Kun maratonvuosi 2012 alkaa olla ohi, on raasto.comin yhden hengen juryn aika tehdä yhteenveto kuluneesta vuodesta.Toisin sanoen, raasto.comin jury listaa maratonvuoden topit ja flopit, vaikkakaan se ei käytä kyseisiä peleistä ja leikeistä tuttuja pelletermejä. Ei suinkaan, vaan raasto.comi listaa vuoden maratonilonaiheet ja maratonwaterloot.
Ilonaiheet
1) Stephen Kiproptichin voitto Lontoon olympiamaratonilla. Ugandalaisen Kiprotichin voitto oli aivan oikein omissa olympiavalinnoissaan käsittämättömästi hölmöilleille Etiopian ja Kenian liitoille. Siitäpähän saivat.
2) Tsegaye Kebeden kosto Chicagon maratonilla. Etiopian liitto jätti Kebeden valitsematta olympiamaratonille, vaikka mies on viime vuosina ollut Etiopian ja koko maailman varmin maratoonari (ei yhtään huonoa maratonia, olympiapronssia 2008, MM-pronssia 2009, Pariisin, Fukuokan ja Lontoon maratonin voitot). Sen sijaan Etiopia valuitsi maratonjoukkueeseensa nuoria koltiaisia vailla kummoistakaan maratonkokemusta ja tulos oli täysi waterloo. Chicagossa seurasi Kebeden kosto: voitto ajalla 2.04.38. Repikää siitä, Etiopian valitsijat!
3) Johanna Kykyri 2.38.27 Firenzessä. Uusi suomalaisnainen alle 2.40. Vihdoinkin Kykyri pystyi juoksemaan kykyjensä edellyttämän maratontuloksen.
4) ForrestG:n pronssi SM-maratonilla. Joskus kova työ palkitaan.
5) Kentaro Nakamoton kuudes sija Lontoon olympiamaratonilla. Maailman maratonhulluimmalle kansalle, Japanille, joka on ollut erittäin huolissaan maansa maratoonareiden putoamisesta kansainvälisestä kelkasta, Nakamoton juoksu Lontoossa merkitsi enemmän kuin ihmisjärki voi käsittää.
Waterloot
1) Etiopian miesten olympiavalinnat. Kun valitaan olympiamaratonjoukkueeseen kolme kaveria, joiden kokemus maratonista yhteensä on vähäisempi kuin suurimman osan kenen tahansa muun olympiamaratonin osaanottajan yksinään, tulos on 3 x DNF. Se on tämän kestävyysjuoksun suurvallan historian totaalisin waterloo, jota maan liiton / olympiakomitean on syytä hävetä syvään.
2) Kenian miesten olympiavalinnat. Miksi viime syksynä maratonin ME:n tehnyt Patrick Makau ei mahtunut Kenian olympiajoukkueeseen? Siinä kysymys, joka tiivistyy Kenian sekava ja vailla minkäänlaista logiikkaa olevat maratonvalinnat. Ensin syksyllä ilmoitetaan, että Makau on varmasti joukkueessa, sitten keväällä ilmoitetaankin, että muutamasta miehestä tehdään valinta ja että Lontoon maratonilla on pääkarsinta. Sitten karsinnan perusteella joukkueeseen valitaan surkeasti jossut Emmanuel Mutai. Ainoa, joka näyttöjensä perusteellla olisi kuulunut joukkueeseen oli Wilson Kipsang. Niin kova on maan taso, että liittonsa korruptoituneesta sekoilusta huolimatta sen miesjuoksijat ottivat olympiamaratonilla hopeaa ja pronssia.
3) Geoffrey Mutain ja Dennis Kimetton sopujuoksu Berliinissä. Sopujuoksut kuuluvat urheiluun yhtä paljon kuin humppa rock and roll -konserttiin. Ilmeisesti manageriportaalla alkaa olla jo niin suuri valta maratonmiehiin, että he sanelevat ennen kilpaa sopimustensa mukaisesti maaliintulojärjestyksen.
4) Lilia Shobukhova Lontoon olympiamaratonilla. Moninkertainen Chicagon ja Lontoon maratonien voittaja ja viime vuonna Chicagon helteessä 2.18.20 leiponut venäläinen Shobukhova oli Lontoon naisten olympiamaratonin suurin voittajasuosikki, mutta siellä hän ei maalia nähnyt.
5) USA:n miehet Lontoon olympiamaratonilla. Yksi maaliin, kaksi DNF. Ilman aina varman Meb Keflezighin neljättä sijaa Lontoon olympiamaraton olisi ollut USA:lle totaalinen waterloo, nyt se oli pelkkä waterloo.
[raasto.com]
sunnuntai 23. joulukuuta 2012
maanantai 10. joulukuuta 2012
EM-maastot juostiin Budaisessa pestissä
Yleisen urheilun maastossa tapahtuvan kilvanjuoksun Eurooppain mestaruuskilpa juostiin veljeskansamme Unkarin päisessä kaupungissa Budaisessa pestissä. Kyseinen kaupunki ei ole ensi kertaa kansojen välisen maastokilvan järjestäjänä, juostiinhan siellä MM-maastot vuonna 1994, jolloin miesten kilvan voittaja taisi olla Kenian William Sigei. Olisiko naisten voittaja puolestaan silloin ollut Kenian Hellen Chepngeno? Saattoipa olla hyvinkin, jos oli ollakseen.
Kukapa tällä kertaa siellä vei miesten kilvan voiton? No ei ainakaan Ukrainan maastokone Serhii Lebid, tuo yhdeksänkertainen maastossa tapahtuvan kilvanjuoksun Euroopan mestari, MM-maastoissakin parhaimmillaan mitaleilla ollut, vuoden 2000 olympiakisojen 5000 metrin seitsemänneksi nopein ja vuoden 2002 5000 metrin EM-mitalisti. Ei suinkaan, vaan tällä kertaa Serhii löytyy tuloksisesta luettelosta sijalta 15, mikä sekin toki on hieno saavutus 37-vuotiaalle miehen köriläälle. Serhiin sijaan voiton vei Italian Andrea Lalli juoksemalla kymmenen kilometriä aikaan 30.01. Näin Lalli kukisti hopealle sijoittuneen Ranskan Hassan Chahdin kymmenellä sekunnilla, jota voidaan jo pitää joltisenakin ylivoimana. Italian hyvän maastopäivän täydensi pronssille sijoittunut Daniele Meucci (30.13), tuo tämän vuoden olympiakisojen 10 000 metrin 24. Hän kukisti Ison Britannian Thomas Farrellin, vuoden 1956 olympiakisojen 800 metrin viidenneksi parhaan sukunimikaiman sekunnilla.
Viides oli Espanjan ässä, Carles Castillejo samalla ajalla Farellin kanssa. Castillejo ei ole mikään turha poika kestojuoksun saralla, sillä kesällä hän sijoittui Lontoon olympiamaratonilla 24:nneksi. Kuudenneksi muuten sijoittui Espanjan Ayad Lamdassem samalla ajalla Farrellin ja Castillejon kanssa, jos se ketään kiinnostaa ja sehän kiinnostaa, sillä kestojuoksufaneja se kiinnostaa hyvinkin, mitä ei voi sanoa pelien ja leikkien faneista, puhumattakaan moottorin valituksen faneista, mainitsemattakaan palloa reikään tökkijöiden faneja. Joka tapauksessa kokenut Lamdassem (vyöllään mm. kaksi olympiakisojen 10 000 metrin kilpaa) veti jälleen kelpo juoksun. Suomen Jarkko Järvenpää sijoittui 84 maaliin juosseen joukossa 61:nneksi ajalla 31.52. Lisäksi Järvenpää taakse jättämien listaan voidaan laskea kahdeksan keskeyttänyttä, sillä keskeyttäneet ovat kestävyysjuoksukilvan varsinaisia häviäjiä, huonompia kuin huonoinkaan maaliin juossut.
Joukkuekilvan voitto meni Espanjaan, jonka joukkueessa juoksi lisäksi mm. 16:nneksi sijoittunut vanha kunnon Juan Carlos Higuero, joka oli jo vuonna 2000 olympiakisojen 1500 metrillä kahdeksas. Toki hän on juossut 1500 metriä myös vuosien 2004 ja 2008 olympiakisoissa, joista jälkimmäisissä hän sijoittui peräti neljänneksi, vaikka toisaalta se ei ole mikään ihme mieheltä, jonka 1500 metrin rekordi on 3.31.57.
Naisten kahdeksan kilvan mestaruuden Budapestissä voitti Irlannin Fionnuala Britton. Miten niin voitti? No siten niin voitti, että juoksi maaliin ajassa 27.45, mikä oli kaksi sekuntia aiemmin kuin Portugalin Ana Dulce Felix. Tästä kaksikosta molemmat esiintyivät kesällä Lontoon olympiakisoissa, missä Britton sijoittui 10 000 metrillä 15:nneksi ja putosi 5000 metrin alkuerissäja Felix oli puolestaan maratonilla 21. Toki Felix voitti kultaa 10 000 metrillä Helsingin EM-kisoissa Brittonin ollessa neljäs, joten tällä kertaa Britton maksoi kalavelkansa Felixille. Kolmanneksi Budapestin maastoiloittelussa sijoittui Hollannin Adrienne Herzog ajalla 27.48. Se lienee Herzogin toistaiseksi paras saavutus hänen kestojuoksijan urallaan kansainvälisillä kentillä ulkolaisessa kilpaseurassa.
Neljäs oli Belgian Almensh Belete tuloksella 27.54, joten tuskinpa Beleteä jäi hirveästi korpeamaan mitaleilta putoaminen, siksi monta sekuntia oli eroa kolmanneksi sijoittuneeseen. Belete juoksi kesällä myös Lontoon olympiakilvoitteluissa, mutta siellä hän ei selvinnyt 5000 metrin loppuisaan kilpaan. Viidenneksi sijoittui Ranskan Laurane Picoche sekunnin Beletelle hävinneenä. Tällä raastolla Picoche kuitenkin voitti maannaisensa Sophie Duarten, jolle maalinen kamera sai saman ajan.
Joukkuemittelön voiton vei vihreälle kotisaarelleen Irlannin edustajattaret, joten kylläpä heidän kelpaa mennä kotomaansa avarille nummille ihailemaan maisemia mitalit kauloissaan täydessä mitalionnellisuudessa tuulen itkiessä heidän puolestaan 100 prosenttisessa mitaliliikutuksessa.
Monillekaan kestofaneille ei liene yllätys se, että 22-vuotiaiden aikamiesten mestaruuden voitti Norjan Henrik Ingebrigtsen. Hän käytti kahdeksan kilometrin maastokilvanjuoksuun aikaa 24.30. Ingebrigtsen voitti kesällä 1500 metrin Euroopan mestaruuden Helsingin neliskulmaisella radalla, mutta paljon kovempi saavutus on hänen olympiakisojen viides sijansa ajalla 3.35.43. Olympiakisoissahan mies revitti loppukiriään niin kovaa, että häneltä repesivät kisatrikoot erinäisestä kohdasta. Ingebirigtseni oli Budapestin kilvassa totaalisen ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut Belgian Soufiane Bouchikhi jäi hänestä kymmenen sekuntia. Viimeistä vuottaan 22-vuotiaissa aikamiehissä juokseman Bouchikhin 5000 metrin rekordi kirjoitetaan tällä haavaa numeroin 13.33.09, joten Suomen pojista samanikäisenä kovempaa juoksivat aikoinaan esimerkiksi Samuli Vasala (13.28.17) ja Lasse Viren (13.29.8). Pronssiselle mitskulle Budassa lisättynä Pestillä juoksi James Wilkinson Suuresta Britanniasta ajalla 27.43. Mukana kilvassa oli myös Suomi Finlandin Antti-Pekka Niinistö, joka sijoittui 53:nneksi ajalla 26.07. Maaliin nuorten aikamiesten kilpailussa juoksi 94 herraa ja lisäksi viisi aikamiestä nuorta ei maalia nähnyt.
Joukkuekilvassa ei kukaan nitistänyt Gallian kukkoa.
22-vuotiaiden nuorten aikanaisten kuuden kilometrin kilpailussa paras oli Ison Britannian värejä passinsa kannessa tunnustava Jessica Coulson ajalla 20.40. Coulson oli aika ylisen voimainen, sillä hopeaa kisaverkkareidensa taskuun palkintojen jaon jälkeen tunkenut Venäjän Ludmila Lebedeva jäi voittajasta yhdeksän sekuntia. Pronssikahveja maansa yleisurheiluliiton mitalikahveilla kotimaahansa palattua Pariisin pääkadulla sai hörppiä Ranskan Clemence Calvin. Hän juoksi kuusi kilometriä maastossa aikaan 20.52.
Joukkuekisassa Venäjän nelikkotar oli vertaansa vailla, sillä kaikki heistä juoksivat 13 parhaan joukkoon.
Varsinaisten junioreiden eli 19-vuotiaiden sarjassa, sukupuoleltaan poikien, kilvassa kukaan ei voittanut Puolan Szymon Kulkaa. Miten niin ei voittanut? No siten niin ei voittanut, että Kulka oli ensimmäisenä maalissa kuuden kilometrin maastoravaamisen jälkeen 18.43 kuluttua lähtölaukauksesta. Hopeaa sai Bulgarian oma poika, Mitko Rumenov Tsenov ajalla 18.47. Jo on aikakin Bulgarian kestävyysjuoksuun tulla lupaavaa nuorta verta, onhan heillä ollut 1980-luvulla kansainvälisellä huipulla mm. Jevgeni Ignatov, joka pisteli 5000 metriä aikaan 13.13.15 vuonna 1986 ja oli vuoden 1988 olympiakisojen vitosella kahdeksas. Kolmas Budapestin nuorisomaastokekkereissä oli Britannian, Ison sellaisen, Kieran Clements. Hän juoksi 18.57.
Venäjän tasainen joukkue vei joukkuekilvan voiton, vaikka vain yksi heidän nuorisostaan mahtui kymmenen nopeimman maastomenijän joukkoon.
Varsinaisten junioreiden tyttöjen, iältään korkeintaan 19-vuotta, kilvassa voitto meni Serbiaan. Tämä on mahdollista päätellä siitä, että voittajaksi juoksi Amela Terzic -niminen juoksijatar ajalla 13.29. Ilmeisesti kyseessä oli neljän kilometrin ja siihen vielä 200 metriä päälle pituinen matka. Se, että voiton vei nimeen omaan Terzic, ei ole kummoinenkaan yllätys, sillä hän sijoittui kesällä hopealle junioreiden maailmojen mestaruuskilpailuissa 1500 metrillä ajalla 4.07.59. Toisena maaliin Terzicin jälkeen ryntäsi Britannian Emelia Gorecka tuloksella 13.37. Hänkin oli kesällä junisten jonioreiden MM-kisoissa mitaleilla, mutta matkana hänellä oli siellä 3000 metriä. Hän kipaisi kesällä nopeimmillaan seitsemän ja puoli kierrosta 400 metrin rinkiä aikaan 8.55.11. Se on tietenkin hyvä aika 18-vuotiaalle tytölle, mutta ei mitään verrattuna Suomen Annemari Sandelliin, joka juoksi aikoinaan 15-vuotiaana 3000 metriä aikaan 8.56.02. Kolmantena maalissa juhlivat Saksan värit, sillä Maya Rehbergiä (13.43) ei kukaan muu kilvassa edellä olevaa kaksikkoa lukuun ottamatta kukistanut. Rehberg oli kesällä junioreiden MM-kisoissa 3000 metrin esteissä kuudes.
Mukana kilvassa oli myös Suomi Finlandin Oona Kettunen, eikä miten tahansa ollutkaan, vaan siten, että tuloksista luetteloa selattaessa hän löytyy riviltä 15 ajalla 14.11. Kettusen hyvä suoritus ei ole mikään ihme siihen nähden, että kesällä hän oli ikäluokkansa MM-kisoissa 3000 metrin esteissä seitsemäs heti Rehbergin jälkeen, mutta juoksi kauden parhaallaan esteet saksalaista kilpasisartaan kovempaa. Kaikkiaan varsinaisten junioreiden tyttöjen sarjassa maaliin saapui 93 juoksijatarta ja sen lisäksi yksi keskeytti kilvanjuoksun ennen aikojaan.
Joukkuekilpailun voiton ratkaisi edukseen Iso Britannia, sillä heidän maansa edustajat saivat kolme juoksijatarta kymmenen parhaan joukkoon, eivätkä muutkaan heidän edustajattarensa huonosti juosseet kestävyyspitoista kilvanjuoksua, joka tapahtui maastossa, Budainen pesti -nimisessä paikassa, maapallomme kolkassa, jota Euroopaksi kutsutaan, johon Unkarikin kuuluu.
[raasto.com, european-athletics.org & iaaf.org]
Kukapa tällä kertaa siellä vei miesten kilvan voiton? No ei ainakaan Ukrainan maastokone Serhii Lebid, tuo yhdeksänkertainen maastossa tapahtuvan kilvanjuoksun Euroopan mestari, MM-maastoissakin parhaimmillaan mitaleilla ollut, vuoden 2000 olympiakisojen 5000 metrin seitsemänneksi nopein ja vuoden 2002 5000 metrin EM-mitalisti. Ei suinkaan, vaan tällä kertaa Serhii löytyy tuloksisesta luettelosta sijalta 15, mikä sekin toki on hieno saavutus 37-vuotiaalle miehen köriläälle. Serhiin sijaan voiton vei Italian Andrea Lalli juoksemalla kymmenen kilometriä aikaan 30.01. Näin Lalli kukisti hopealle sijoittuneen Ranskan Hassan Chahdin kymmenellä sekunnilla, jota voidaan jo pitää joltisenakin ylivoimana. Italian hyvän maastopäivän täydensi pronssille sijoittunut Daniele Meucci (30.13), tuo tämän vuoden olympiakisojen 10 000 metrin 24. Hän kukisti Ison Britannian Thomas Farrellin, vuoden 1956 olympiakisojen 800 metrin viidenneksi parhaan sukunimikaiman sekunnilla.
Viides oli Espanjan ässä, Carles Castillejo samalla ajalla Farellin kanssa. Castillejo ei ole mikään turha poika kestojuoksun saralla, sillä kesällä hän sijoittui Lontoon olympiamaratonilla 24:nneksi. Kuudenneksi muuten sijoittui Espanjan Ayad Lamdassem samalla ajalla Farrellin ja Castillejon kanssa, jos se ketään kiinnostaa ja sehän kiinnostaa, sillä kestojuoksufaneja se kiinnostaa hyvinkin, mitä ei voi sanoa pelien ja leikkien faneista, puhumattakaan moottorin valituksen faneista, mainitsemattakaan palloa reikään tökkijöiden faneja. Joka tapauksessa kokenut Lamdassem (vyöllään mm. kaksi olympiakisojen 10 000 metrin kilpaa) veti jälleen kelpo juoksun. Suomen Jarkko Järvenpää sijoittui 84 maaliin juosseen joukossa 61:nneksi ajalla 31.52. Lisäksi Järvenpää taakse jättämien listaan voidaan laskea kahdeksan keskeyttänyttä, sillä keskeyttäneet ovat kestävyysjuoksukilvan varsinaisia häviäjiä, huonompia kuin huonoinkaan maaliin juossut.
Joukkuekilvan voitto meni Espanjaan, jonka joukkueessa juoksi lisäksi mm. 16:nneksi sijoittunut vanha kunnon Juan Carlos Higuero, joka oli jo vuonna 2000 olympiakisojen 1500 metrillä kahdeksas. Toki hän on juossut 1500 metriä myös vuosien 2004 ja 2008 olympiakisoissa, joista jälkimmäisissä hän sijoittui peräti neljänneksi, vaikka toisaalta se ei ole mikään ihme mieheltä, jonka 1500 metrin rekordi on 3.31.57.
Naisten kahdeksan kilvan mestaruuden Budapestissä voitti Irlannin Fionnuala Britton. Miten niin voitti? No siten niin voitti, että juoksi maaliin ajassa 27.45, mikä oli kaksi sekuntia aiemmin kuin Portugalin Ana Dulce Felix. Tästä kaksikosta molemmat esiintyivät kesällä Lontoon olympiakisoissa, missä Britton sijoittui 10 000 metrillä 15:nneksi ja putosi 5000 metrin alkuerissäja Felix oli puolestaan maratonilla 21. Toki Felix voitti kultaa 10 000 metrillä Helsingin EM-kisoissa Brittonin ollessa neljäs, joten tällä kertaa Britton maksoi kalavelkansa Felixille. Kolmanneksi Budapestin maastoiloittelussa sijoittui Hollannin Adrienne Herzog ajalla 27.48. Se lienee Herzogin toistaiseksi paras saavutus hänen kestojuoksijan urallaan kansainvälisillä kentillä ulkolaisessa kilpaseurassa.
Neljäs oli Belgian Almensh Belete tuloksella 27.54, joten tuskinpa Beleteä jäi hirveästi korpeamaan mitaleilta putoaminen, siksi monta sekuntia oli eroa kolmanneksi sijoittuneeseen. Belete juoksi kesällä myös Lontoon olympiakilvoitteluissa, mutta siellä hän ei selvinnyt 5000 metrin loppuisaan kilpaan. Viidenneksi sijoittui Ranskan Laurane Picoche sekunnin Beletelle hävinneenä. Tällä raastolla Picoche kuitenkin voitti maannaisensa Sophie Duarten, jolle maalinen kamera sai saman ajan.
Joukkuemittelön voiton vei vihreälle kotisaarelleen Irlannin edustajattaret, joten kylläpä heidän kelpaa mennä kotomaansa avarille nummille ihailemaan maisemia mitalit kauloissaan täydessä mitalionnellisuudessa tuulen itkiessä heidän puolestaan 100 prosenttisessa mitaliliikutuksessa.
Monillekaan kestofaneille ei liene yllätys se, että 22-vuotiaiden aikamiesten mestaruuden voitti Norjan Henrik Ingebrigtsen. Hän käytti kahdeksan kilometrin maastokilvanjuoksuun aikaa 24.30. Ingebrigtsen voitti kesällä 1500 metrin Euroopan mestaruuden Helsingin neliskulmaisella radalla, mutta paljon kovempi saavutus on hänen olympiakisojen viides sijansa ajalla 3.35.43. Olympiakisoissahan mies revitti loppukiriään niin kovaa, että häneltä repesivät kisatrikoot erinäisestä kohdasta. Ingebirigtseni oli Budapestin kilvassa totaalisen ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut Belgian Soufiane Bouchikhi jäi hänestä kymmenen sekuntia. Viimeistä vuottaan 22-vuotiaissa aikamiehissä juokseman Bouchikhin 5000 metrin rekordi kirjoitetaan tällä haavaa numeroin 13.33.09, joten Suomen pojista samanikäisenä kovempaa juoksivat aikoinaan esimerkiksi Samuli Vasala (13.28.17) ja Lasse Viren (13.29.8). Pronssiselle mitskulle Budassa lisättynä Pestillä juoksi James Wilkinson Suuresta Britanniasta ajalla 27.43. Mukana kilvassa oli myös Suomi Finlandin Antti-Pekka Niinistö, joka sijoittui 53:nneksi ajalla 26.07. Maaliin nuorten aikamiesten kilpailussa juoksi 94 herraa ja lisäksi viisi aikamiestä nuorta ei maalia nähnyt.
Joukkuekilvassa ei kukaan nitistänyt Gallian kukkoa.
22-vuotiaiden nuorten aikanaisten kuuden kilometrin kilpailussa paras oli Ison Britannian värejä passinsa kannessa tunnustava Jessica Coulson ajalla 20.40. Coulson oli aika ylisen voimainen, sillä hopeaa kisaverkkareidensa taskuun palkintojen jaon jälkeen tunkenut Venäjän Ludmila Lebedeva jäi voittajasta yhdeksän sekuntia. Pronssikahveja maansa yleisurheiluliiton mitalikahveilla kotimaahansa palattua Pariisin pääkadulla sai hörppiä Ranskan Clemence Calvin. Hän juoksi kuusi kilometriä maastossa aikaan 20.52.
Joukkuekisassa Venäjän nelikkotar oli vertaansa vailla, sillä kaikki heistä juoksivat 13 parhaan joukkoon.
Varsinaisten junioreiden eli 19-vuotiaiden sarjassa, sukupuoleltaan poikien, kilvassa kukaan ei voittanut Puolan Szymon Kulkaa. Miten niin ei voittanut? No siten niin ei voittanut, että Kulka oli ensimmäisenä maalissa kuuden kilometrin maastoravaamisen jälkeen 18.43 kuluttua lähtölaukauksesta. Hopeaa sai Bulgarian oma poika, Mitko Rumenov Tsenov ajalla 18.47. Jo on aikakin Bulgarian kestävyysjuoksuun tulla lupaavaa nuorta verta, onhan heillä ollut 1980-luvulla kansainvälisellä huipulla mm. Jevgeni Ignatov, joka pisteli 5000 metriä aikaan 13.13.15 vuonna 1986 ja oli vuoden 1988 olympiakisojen vitosella kahdeksas. Kolmas Budapestin nuorisomaastokekkereissä oli Britannian, Ison sellaisen, Kieran Clements. Hän juoksi 18.57.
Venäjän tasainen joukkue vei joukkuekilvan voiton, vaikka vain yksi heidän nuorisostaan mahtui kymmenen nopeimman maastomenijän joukkoon.
Varsinaisten junioreiden tyttöjen, iältään korkeintaan 19-vuotta, kilvassa voitto meni Serbiaan. Tämä on mahdollista päätellä siitä, että voittajaksi juoksi Amela Terzic -niminen juoksijatar ajalla 13.29. Ilmeisesti kyseessä oli neljän kilometrin ja siihen vielä 200 metriä päälle pituinen matka. Se, että voiton vei nimeen omaan Terzic, ei ole kummoinenkaan yllätys, sillä hän sijoittui kesällä hopealle junioreiden maailmojen mestaruuskilpailuissa 1500 metrillä ajalla 4.07.59. Toisena maaliin Terzicin jälkeen ryntäsi Britannian Emelia Gorecka tuloksella 13.37. Hänkin oli kesällä junisten jonioreiden MM-kisoissa mitaleilla, mutta matkana hänellä oli siellä 3000 metriä. Hän kipaisi kesällä nopeimmillaan seitsemän ja puoli kierrosta 400 metrin rinkiä aikaan 8.55.11. Se on tietenkin hyvä aika 18-vuotiaalle tytölle, mutta ei mitään verrattuna Suomen Annemari Sandelliin, joka juoksi aikoinaan 15-vuotiaana 3000 metriä aikaan 8.56.02. Kolmantena maalissa juhlivat Saksan värit, sillä Maya Rehbergiä (13.43) ei kukaan muu kilvassa edellä olevaa kaksikkoa lukuun ottamatta kukistanut. Rehberg oli kesällä junioreiden MM-kisoissa 3000 metrin esteissä kuudes.
Mukana kilvassa oli myös Suomi Finlandin Oona Kettunen, eikä miten tahansa ollutkaan, vaan siten, että tuloksista luetteloa selattaessa hän löytyy riviltä 15 ajalla 14.11. Kettusen hyvä suoritus ei ole mikään ihme siihen nähden, että kesällä hän oli ikäluokkansa MM-kisoissa 3000 metrin esteissä seitsemäs heti Rehbergin jälkeen, mutta juoksi kauden parhaallaan esteet saksalaista kilpasisartaan kovempaa. Kaikkiaan varsinaisten junioreiden tyttöjen sarjassa maaliin saapui 93 juoksijatarta ja sen lisäksi yksi keskeytti kilvanjuoksun ennen aikojaan.
Joukkuekilpailun voiton ratkaisi edukseen Iso Britannia, sillä heidän maansa edustajat saivat kolme juoksijatarta kymmenen parhaan joukkoon, eivätkä muutkaan heidän edustajattarensa huonosti juosseet kestävyyspitoista kilvanjuoksua, joka tapahtui maastossa, Budainen pesti -nimisessä paikassa, maapallomme kolkassa, jota Euroopaksi kutsutaan, johon Unkarikin kuuluu.
[raasto.com, european-athletics.org & iaaf.org]
sunnuntai 2. joulukuuta 2012
Hui-hai, mitä rillutus-rallatus-rollotus-lallatusta Fukuokan maratonilla
Fukuokassa, tuossa japanilaisen maratonjuoksun hermokeskuksessa järjestettiin 2.12.2012 perinteinen, vain miehille tarkoitettu maraton. Kyseinen kilpahan järjestettiin nyt 66. kertaa, joten esimerkiksi New Yorkin, Chicagon ja Lontoon maratonit ovat täydellisiä juniorikisoja Fukuokaan verrattuna. Toki Bostonin maraton hakkaa Fukuokankin tässä suhteessa selvästi.
Tämän vuoden Fukuokan kilvassa voiton vei Keniaa edustava, mutta japanilaista ammattilaismaratontallia JFE Steeliä edustava Joseph Gitau ajalla 2.06.58. Firman nimen perusteella sen työntekijöiden keskuudessa ei totta vieköön vieroksuta hevimetallia. Gitau paransi aiempaa maratonrekordiaan selvästi, sillä ennen Fukuokan kilpaa hän oli taivaltanut parhaimmillaan 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä päälle aikaan 2.21.54. Toki on otettava huomioon, että Gitau ei ollut aivan eilisen teeren poika maantiellä laukkaamisessa ennen Fukuokaakaan, sillä hän oli pistellyt puolikkaan maratonin 1.01.19:ään. Gitau ratkaisi maratonpelin edukseen loikkaamalla 30-35 kilometrin välisen vitosen 14.54:ään ja sitten kiihdyttämällä 35-40 kilometrin välisen pätkän 14.41:een. Tietenkään kyseessä ei oikeasti ollut mikään maratonpeli, sillä maratonilla ei ole mitään tekemistä pelien saatikka leikkien kanssa. Joka tapauksessa edellä mainittuun rallatukseen muut kilpaveljet eivät pystyneet alkuunkaan vastaamaan, vaan he tippuivat Gitaun völjystä kuin hyttyset lentokilvoittelussa kotkan kanssa. Niin luikutteli Gitau maaliin ajassa 2.06.58 täydessä maratononnellisuudessa.
Parhaiten Gitaulle pyrki laittammaan maratonkampoihin Puolan Henryk Szost, joka oli sijoittunut muutamaa kuukautta aiemmin Lontoon olympiamaratonilla yhdeksänneksi. Szost laittoi maratonkaasunsa pohjaan 33 kilometrin paikkeilla hyökäten kärkeen 100 prosenttisessa maratonpolteessa, mutta joutui sitten maratonantautumaan Gitaun maratonlaittaessa oman maratontallansa maratonlattiaan. Lopussa hivittävissä maratonkärsimyksissä kärvistellyt Szost joutui vielä päästämään ohitsensa Japanin Hiroyuki Horibatan, tuon Sohin veljesten valmentaman vuoden 2011 MM-maratonin setsemänneksi parhaan, joka vaipui maalisen linjan ylle 2.08.24 kuluttua lähtöisästä laukauksesta. Tällä maratonvedolla Horibata todennäköisesti varmisti paikkansa Japanin joukkueeseen ensi kesän Moskovan MM-maratonille. Niin teki oman maansa joukkueeseen myös kolmantena maaliin hiipparoinut Szost ajalla 2.08.42.
Kukapa kilvassa sijoittui neljänneksi? No kukapa muukaan kuin Japanin Arata Fujiwara tuloksella 2.09.31. Se oli kesän olympiamaratonilla epäonnistuneelta Fujiwaralta kelpo tulos. Se vahvisti maratonfanien kuvaa siitä, että Fujiwaran kone ei siedä pienintäkään hellettä. "Wara" on juossut kaikki hyvät maratonkilpansa viileissä olosuhteissa, kun taas silloin kun lämpöinen tila on ylittänyt 20 astetta Celciusta, mies on hyytynyt kerta toisensä jälkeen armottoman vääjäämättömättömättömättömättömättömättömättömättömästi. Toki kaikilla maratoonareilla lämpö heikentää tulosta vääjäämöttämän armottomottomottomottomottomottomasti, mutta Fujiwaralla tämä vaihteluväli on tilastollisesti erittäin merkitsevä.
Fujiwaran jälkeen maaliin saapui Japanin Bunta Kuroki omalla peroonallisella rekordillaan 2.10.08. Se oli selvästi parempi maratonrykäisy kuin Kurokin aiemmin raastoittama 2.12.10. Tällä juoksullaan Kuroki löi myös kuudenneksi sijoittuneen kansan suosikkipojan, maailman parhaan maratonamatöörin Yuki "Kawa" Kawauchin, joka tekaisi tuloksen 2.10.29. Se oli jo Kawan niin mones maratoni tämän vuoden aikana, että maratonfanit ovat jo seonneet laskuissaan, mutta luultavasti Kawa on juossut tänä vuonna seitsemän maratonia ja yhden 50 kilometrin kilvan. Voi tosin olla, että Kawa on hilpaissut lisäksi pari maratonia maratonfaneilta piilossa pelkästä maratonjuoksemisen ilosta.
Seuraavana maaliin saapui kaksi Yhdysvaltojen edustajaa. Tämä johtopäätös on mahdollista vetää sen perusteella, että seitsemänneksi sijoittui herra nimeltään Mohamed Trafeh. Millaisen ajan hän sitten juoksi? No millaisenpa muunlaisenkaan kuin 2.11.41. Tällä hän pieksi maanmiehensä Ryan Vailin (2.11.45) kutkuttavan jännittävässä maratonnäytelmässä, jota katsoessaan herrojen valmentajat joutuivat luultavasti nielemään nitron poikineen. Kaksikosta Trafeh oli varmaan maalissa maratonhelpottuneisuudessa, sillä hänen kolmella aiemmalla maratonillaan mies ei ollut maalia nähnyt. Eipä jäänyt paljon USA:n kaksikosta myöskään Tansanian Cuthbert Nyasango. Hän sai näet lopettaa juoksemisen 2.11.48 kuluttua lähtöstä. Kilvan kymmenenneksi sijoittu Japanin Kota Noguchi ajalla 2.12.24.
Suurimpina ennakkosuosikkeina kilpaan lähteneet Etiopian Haile Gebrselassie ja Kenian Martin Mathathi keskeyttivät kilvan täydessä maratonpettyneisyydessä, edellinen 32 kilometrin ja jälkimmäinen 38 kilometrin paalulla. Ex-ME-mies Gebrselassien viime aikaisten maratonesitysten perusteella on syytä kysyä, onko hänen maratonkoneeseensa tulleet jo kilometrit täyteen? Oli miten oli, ensimmäisen ratamatkojen maailmanennätyksensä jo vuonna 1994 juossut Haile on juoksu-urheilun legenda vailla vertaa, eivätkä sitä tosiasiaa poista viimeaikaiset maratonkeskeytykset (ennen tätä New York 2010, Berliini 2011) tai hyytyminen 2.08-tulokseen (Tokio 2012). Niin oli Fukuokan maraton tältä haavaa juostu ja kohti uutta maratonvuotta vie maratonjuoksijain tie, ellei sitten inkojen ja Nostradamuksen ennustama maailmanloppu tule 21.12.2012.
[raasto.com & iaaf.org]
Tämän vuoden Fukuokan kilvassa voiton vei Keniaa edustava, mutta japanilaista ammattilaismaratontallia JFE Steeliä edustava Joseph Gitau ajalla 2.06.58. Firman nimen perusteella sen työntekijöiden keskuudessa ei totta vieköön vieroksuta hevimetallia. Gitau paransi aiempaa maratonrekordiaan selvästi, sillä ennen Fukuokan kilpaa hän oli taivaltanut parhaimmillaan 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä päälle aikaan 2.21.54. Toki on otettava huomioon, että Gitau ei ollut aivan eilisen teeren poika maantiellä laukkaamisessa ennen Fukuokaakaan, sillä hän oli pistellyt puolikkaan maratonin 1.01.19:ään. Gitau ratkaisi maratonpelin edukseen loikkaamalla 30-35 kilometrin välisen vitosen 14.54:ään ja sitten kiihdyttämällä 35-40 kilometrin välisen pätkän 14.41:een. Tietenkään kyseessä ei oikeasti ollut mikään maratonpeli, sillä maratonilla ei ole mitään tekemistä pelien saatikka leikkien kanssa. Joka tapauksessa edellä mainittuun rallatukseen muut kilpaveljet eivät pystyneet alkuunkaan vastaamaan, vaan he tippuivat Gitaun völjystä kuin hyttyset lentokilvoittelussa kotkan kanssa. Niin luikutteli Gitau maaliin ajassa 2.06.58 täydessä maratononnellisuudessa.
Parhaiten Gitaulle pyrki laittammaan maratonkampoihin Puolan Henryk Szost, joka oli sijoittunut muutamaa kuukautta aiemmin Lontoon olympiamaratonilla yhdeksänneksi. Szost laittoi maratonkaasunsa pohjaan 33 kilometrin paikkeilla hyökäten kärkeen 100 prosenttisessa maratonpolteessa, mutta joutui sitten maratonantautumaan Gitaun maratonlaittaessa oman maratontallansa maratonlattiaan. Lopussa hivittävissä maratonkärsimyksissä kärvistellyt Szost joutui vielä päästämään ohitsensa Japanin Hiroyuki Horibatan, tuon Sohin veljesten valmentaman vuoden 2011 MM-maratonin setsemänneksi parhaan, joka vaipui maalisen linjan ylle 2.08.24 kuluttua lähtöisästä laukauksesta. Tällä maratonvedolla Horibata todennäköisesti varmisti paikkansa Japanin joukkueeseen ensi kesän Moskovan MM-maratonille. Niin teki oman maansa joukkueeseen myös kolmantena maaliin hiipparoinut Szost ajalla 2.08.42.
Kukapa kilvassa sijoittui neljänneksi? No kukapa muukaan kuin Japanin Arata Fujiwara tuloksella 2.09.31. Se oli kesän olympiamaratonilla epäonnistuneelta Fujiwaralta kelpo tulos. Se vahvisti maratonfanien kuvaa siitä, että Fujiwaran kone ei siedä pienintäkään hellettä. "Wara" on juossut kaikki hyvät maratonkilpansa viileissä olosuhteissa, kun taas silloin kun lämpöinen tila on ylittänyt 20 astetta Celciusta, mies on hyytynyt kerta toisensä jälkeen armottoman vääjäämättömättömättömättömättömättömättömättömättömästi. Toki kaikilla maratoonareilla lämpö heikentää tulosta vääjäämöttämän armottomottomottomottomottomottomasti, mutta Fujiwaralla tämä vaihteluväli on tilastollisesti erittäin merkitsevä.
Fujiwaran jälkeen maaliin saapui Japanin Bunta Kuroki omalla peroonallisella rekordillaan 2.10.08. Se oli selvästi parempi maratonrykäisy kuin Kurokin aiemmin raastoittama 2.12.10. Tällä juoksullaan Kuroki löi myös kuudenneksi sijoittuneen kansan suosikkipojan, maailman parhaan maratonamatöörin Yuki "Kawa" Kawauchin, joka tekaisi tuloksen 2.10.29. Se oli jo Kawan niin mones maratoni tämän vuoden aikana, että maratonfanit ovat jo seonneet laskuissaan, mutta luultavasti Kawa on juossut tänä vuonna seitsemän maratonia ja yhden 50 kilometrin kilvan. Voi tosin olla, että Kawa on hilpaissut lisäksi pari maratonia maratonfaneilta piilossa pelkästä maratonjuoksemisen ilosta.
Seuraavana maaliin saapui kaksi Yhdysvaltojen edustajaa. Tämä johtopäätös on mahdollista vetää sen perusteella, että seitsemänneksi sijoittui herra nimeltään Mohamed Trafeh. Millaisen ajan hän sitten juoksi? No millaisenpa muunlaisenkaan kuin 2.11.41. Tällä hän pieksi maanmiehensä Ryan Vailin (2.11.45) kutkuttavan jännittävässä maratonnäytelmässä, jota katsoessaan herrojen valmentajat joutuivat luultavasti nielemään nitron poikineen. Kaksikosta Trafeh oli varmaan maalissa maratonhelpottuneisuudessa, sillä hänen kolmella aiemmalla maratonillaan mies ei ollut maalia nähnyt. Eipä jäänyt paljon USA:n kaksikosta myöskään Tansanian Cuthbert Nyasango. Hän sai näet lopettaa juoksemisen 2.11.48 kuluttua lähtöstä. Kilvan kymmenenneksi sijoittu Japanin Kota Noguchi ajalla 2.12.24.
Suurimpina ennakkosuosikkeina kilpaan lähteneet Etiopian Haile Gebrselassie ja Kenian Martin Mathathi keskeyttivät kilvan täydessä maratonpettyneisyydessä, edellinen 32 kilometrin ja jälkimmäinen 38 kilometrin paalulla. Ex-ME-mies Gebrselassien viime aikaisten maratonesitysten perusteella on syytä kysyä, onko hänen maratonkoneeseensa tulleet jo kilometrit täyteen? Oli miten oli, ensimmäisen ratamatkojen maailmanennätyksensä jo vuonna 1994 juossut Haile on juoksu-urheilun legenda vailla vertaa, eivätkä sitä tosiasiaa poista viimeaikaiset maratonkeskeytykset (ennen tätä New York 2010, Berliini 2011) tai hyytyminen 2.08-tulokseen (Tokio 2012). Niin oli Fukuokan maraton tältä haavaa juostu ja kohti uutta maratonvuotta vie maratonjuoksijain tie, ellei sitten inkojen ja Nostradamuksen ennustama maailmanloppu tule 21.12.2012.
[raasto.com & iaaf.org]
maanantai 26. marraskuuta 2012
Johanna Kykyri piti 2.40-rajaa pilkkanaan Firenzessä
Firenzessä, tuossa italialaisen kulttuurin kehdossa juostiin maraton 25.11. Siellä oli mukana myös Suomi Finlandin edustajia 100 prosenttisessa Suomi Finlandin maratonedustavaisuudessa. Eipä ollut SM-maratonista kulunut kauaakaan, kun tuore Suomen mestari, Kälviän Tarmon kotiseurakseen tunnustava Johanna Kykyri juoksi Firenzessä vielä mahtavamman maratonkilvan kuin SM-kilvassa. Hän nimittäin pisti jalkaa toiseen eteen italiaisella kadulla siihen malliin, että kellossa ei ollut kulunut kuin 2.38.27 kun Kykyri oli maalissa. Tällä tuloksella Kykytär sijoittui peräti kolmanneksi Etiopian Dulume Diriban (2.30.08) ja Marokon Hanane Janatin (2.34.21) jälkeen. Palkintopallisijoitus kansainvälisessä maratonkoitoksessa ei totta vieköön ole jokapäiväistä leipää suomalaiselle maratoonarille.
Kykyrin tulos paitsi alittaa Moskovan MM-kisojen tulosrajan, on myös hänen uransa ensimmäinen 2.40 alitus. Vihdoinkin uransa aikana runsaasti vammoista kärsinyt Kykyri sai kehiin sellaisen maratontuloksen, mikä on linjassa hänen teräksenkovan puolimaratonrekordinsa (1.15.51) kanssa. Hänen aikansa Firenzessä sijoittuu aika korkealle Suomi Finlandin kaikkien aikojen naisten maratontilastossa. Raasto.comin muistin mukaan se näyttää tällä haavaa tältä:
2.28.00 Ritva Lemettinen VaasVa Lontoo 1995
2.28.45 Päivi Tikkannen KeskiUU Berliini 1989
2.28.59 Tuija Toivonen HKV Berliini 1991
2.31.23 Kirsi Rauta KouvPo Berliini 1994
2.33.18 Sinikka Keskitalo TampU Boston 1986
2.35.12 Annemari Sandell TuWe Boston 2000
2.35.24 Sirkku Kumpulainen ViitVi Boston 1988
2.35.37 Maija Oravamäki OulPy Hampuri 2006
2.35.54 Leena Puotiniemi IFLänk Berliini 2011
2.38.27 Johanna Kykyri KälvTa Firenze 2012
Mukana Firenzessä oli myös miesten kilvassa isänmaamme edustajia. Heistä parahaiten juoksi JKU:n Henri Manninen, joka saavutti maalisen linjan 2.20.21 kuluttua lähtölaukauksesta. Se ei ole Mannisen persoonallinen rekordi, mutta erittäin tärkeä juoksu hänen maratonuransa kannalta, koska hänellä oli ennen Firenzen kilpaa takanaan monta peräkkäistä maratonpettyneisyyttä. Nyt juostu ehjä maraton (puolikkaan väliaika 1.09.06) luulisi lisäävän miehen maratonluottoa jatkoa ajatellen. Asian on näet niin, että maraton, vain maraton, eikä mikään muu kuin maraton on Mannisen paras matka. Tuolla tuloksella Manninen sijoittui Firenzessä 21:nneksi Etiopian Shumi Negessen voittamassa kilvassa (2.09.59), jossa Ruotsin Mustafa Mohamed sijoittui neljänneksi (2.12.34).
[raasto.com]
Kykyrin tulos paitsi alittaa Moskovan MM-kisojen tulosrajan, on myös hänen uransa ensimmäinen 2.40 alitus. Vihdoinkin uransa aikana runsaasti vammoista kärsinyt Kykyri sai kehiin sellaisen maratontuloksen, mikä on linjassa hänen teräksenkovan puolimaratonrekordinsa (1.15.51) kanssa. Hänen aikansa Firenzessä sijoittuu aika korkealle Suomi Finlandin kaikkien aikojen naisten maratontilastossa. Raasto.comin muistin mukaan se näyttää tällä haavaa tältä:
2.28.00 Ritva Lemettinen VaasVa Lontoo 1995
2.28.45 Päivi Tikkannen KeskiUU Berliini 1989
2.28.59 Tuija Toivonen HKV Berliini 1991
2.31.23 Kirsi Rauta KouvPo Berliini 1994
2.33.18 Sinikka Keskitalo TampU Boston 1986
2.35.12 Annemari Sandell TuWe Boston 2000
2.35.24 Sirkku Kumpulainen ViitVi Boston 1988
2.35.37 Maija Oravamäki OulPy Hampuri 2006
2.35.54 Leena Puotiniemi IFLänk Berliini 2011
2.38.27 Johanna Kykyri KälvTa Firenze 2012
Mukana Firenzessä oli myös miesten kilvassa isänmaamme edustajia. Heistä parahaiten juoksi JKU:n Henri Manninen, joka saavutti maalisen linjan 2.20.21 kuluttua lähtölaukauksesta. Se ei ole Mannisen persoonallinen rekordi, mutta erittäin tärkeä juoksu hänen maratonuransa kannalta, koska hänellä oli ennen Firenzen kilpaa takanaan monta peräkkäistä maratonpettyneisyyttä. Nyt juostu ehjä maraton (puolikkaan väliaika 1.09.06) luulisi lisäävän miehen maratonluottoa jatkoa ajatellen. Asian on näet niin, että maraton, vain maraton, eikä mikään muu kuin maraton on Mannisen paras matka. Tuolla tuloksella Manninen sijoittui Firenzessä 21:nneksi Etiopian Shumi Negessen voittamassa kilvassa (2.09.59), jossa Ruotsin Mustafa Mohamed sijoittui neljänneksi (2.12.34).
[raasto.com]
maanantai 15. lokakuuta 2012
Rallattelevainen SM-maraton Vantaalla
42 kilometrin ja siihen vielä päälle
juostavan 195 metrin kilvanjuoksun Suomi Finlandin mestaruuskilpailut
järjestettiin Vantaalla 14.10. Kyseessä oli paikalla olijoiden mukaan niin
onnistunut tapahtuma, että SUL:n olisi syytä vakavasti pohtia sitä, että SM-maraton
järjestettäisiin joka vuosi Vantaalla, vain Vantaalla, eikä missään muualla
kuin Vantaalla. Pohtimisen jälkeen tulisi nuijia pöytään päätös, että
SM-maraton järjestettäisiin joka vuosi Vantaalla, vain Vantaalla, eikä missään
muualla kuin Vantaalla. Ero esimerkiksi viime vuoden Helsinki cityn waterloohon,
eikä enempää eikä vähempää kuin täydellisen waterloohon, puhumattakaan
täydellisesti watarloosta -jossa juoksijat joutuivat maratonjuoksun lisäksi
myös suunnistamaan - on melkoinen.
Miehet
Kenellekään ei ole maratonyllätys, että
miesten kilvan Vantaalla vei omiin sekä seuransa Turun Urheilullisen Liiton
nimiin Lewis Korir. Sen sijaan se, että hän leipoi omalla vedolla kehiin
niinkin kovan ajan kuin 2.13.36, saattoi olla yllätys tai sitten ei. Joka
tapauksessa on päivänselvää, että Korir on aivan liian hyvä juoksija kiertämään
kaiket kesät Suomen kyläkisoja parin kisan viikkotahdilla. Panostamalla järkevään
kilpailuohjelmaan ja kunnon ulkomaisiin kisoihin, jossa on tarjolla oman
tasoista vetoapua, Korir pystyisi hyödyntämään juoksijan kykynsä niiden
ansaitsemalla tavalla. Lidingöloppetin ja tämänkertaisen SM-maratonin
perusteella hänellä olisi mahdollisuuksia esimerkiksi juosta maraton alle 2.10
kunnon maratonkeskittyneisyydellä kilvassa, jossa hänelle on tarjolla tasoistaan
vetoapua. Samoin 10 000 metrillä
tulos saattaisi olla lähempänä 27.30 -aikoja kansainvälisessä kilvassa ja -seurassa.
Nyt miehen uran parhaat vuodet juoksijana menevät hukkaan hänen vetäessään
Suomen suvessa kisoja hirveällä kilpailutahdilla ilman minkäänlaista vastusta.
Edes raha ei liene järkevä perustelu
moiseen, sillä luultavasti kansainvälisistä mittelöistä kisat oikein valiten Koririn
tilille tulisi myös enemmän hilloa kuin Suomesta. Hillojen maksimoiseksi tämä
edellyttäisi häneltä tosin Word Marathon majors -kilpailujen välttämistä (liikaa
2.03-2.07-miehiä), mutta osallistumista ns. toisen tai kolmannen kategorian maratonkisoihin,
jotka ovat silti hyviä kisoja, järjestetään nopeilla reiteillä ja oikeaan
aikaan vuodesta, mutta joissa on mahdollisuus myös kärkisijoille. Tätä
taktiikkaa on noudattanut aikoinaan mm. Francis Kirwa. Tämä takttiikka ei estäisi myöskään Suomen kansalaisuuden hakemista, jos Korir todella haluaa päästä arvokisoihin Suomea edustamaan.
Jos ei SM-maratonin voitosta muodostunut
tällä kertaa kutkuttavaa jännitysnäytelmää, sellainen saatiin aikaiseksi
hopeisesta mitalista. Tähän mittelöön osallistuivat HKV:n maratonensikertailainen,
mutta maratonriippuvuudesta jo ennen ensimmäistäkään maratonkisaa kärsivä Aki
Nummela ja Joensuun Katajan mies, elämänsä maratonille omistanut Harri ”forrestg”
Nissinen. Tämä maratonveijarikaksikko juoksi yhdessä hieman päälle kymmeneen
kilometriin asti, minkä jälkeen Nummela lähti paremman tekemisen puutteessa
omille teilleen. Puolimatkaan he saapuivat 1.13.07 ja 1.13.24 kuluttua
lähtöisästä laukauksesta. Runsaan kymmenen kilometrin päässä maalista Nummela
oli maratonkollegaansa Nissistä edellä noin minuutin, mutta sitten jälkimmäinen
aloitti suorastaan horrorimaisen maratonsaalituksen, tavoitteenaan edellisen
päinen nahka. Maalissa eroa miesten välillä oli kaksi sekuntia (Nummela
2.27.12, Nissinen 2.27.14). Molemmat juoksivat omat persoonalliset rekordinsa.
Nummela teki näin siksi, että kyseessä oli ensimmäinen maraton hänen elonsa
tiellä ja Nissinen siksi, että hän oli niin kova.
Myös neljänneksi sijoittunut Sjudeå IF:n
Lauri Lipiäinen (2.29.35) juoksi oman ennätyksensä. Tämä on mahdollista
päätellä siitä, että hänen aiempi rekordinsa oli 2.29.40. Japanilaisia
maratoonareita maratonpiireissä liikkuvan huhun mukaan suunnattomasti ihaileva
Lipiäinen paransi ennätystään siis reilusti, sillä jokaisen sekunnin parannus
omaan rekordiin vaatii alle 2.30-vauhdeissa 99999999999999999999999999999999
kertaa kovemman työn kuin peleissä ja leikeissä kuuna päivänä.
Viidenneltä maratonsijalta maratontulosluettelossa
maratonlöytyy HKV:n Jussi Makkonen. Hän juoksi 2.32.51. Hän ei ennätystään
aivan vähän parantanutkaan, sillä ilmeisesti Makkosen edellinen rekordi oli
2.41.24. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä oli tämänkertaisen SM-maratonin
suurin onnistuja ja se on hieno osoitus siitä, millaisiin suorituksiin maratonilla
saattaa olla mahdollisuuksia maratonkeskittyneisyyden osuessa täydellisesti
puikkareihin. Puolimatkaan Makkonen oli saapunut ajassa 1.15.53, mikä on aika
lailla rohkea aloitus hänen puolikkaan ennätykseensä (1.13.49) ja tänä vuonna
Jyväskylässä juoksemaansa 1.14.22:een nähden. Makkonen ei kuitenkaan hyytynyt,
sillä kun maratoniskutusneisuus on kunnossa, se on kunnossa.
Kuudentena maalisen linjan ylle saapui
Iisalmen Visan Kimmo Randelin 2.33.06 kuluttua lähtölaukauksesta. Edellä
mainittujen juoksijoiden tapaan myös hän juoksi oman rekordinsa, parantaen aiempaa
puolisentoista minuuttia täydessä rekordiparantavaisuudessa. Maratonhuhut tosin
ennen kilpaa tiesivät kertoa, että Randelin himoaa rekordiparannusta kuin
kunnallispoliitikko lautakunnan ulkomaanmatkaa veronmaksajien piikkiin.
Kukapa kilvassa sijoittui
seitsemänneksi? No, kukapa muukaan kuin pitkän kestotien uransa aikana kulkenut
Kuortaneen Kunnon Petteri Kuorikoski. Hän sai Martin ja siihen vielä päälle
lisätyn Tonin päätökseen ajassa 2.33.28. Koska kaikki ennen Kuorikoskea maaliin
tulleet olivat tehneet ennätyksensä, ei hänkään voinut tyytyä vähempään, vaan
paransi reilut kolme minuuttia aiempaansa. Se, että kärkimiehistä kaikki
leipovat omat ennätyksensä, on lahjomaton fakta Vantaan SM-maratonin onnistuneisuudesta.
Viimeisen pistesijan tämänkertaisessa
SM-kilvassa otti Leppävirran Virin Teemu Toivanen. Kuinka niin otti? No, niinpä
niin otti, että hän juoksi 42,2 kilometriä aikaan 2.34.42. Tämä aika ei ollut
aivan tämän entisen triathlonistin oma ennätys, sillä moinen tulos on Vantaan
kilvankin jälkeen 2.33.12. Kenenkään on kuitenkaan turha haukkua Toivasen
maratonesitystä millään tavalla huonoksi, sillä jos sitä esimeriksi verrataan
peleihin ja leikkeihin, niin niillä on yhtä paljon eroa kuin työntekijän ja
poliitikon rehellisyydellä.
Tuloksisessa luettelossa sijalta 12
löytyy maratonikiliikkuja Lauri Friari Mikkelin Kilpa-Veikoista. Tällä kertaa
tämä vuosien 1998 ja 1999 Suomen mestari ja parhaimmillaan 2.20-rajaa
maratonkutitellut (2.20.13) veijari juoksi 2.36.37. Se ei ole huono tulos
46-vuotiaalle maratonmiehelle. Se ei olisi
huono tulos monelle alle 46-vuotiaallekaan maratonmiehelle.
Naiset
Jos joku väittää, että Kälviän Tarmon
Johanna Kykyrin Suomen mestaruus oli naisten kilvassa yllätys, hän saa mennä
väitteineen yksinään nurkkaan häpeämään. Paitsi että Kykyri voitti mestaruuden,
hän juoksi myös SM-maratoniksi kovan ajan, 2.43.11. Se ei ole aivan ulkoisilla
mailla kansainvälisen vetoavun turvin pari vuotta sitten ennätyksensä sahanneen
Kykyrin oma rekordi (2.42.17), mutta kelpo veto kuitenkin. Kykyri oli kilvassa
aika lailla ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut KU58:n Sari Juuti juoksi
2.50.03. Se tarkoittaa samalla sitä, että maratononnellisuuden pauloissa
maalissa ollut Juuti paransi aiempaa uransa parasta maratontulosta kolme
minuuttia. Pronssia kisaverkkareidensa taskuun palkintojen jaon päätteeksi sai
tunkea Valkeakosken Hakan Mira Tuominen (2.50.08). Häntä ei todellaan voi sanoa
aloittelijaksi, mitä tulee SM-mitalien kisaverkkareiden taskuun tunkemisessa
palkintojenjaon päätteeksi.
Moni maratonfani miettii varmaan kuumeen
kaltaisessa miettiväisyydessä, että kuka oli naisten SM-maratonkivan neljäs,
vain neljäs, eikä mikään muu kuin neljäs, puhumattakaan siitä, että oli neljäs.
No, hän on Viipurin Urheilijain Veera Vainio tuloksella 2.52.34. Vainiolla ei
kuitenkaan ole mitalisten sijoitusten ulkopuolelle jäämisestään huolimatta minkäänlaista
syytä maratonpettyneisyyteen, sillä hän juoksi tämänkertaisessa maratonkilvassa
ensimmäistä kertaa elonsa taipaleella maratonin alle kolmen tunnin, eikä ihan
vähän juossutkaan. Tällaiset rekordiparannukset antavat juoksijalle uskoa
maratonharjoitteluun enemmän kuin fanien palvonta rokkarille skeban skulaukseen.
Myös viidenneksi sijoittunut Vaasan
Tovereiden Jaana Mäkiranta ennätti maaliin selvästi ennen kolmen tunnin
päällitysneisyyttä. Tästä lahjomattomana todisteena on maratonkello, joka
kertoi aikaa kuluneeksi 2.56.25 Mäkirannan vaipuessa maalisen linjan ylle. Moni
kestofani miettii, että onkohan Jaana Mäkiranta sukua niin ikään Vaasan
Tovereiden kasvatille, mutta uransa parhaat vuodet Teuvan Rivakkaa edustaneelle
Ari Mäkirannalle, joka vuosituhannen taitteen molemmin puolin tekaisi tulokset
8.24.22 (3000m), 14.41.95 (5000m), 30.55.89 (10 000m) ja 1.09.33
(puolimaraton)?
Kukapa kilvassa sijoittui kuudenneksi?
No, ei enempää eikä vähempää, eikä kukaan muu kuin Turun Urheiluliiton Andreina
Kero. Hän juoksi ajan 2.56.40. Aviomies Jukka Kero, raasto.comin edesmenneellä
keskustelupalstalla nimimerkki ”jääkiekkoilija”, varmaan seurasi kilvan aikana
puolisonsa maratonedesottamuksia lakkaamattoman kiinnostuneisuuden vallassa,
samoin kuin koko Keron kestojuoksusuku, jonka edustajat ovat tuoneet edustamilleen
seuroille (pääosin Turun Urheilluliitto tai Kankaanpään seudun leisku) ainakin
XXXXXXX määrän SM-pisteitä.
Viimeiset pistesijat menivät Rovaniemen
Roadrunnersien Elli (2.57.39) ja Anni (2.58.58) Hemmingille. Nyt, saatuaan
elämänsä ensimmäisen maratonin vyölleen, Hemmingit voivat oikeasti sanoa
olevansa roadrunnerseja. Jotta juoksija voisi nimittäin sanoa puhtaalla omalla
tunnolla olevansa Roadrunner, hänen on juostava maraton, vain maraton, eikä
vähempää kuin maraton. Puolimaratonit ja tätä lyhyemmät maantiejuoksut ovat
nimittäin sen verran pilipalitouhua maratoniin verrattuna, että ne eivät kerro
harjoittajalleen mitään maantiejuoksun syvimmistä olemuksista, jossa juoksija
joutuu kamppailemaan vääjäämätöntä iskutusneisuuden loppumista vastaan,
täydessä maratoniskutusneisuusloppuvaisuudessa.
[raasto.com]
sunnuntai 14. lokakuuta 2012
Foorumi on suljettu lopullisesti
Kaikenlaisen sätkimisen ja raasto.comin hyvin pienen pihinän edesauttamana joskus silloin paljon iloa tarjonnut ja tunteiden paloa lietsonut raasto.comin keskustelufoorumi on nyt manan mailla.
Ne olivat hyviä aikoja. Kiitos niistä.
Ne olivat hyviä aikoja. Kiitos niistä.
tiistai 9. lokakuuta 2012
SM-maratonin ennakko 2012
Yleisen urheilun vuoden 2012 Suomi
Finlandin maratonimestaruuskilpa juostaan Vantaalla 14.10. Se on hyvä valinta
maratonmestaruuskilvoittelun pitopaikaksi, sillä Vantaan maratonin reitti on
kotimaiseksi reitiksi kaikin puolin hyvä. Sijoitusten tavoittelun lisäksi juoksijoilla
on siis hyvät mahdollisuudet myös omiin persoonallisiin rekordeihinsa. Kukaan
ei voi siis väittää, etteivätkö SM-maratonille osallistuvat himoaisi maratonia
kuin heviskeban skulaaja särkijää.
Miehet
Miesten maratonin suurin ennakkosuosikki
tulee Turun Urheilullisesta liitosta. Hänen nimensä on Lewis Korir, joka on jo
tällä kaudella vuollut SM-kultaa puolimaratonilla, 12 km ja 4 km:n
maastojuoksussa + 4 km:n maastojuoksun joukkuekisassa, SM-viestien 4 x 1500
metrillä sekä Kalevan Kisojen 5000 ja 10 000 metrillä. Koririlla ei tosin
ole paljon maratonkokemusta, mitä nyt kävi voittamassa muina miehinä
SM-maratonin vuonna 2009 Jyväskylässä. Vielä vähemmän maratonkokemusta on
Koririn seuratoverilla, niin ikään Turun Urheiluliiton kotiseurakseen
tunnustavalla Willy Rotichilla. Tälle entiselle mailerille 42 kilometriä ja
siihen vielä 195 metriä kovalla asfaltilla on todennäköisesti suurempi haaste
kuin Korirille. Joka tapauksessa tämä kaksikko janoaa SM-maratonin kaksoisvoittoa
kuin maajussi heinäseivästä.
Mitaleista tulee ehkä maratontappelemaan
myös tämän vuoden olympiaedustajamme, Lahden Ahkeran Jussi Utriainen, joka
keväällä leipoi Rotterdamissa kehiin 2.16 -alkuiset maratonlukemat. Utriainen
on aina himonnut SM-mitaleita kuin keräilijä postimerkkejä, eikä tämäkään kilpa
tuo poikkeusta krooniseen mitalinnälkään. SM-maratonilla on yleensä myös
onnistunut kahdeksankertainen maratonin SM-mitalisti, Helsingin IFK:n Wille
Keihänen. Viime vuoden SM-mara tosin toi poikkeuksen Keihäsen mitalisarjaan
(joukossa esimerkiksi kymmenen vuoden takaisella SM-maratonilla juostu 2.22.47),
mutta nyt Keihänen on taas valmiina kilpaan kuin hevimies nahkapöksyihin. Erittäin
mielenkiintoinen juoksija kilvassa on myös HKV:n Aki Nummela, tuo maratondebytantti,
joka tosin on juossut puolimaratonin 1.07:ään. Puolimaraton on kuitenkin täysin
eri asia kuin maraton, sen tietävät maratonkoneet paremmin kuin lukutoukka
aapisen, mutta onnistuessaan Nummelalla on mahdollisuus seistä maratonkilvan
jälkeisessä palkintojen jaossa mitalisella pallilla täydessä
maratononnellisuudessa, tai ainakin maratontyytyväisyydessä.
Erittäin huolellisesti kilpaan on
valmistautunut myös Joensuun Katajan Harri Nissinen. Hän on juossut
toistaiseksi voimassaolevan rekordinsa 2.28.26 nimenomaan Vantaalla. Vuonna
2009 tämä tapahtui. Jos joku on varmaa, niin se on aivan varmaa, että se on
täysin varmaa, että määrään puutteeseen Nissisen maraton ei tule Vantaalla
kaatumaan. Omat mahdollisuutensa kilvassa on niin ikään Sjundeå IF:n Lauri
Lipiäisellä (rekordi 2.29.40, juostu tänä vuonna Rotterdamissa). Hän näet on
keskittynyt SM-maralle täydessä maratonkeskittyneisyydessä, mikäli
maratonpiireissä liikkuvia maratonhuhuja on uskominen. Voi myös olla, että hän
on keskittynyt SM-maralle täydessä maratonkeskittyneisyydessä, vaikkei
maratonpiireissä liikkuvia maratonhuhuja olisikaan uskominen.
Eräs mielenkiintoinen seurannan aihe
maratonfaneilla maratonkilvassa on myös se, miten kokeneen maratonpolven edustajat
onnistuvat. Nimittäin Mikkelin Kilpaveikkojen Lauri Friarilla (ennätys 2.20.13,
Hampurista 2001, Suomen mestari vuosilta 1998 ja 1999, SM-hopeaa jo vuonna 1995,
ensi kertaa mukana SM-maralla vuonna 1991), Forssan Salaman Marko Vaittisella (2.19.50,
Frankfurt 2003, SM-kultaa vuodelta 2007, ensi kertaa mukana SM-maralla jo
vuonna 1996) ja Sjundeå IF:n Asmo Aholalla (ennätys 2.24.26 vuodelta 1994,
SM-hopeaa vuodelta 1999) on maratonkokemusta enemmän kuin muilla kilpailijoilla
yhteensä. Nämä kaverit todella tuntevat maratonin. Kenenkään on turha alkaa jakelemaan
tämän kaliiberin maratonkoneille maratonoppejaan täydessä maratonnäsäviisaudessa.
He ovat maratoonareita isolla M:llä. Suomen valtion tulisi antaa heille tunnustus
elämäntyöstä maratonin parissa. Tällaiset uskomattomat maratonmasiinat
ansaitsisivat kutsun linnan juhlien Suomi Finlandin itsenäisyysjuhliin
999999999999999999999 potenssiin 10 kertaa enemmän kuin jotkut turhanpäiväiset
poliitikot.
Mikä ilahduttavinta, tämän vuoden
SM-maraton on kerännyt mukaan aika kattavan joukon kotimaisia maratonveljiä.
Mukana on esimerkiksi runsas joukko maratonin hieman päälle 2.30 juosseita, joista
kuka tahansa voi onnistuessaan tunkea kilvan jälkeen SM-mitalin
kisaverkkareidensa taskuun. Heistä mainittakoon esimerkiksi Turun Urheiluliiton
Matti ”masai” Rauma, joka on tällä kaudella parannellut rekordejaan
vääjäämättömän määräämättömästi. Hieman, eikä ihan hiemankaan, maratonfaneja
huolestuttaa se, että missä on Suomen maratonnuoriso? Suuri osa SM-maratonille
osallistuvista on nimittäin jo veteraani-ikäistä tai sitä lähestyvää väkeä.
Missä ovat 22-27-vuotiaat maratoonarit? Miksi rataa kesällä kiertävä nuorisomme
hylkii maratonia kuin A-veriryhmän veri B-veriryhmän verta? Toki mukana on
joitain nuoria maratonhurjapäitä, kuten KU58:n Tommi Hytönen, mutta vähissäpä
ovat maratonhimoiset nuorison edustajat.
Naiset
Kuka on naisten SM-maratonin suosikeista
suurin? Tähän on vaikea vastata, mutta eräs heistä lienee Kälviän Tarmon
Johanna Kykyri, jonka rekordiksi kirjoitettaan tällä haavaa 2.42.17. Sen hän kipaisi
vuonna 2010 Frarkkisessa furtissa. Jos hän on nyt edes lähelle samassa
kunnossa, ei Kykyrin voittanutta kilvassa löydy. Osanottajista toiseksi
parhaimman rekordin (2.46.44) omaa KU 58:n Sanna Kullberg, tuo vuoden 2010
Suomen mestari, mutta onko hän tällä kertaa parhaimmassa iskussaan, on eri
asia. Jos Kullberg on keskittynyt ennen kaikkea maratoniskutusneisuuden
hiomiseen, on hän maratonilla mitalikunnossa kuin speedmetalkitaristi tilutuskisassa.
Se on ainakin varmaa, että Valkeakosken Hakan Mira Tuominen (ennätys 2.49.08)
on keskittynyt SM-maratonille 100 prosenttisessa maratonkeskittyneisyydessä. Kenellekään
ei olisi maratonyllätys, jos hän tulisi maratonpoistumaan maratonkilvan maratonjälkeen maratonmitalinaaraille
maratonojennettava maratonruusukupuska maratonkädessään.
2000-luvun toisen vuosikymmenen puolella
maratonennätyksensä juosseista ainakin KU 58:n Sari Juuti (2.53.02) ja Keski-Uusimaan
Yleisurheilun Tiina Puranen (2.54.00) saattavat niin ikään kamppailla
maratoonarillisista mitaleista kuin maanpuolustushenkinen nuoriso kuntsareista.
Samoin voi tehdä moni muukin, joista mainittakoon mm. maratondebyyttinsä
SM-kilvassa tekevät Rovaniemen Roadrunnersien Anni ja Elli Hemminki. On jo
tytärten aikakin tehdä tuttavuutta maratonin kanssa, sillä mitä roadrunnerseja
ne sellaiset ovat, jotka eivät ole juosseet yhtään maratonia?
Kilvan yhteydessä ratkeaa myös Suomi
Finlandin yleisurheiluseurain Kalevan Maljan kisamittelö, mutta maratonfaneja moinen
pistekisa kiinnostaa yhtä paljon kuin tetsaus gonamiestä.
[raasto.com]
maanantai 10. syyskuuta 2012
Raasto.comin maratonfilosofiaa osa 14 – Kuinka maratonpelkääväisyys pidetään loitolla?
Raasto.comin
maratonfilosofian aiemmissa kirjoituksissa on sivuttu maratonpelkääväisyyttä.
Tässä kirjoituksessa keskitytään maratonpelkääväisyyden syvimpään olemukseen
täydessä maratonpelkääväisyysarvoitusselvittäväisyydessä. Kuten kaikki
maratoonarit tietävät, eräs maratoonarin pahimmista vihollisista ennen
maratonkilpaa on nurkissa lymyävä maratonpelkääväisyys. Yleensä
maratonpelkääväisyys johtuu kahdesta pääkokonaisuudesta, ensinnäkin puutteellisesta
maratonkeskittyneisyydestä ja toiseksi aiemmista maratonwaterloista. Nämä
aiheuttavat epävarmuuden omaan maratonkuntoon liittyen ja maratonepävarmuus
puolestaan on kuin bensaa maratonpelkääväisyyden liekkeihin. Toisinpäin käännettynä
täysi maratonkeskittyneisyys on puolestaan kuin vaahtosammuttimesta
ruiskutettua vaahtoa maratonpelkääväisyyden liekkeihin, koska maratonkeskittyneisyys
mahdollistaa optimaalisen valmistautumisen maratonille, kunnossa olevan maratoniskutusneisuuden
ja realistisen käsityksen omasta maratonsuorituskyvystä. Eräs keino enneltaehkäistä tulevien sukupolvien maratonpelkääväisyyttä olisi myös määrätä maratonfilosofia pakolliseksi oppiaineeksi Suomen koululaitokseen.
Ihanteellinen
tilanne olisi, jos juoksija pystyisi lähtemään maratonille vähintään puolen vuoden
täysi maratonkeskittyneisyysjakso takanaan. Valitettavasti tämä ei läheskään aina
onnistu. Pääsyitä tähän ovat 1) puutteellinen harjoittelu (alikunto) 2) liian
kova harjoittelu (ylikunto) 3) liian kovat maratonpaineet (pakkomielle maratononnistuneisuudesta)
4) kauden muiden kilpailuiden tärkeyden laittaminen maratonin edelle (maratonin
erikoisharjoittelun puute). Nämä kaikki nakertavat maratonkeskittyneisyyttä ja ruokkivat
maratonpelkääväisyyttä kuin rutto keskiajalla.
Onko
maratonpelkääväisyys ylipäätään mahdollista pitää loitolla, jos täysi maratonkeskittyneisyys
ei ole mahdollista, vaikka halua ja ymmärrystä maratonkeskittyneisyyteen olisi?
Tällainen tilanne juoksijalla on edessä esimerkiksi silloin, jos hän ei vammojen
takia pysty kunnolliseen fyysiseen maratonkeskittyneisyyteen, vaikka haluaisi. Tällöin
maratonpelkääväisyyden ehkäisyyn on kaksi keinoa, joko 1) maratonluovuttaneisuus,
jolloin edessä olevasta maratonista luovutaan (DNS) tai 2) täysi panostus henkiseen
maratonkeskittyneisyyteen. Vaihtoehto yksi on edessä silloin, jos vamma on niin
paha, että juoksija ei kerta kaikkiaan pysty juoksemaan ja tämän vuoksi keskeytys
tulevassa maratonkilvassa on erittäin todennäköinen. Tämä vaihtoehto on järkevä
silloin, jos edessä oleva maratoni todennäköisesti vaarantaisi juoksijan terveyden
tai koko juoksijan uran. Tässä kohtaa on hyvä pitää mielessä maratonluovuttaneisuuden
nyrkkisääntö: päätös maratonluovuttaneisuudesta on tehtävä viimeistään maratonviikon
tiistaina jos kisa on sunnuntaina, sillä tätä pidempään tehty maratonarpovaisuus
sen suhteen, että juostako vai eikö juosta, tuhoaa loputkin maratonmahdollisuudet.
Vaihtoehto
kaksi tulee taas ajankohtaiseksi silloin, jos juoksijan vamma on lievä tai parantunut,
jolloin todennäköisyys sille, että se saattaa kestää maratonin on suurempi kuin
todennäköisyys keskeyttämiselle. On selvää, että tämän arviointi ei ole helppo tehtävä,
eikä kukaan voi vaihtoehto kahden tapauksissa 100 prosenttisella varmuudella tietää,
että kestääkö jalka maratonin vai ei.
Käytännössä
vaihtoehto kaksi, täysi panostus henkiseen maratonkeskittyneisyyteen fyysisen keskittyneisyyden
käytyä mahdottomaksi tarkoittaa sitä, että vaikka juoksija ei pystykään valmistautumaan
täydellä fyysisellä maratonkeskittyneisyydellään maratonille, hän toimii silti aivan
kuin hän pystyisi. Pahin mahdollinen virhe fyysisen maratonkeskittyneisyyden mentyä
mönkään on luovuttaa myös henkisesti: ”ei tarvitse tankata, kun ei ole pystynyt
treenaamaan” tai : ”ei tarvitse omia juomia,
kun kuitenkin tulee keskeytys” tai: ”ei tarvitse välttää ylimääräisiä liikkeitä
maratonin aattopäivänä, kun ei kuitenkaan kulje mihinkään, kun ei ole pystynyt vetämään
maratonvauhtikestoa”.
Jos
juoksija päättää startata maratonille vaikeuksistaan huolimatta, hänen on siis toimittava
aivan kuin vaikeuksia ei olisi. Hänen on noudatettava normaaleja maratonrutiinejaan
niin tarkkaan kuin mahdollista. Vaikka normaalien harjoitusten tekeminen
ei onnistuisi, muut maratonrutiinit on suoritettava. Tietenkin juoksijan on oltava
realisti maratontavoitteissaan, jos ei ole pystynyt kunnolla harjoittelemaan (esimerkiksi
pistää tulevan maratonin tavoitteet uusiksi), mutta kaikki muut toimet on tehtävä
mahdollisimman tarkasti kuten ennenkin. Maratonrutiinit (esimerkiksi tankkauksen suorittaminen
kuten ennenkin, maratonmatkustus kuten ennenkin, kisanumeroiden haku kuten ennenkin,
pullojen merkkaus kuten ennenkin, ylimääräisen jaloilla olemisen välttäminen aattopäivänä
kuten ennenkin, juomien vieminen järjestäjille kuten ennenkin) ehkäisevät tällaisissa
tapauksissa maratonpelkääväisyyttä, vaikka ne eivät välttämättä poista pelkääväisyyttä
kokonaan. Maratonrutiinien suorittaminen estää juoksijaa jatkuvasti ajattelemasta
ei-ihanteellisia maratonlähtökohtiaan. Jos juoksijan jalat epävarmoista lähtökohdista
huolimatta kuitenkin kestävät maratonin, juoksija on maratonin maalissa tyytyväinen
siitä, että hän ei luopunut näistä maratonrutiineistaan, sillä ne mahdollistivat
niin hyvän maratonsuorituksen kuin niistä lähtökohdista oli mahdollista tehdä.
[Z]
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)