Tokion maraton juostiin Tokiossa, joka sijaitsee Tokiossa, paikassa nimeltä Tokio, puhumattakaan Tokiosta. Siellä miesten kilvan voitto meni Etiopiaan, sillä kukaan ei voinut Hailu Mekonnenille mitään. Hän näet juoksi marttisen tonin aikaan 2.07.35 (vitosen pätkät 14.57, 14.59, 14.54, 15.04, 15.06, 14.56, 15.02, 15.43 ja viimeiset 2195 metriä 6.54). Vaikka Mekonneni hyytyi 35 jälkeen kuin hiihtäjä hiekassa, hänen aikansa oli miehen oma ennätys kahden sekunnin turvin. "Olen tosi faneuksissani voitostani, sillä Tokion kilpa on iso maratoni", tuumi voittaja maalissa täydessä maratononnellisuudessa.
Tosena maaliin juoksi sälli, jonka passissa, jonka kannessa lukee Kenya, lukee Paul Biwott. Kuinka kovaa hän sitten juoksi? No, vetelipä mies maratonin läpi noin 3.01 / km -loikkaa (2.08.17), eli vauhtia, jolla varmasti lähtevät karstat koneesta. Kolmantana maalin puolestaan saavutti kaikkien japanilaistan maratonfanien ja -fanittarittarien riemuksi Yuki Kawauchi ajalla 2.08.37. Kawauchi yllätti suorituksellaan monet, sillä miehen aiempi persoonallinen rekodri kestävyysurheilun 100 prosenttisella kuninkuusmatkalla oli 2.12.36. Kawauchi poikeaa suurimmasta osasta Japanin juoksuparhaimmistosta siinä, että hän ei ole ammattijuoksija minkään firman maratontallissa, vaan painaa täyttä työpäivää täydessä työkeskittyneisyydessä. Illan harjoituksena hän tekee yleensä kello 21 aikaan, illan hämyn jo laskeuduttua maiden ylle. Juoksullaan Kawauchi tienasi paikan Japanin joukkueeseen kesän MM-maratonille, joten ehkäpä pomo antaa miehelle pari päivää lomaa MM-maran takia.
Myös neljänneksi sijoittunut Japanin Yoshinori Oda (2.09.03) teki oman rekordinsa, sillä mies ei ollut aiemmin tehnyt tuttavuutta maratonin tuskan kanssa. Viimeisenä miehenä maalilinjan tavoitti ennen 2.10-rajaa Kenian syömmessään tunteva herra nimeltään Cyrus Njui (2.09.10). Sen sijaan takavuosien suuruus, mm. Berliinin ja Lontoon maratonit voittanut Felix Limo jäi aikaan 2.10.50.
Kuinka sitten kävi Naisten kilvassa? No, silläpä laillapa hyvinkin, että voiton vei Venäjän Tatjana Ariasova 2.27.29 kuluttua lähtölaukauksesta. Ariasova tavoitti siihen asti johtaneen ja jälleen kerran hirveällä riskillä vetäneen Japanin Yoko Shibuin 39.5 kilometrin juustolla. Lopussa täysin sakanneen Shibuin (2.29.03) ohi viistivät myös Japanin Noriko Higuchi (2.28.49), joka juoksi ensimmäistä maratoniaan sekä Venäjän Tatjana Petrova (2.28.56), joka ei juossut lähellekään ensimmäistä maratoniaan. "Olen maratononnellisuudessa, koska voitin, vaikka en tehnytkään persoonallista rakordiani", sanoi kilvan jälkeen Venäjän Ariasova ennen kuin hörppäsi mukistaan urheilullista juomaa.
Sen pituinen oli se Tokion maratoni ja ikuiseksi arvoitukseksi jäi, mikä olisi ollut Haile Gebrselassien panos kilvassa, mikäli hän olisi jalkavaivoiltaan ollut kilpakuntoinen. On ilmeistä, että maratonin jälkeen Tokion sushi-ravintolat olivat pullolaan täydessä maratonspekulaatiossa olevaa kansaa, eikä niissä puhuttu mistään muusta kuin maratonista.
[iaaf.org & raasto.com]
2 kommenttia:
Kawauchi veti viimeiset kilsat täydessä tunnelissa ja kaatui välittömästi maaliviivan saavutettuaan. Siitä matka jatkui pyörätuolilla. Mahtaako Kawa tehdä huomenna täyden duunipäivän?
Tottakai! Kawa on varmaan ollut heti aamulla työpaikan oven takana ruopimassa.
Lähetä kommentti