sunnuntai 20. helmikuuta 2011

MM-hopeamitalinainen Ozaki lyömätön Jokohaman naisten maratonilla

Japanin Yoshimi Ozakille tämä päivä oli onnen päivä. Tuo Berliinin vuoden 2009 MM-maratonin hopeamitalinainen näet voitti Jokohaman kansainvälisen naisten maratonin ajalla 2.23.56. Koska Ozaki alitti myös Japanin liiton kisarajan 2.26, tarkoittaa se sitä, että Ozaki nähdään ensi kesänä Daegun MM-maratonilla mitskuaan puolustamassa. Ja mikäli se taas onnistuu, hänet valitaan automaattisesti vuoden 2012 Lontoon oympialaiselle maratonille. Ei siis ihme, että Ozaki oli Jokohaman - tuon Japanin toiseksi suurimman kaupungin, jonka jotkut tosin laskevat olevan Tokion esikaupunki - maalissa aikamoisessa maratontyytyväisyydessä. "Meitsi ei ajatellut tänään mitään muuta kuin voittoa. Vasta kilvan loppupuolella mulle tuli mieleen, että voin tehdä tänään myös hyvän ajan ja sen myös tein", tuumi Ozaki maalissa. "Vaikka mulla oli joitain huonoja hetkiä, tunsin oloni luottavaiseksi suurimman osan kilvasta. Alunperin ajattelin iskeä keulaan noin 40 kilometrin viistalla, mutta mestarittareni (Sachiko Yamashita, maratonin MM-hopeaa 1991) aviomies huusi minulle jo kolmen kilsan päässä maalista, että anna mennä, joten laitoin urun auki", jatkoi Ozaki silmät maratonista utuisina.

Toiseksi Jokohaman kilvassa sijoittui niin ikään Japanin edustaja, maratonkonetar nimeltään Remi Nakazato ajalla 2.24.29. Hän oli joltinenkin yllättäjä, paransihan hän persoonallista rekordiaan kymmenen minuuttia. Näin maratononnellisuudessa maalissa paistatellut Nakazato tuumi omasta suorituksestaan täynnä maratonluottoa: "Odotin toki parantavani aiempaa maratonrekordiani, mutta en sentään olisi uskonut tekeväni sitä kymmenellä minuutilla. Vaikka en ollutkaan kisan paras japanilainen, olen kuitenkin faneuksissani kovasta ajastani. Jos minut valitaan MM-maratonille, haluan juosta siellä aggressiivisesti."

Kisan kolmas oli Euroopan maratontoivotar, Portugalin kotimaakseen tunnustava Marisa Barros. Hän paransi aiempaa maratonrekordiaan 40 sekuntia aikaan 2.25.04. "Kun Ozaki ampaisi keulaan, meitsillä ei ollut hengityksen suhteen vaikeuksia, mutta jalkani olivat loppu", sanoi Barros lehdistötilaisuudessa energiageelin rippeet hampaissaan. Kenties Barroksen maratoniskutus ei ollut aivan 100 prosenttisessa kuosissa, vaikka hengen kulkevaisuus olikin viritetty huippuunsa?

Ensimmäisenä mitalikolmikon ulkopuolelle Jokohaman maratonilla jäi henkilö, jonka Japanin passissa lukee nimi Kaoru Nagao. Hänkään ei juossut huonosti, sillä Nagaon kenkään kiinnitetty elektroninen shippi kertoi hänen vaipuneen maalilinjan ylle 2.26.58 kuluttua lähtölinjan ylityksestä. On täysin tarpeetonta sanoakaan, että uransa ensimmäisen maratonin juosseen Nagaon debyytti oli lupaava.

Tämän jälkeen kilvassa nähtiin taas eurooppalaista verta, sillä viidenneksi sijoittuneen Puolan Karolina Jarzinskan aika oli 2.27.16 ja kuudentena 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä päälle selvittäneen Venäjän Alevtina Ivanovan maratonkellotus oli tällä kertaa 2.29.00. Nämä kilvan kuusi parasta alittivat 2.30 -muurin. Eräällä kaikkien aikojen parhaimmalla naisjuoksijalla, kympin olympiakultaa jo vuonna 1992 voittaneella Etiopian Derartu Tululla ei tällä kertaa kulku päällään, mutta sisukkaasti hän siitä huolimatta juoksi maaliin kisan 11. parhaana maratoonarina ajalla 2.35.58.

Niin oli Jokohaman naisten maraton saatu päätökseen ja kyllä kelpasi juoksijattarien mennä kisailtana huvipuistoon syömään hattaraa.

[iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: