torstai 26. elokuuta 2010

Suomi-Ruotsi maaottelun ennakko

Suomi-Ruotsi maaottelu kamppaillaan tuota pikaa maamme pääkaupungissa, jota jotkut pitävät myös universumin, tai ainakin linnunradan tai ainakin aurinkokuntamme tai ainakin maailman tai ainakin Suomen tai ainakin Etelä-Suomen tai ainakin Uudenmaan tai ainakin pääkaupunkiseudun tai ainakin Helsingin napana. Toki löytyy myös sellaisia, jotka eivät pidä sitä minään napana. Joka tapauksessa seuraavassa kisaennakossa keskitymme tuttuun tyyliin kestävyysjuoksuihin, sillä kaikki mulle heti nyt -lajit eivät ansaitse raasto.comin kisaennakkoa osakseen. Niiden aikaan kestofanit voivat käydä stadionilla vaikka virtsalla tai pask…

Miesten 800 metriä

Koko Suomen kolmikko (Mikko Lahtio, Tommy Granland ja Jonas Hamm) on juossut urallaan kasin alle 1.49, joten ainoa oikea taktiikka kilvassa on vetää ensimmäisestä sentistä asti täyttä raikua vuorovedolla ja katsoa sitten viimeisellä satasella kuka on kuka. Toki Ruotsin edustajista Joni Jaako ja Robin Rohlen ovat juosseet kaksi ratakierrosta alle 1.48, vieläpä tänä vuonna (mitä poikamme eivät ole tehneet), mutta kukapa vastustajan tilastoaikoja pelkäisi? Täyttä ruikua vaan ja kyttäilyistä viis, niin hyvä tulee. Ruotsin kolmas edustaja on muuten nimeltään Karim Mohammadi, ennätys 1.50.47, joten hän ei kenties kestä mukana reippaassa 1.47-laukassa.

Naisten 800 metriä

Isänmaamme edustajista Mari Järvenpää ja Suvi Selvenius ovat juosseet tänä kesänä 799 metriä + yhden metrin siihen päälle alle 2.05 ja Heidi Marttinen juossut 2.08.49. Ei siis muuta kuin täyttä raikua vaan alusta saakka vuorovedolla, niin siinäpähän nähdään, että vauhtiin ne ruotsalaisetkin hyytyvät. OK, heidän edustajistaan Charlotte Schönbeck on juossut tänä suvena peräti 2.00.70, mutta täysi röiku on myrkkyä kaikille, edellyttäen tietysti että räiku on tarpeeksi kovaa ja sehän on. Muista ruotsittarista Elin Moraiti ja Viktoria Tegenfeldt ovat hieman alle 2.08-juoksijattaria, joten he eivät kenties kestä mukana reippaassa 2.02-laukassa.

Miesten 1500 metriä

Meidän pojistamme kaksi (Niclas Sandells ja Jonas Hamm) ovat alittaneet lähihistorian aikana 3.40 ja Riku Marttisellakin se on ollut tavoite. Tällöin taktiikaksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin painaa vuorovedolla täyttä raikua alusta asti. Tällöin läntisen naapurimaamme edustajat tuntevat sisuskaluissaan, mitä on kunnon eurooppalaisen mailin kilpa. Heidän pojistaan Rizak Dirshe ja Jonas Leandersson ovat juosseet tonnivitosen tänä kesänä lähemmäs 3.40 kuin 3.50, mitä ei voi sanoa Johan Waldenista, joten hän ei kenties kestä mukana reippaassa 3.39-loikassa.

Naisten 1500 metriä

Naisten tonnivitosella on kilpailijoiden välillä hirveät tasoerot. Siksi Suomi-tyttärien (Mari Järvenpää, Sandra Eriksson, Heidi Eriksson) ainoa vaihtoehto on lähteä painamaan vuorovedolla täyttä raikua ensimmäisestä millistä lähtien ja näyttää kyttäilylle pitkääkin pidempää nenää. Siinäpähän jäävät ruotsittaret Charlotte Shönbeck (tänä vuonna alle 4.10), Viktoria Tegenfeldt ja Charlotta Fougberg nielemään tyttäriemme piikkikengistä nousevaa mondoisaa pölyä. Ainakaan Tegenfeldt ei varmaan kestä mukana reippaassa 4.10-luikassa.

Miesten 5000 metriä

Kaksi pojistamme (Matti Räsänen ja Jussi Utriainen) ovat juosseet kuluneena suvena 12 ja puoli kerrosta 13.42 ja 13.45. Lisäksi Tuomas Jokinen himoaa 14 minuutin alitiusta kuin THL lahjusrahoja sikainfluenssarokotetta tarjoavalta ylikansalliselta lääkefirmalta. Muuta taktiikkaa pojillamme ei siis ole, kuin lähetä paahtamaan heti lähtöviivan jälkeisestä kaarteesta alkaen täyttä raikua vuorovedolla. Tällöin ruotsalaisten tuska kohoaa sellaisiin sfääreihin, että heidän on pakko antautua kuoleman edessä. Toki Ruotsin kotimaakseen tunnustavista miehistä Oscar Käck ja Johan Wallerstein ovat kumpainenkin juosseet tänä vuonna vitosen 13.45:een ja Mustafa Mohamedin rekordi on 13.32, mutta nämä ajat eivät poikiemme hiillostuksessa paljoa paina.

Naisten 5000 metriä

Koko Suomen edustuskolmikko (Minna Nummela, Saara Pekkarinen ja Elina Lidgren) on tänä vuonna päällittänyt 5000 metrillä 17 minuuttia, kun taas Ruotsin kolmikko (Anna von Schenck, Malin Liljestedt ja Susanne Grimfors) on juossut reilusti alle 16.30. Tyttäriemme ei siis kannata harkitakaan mitään muuta taktiikkaa kuin vetää vuorovedolla täyttä raikua ensimmäisestä askeleesta lähtien. Tällä tavoin tilastoajat kohenevat, omat rekordit paukkuvat ja mikä tärkeintä, ruotsalaiset jäävät taa, kauas taa, kuin rukkaset saaneet kilpakosijattaret.

Miesten 10 000 metriä

Meidän miehistämme Matti Räsänen ja Euroopan 13. paras kympin juoksija Jussi Utriainen ovat jokin aikaa sitten nelistäneet kympin alle 29 minuutin ja Obed Kipkuruikin on Kalevan Kisojen tappohelteisen kympin perusteella alle 29 minuutin potkussa. Ruotsalaisten paras aika puolestaan on Ockar Käckin 29.40 ja kaksi muuta edustajaa (Erik Petersson ja Mats Granström) ovat päällittäneet puoli tuntia. Siispä, kukaan täysijärkinen ei edes mieti muuta taktiikkaa, kuin grillata vuorovedolla täyttä raikua heti lähettäjän pistoolin puhumisen jälkeen. On näet epätodennäköistä, että ruotsalaiset pysyisivät mukana alle 29 minuutin loikassa, varsikaan jos mennään alle 29 minuutin loikkaa, puhumattakaan siitä, jos loikka on alle 29 minuutin.

Naisten 10 000 metriä

Meidän maratonin päämatkakseen tunnustavilla edustajillamme (Laura Markovaara, Hanna Jantunen ja Leena Puotiniemi) riittää kestoa. Keston maksimaalista hyödyntämistä ajatellen ei ole järkevää harjoittaa 25 ratakierroksen kilvanjuoksussa muuta taktiikkaa, kuin tykittää vuorovedolla täyttä raikua ruotsalaisia pakoon heti lähtösavun hälvenemisen jälkeen. Toki ruotsalaisista myös Isabellah Anderssonilla on kestoa, mutta tuo EM-maratonin viitonen ei varmaan ole toipunut täysin kyseistä kilvasta vedettyään siellä itsensä 100 % kantokuntoon. Muut Ruotsin edustajat, Susanne Grimfors ja Anna von Schenck, ovat kauden tuloksiltaan hieman päälle 34 minuutin kympin nielijättäriä, mutta kun mennään 33 minuutin rillutus-rallatusta, he eivät kaiken järjen mukaan pysy sellaisessa vauhdissa mukana.

Miesten esteet

Meillä oli Barcelonan EM-kisoissa mukana kaksi estemiestä (Janne Ukonmaanaho ja Joonas Harjamäki), mutta Ruotsilla vain yksi (Mustafa Mohamed). Kun lisäksi Mikeal Talasjoen rekordi on alle 8.35, on edustajiemme taktiikka estekilvassa selvä: paahtaa vuorovedolla täyttä raikua ensimmäisestä liikahduksesta alkaen. Musse saattaa siinä lallatuksessa kestää mukana pari kierrosta, mutta Per Jacobsen (tänä vuonna 8.39) ja Daniel Lundgren (8.46) eivät millään voi kestää mukana alle 8.30-loikassa. Lisäksi ruotsalaisilta puuttuu estejuoksun viimeisellä kilometrillä perin juurin tärkeä ominaisuus, raasto.

Naisten esteet

Älköön kukaan ehdottako edustajattarillemme (Sandra Erksson, Janica Mäkelä, Minna-Maria Kangas) muuta taktiikkaa kuin kuumottaa vuorovedolla täyttä raikua ensimmäisestä ruopaisusta alkaen. Miksi? No siksi, että yksi ruotsalaisista (Madeleine Larsson) ei ole juossut esteitä kuuna päivänä ja kaksi muuta (Charlotta Foughberg ja Lena Örn) ovat tänä vuonna päällitäneet 10 minuuttia. Niin tosin ovat suomalaisetkin Erikssonia lukuun ottamatta, mutta totuus on, että ruotsalaiset eivät kerta kaikkiaan voi pysyä mukana, mikäli kärjessä hakataan 9.40-vauhtia ja siellähän hakataan ja sen hakkauksen suorittavat suomalaiset, jos ovat suorittaakseen ja hehän ovat, jos ovat ollakseen.

[raasto.com]

1 kommentti:

ForrestG kirjoitti...

Erittäin messevä ennakko. Kiitokset Z:lle

FG