maanantai 2. elokuuta 2010

Kalevan Kisojen ennakko 2010

Yleisurheilun yleisen sarjan rata- ja kenttämestaruuskisat, toisin sanoen Kalevan Kisat järjestetään 5.-8.8.2010 Kajaanissa. Viimeksi kun Kalevan Kisat järjestettiin kyseisessä kaupungissa vuonna 1984, monet silloin tarpeeksi vanhat muistavat esimerkikiksi miesten 1500 metrin koitoksen, jossa sinä vuonna tulokset 3.38.92 ja 3.38.96 tauluun ladannut Oravais IF:n Timo Lehto voitti kilvan ajalla 3.42.08. Toiseksi sijoittui silloin 18-vuotias Turun Tovereiden Mika Maaskola ikäisekseen verrattomalla tuloksella 3.42.49 ja pronssia otti 21-vuotias Pakilan Visan Harri Hänninen (3.42.58). Nähdäänkö tällä kertaa yhtä komea 1500 metrin kilpa Kajaanissa kuin vuonna 1984? Mahdollisuudet siihen olvat olemassa, jos mailerit pitävät porukalla raisua vauhtia ja jättävät kyttäilyt omana arvoonsa. Aloittakaamme kuitenkin raasto.comin Kalevan Kisaennakko järjestyksessä 800 metristä ylöspäin.

Miehet 800 metriä

Kukapa muukaan suurin voittajasuosikki miesten 800 metrillä olisi kuin HKV:n Mikko Lahtio? Tänäkin vuonna hän ollut talven akillesleikkauksistaan ja kevään pohjevammoistaan huolimatta paras puolimailerimme, joten hän vie todennäköisesti mestaruuden tälläkin kertaa. Se kuitenkin edellyttää kompuroinnin välttämistä, jotta kaikki juoksijat pysyisivät pystyssä ja jotta Lahtiota ei hylättäisi. Hänellä on näet ollut jo vuosien ajan tapana tunkea väkisin kesken kilvanjuoksun sellaisiin paikkoihin, joissa ei tilaa ole. Muita mitalisuosikkeja ovat GIF:n Tommy Granlund, Espoon Tapioiden mahtavien 800 metrin perinteiden oiva jatkaja Tuomo Salonen ja Lahden Ahkeran Jonas Hamm. Viime vuosien mitalikone, Esbo IF:n Robert Rotkirch halajaa tietenkin mitalia, mutta onko hänen vireensä tänä vuonna tarpeeksi oiva mitalin ottamiseen? Jos IK Falkenin Niclas Sandells juoksee kasin (mitä hän ei ole useinkaan Kalevan Kisoissa tehnyt), hän on tietenkin suosikki aina mestariksi saakka. Myös Pyhäjärven Pohdin Rami Oravakankaalla on vain voitto mielessään, kuten aina kahden kierroksen kilpaan kyyristyttäessä, edessä tuskaa hohtava rata ja tuota pikaa korviin asti pursuavat maitohapot. Niinpä, jos miesten reisiin tehtäisiin kasin maalissa veitsellä viilto, niistä suorastaan syöksyisi ulos maitoa.

Naiset 800 metriä

Naisten kasin kaksi suurinta suosikkia taitavat olla HKV:n Suvi Selvenius ja Kokkolan Veikkojen Mari Järvenpää. Näin on varsinkin silloin, jos kilvassa pidetään raisua, vähintään 2.05-vauhtia. Siihen ei ole tällä kaudella muilla ollut eväitä. Sen sijaan, jos mennään hiljaa ja kytätään, kisa on paljon avoimempi, jossa mitalia ja voittoa, mitalia ja voittoa, eikä mitään muuta kuin mitalia ja voittoa kärkkyvät myös IF Nykarlebynejdenin Zenitha Eriksson, Raision Kuulan Heidi Pappila ja tietenkin IK Falkenin Karin Storbacka. Voi olla, että voittoa kärkyy myös kuka tahansa muu naisten 800 raastavan metrin kilvassa, sillä kasin kisat ovat aina arvoituksellisuudessaan vertaansa vailla.

Miehet 1500 metriä

Miesten tonnivitosella ei ole tälläkään kertaa ohjelmassa alkueriä (miksi ei, siinäpä vasta mysteeri), joten tönimistä tulee riittämään riittämiin, paitsi jos painetaan täyttä raikua ensimmäisestä metristä alkaen. Tällä matkalla olisi helppo ennustaa EM-kisaedustajamme IK Falkenin Niclas Sandells, GIF:n Mikael Bergdahl ja Lahden Ahkeran Jonas Hamm mitalikolmikoksi, mutta jos Joensuun Katajan Jukka Keskisalo on mukana, on hän taatusti täynnä kostoa ja silloin ei ole hänen vastustajillaan kivaa. GIF:n Tommy Granlund himoaa myös mitalia kuin sotilas tappamista. Heinolan Iskun Riku Marttinen olisi muuten mitalisuosikki, olihan hän hopealla jo neljä vuotta sitten, mutta tänä vuonna hän on ollut joltisessakin epävireessä. Normaalikunnossaan hän...

Naiset 1500 metriä

Mari Järvenpää on hallinnut viime vuosina naisten 1500 metriä kuin diktaattori sotilasjuntaa. Tämän vuoden maamme tilastoissa hän on lähes kuusi sekuntia edellä seuraavaksi parasta juoksijatarta, joten on kumma jos voiton vie joku muu kuin hän. Kovimman vastuksen Marille saattaa tarjota IF Nykarlebynejdenin Sandra Eriksson, mikäli hän tämän matkan uskaltautuu juoksemaan esteitä edeltävänä päivänä. Muita mitalisuosikkeja ovat saman seuran Heidi Eriksson sekä Haminan Pontevan Kaisa Tyni. Tietenkin mahdollisuudet mitaleille on myös muilla kilvan osanottajattarilla. Se ei edellytä kovan kunnon lisäksi muuta kuin jalan laittamista toisen eteen niin ripeään tahtiin, että hampaat narskahtelevat irivistämisestä ja maitohapot ovat maalissa niin kovat, että juoksijattaret makaavat nurmikolla täysin hervottomina.

Miehet 5000 metriä

Miesten vitosella on ilahduttavasti mukana porukkaa kuin hyttysiä. Kaksi osanottajajoukossa on etukäteen arveltuna ylitse muiden. EM-kisaedustajamme, Joensuun Katajan Matti Räsänen ja Lahden Ahkeran Jussi Utriainen ovat näet pistelleet tänä vuonna 12 kierrosta ja siihen vielä puoli kierrosta päälle niin paljon kovempaa kuin muut kotimaiset kilpakumppaninsa, että mikäli he päättävät lähteä heti kilvan alusta alkaen täyttä karkua tapahtuvaan nelistykseen vuorovedolla, ei kukaan muu pysty seuraamaan, vai pystyykö? Mukaan on nimittäin ilmoitettu myös Joensuun Katajan Jukka Keskisalo. Myös Sjundeå IF:n kaksikolla Obed Kipkurui - Jarkko Hamberg lienee sanansa sanottavana kilvassa, samoin kuin JKU:n Henri Mannisella, HKV:n Simo Wannaksella ja Turun Weikkojen Tuomas Jokisella. Oli miten oli, vitonen on ehkä kaikkein raastoisin matka kestävyysjuoksun ratamatkoista, sillä siinä vedetään hirveällä raastolla jo yleensä kahden kilometrin paalulta alkaen, edellyttäen tietenkin, että kilpailijat vetävät täpöillä, polte sisuskalujaan kalvaen.

Naiset 5000m

Oulun Pyrinnön Elina Lindgren voitti nuorena tyttönä Kalevan Kisojen vitosen jo vuonna 2001 Turun tulikuumassa pätsissä ja nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin hän on edelleen mitalisuosikki. Voi olla, että Oulun Pyrintö ottaa naisten vitosella jopa kaksoisvoiton, sillä Minna-Maria Kangas on juossut viisi kilometriä tänä vuonna kovempaa kuin kukaan kotimainen kilpasisarensa. Parin vuoden takainen mitalisti, Forssan Salaman Sanni "raasto" Klemelä on myöskin mitalisuosikki, silkka mitasuosikki, puhumattakaan mitalisuosikkina olosta. Jos Sandra Eriksson juoksee vitosen, niin mitali kaulassaan kisan jälkeen suurella todennäköisyydellä on hän. Lapinlahden Vedon Saara Pekkarinen saattaa olla myös mitalin syrjässä kiinni, jos on ollakseen. Mikäli Turun Urheiluliiton Johanna Lehtinen ilmestyy vitosen lähtöviivalle, on syytä olettaa hänen olevan mitalikunnossa.

Miehet 10 000m

Euroopan 13. paras kympin juoksija Jussi Utriainen, toinen EM-edustajamme Matti Räsänen ja Sjundeå IF:n Obed Kipkurui vievät monien mielestä mitalit miesten kympillä. Eri mieltä tästä on ainakin Turun Weikkojen Tuomas Jokinen, joka himoaa neljän vuoden jälkeen (pronssia vitoselta vuonna 2006) Kalevan Kisamitalia kuin rokkari pulveria. Näin toki tekee myös JKU:n Henri Manninen. Oma kamppailunsa käydään myös Suomen huonoimman kympinjuoksijan tittelistä - tai oikestaan sen välttämisestä. Kyseessä on siis alkuperäiseltä nimeltään Suomen huonoin kympin juoksija, ei Suomen paskin kympinjuoksija, kuten vuoden 2003 Helsingin Kalevan Kisoista asti kiertäneessä pokaalissa lukee. Suomen huonoimman kympin juoksijan nimeäminen juontaa juurensa aina 1990-luvulle ellei peräti 1980-luvun lopulle, jolloin Maarian Mahdin miehet Jukka Vähä-Vaheen johdolla keksivät sen. Mikäli sunnuntaina on kuuma, kympin aikaan klo 14.50 on todella kuuma. Lisäksi kympin juoksun aikana saattaa olla kuuma. Voi myös olla, että kympin aikana on kuuma. Kuuma on mahdollista kympin aikana.

Naiset 10 000m

Naisten kympille on melko vaikeaa löytää ennakkosuosikkia. Ehkä sellainen kuitenkin on Espoon Tapioiden Hanna Jantunen, joka on tänä vuonna latonut 10 x 1 km ilman palautusta noin 3.30 km-vauhtia. Paljon kovempaa aikoinaan on latonut HIFK:n Maria Söderström, mutta hän ei liene enää aivan siinä iskussa, mutta mitalikunnossa saattaa olla hyvinkin. Valkeakosken Hakan Mira Tuominen, sekä maratonkonettaret, KU 58:n Sanna Kullberg ja Kälviän Tarmon Johanna Kykyri saattavat myös olla aika raastoisassa iskussa naisten kympillä. Kullberg näet pisteli vastikään pari maantiekymppiä 35 minuuttiin ja Kykyri taas on tunnettu raastoisasta tuskansietokyvystään, kuten keväinen Hampurin maraton osoitti. Elina Lindgren on myös laskettava suosikkeihin, kuten myös Johanna Lehtinen, mikäli osallistuu 25 ratakierroksen voimainkoetukseen.

Miehet 3000m esteet

Jos Jukka Keskisalo pystyy juoksemaan, hän on suurin ennakkosuosikki. Sen verran on miehessä kapasiteettiä. Muistakaamme esimerkiksi kausi 2005, jolloin mies aloitti vammojen jälkeen kauden tuloksella 8.50, mutta jo seuraavassa kisassa, eli Porin Kalevan Kisoissa meni 8.31. Yli-Kiimingin Nuijamiesten Janne Ukonmaanaho on EM-kisajuoksunsa perusteella seuraavaksi suurin suosikki ennen Seinäjoen Seudun Urheilijain Joonas Harjamäkeä. Mikäli Keskisalo ei juokse, pronssista EM-edustajiemme takana kamppailevat ehkä voimakkaimmin HKV:n Mikael Talasjoki, Sjundeå IF:n Mårten Boström ja Naantalin Löylyn Rami Tuokko. Älköön kukaan unohtako myöskään vuodesta 1993 asti katkeamattomasti Kalevan Kisoissa esteet juossutta Turun Weikkojen Mikko Virtaa, joka totta vieköön osaa kunnonajoituksen. Pärskyköön vesi siis uljaana vesihaudassa maamme estehirmujen kiertäessä rataa täydessä hurmiossa, tuskasta tai oikestaan sen voittamisesta nauttien. Hyökätköön poikamme ahnaasti esteiden kimppuun kuin täytekakkua himoavat kersat.

Naiset 3000m esteet

Jos Sandra Eriksson ja Johanna Lehtinen juoksevat esteet, he vievät kirkkaimmat mitalit ahneiden paronittarien tavoin. Pronssista ehkä kamppailevat, jos ovat kamppaillakseen, Forssan Salaman Janica Mäkelä, Oulun Pyrinnön Minna-Maria Kangas sekä Sara & Eeva Sajanti Seinäjoen Seudun Urheilijoista. Eräs pitkä aikakausi naisten esteissä näyttää olevan ohi, sillä osanottajalistalla ei enää näy Mira Tuomista eikä Sanna Kullbergia.

Toivottavasti katsomot pullistelisivat kestävyysjuoksuintoista väkeä Kajaanissa ylenpalttisesti pursuten. Näin tapahtuu perinteisesti ainakin vitosen lähtöpaikan katsomoissa, jonne kestofanit aina kokoontuvat parveilemaan kuin yhteisestä sanattomasta sopimuksesta. Poikkeuksen tästä muodostaa 1500 m, jota seurataan aina 1500 metrin lähtöpaikan tuntumasta ylenpalttisen kiinnostuksen vallassa, silmät viiruina väliaikoja kellosta tarkkaillen.

[raasto.com & kalevankisat2010.sportti.info]

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Naisten kympin ennakossa ei mainita Laura Markovaaraa (sm-maantiemestari, kymppi n. 35.30 maantiellä) eikä Leena Puotiniemeä (sm-maantien 3., kymppi 36.07 radalla)...
Tasainen ja kova taso siis naisten kympillä. Ja hyvä niin.

Jaska Brown kirjoitti...

Tässä myös ennakkokaavailuja.