sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Kova Japanilaistaso Nagoyan naisten maratonilla

Nagoyan naisten maratonilla oli jaossa viimeiset liput ja laput Japanin joukkueeseen Lontoon olypiamaratonille. Ennen kilpaahaan edellisissä karsintakoitoksissa parhaat maratontulokset olivat veivanneet Risa Shigetomo (2.23.23 Osakassa), Azusa Nojiri (2.24.57 Osakassa) ja Ryoko Kizaki (2.26.32 Jokohamassa). Lisäksi vaakaupupissa painoi lyijyn tavoin Yukiko Akaban viides tila Daegun MM-maratonilla. Oli siis selvää, että Nagoyassa raastottaret olivat maratoninnoissaan kuin kännikala viinoissaan.

Kilvasta ei kuitenkaan tullut Japanin maratonjuhlaa, sillä voittajaksi juoksi Venäjän Albina Mayorova omalla ennätyksellään 2.23.52. Mayorova ei todellakaan ollut ensi kertaa eläissään tekemisissä maratonin loputtoman tuskan kanssa, sillä pitkällä maratonurallaan hän on takonut alle 2.30-aikoja jo vuosikymmenen ajan. Nagoyan juoksullaan hänellä on oivat mahdollisuudet päästä Venäjän joukkueeseen kesän olympiamaratonille, joten ei ollut ihme, että Mayorova oli maalissa maratontyytyväisyydessä kuin kasan käpyjä kerännyt orava.

Toisena maaliin ennätti vuoden 2009 Berliinin MM-maratonin hopeamitalisti Yoshimi Ozaki Japanista ajalla 2.24.14. Viime kesänä Daegun MM-maratonilla kulkemattomuudesta kärsineelle Ozakille tulos oli varmaan jonkinlainen helpotus, vaikka hänen tasoiselleen maratonkonettarelle 2.24-tulokset ovat perusvetoja, eivätkä suinkaan häikäisevän loisteliaita maratontaideteoksia. Joka tapauksessa Ozaki on niin kova raastamaan, ettei edes hammaslääkärin timanttipora pysty hänen purukalustoonsa, joten tällä ominaisuudellaan hän todennäköisesti kiilasi itsensä Japanin olympiajoukkueeseen. Siellä hänellä on kunnossa ollessaan mahdollisuus olla kilvan jälkeen palkintojenjaossa arvometallia kaulassaan.

Lähellä olympialippua on myös kolmanneksi sijoittunut Japanin Remi Nakazato persoonallisella rekordillaan 2.24.28. Hän paransi aiempaa rekordiaan yhdellä sekunnilla. "Huh-huh, onneksi ei tullut rekordipäällitystä", kuulivat jotkut Nakazaton maalissa puhisevan. Viime kesänä Daedun MM-maratonilla Nakazato sijoittui kymmenenneksi, joten hän on niin kova raastamaan, ettei monikaan häntä pysty siinä haastamaan.

Armoton on neljänneksi sijoittuneen Japanin Yoko Shibuin (2.25.02) kohtalo. Maailman maratonhuipulla jo 12 vuotta juosseen ja ennätyksekseen vuonna 2004 Berliinissä 2.19.41 hipsutelleen Shibuin kohtaloa eivät voi olla maratonfanit säälimättä. Näyttää siltä, että jo kolmannen kerran peräkkäin Shibui on putoava maansa olympiajoukkueesta katkeran vääjäämättömästi. Maratonfanien tuskaa varmasti lisää myös, kun he muistavat roska silmissään ja kutiseva pala kurkussaan Shibuin katkeran itkun tämän hävittyä vuoden 2001 Edmontonin MM-maratonin prossikamppailun loppukirissä Venäjän Svetlana Shakharovalle. On selvää, että Shibui oli nagoyan maalissa täydessä maratonpettyneisyydessä, vain maratonpettyneisyydessä, eikä missään muussa kuin maratonpettyneisyydessä. Maratonfanit voivat vain toivoa, ettei Shibui heittäytisi kilvan jälkeen itsetuhoiseksi.

Japanin naisten kova taso Nagoyassa jatkui myös Shibuin maaliin saapumisen jälkeen. Viidentenä nimittäin maalisen linjan ylle vajosi Mai Ito elämänsä tähän mennessä parhaalla maratontuloksella 2.25.26. Nuori Ito paransi entistä ennätystään puolisentoista minuuttia, joten hänen on turha olla maalissa olympiapaikan lipeämisestä huolimatta kovinkaan ylenpalttisessa maratonpettyneisyydessä, vaikka tietysti olympiapaikan lipeäminen korpeaa Iton tasoista maailman ehdotonta huippuluokan menijätärtä kuin napalmilla lämmitetty sauna.

Kisan kovin naaras taustoihin nähden oli kuitenkin kuudenneksi sijoittunut, Japanin kotimaakseen tunnustava Mizuki Noguchi, joka sai 42 kilometriä yhdistettynä 195 metriin päätökseen 2.25.33 kuluttua lähtölaukauksesta. Tämä vuoden 2004 olympiavoittaja ja Japanin ennätysnainen (2.19.12) on viimeiset neljä vuotta kärsinyt niin hirveistä vammoista, että ne olisivat lannistaneet vähäpätöisemmän juoksijan kuin wall streetin pankkiirit köyhälistön. Noguchi pystyi nyt juoksemaan ensi kertaa maratonin maaliin yli neljään vuoteen ja vieläpä aikaan 2.25! Tähän ei moni ennen kilpaa uskonut varsinkaan, kun Noguchin viimeisin vamma pakotti hänet vetäytymään pari kuukautta sitten juostulta Osakan naisten maratonilta. Se, että hän pystyy loputtoman vammakirteen jälkeisellä puutteellisella harjoittelulla vetämään 2.25 on sellaista, jota ihmisjärki ei voi käsittää ja se on osoitus siitä, kuinka ylivertainen lahjakkuus Noguchi on. Jatkuvat comebackit jatkuvien vammojen jälkeen ovat osoitus siitä, että Noguchi rakastaa maratonharjoittelua kuin kapiainen karjoittelua.

Kilvan seitsemänneksi juossut Ukrainan maratonässätär Olena Shurkhno (2.25.49, oma ennätys) todennäköisesti nähdään Lontoon olympiamaratonilla, sillä tuskinpa Ukrainasta tulee kolmea häntä kovempaa maratonkonetarta, jotka voisivat syrjäyttää hänet isiensä maansa juokkueesta. Myös kahdeksanneksi sijoittuneella Japanin Yukoko Akaballa (2.26.08) on pienet mahdollisuudet olympiajoukkueeseen, riippuen siitä, millä tavoin Japanin olympiakomitea painottaa hänen viime kesäistä Daegun MM-maratonin viidettä tilaansa. Selvää kuitenkin on, että hänen Naogoyan kilpansa oli sekä Akaballe että valtsijoille raaka pettymys, sillä jos hän olisi juossut pari minuutia kovempaa, häntä ei syrjäyttäisi olypialaisesta joukkueesta kukaan. Älköön kukaan kuitenkaan väittäkö, etteikö Akaba saisi maratonista kiksejä kuin strutsi munista.

Akaban vielä puhkuessa maalissa maratonpettyneisyyttään, seraavana maaliin saapui Japanin Yoko Miyauchi. 2.26.23 kuluttua lähtölaukauksesta tämä tapahtui. Tulos oli Miyauchin paras kuuna päivänä ja antaa hänelle varmaan maratonluottoa tulevaisuutta varten. Maraton on Miyauchin valitsema tie, joka kohti onnelaa häntä vie. Näin on epäilemättä asian laita myös kymmenenneksi sijoittuneella Japanin Misaki Katsumatalla. Hänkin näet leipoi kisassa persoonallisen rekordinsa, mikä Nagoyan historiankirjoihin jää tuloksena 2.28.01.

Tuloksisessa luettelossa sijalta 19. löytyy vuoden 2000 olympiamaratonin hopeamitalisti ja vuoden 2001 maailmanmestari Romanian Lidia Simon (2.33.41) sekä sijalta 22. kenialainen, vuosien 2004 ja 2008 olympiamaratonin hopeamitalisti, sekä vuosien 2003 ja 2007 maailmanmestari Catherine Ndereba ajalla 2.35.08. Tänä vuonna 40-vuotiden sarjaan siirtyvälle maratonlegenda Ndereballe tulee tekemään tiukkaa, mikäli hän meinaa rikkoa Venäjän Ludmila Petrovan N40 ME:n 2.25.43. Vain kohtalo tulee kertomaan, kuinka hänen on sen suhteen käyvä.

[iaaf.org & raasto.com]

Ei kommentteja: