torstai 6. toukokuuta 2010

Prahan maraton sunnuntaina

Kevät on jo siinä pisteessä, että viimeinen kevään kovista kaupunkimaratoneista koittaa sunnuntaina Prahassa. Sen jälkeen kelit menevät jo liian kuumiksi tai reitit muuttuvat liian hitaiksi tai kelit menevät kuumiksi ja reitit hitaiksi samoissa kisoissa maratonin ehdottomia huipputuloksia ajatellen (vrt. Tukholman maraton, Suomen maratonit). Suomalaisia huippumenijöitä ei kuitenkaan Prahassa ole, sillä Henri Manninen peruutti osallistumisensa sinne.

Prahassa siis juostaan martti (21097,5 m) + toni (21097,5m) = maratoni 42195m. Järjestäjiltä ei ole juuri tihkunut tietoa kilpansa eliittiryhmän kokoonpanosta, mutta ilmeisesti mukana ovat ainakin sellaiset veijarit kuin Sammy Korir ja Patrick Ivuti Keniasta ja Yemane Tsegay Etiopiasta. Sammyhan on vetänyt maratonrekordikseen kuusi vuotta sitten ajan 2.04.56, mutta vielä peri vuotta sittenkin mies nelisti 2.07.32. Miehellä on pitkältä uraltaan enemmän 2.10-alituksia kuin tähtitieteen professorikaan pystyy laskemaan, joten kova maratonhyeena on ilman muuta kyseessä. Ivuti taas on entinen rataruoska, joka veteli vuosituhannen alussa tuollaisia 13 minuutin vitosia ja 27 minuutin kympin aikoja aika rattoisesti rallatellen ja oli vuoden 2000 olympiakympillä neljäs ennen kuin kuuli korvissaan maratonin kutsun. Mies puolustaa viime vuotista Prahan maratonin voittoa täydessä maratonpuolustavaisuudessa. Silloin matka taittui aikamoista laukka-loikkaa aikaan 2.07.48. Milainen mies on sitten Etiopian Tsegay? No, eipä sen kummoisempi kuin maratonin aikaan 2.06.30 juossut veikko. Tänä vuonna hän on jo voittanut yhden maratonin, nimittäin Bebbu-Oitan koitoksen Japanissa, missä aikaa kului 2.09.34.

Naisten kilvan ennokkoon kovimpia nimiä ovat Kenian Helena Kirop, Venäjän Ljubov Morgunova ja Kiinan Xin Zhang. Kiropin rekordi kirjoitetaan ennen sunnuntain mittelöä lukemin 2.24.54, mikä hän kipaisi tämän vuoden alussa Dubaissa. Morgunova taas on ravannut pari vuotta sitten Rotterdamissa historian kirjoihin ajan 2.25.12 ja Zhangin paras sivallus on toistaiseksi kestänyt 2.31.29. Toivokaamme Prahaan sunnuntaiksi hyvää maratonsäätä (+ 10, ei tuulta) ja rallattavaista maratonkulkevaisuutta kaikille kilvanjuoksijoille!

[praguemarathon.com, iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: