja naiset päästetään maratonlaitumelle vasta päätöspäivänä. Sitä ennen on siis tyydyttävä jämäpaloihin muiden lajien seuraamisen muodossa (jotka tosin hakkaavat pelit ja leikit selvästi), mutta jääpähän maratonfaneille aikaa arvuutella sitä, kuinka heidän mielilajissaan tulee käymän. MM-maratonin mielenkiintoa lisää se, että eri mailla on mahdollisuus heittää viisi juoksijaa kustakin maasta mukaan kilpaan.
Miehet
Kenties suurin ennakkosuosikki miesten maratonkilvassa on kaksinkertainen maailmanmestari (Pariisi 2003 ja Helsinki 2005) sekä vuoden 2008 Pekingin olympiakisojen hopeapoika, Marokon Jaouad Gharib(enkka 2.05.27). Arvokisoissa Gharib on ollut yleensä vuorenvarma lukuun ottamatta Ateenan olympiakisoja 2004. Kuten viime vuoden Pekingin olympiamaraton sekä tämän vuoden Lontoon maraton osoittivat, Gharib kestää myös äärimmäisen kovaa alkuvauhtia hyytymättä lopussa kovinkaan kummoisesti. Myös loppukiri miehellä on aika kova, sen muistaa Espanjan Julio Rey Pariisin MM-kisoista 2003. Marokon muista miehistä ei ole syytä unohtaa myöskään kaupunkimaratoneilla kovaa kuntoa esittänyttä, mutta arvokisoissa yleensä hyytyväisyyteen taipuvaista Abderrahhim Goumria (enkka 2.05.30) sekä tänä vuonna 2.06.48 painellutta Rashid Kisriä. Kova kolmikko Marokolla on kehissä siis.
Toki Gharibille ja muille Marokon miehille löytyy äärimmäisen kovia haastajia muista maista. Kenia, tuo kestävyysjuoksun suurvalta ei laita kehiin aivan kaikkia ykköstykkejään, mutta silti heidän joukkueensa on hirmuisen kova. Kolme Kenian joukkueen miehistä on juossut maratonin alle 2.07 (Abel Kirui 2.05.04, Emmanuel Muitai 2.06.15 ja Daniel Rono 2.06.58) ja kaksi muutakin veijaria aika kovaa (Robert Cheruiyot 2.07.14, Benjamin Kiptoo 2.07.17). Näin laadukasta joukkuetta ei pysty laittamaan kehiin kukaan muu, kuin…
…Etiopia. Heidän rivistöstään löytyvät mm. Pekingin olympiakisojen pronssipoika Tsegaye Kebede (enkka 2.05.20) ja saman kilvan nelonen Deriba Merga (enkka 2.06.38). Molemmat herroista ovat juosseet hyvin myös tämän vuoden aikana, sillä Kebede piti Lontoon maratonilla itseänsä olympiavoittaja Samuel Wanjirua ahtaalla ja Merga puolestaan voitti keväällä USA:ssa sekä Houstonin että Bostonin maratonit. Kysymys Mergan kohdalla on, onko jo neljäs täysivauhtinen maraton vuoden aikana, jos viime vuoden olympialaisetkin lasketaan mukaan hänelle liikaa. Kebeden ja Mergan lisäksi muutkin Etiopian edustajat ovat aika kovia, kuuluhan heidän tiimiinsä myös Yemane Tsegay (enkka 2.06.30), Deressa Edae (enkka 2.07.54) ja Dejene Yirdawe (enkka 2.08.30).
Millaisen joukkueen saa jalkeille maratonhullujen luvattu maa, Japani? Heidän paras miehensä Berliinin kaduilla saattaa olla viime vuoden olympiakisojen waterloostaan toipunut Atsushi Sato (enkka 2.07.13), joka tämän vuoden Lontoon kisassa kepitti loppukirissä itse Meb Keflegzighin. Onnistuessaan Satolla on mahdollisuuksia vaikka mihin, sillä nopeuttakin hänellä on tunnin puolimaratoonarina. Yllätyskortti Japanin joukkueessa voi olla myös tämän vuoden Tokion maratonilla myrskytuulessa debyyttinsä 2.11.01 juossut Kazuhiro Maeda. Asiantuntijoiden mukaan Tokion surkeat olosuhteet vaikuttivat tuloksiin noin kolme minuuttia ja kuuleman mukaan Maedan harjoittelu on sujunut erittäin hyvin. Erittäin yllätyksellinen kaveri saattaa olla myös Arata Fujiwara (enkka 2.08.40), joka hyvin juostessaan juoksee todella hyvin ja huonosti juostessaan todella huonosti. Suoritusvarmuus ei ole Fujiwaran parhaita puolia, mutta potentiaalia hänessä piisaa. Muut Japanin edustajat Satoshi Irifune (enkka 2.09.23) ja Masaya Shimizu (enkka 2.10.50) voivat yltää pöljänä päivänä ehkä kymmenen parhaan joukkoon.
Sanansa sanottavana mitalisopassa saattaa olla myös Eritrean kaksikolla Yared Asmerom (enkka 2.08.34) ja Yonas Kifle (enkka 2.07.34). Viime kesänä Pekingin olympiakisoissahan kaksikko veti kärjen mukana hullussa vauhdissa kuolemaa uhmaten aina 30 kilometriin saakka, jonka jälkeen Kifle veti loppumatkan 5 min / km -vauhtia, mutta Asmerom jaksoi maaliin kahdeksantena. Eritrean kolmas mies on täysin tuntematon Tesfayohannes Mesfin (enkka 2.12.17), mutta Itä-Afrikan pojat saattavat tunnetusti yhtäkkiä parantaa ennätyksiään minuuttitolkulla.
Yksittäisistä kilpailijoista on vielä syytä mainita Brasilian kaksinkertainen New Yorkin maratonin voittaja Marilson Dos Santos (enkka 2.08.37), Espanjan Jose Manuel Martinez (enkka 2.08.09), Etelä-Korean kovien maratonperinteiden puolustaja Youngjun Ji (enkka 2.08.30) ja Qatarin viime MM-kisojen hopeamies Mubarak Hassan Shami (enkka 2.07.19). Näistä erityisesti Dos Santosilla ja Shamilla on kalavelkoja maksettavana arvokisamaratoneille, sillä viime kesän Pekingin olympiamaratonilla he joutuivat keskeyttämään täydessä maratonpettyneisyydessä.
Naiset
Ehkä suurin kysymys naisten maratonin koittaessa on se, onko maailmanennätysnainen, Ison Britannian Paula Radcliffe (enkka 2.15.25) mukana kilvassa ja jos on, millaisessa kunnossa. Vuoden 2005 maailmanmestari on kunnossa ollessaan erittäin vaikea voitettava maailman naarasmaratonvalioille, mutta tänäkin vuonna jalkavammat ovat riivanneet kovaonnista Radcliffea kuin rokkarit hotelliasiakkaita. Ehkä kovimman vastuksen Radcliffe – mikäli on mukana – tulee saamaan Etiopian tyttäriltä. Heidän juoksijattariensa huonoin ennätys on nimittäin 2.25.02 (Eselefech Mergia). Muut Etiopian juoksijattaret ovat Bezunesh Bekele (enkka 2.23.09), Robe Guta (enkka 2.24.35), Dire Tune (enkka 2.24.40) ja Atsede Baysa (enkka 2.24.42). On selvää, että tällaisella joukkiolla ei voi olla tavoitteenaan kilvassa muuta kuin voitto, vain voitto, eikä mikään muu kuin voitto. Sen sijaan Etiopian naapurimaa Kenia ei saa jalkeille läheskään kovinta mahdollisinta joukkuettaan, puuttuuhan siitä mm. kaksinkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti Catherine Ndereba. Tilanne ei kuitenkaan Kenian leirissä ole missään nimessä toivoton, sillä heillä on sentään heittää mukaan kisaan Helena Kipropin (enkka 2.25.01), Martha Komun (enkka 2.25.33), Julia Murangan (enkka 2.26.00), Irene Limikan (enkka 2.28.31) ja Risper Kimayon (enkka 2.29.16) kaltaisia maantiennielijöitä. Näistä erityisesti Komu on vaarallinen, mitä tulee tuskansietoon ja maratonvauhtikestoon.
Naisten maratonjuoksussa mainiosti aina 1990-luvun alusta asti Pekingin olympiamaratonia lukuun ottamatta menestynyt Japani heittää myös kehiin mitalinnälkäisen viisikon. Sen kovin tykitär ennätykseltään on Yoko Shibui (enkka 2.19.41). Valitettavasti Shibuita ovat kuitenkin tänä vuonna riivanneet jalkavammat tammikuisen Osakan maratonin voittonsa (2.23.42) jälkeen, joten hänen kuntonsa on melkoinen arvoitus. Ehkä Japanin suurin toivo kilvassa tuleekin olemaan Yukiko Akaba (enkka 2.25.40), joka vastikään osoitti oivaa kuntoa juoksemalla puolimaratonin 1.08.50 ja 10 000m alle 32 min. Kunnossa kisoihin ilmeisesti saapuu myös Yuri Kano (enkka 2.24.27), joka ei tavoittele mitään muuta kuin mitalia. Sanansa sanottavana 42 kilometrin ja 195 metrin maantiejyystössä saattaa olla myös Yoshimi Ozakilla (enkka 2.23.30) ja Yoshiko Fujinagalla (enkka 2.28.13). Näistä kuitenkin Ozaki on kärsinyt keväällä loukkaantumisista, eikä ole tämän vuoksin kilpaillut koko kesänä. Hänen vireensä on siis Shibuin tapaan mysteeriäkin suurempi arvoitus.
Arvoitus on myös Kiinan MM-hopea ja olympiapronssinaisen Chunxiu Zhoun (enkka 2.19.51) vire. Keväisellä Lontoon maratonillahan Zhou hyytyi kuin pörssimeklari lapion verrassa, eikä hän itsekään ole ollut sen jälkeen vakuuttunut maratonlyönnistään. Toki Zhou on niin kova maratonketutar, että hieman huonommassakin potkussa ollessaan hän taistelee MM-maratonin kärkisijoista kuin poliitikko vaalirahoista. Kiinan erittäin kovan joukkueen muodostavat lisäksi MM- ja olympianelonen Xiaolin Zhu (enkka 2.23.57), teinimaratontähti Xue Bai (enkka 2.23.27), Weiwei Sun (enkka 2.25.15) ja joko Jiali Wang (enkka 2.26.34) tai Rong Chen (2.27.05).
Miten mahtaa naisten kilvoittelussa pärjätä kisojen isäntämaa Saksa? Jos Irina Mikitenko (enkka 2.19.19) ei starttaa, kotkavaakuinaisen maan toiveet lepäävät lähinnä Sabrina Mockenhauptin (enkka 2.26.22), kokeneen Luminita Zaitucin (enkka 2.26.01) ja Melanie Krausin (enkka 2.27.57) varassa. Sen sijaan vaikea on uskoa vuoden 2006 EM-kisojen yllättäjän, Ulrike Maichin (enkka 2.30.01) yllättävän uudestaan.
Venäjä on perinteisesti suoltanut uunistaan ulos aikamoisia naarasmaratonkonettaria ja tälläkin kertaa heidän joukkueensa on vähintään kohtalainen. Siihen näet kuuluvat jo vuonna 2001 maratonin MM-pronssia ottanut Svetlana Zakharova (enkka 2.21.31), vuonna 2005 Frankfurtin maratonilla väsymättömän koneen lailla takonut Alevtina Biktimirova (enkka 2.25.12), täsmälleen saman enkan kuin Biktimirova omaava Ljubov Morgunova, Nailija ”julma” Julamanova (enkka 2.26.30) sekä tuntemattomimpana porukasta Olga Glok (enkka 2.28.27). Varsinkin joukkuekisassa Venäjän kokeneet maratonnaaraat saattavat olla korkealla. Samat sanat voidaan sanoa Pohjois-Koreasta, joka on perinteisesti tuottanut aika kovia naismaratonhylkiöitä kansainvälisiin arvokisoihin. Tälläkin kertaa heidän nelikkonsa Jong Yong-Ok (enkka 2.26.02), Kim Kum-Ok (enkka 2.26.56), Phyo Un Suk (enkka 2.28.34) ja Kim Chol Sun (enkka 2.29.33) on aika tasainen. Näistä Kum-Ok oli viime kesänä olympiakisoissa 11.
Mielenkiintoista myös on, missä kunnossa Berliinin katuja tulee taittamaan Romanian kovan naarasmaratontallin edustaja Lidia Simon (enkka 2.22.54), joka jo vuonna 2000 otti olympiahopeaa ja voitti vuotta myöhemmin maailmanmestaruuden. Muut Romanian edustajat ovat Nuta Olaru (enkka 2.24.33) ja Luminita Talpos (enkka 2.26.43), joten heikolla kolmikolla ei Romania kisaan lähde, vaikka tuore olympiavoittaja Constantina Dita joukkueesta puutuukin.
Yhdysvaltain toiveet kilvassa lepäävät suurina viime MM-kisojen 10 000 metrin pronssinaisen Kara Goucherin (enkka 2.25.53) harteilla. Goucherin alimatkojen ennätykset ovat niin kovia, että hänen maratontuloksensa eivät vielä toistaiseksi ole olleet missään suhteessa niihin. On ilmeistä, että Goucherilla on vasta pari maratonia juosseena kykyjä tiputtaa maratonenkastaan vielä aika lailla ja mikäli se tapahtuu MM-kisoissa, niin…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti