torstai 20. elokuuta 2009

Semenya ja Kamel voitokkaina

Siinä missä miesten 1500m:n finaali oli kuin arvaamaton kuin pyöreä arpakuutio, naisten 800m:n finaali oli aika selvä. Etelä-Afrikan Caster Semenya suoritti radalla melkoista ylivoimaa hänen voittaessaan MM-kultaa ajalla 1.55,45. Sellaista tahtia ei olekaan nähty sitten viime vuoden kun Kenian Pamela Jelimo teki selvää muiden taktiikoista kisassa kuin kisassa. Semenyan fysiikka on herättänyt huomattavaa keskustelua ja mitalinsa lopullinen kohtalo selviää sukupuolitestien tulosten perästä. Semenyan perässä nähtiin kaksi varsin iloista neitoa kun Kenian Janeth Jepkosgei (1.57,90 kauden paras) ja Iso-Britannian Jennifer Meadows (1.57,93 ennätys) ylsivät mitaleille. Kovassa finaalissa 7 juoksijatarta alitti 2.00.

Miesten 1500m:llä nähtii tyypillinen arvokisajuoksu, jossa mies kyttäsi toistaan ja osa (Asbel Kiprop pääasiassa) osoitti skipanneen liian monta taktiikkaluentoa ennen finaalia. Vaikka kyseinen Kiprop irtosi lopussa eloisaan kiriin, ei se ollut lähelläkään auttaa häntä kärkeen tai mitalisijoille. Niin oli kovat kirivaihteet MM-kultaa napanneen Yusuf Saad Kamelilla (3.35,93), hopealle pyristelleellä Etiopian Deresse Mekonnenilla (3.36,01) ja USA:n Bernard Lagatilla (3.36,20).