maanantai 6. joulukuuta 2010

Kukaan ei voittanut Gharibia Fukuokan maratonilla

Fukuokan maratonilla ei tällä kertaa valinnut aivan ihanteellinen sää maratonjuoksun kannalta. Sen sijaan auringon ottajat olivat innoissaan. Heitä ei kuitenkaan biitsillä Fukuokassa näkynyt, sillä siihen aikaan kun Japanissa juostaan maraton, biitsit ammottavat autiuttaan kaikkien mielenkiinnon kohdistuessa vain, ainoastaan ja pelkkästään silkkaan maratonjuoksuun.

Niinpä Fukuokan maratonin jälkeen Japanin kansan keskuudessa ei varmaan kukaan ollut tietämätön siitä, että kilvan voitti Marokon varmaakin varmempi maratonkone, kaksinkertainen maailmanmestari ja yksinkertainen olympiahopeamies, Jaouad Gharib. Tällä kertaa hän kulutti 42 kilometriin ja 195 metriin aikaan 2.08.24 eli kolmisen minuuttia rekordiaan enemmän, mutta eipä tällä kertaa ollut kilvan jäniskään hommassa mukana täydessä keskittyneisyydessä. Kävi nimittäin niin, että jänis, nimeltään Eliud Kiptanui (maratonrekordi 2.05.39) ei pystynyt 15 kilometrin jälkeen (45.26) enää pidättelemään itseään ja vetämään tasaista vauhtia. Niinpä, kun kolme ekaa vitosta olivat menneet 15.06, 15.11 ja 15.10, Kiptanui tempaisi seuraavan vitosen 14.15. 20 kilometrin paalulla ainoastaan Gharib sinnitteli 100 metrin päässä vauhkoontuneesta Kiptanuista ja muut olivat jääneet kuin vailla hurmurin kykyjä olevat kilpakosijat.

Niin juoksi Gharib aivan yksin 15 kilometrista maaliin kaukana muiden edellä (koko ajan edellä säntäillyt Kiptanui hyppäsi syrjään 30 kilometrin seipäällä). Gharibillakin tosin kilvan toinen puolisko oli hidastuvainen, sillä Kiptanuin aiheuttaman vauhdin yhtäkkisen kiristymisen takia eka puolisko oli kestänyt 1.03.14 (Kiptanui 1.02.58). Joka tapauksessa Gharib ehti kumota kurkkuunsa maalissa parikin mukillista urheilujuomaa ennen kuin toisena maalilinjan ylitti tämän vuoden maratonin EM-pronssipoika, Venäjän Dimitri Safronov ajalla 2.10.12. Kun Safronov vielä kaivoi chippiä pois kengästään, kolmantena maaliin juoksi kilvan paras japanilainen Takayuki Matsumiya, kellon kertoessa aikaa kuluneeksi 2.10.54. Sitä vastoin muut kilvan osanotajista päällittivät 2.12, joten tuskimpa he olivat kovin mielissään kisahotellille palattuaan, lihakset maratonhakkauksesta riekaleina ja mieli pirstaleina, maratonsurun pyrkiessä iholle lakkaamattoman herpaantumattomasti. Siinä ei monella auttanut edes hotellin maratonsauna, kun mieli kävi maratonia läpi yhä uudestaan ja uudestaan, kuin jatkuvana replayna pyörivä maraton DVD.

[iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: