maanantai 7. toukokuuta 2012

SM-maastojen ennakko 2012


Maastossa tapahtuvan juoksun maamme mestaruuskilpailut järjestetään Pudasjärvellä 13.5. Viimeksi siellä järjestettiin vastaavat kilvoittelut vuonna 1994. Molempia tapahtumia yhdistää se, että kumpaisenakin vuonna järjestettiin yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailut Helsingissä. Siihen yhtäläisyydet EM-kisojen osalta sitten loppuvatkin, sillä vuonna 1994 EM-kisat olivat vielä oikeat EM-kisat, jolloin Euroopan yleisurheiluliitto ei ollut vielä tyhmyysahneudessaan muuttanut kisoja järjestettäväksi joka toinen vuosi, mikä on riistänyt kisoilta niiden arvon täysin. Kukapa maanosamme huipuista tulisi tänä vuonna Helsinkiin kilvoittelemaan olympialaisten alla? Kyseessä ovat täydelliset B-mestaruuskisat, toisin kuin vuonna 1994. Jämä-EM-kisoissa ei ole nykyään ohjelmassa edes maratonia, joten maratonfanien on turha lähteä Helsinkiin. Toisin oli vuonna 1994, kun Martin Fiz ja kumppanit pistivät pystyyn kunnon maratonshow’n, eikä oma poikamme Harri Hänninenkään silloin huonosti juossut. Ne olivat aikoja ne, mutta palatkaamme tähän päivään. Seuraava ennakko on tehty ennen lopullisia ilmoittautumislistoja, joten ne perustuvat arveluihin siitä, ketkä juoksevat. Nämä arvelut saattavat eksyä kuin stadin kundi metsään. 

M 4 km

Miesten pikamatkan suurin voittajasuosikki lienee Turun Urheiluliiton kotiseurakseen tunnustava Lewis Korir. Hän on neloselle startattaessa todennäköisesti vienyt aiemmin päivällä nimiinsä jo 12 kilometrin koitoksen, joten miksipä mies ei ottaisi ylimääräisiä mitskuja pois kuleksimasta? Mikäli Korir tuplakultaan pystyy, hän on maamme historiassa vasta toinen molemmat matkat SM-maastoissa voittanut veijari. Ensimmäisenä siihen pystyi Lahden Ahkeran Jussi Utriainen vuonna 2004. Utraiainen himoaa tälläkin kertaa molempien matkojen mitaleita kuin T-Rex lihatukkua. On toki sanottava, että aika kova suoritus oli myös Seppo Tuomisen pitkän voitto ja lyhyen hopeasija vuonna 1971 ensinnäkin siksi, että maamme kestojuoksun taso oli silloin hyvinkin kova ja toiseksi matkoina siihen aikaan olivat 5 km ja 15 km. Ei ole liioiteltua sanoa, että Tuominen oli silloin räjähtäväinen kuin tulen kanssa tekemisiin joutunut bensa.

Ensimmäistä henkilökohtaista maastomitaliaan himoaa kuin pyromaani nitroa myös viime kesän Kalevan Kisojen kympin pronssipoika, Sjundeå IF:n Jarkko Hamberg. Toki vielä tätäkin enemmän, kuin terroristi lentokonetta, hän himoaa 14 minuutin alitusta 5000 metrillä. Kärkikaavailuissa on otettava huomioon myös uuden vaihteen juoksuunsa löytänyt Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää, joka taannoin veti Germaaniassa ratakympin 29.08, eikä hänen Karhu-Viestin ankkuriosuudella Seppo Liutun (kymppi 28.06) osuusennätyksen pintaan juostu vetonsakaan huono ollut. Voisi jopa sanoa, että se ei ollut ensikään huono. Kenenkään ei siis ole syytä sanoa sitä huonoksi, varsinkaan pelien ja leikkien edustajien. 

Joidenkin mielestä myös Turun Urheiluliiton kaksikko Willy Rorich ja Rami Tuokko, Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Joonas Harjamäki sekä HKV:n Aki Nummela voivat mitellä mitaleista. Nummelan kirin 19-vuotiaiden poikien maastokilvassa vuonna 2004 Porvoossa muistaa moni, tai ainakin sen muistavat jotkut, tai ainakin sen muistaa Harjamäki. Valitettavasti viime vuoden mestari Ylikiimingin Nuijamiesten Janne Ukonmaanaho ei ole tällä kertaa puolustamassa voittoaan lähes kotikentällään, sillä jalkavammat riistivät häneltä tämän ainutkertaisen mahdollisuuden. Ai niin, mikäli Joensuun Katajan Jukka Keskisalo juoksee, hän saattaa hyvinkin laittaa Korirille hyvinkin kampoihin. Sen hän hyvinkin saattaapi tehdä. 

Jos joku muu, kuin Turun Urheilullinen Liitto vie joukkuekullan seuransa toimiston kaappiin, niin kyseessä on yllätysten yllätys. Voisi jopa sanoa, että kyseessä on yllätys. Tähän joku kenties lisää kyseessä olevan yllätyksen. Yllätyksen sen jotkut sanovat olevan.

M 12 km

Turun Urheilullisen Liiton Lewis Korir vie luultavasti nimiinsä 12 kilometrin mittelön, sillä 27.40:n kympin miehenä hänen on turha odottaa hyytyvän kuin liikaa siemeniä saaneen taikinan. Ei suinkaan, vaan kyse lienee lähinnä siitä, kuinka suuren eron Lewis tekee todennäköisesti toiseksi sijoittuvaan, moninkertaiseen mestariin, Lahden Ahkeran Jussi Utriaiseen. Tietenkään mikään ei ole kestojuoksussa varmaan ennen maalilinjan ylittämistä, joten tuskinpa Utriainen lähtee taistoon millään muulla mielellä kuin voittamaan, vain voittamaan, eikä millään muulla mielellä kuin voittamaan, puhumattakaan voittamisesta. Hän on näet voittanut aika monta kerta ja on osoittanut olevansa tänäkin keväänä voittamiseen kykenevä.

Kovassa iskussa Amerikan mantereella (kymppi 29.19) on ollut myös Turun Weikkojen Tuomas Jokinen, joka inhoaa kulkemattomuutta kuin palomies molotovin coctailia. Hän siis himoaa maastotulosta kuin metsuri puunrunkoa. Monet ovat kenties unohtaneet Jokisen olleen Kalevan Kisojen vitosen mitaleilla jo vuonna 2006 Jyväskylän kekkereissä. Sinä vuonna, 19-vuotiaana hän veti myös ensi kertaa kympin alle puolen tunnin. Voi myös olla, että Joensuun Katajan Matti Räsänen on suhteellisen kova pitkässä maastomittelössä, riippuen siitä kuinka hyvin hän on keskeytyneen USA:n leirin jälkeen pystynyt harjoittamaan kestävyyspitoista juoksua ja tietenkin siitä, onko mies yleensä mukana kilvassa. Parhaimmillaan hän kyllä hinkkaa maastoa kuin rautasaha täynnä kenkävahaa olevaa lukkoa.

Myös Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miika Takala on otettava huomioon mitalitaistelussa kuin rokkari naistelussa. Vastikään ulkoisilla mailla uransa toiseksi nopeimman puolimaratonin leiponut Takala himoaa mitalia kuin Guantanamon vangit ihmisoikeuksia. Myöhemmin tänä vuonna Takala puolestaan himoaa puolen tunnin alitusta kympillä kuin rääväsuuluokan opettaja kesälomaa. Jos Sjundeå IF:n Mårten Boström on palautunut kunnolla Rotterdamin maratonilta, hän on sitkeä kuin raaka pihvi. Mielenkiintoista on katsoa myös mitä tekee nuori voima, Joensuun Katajan Pekka Toivola, mikäli hän juoksee tämän matkan. Monet ovat nähneet hänen juoksevan vuoden vaihteen jälkeen Porin seudulla lenkillä, pääsääntöisesti kovaa.  

Joukkuekilvan vienee nimiinsä Koririn ja kenties Keron veljesten voimin Turun Urheiluliitto. Voi tosin olla, että ainakin Lahden Ahkeran ja Sjundeå IF:n kolmikko esittää kilvassa asiasta eriävän mielipiteen, joka tulosluetteloon aikanaan kirjattakoon virallisena pöytäkirjana.

N 6 km

Jos ei ihmeitä tapahdu ja vaikka ihmeitä tapahtuisikin, naisten kilvasta tulee todennäköisesti ja myös epätodennäköisesti Joensuun Katajan Johanna Lehtisen ja IF Nykarlebynejdenin Sadra Erikssonin kaksinkilvoittelu. Heidän kamppailunsa siitä tulee. Tulee siitä kamppailunsa heidän. Kamppailunsa tulee heidän siitä. Jäljellä olevasta mitalista kammoittelee monikin naaras, kuten Oulun Pyrinnön Elina Lindgren ja Minna-Maria Kangas, Valkeakosken Hakan Mira Tuominen sekä mahdollisesti myös Forssan Salaman Janica Mäkelä. Sajannin sisaruksillakin lienee kilvassa sanansa sanottavana. Mikä se sana on, selviää kilpailun tuloksista luetteloa aikanaan selatessa. Sen sijaan olympiakisoihin jo valittu maratoonari Leena Puotiniemi (IF Länken) ei ole yleensä tavannut maastoissa juosta. Hän näet himoaa maantietä kuin tikka puunrunkoa ja vastaavasti inhoaa maastoa kuin metalli sulatusuunia.
Joukkuekisassa Oulun Pyrinnön ja Forssan Salaman kolmikot lienevät aika vahvoilla.

M 22 6km

Nuorten aikamiesten kisa on aina mielenkiintoista seurattavaa, eikä tämäkään vuosi tuo poikkeusta siihen. Miten niin ei tuo? No, siten niin ei tuo, että mukana on niin monta mitalisuosikkia, että siitä ei lyhyen matematiikan avulla selviä. Miten niin ei selviä? No, siten niin ei selviä, että mitalisuosikkeja ovat muun muassa Kangasalan Kisan Martti Siikaluoma, Lapin Lukon Kalle Keskipoikela, Turun Weikkojen Antti-Pekka Niinistö, Lammin Säkiän Ville Heikkilä, Juuan Jänteen Oskari Pennanen, IK Falkenin Jimmy Finnholm ja Ville Bogmästars, IF Femmanin Victor Lövdahl, KU-58:n Tommi Hytönen ja Porin Yleisurheilun Tommi Sundell vain muutamia mainitaksemme. Kaikki heistä ovat osoittaneet kovaa kuntoa viime kauden tai tämän kevään tai molempien aikana. Kesällä joku 15 minuuttia vitosella on tälle porukalle halpaa kuin Nokian osakkeet nykypäivänä. Suurimalle osalle se oli sitä jo viime kaudella. Osalle sitä on myös 3.50 1500 metrillä. Jotkut juoksevat varmaan aika lujaa myös esteitä. Kymppikin saattaa joiltain sujua. Puolimaraton on jo joiltain kulkenut. Huh-huh, mikä kilpa tästä sarjasta onkaan tulossa! 

Joukkuekilvasta on mahdotonta sanoa sitä taikka tätä. Aika mahdotonta siitä on sanoa myöskään tota. 

N 22 4 km

Nuorten aikanaisten sarjassa suosikkeja ovat muun muassa Viipurin Urheilijoiden Nina Chydenius, Haminan Pontevan Kaisa Tyni, Heinolan Iskun Heidi Marttinen ja Forssan Salaman Sanni Klemelä. Toki joku muukin saattaa olla suosikki, kuten Rovaniemen Maantiejuoksijain Anni ja Elli Hemminki. Jos Rovaniemen Lapin Johanna Peiponen on mukana, hän suosikki eräs on. Oli suosikki kuka tahansa, niin selvää on, että isänmaamme mestaruuden voittaakseen on oltava kunnossa kuin huollettu Mosse tai tässä tapauksessa kunnossa kuin huollettu Mossetar. 

Mikäli seurat saavat kasaan joukkueita, voitosta saattavat kamppailla Lahden Ahkera, sen naapuriseura Heinolan Isku tai Helsingfors IFK. Luultavasti mitaleista saattavat kamppailla jotkut muutkin. Kenties mitaleista eivät kamppaile mitkään muutkaan. Toivottavasti mitaleista kamppailevat jotkut. Jos seurat halajavat Kalevan Maljan pisteitä, jotka joillekin seuroille tuntuvat olevan elämää tärkeämpiä, niin tässä niitä olisi ollut jaossa.

M 19 6 km

SM-maantiellä aiemmin keväällä tämän sarjan mitalistit olivat Lahden Ahkeran Ossi Kekki, Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen ja Turun Urheiluliiton Henrik Goech. He ovat ennakkosuosikkeja tälläkin kertaa, mutta Lapin Lukon Juho Jumisko, Padasjoen Yrituksen Konsta Vilkman, Viipurin Urheilijoiden Samuel Rautiainen ja Kaustisen Pohjan-Veikkojen Miika Pajukangas janoavat mitaleita kuin luoti maalia. Samat sanat pätee Noormarkun Nopsan Vesa Linnamaahan, paitsi että hän on mitalinnälässä kuin poro jäkälässä. Samat sanat pätee Espoon Tapioiden Aleksi Uusipereen, paitsi että hän kaipaa mitalia kuin mansikkamaan pitäjä variksenpelättiä. Samat sanat pätee Vehkalahden Veikkojen Melese Lankiin, paitsi että hän hamuaa mitalia kuin sirkkeli pattinkia. 

Joukkuekilvassa on montakin suosikkia ja monta suosikkitonta. Kohtalo tulee kertomaan, keiden seurojen edustajat nousevat mitalipallille, seurojensa kansallishymnejä kuunnellen, kutiseva pala kurkussaan ja roska silmässään.

N 19 4 km

Tässä sarjassa on odotettavissa juniorityttöjen sarjoista kovinta vauhtia. Armoa ei nimittäin tunneta. Siitä pitävät huolen Nummen Kipinän Meri Rantanen ja Karhulan Katajaisten Oona Kettunen. SM-maantiellä he kävivät vastikään melkoisen taiston, mikä päättyi Rantasen eduksi. Kettunen oli SM-halleissa mitaleilla yleisessä sarjassa. Rantanen oli mitalin tuntumassa viime kesänä nuorten EM-kisoissa ja Kalevan Kisoissa. Niinpä, jos joku Pudasjärvellä kykenee voittamaan tämän kaksikon, hänen on tikattava kuin nitrolla tankattu zingeri. Lisäksi hänen on oltava kova kuin muuli. Lisäksi hänen on täristävä kuin piikkauskone. Lisäksi hänen on jauhettava kuin punakone. Lisäksi hänen on kärsittävä kuin kärsimätön.

Tähän tosin saattavat pystyä muun muassa Vasa IS:n Camilla Richarssonja Sofie Lövdahl, Lapin Lukon Anette Haukilahti ja Savonlinnan Riennon Pihla Hokkanen. Jotkut arvelevat myös Nummen Kipinän Viivi Rantasen sekä Jalasjärven Jalaksen Sanni Massisen pystyvän siihen.

Joukkuekilvassa Vasa IS, Nummen Kipinä ja Jalasjärven Jalas ovat aika kovia, jos saavat joukkueet kasaan. Monella joukkueella on heittää kehiin kaksi erittäin kovaa juoksijatarta, mutta kolmannen saamisessa kehiin on vaikeuksia. Onneksi kuitenkin SM-maastoissa on edelleen joukkuekilvat ohjelmistossa ja nimenomaan kolmihenkisin joukkuein. SM-viesteissähän suuntaus on ollut sellainen, että 17- ja 19-vuotiaiden sarjassa osuuksien määrää on vähennetty siten, että kun taannoin vielä juostiin 4 x 800 metriä (kuten viestijuoksussa kuuluu), sitten pudotettiin 3 x 800 metriin ja tulevaisuudessa todennäköisesti 2 x 800 metriin. Siitä ei kulu kauaakaan, kun SM-viesteissä juostaan 1 x 800 metriä ja tämän jälkeen liittovaltuusto tekee päätöksen siitä, että juostava matka on 0 x 800 metriä.

M 17 4 km

Nuorten poikien sarja on aina yllätyksellisyydessään yllätyksellinen. Kunnia kaikille SM-maastoissa juokseville kestonuorille, jotka ovat tässä pelien ja leikkien sekä moottorin ulvonnan hallitsemassa yhteiskunnassa valinneet lajikseen kestävyysjuoksun. Kestoinnostus on heissä syvässä kuin herraviha kansassa. He arvostavat pelejä ja leikkejä kuin rehellinen työmies poliitikkoja. Kun etsitään suosikkeja tämän sarjan voittajaksi, niin eräs heistä on Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne, joka viime kesänä rikkoi 16-vuotiaiden poikien 800 metrin SE:n ajallaan 1.52.34. 3000 metriä meni siinä sivussa muina poikina lähelle yhdeksää minuuttia. Hänen isänsä, Jouni Rinne juoksi aikoinaan 1500 metriä 3.47.1, 3000 metriä 8.05.46 ja 5000 metriä 14.01.22. Äitimuori, Minna Rinne puolestaan pisteli 800 metriä aikaan 2.07.93. Kuin palan painikkeeksi hän veti vielä 1500 metriä 4.22.29. Varmuuden vuoksi hän kiskoi vielä 3000 metriä 9.38.59. 

On selvää, että suosikkeja tässä sarjoituksessa ovat myös SM-maantiellä kärkikahinoissa nahinoineet Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki, Kuopion Reippaan Samu Mikkonen, Lempäälän Kisan Markus Kyrölä, Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Joona Kitinoja, unohtamatta Joensuun Katajan Jiri Karjalaista. Heidän lisäkseen ei saa unohtaa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miika Kiminkistä. Monet heistä olivat lähellä tulosluettelon kärkeä SM-maantiejuoksun lisäksi myös ikäluokkansa SM-halleissa. Monet heistä himoavat kulkua kuin hiihtäjä voiteita. Monet heistä ovat lisäksi kovia kuin moottorinyrkki, eli mötör fist. Lisäksi monet heistä ovat uhossa kuin lassosta riistäytynyt mulli. Monet heistä rakastavat tuskaa kuin hevifani kitaran murinaa, lisäksi.  

Joukkuekilvan ennustaminen tässä ikäluokassa on yhtä helppoa kuin Fermin paradoksin ratkaisu. 

N 17 4 km

SM-maantiellä ei tässä sarjassa juuri juoksijattaria ollut, mutta paikalla olijoista Satu Kähkönen, Siilinjärven Ponnistus, Taika Nummi, Espoon Tapiot, Minttu Hukka, Karhulan Katajaiset, Silja Meronen, Orimattilan Jymy, Sofia Muinonen, Espoon Tapiot juoksivat siksi hyvin ikäisekseen, että ovat suosikkeja myös maastossa tapahtuvassa kestävyyspitoisen juoksun kilpailussa. He himoavat maastomenestystä kuin uhkapelurit ässiä. Ehkä suurin suosikki kuitenkin on viime vuonna Kalevan Kisoissa 800 metrin hopeaa juossut Liedon Parman juoksija-hiihtäjä Johanna Matintalo. Hän näet vihaa kulkemattomuutta kuin työnainen yritysjohtoa. Lisäksi hän on nopea kuin hiihtäjä alamäessä. Hallikisojen 1500 metrillä pronssia juossut Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Noora Wallenius on puolestaan kova kuin virkavaltaa vastaan tappeleva lähiöjengi, joten yllätys ei olisi, jos mitaleille kiipeäisi hän. Someron Esan Linnea Harala kuuluu hänkin eräisiin suosikeista. Heihin kuuluu myös ikäluokan SM-halleissa 800 metriä voittanut Pääkaupungin Kisa-Veikkojen Nea Pronin. Aina on otettava huomioon myös se mahdollisuus, että edellä lueteltujen lisäksi myös joku muu voi voittaa, kunhan kisapäivä koittaa, sillä kaikki lähtevät kilpaan samalta viivalta, yhdenvertaisessa asemassa.

Joukkuekilvassa ennakkoon ajatellen kovimpia ovat Espoon Tapiot, Karhulan Katajaiset ja aika moni muu.

Viimeiset tiedot Pudasjärveltä kertovat todennäköisyyden sille olevan aika suuren, että tulossa ovat eräät historian lumisimmista SM-maastoista. Ainakin Rovaniemellä oli lunta viime viikonloppuna aika reilunlaisesti, eikä Pudasjärvi sijaitse rovaisesta niemestä ylenpalttisen hirveästi etelään.  

[raasto.com]

3 kommenttia:

Jari kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jari kirjoitti...

M12km on todella kutkutteleva taistelu. Vaikea mennä jakamaan mitalia ja varsinkaan mitalien väriä. Toivotaan uusia miehiä mitaleille, vaikka ei vanhoissakaan mitään vikaa ole :)

Niin ja joukkukilpailussa ei saa unohtaa JKU:ta(Takala, Manninen, Nieminen)

Anonyymi kirjoitti...

Martin Fiz, who?? Mä ainakin haluan nähdä Lemaitre, Vlasic ja Thorkildsen ja niitä näen Stadikalla kesällä :P