torstai 18. marraskuuta 2010

Gharibbi himoaa Fukuokan maratonin voittoa kuin rokkari plekuja

Perinteikäs ja pitkän historian ennen massakaupunkimaratonien syntyä omaava Fukuokan maraton juostaan tänä vuonna 5.12. maapallolla, tarkemmin sanoen Aasiassa, tarkemmin sanoen Itä-Aasiassa, terkemmin sanoen Japanissa, tarkemmin sanoen Kyushun saarella, tarkemmin sanottuna Fukuokan prefektuurissa, tarkemmin sanottuna Fukuokan kaupungissa. Kyseisen, pelkästään miehille tarkoitetun kilvan reittiennätys ei aivan saha olekaan, sillä Etiopian Tsegaye Kebede pisteli viime vuonna siellä 42 kilometriä ja 195 metriä aikaan 2.05.18. Vastikään Chicagon maratonilla kanveesimaisen kamppailun Samuel Wanjirun kanssa käynyt Kebede ei ole tänä vuonna Fukuokassa puolustamassa kahden edellisvuoden voittoaan.

Niinpä selvänä ennakkkosuosikkina Fukuokan koitokseen lähtee kaksinkertainen maratonin maailmamme mestari ja viime olympialaisten hopeamitalimies, Marokon maratonrekordin (2.05.27, Lontoo 2009) omaava, ikinuori maratonkone Jaouad Gharib. Hän ei ole ensi kertaa maratonia juoksemassa japaninmaalla, sillä vuonna 2006 hän oli Fukuokassa kolmas ajalla 2.07.19 Haile Gebrselassien viedessä voiton. Se Gharibbia varmaan tuolloin hieman kalvoi, että hän hävisi Hailen lisäksi myös Ukrainan Dimitri Baranovskille (2.07.15). Tänä vuonna Gharibilla on mahdollisuus revanssiin, sillä missään muualla kuin Fukuokassa hyvin juoksematon Baranovski on tietenkin mukana onnenkaupungissaan juostavassa maratonkilvoittelussa. On myöskin täysin selvää, että tämän vuoden Bostonin maratonilla ja viime vuonna Fukuokan marttitonilla toiseksi sijoittunut Etiopian Kabede Tekeste (rekordi 2.07.23) jahtaa kilvan voittoa kuin huligaani rettelöä.

Entäpä Japanin omat pojat? Luotto heihin ei ole japanilaisten keskuudessa ollut viime vuosina suuri, vaikka Atsushi Sato sijoittuikin viime vuoden MM-maratonilla kuudenneksi. Kaikki japanilaiset, joiden kanssa allekirjoittanut on viimeisen parin vuoden aikana keskustellut ovat sitä mieltä, että heidän tämän hetken miesmaratoonarinsa ovat aivan sahoja. Japanin maratonhullua kansaa ei siis juuri lämmitä kärkimiestensä viime vuosina juoksemat 2.09-2.10 -tulokset. Suurin osa tämänkin vuoden Fukuokan kilvan japanilaisista on jo pitkän uran tehneitä veteraaneja, kuten Tomoaki Kunichika (enkka vuoden 2003 Fukuokasta 2.07.52), vuoden 2004 olympiakuutonen ja vuoden 2007 MM-seiska Toshinari Suwa (2.07.55), vuoden 2005 MM-pronssimitalisti Tsuyoshi Ogata (2.08.37), pari kertaa MM-kisoissa juossut Satoshi Irifune (2.09.23), määräkone Tomoya Shimizu (2.09.23) ja Japanin 5000 metrin ennätysmies (13.13.20) Takayuki Matsumiya (2.10.04). No, Shimizu ja Matsumiya eivät ole vielä veteraani-ikäisiä, mutta joka tapauksessa hieman uutta verta kehiin tuo Japanin 3000 metrin esteiden ennätysmiehen (8.18.93) Yoshitaka Iwamizun debyytti. Iwamizu ainakin tietää kuinka juottopaikalla toimitaan, sillä vuoden 2009 MM-kisoissa hän oli 30 km:n paalulla juottamassa maannaistaan Yoshimi Ozakia. Ozakilta lipesi pullo kädestä, mutta tästä Iwamizu ei häkeltynyt, vaan poimi pullon maasta ja juoksi Ozakin kiinni ennen juottoalueen päättymistä. Pullosta hörpättyään Ozaki sai sen verran energiaa, että otti kilvassa MM-hopeaa.

Toivokaamme, että Fukuokassa ei tuuli tuiverra maratonpäivänä lakkaamattoman herpaantumattomasti, sillä reitti on perin altis tuulelle, kuten joissan takavuosien maratonkammoittelevaisuuksissa on nähty.

[japanrunningnews.blogspot.com & raasto.com]

Ei kommentteja: