sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Kalevan kisat - sunnuntai

Kalevan Kisat huipentuvat tänään Ratinassa. Luvassa on kestomatkoillakin neljä mielenkiintoista finaalia. Ennakot aloittaa eilen YU-tietäjien SM-mittelössä välieriin asti selviytynyt Z spekuloimalla naisten ja miesten vitoset:

Naisten 5000m
Viimeisenä kisapäivänä kestomatkat saa kunnian aloittaa naisten 5000m. Oikeastihan tuo ei ole mikään kunnia, sillä naisten vitonen juostaan keskellä kuuminta päivää klo 14.45. Tähän on kuitenkin tytärten tyytyminen, sillä koskapa kisajärjestäjillä järkeä päässä olisi ollut?

Suurimpana suosikkina kilpaan lähtee Turun urheiluliiton Johanna Lehtinen. Vitosta Johanna on juossut erittäin harvoin, mutta on kuitenkin neljä vuotta sitten tempaissut tuloksen 15.49,32. On kuitenkin arvoitus, millaisen loven Johannan kisavireeseen viime aikojen akillesvaivat ovat tehneet.

Jos mukaan lähtee Turun Weikkojen Annemari Sandell-Hyvärinen, niin helpolla ei Johanna tule vitosella pääsemään. Annukan vitosen rekordi kirjoitetaan lukuihin 14.56,22, mutta vaikka hän tällä kertaa juoksisi minuutin hitaammin, olisi tuo tulos SM-kilvassa kova sana. Viime vuosina Annukka on juossut noin 16 minuutin tuloksia, joten luvassa on mielenkiintoinen kaksintaistelu Lehtisen ja Sandell-Hyvärisen välillä.

Helpolla ei tule antautumaan Oulun Pyrinnön Elina Lindgren, joka vuonna 2002 kipaisi 16.08,54. Hieman alakanttiin menneen kympin jälkeen Elina on varmasti täynnä kostohalua. Hän on myös hyvä hellejuoksija, josta osoituksena esimerkiksi Kalevan Kisojen voitto vitosella vuonna 2001 tappavassa kuumuudessa.

Todennäköisesti kilvan kärkikahinoissa tulevat oleman mukana vielä ainakin Oulun Pyrinnön maratoonari Maija Oravamäki (ennätys 16.20,40), kympin mitalistit Turun Weikkojen Jaana Niemelä (ennätys 16.50,73) ja Laura Skyttä (ennätys 16.44,59) sekä moni muu mitalinjanoinen raastajatar.

Miesten 5000m
Lämpötila ei ole vielä ehtinyt yhtään laskea kun kello 16.25 miesten vitosen hirvet saavat lähtöluvan. Ennakkoveikkailuissa kaksi nimeä nousee suosikkilistalla yli muiden. Lahden Ahkeran Jussi Utriainen ja Joensuun Katajan Matti Räsänen ovat nimittäin tänä vuonna pitäneet jo 14 minuutin rajaa vitosella pilkkanaan. Jussin valttina kilvassa on ääretön vauhtikestävyys, kun taas Matin ase on mailerimainen herkkyys. Räsänen on tänä vuonna vetäissyt kolmosenkin 8.02:een ja Utriainen taas puolimaratonin 1.03:een, joten mielenkiintoinen kilpa on tulossa. Selvää on ainakin se, että kestokone-Jussia ei torstaina voitettu kympin mestaruus paina enää vitosella yhtään.

Tämän etukäteen ajatellen ylivoimaisen kaksikon takana mitaleita lähtee jahtaamaan nälkäinen susilauma JKU:n miesten Henri Mannisen (tänä vuonna 14.18,48) ja Miika Takalan (tänä vuonna 14.28,11) johdolla. Pojat ottivat jo kympiltä komeasti mitalit, mutta se ei heidän mitalinhimoaan vähennä. Mitalitaisteluryhmään on toki luettava myös Sjundeå IF:n Obed Kipkurui (ennätys 14.18,61), kotikentällään kilpaileva Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää (14.28,47), Sjundeå IF:n Jarkko Hamberg (14.28,60, tänä vuonna 1500m 3.50) sekä parin vuoden takainen Kalevan Kisojen pronssipoika, Liedon Parman raastajahirmu Tuomas Jokinen (ennätys 14.16,67).

Hyvänä päivänä mitali kaulassa kilvan jälkeen Ratinasta voivat kenties poistua myös Seinäjoen Urheilijoiden Joonas Harjamäki (ennätys 14.18,94), Kälviän Tarmon Juho Pirkola (ennätys 14.20,88) ja moni muu. Pirkola on tänä vuonna ollut jo hyvin lähellä ennätyskuntoaan kympillä, joten miksi hän ei olisi sitä myös vitosella?

Ja meikä jatkaa lyhyemmillä matkoilla. Eilen meni veikkaukset kohtuu reisille, mutta koitettakoon silti uusiksi:

N 800m
Luvassa väsyneiden naisten taisto. Fyysisesti väsyneiden, ei henkisesti. Naiset ovat urakoineet jo pari päivää Tampereen helteissä, mikä varmasti näkyy jo joidenkin suorituksissa tänään. Perjantaina juostiin 1500 metrin alkuerät, eilen kasin alkuerät ja 1500 metrin finaali. Tuon finaalin ykkönen oli odotetusti Kokkolan Mari Järvenpää, joka etenee kohti tuplamestaruutta. Eilen meinasi tulla hätä käteen loppusuoralla, kun kaksoissiskoa ei näkynytkään missään, mutta eipä Mari siitä kuitenkaan sekaisin mennyt. Tänään Marin ykköshaastajaksi nousee nelosen juossut Suvi Selvenius, jonka kisat ovat toistaiseksi sujuneet alakanttiin. Kasin tilastoykkösellä onkin nyt näytön paikka. On mielenkiintoista nähdä millä taktiikalla kisaan lähetään, pitääkö kumpikaan vauhtia, vai mennäänkö hiljaa?

Annika Rikberg nousi eilen pronssille ja on nytkin lähellä samaa. Annika kuntoutuu pikkuhiljaa, muttei vielä eilen jaksanut loppusuoraa, vaan kangistui siinä pahasti. Tuloksena kuitenkin kauden paras.

Minna Järvenpäällä oli eilen vaisu päivä, mutta kokent kehäkettu ei ole vielä sanonut viimeistä sanaansa. Tänään Minna taistelee taatusti mitaleista rajusti. Taustalla tuloaan tekee nuori Heidi Pappila, jonka rohkeudesta moni kokeneempikin juoksija voi ottaa mallia.

Noteerattakoon myös vasta 16-vuotiaan Porvoon likan Aurora Holopaisen komea finaalipaikka elämänsä ensimmäisissä Kalevalaisissa. Aurora pudotti ajallaan muiden muassa Minna Nummelan finaalista. Finaalissa mukana myös Maija Saarinen ja
Kaisa Tyni.

Karin Storbackan
jääminen pois kasilta on todella sääli. Nainen olisi sekoittanut pakan kokonaa ja jaot olisi aloitettu uudelleen alusta.


M 1500m
Kalevan Kisojen viimeisenä finaalina nähdään klassikko, miesten eurooppalaisen mailin kilpailu. Kalevalaisten historia tuntee monia erikoisiakin finaaleja, joiden seurauksena on saatu yllätysvoittajia. Tänään tuskin mitään mega-luokan yllätystä nähdään, vaan kärjestä löytyy tuttuja nimiä.

Niclas Sandellsin alkukausi oli todella hyvä. Mies on naputellut koko kauden ajan 3.43-3.45 välille, joten tasaisuutta löytyy. Sandells on hyvä kirimies, joka ei pelkää vauhtiakaan. Sandells lähtee kilpaa ehkäpä jopa ykkössuosikin viitta harteillaan.

Panssarivaunun lailla vyöryvä Jonas Hamm oli eilen yllättävän vaisu. Tänään Hamm esiintyy päämatkallaan, jolla tahdin on oltava toisenlaista tai mestaruus menee uuteen osoitteeseen. Viime vuonna Lappeenrannassa Hamm tuli hiukan puskista halliten suvereenisti kisaa alusta loppuun. Tällä kertaa Niclas on kuitenkin kova kanto kaskessa.

Finaalin jokerina on Mikko Lahtio. Jos Lahtio juoksee, menee käsikirjoitus kokonaan uusiksi. Lahtiota vastaan muiden on pakko pitää vauhtia, sillä HKV:n ukkoa ei hidasvauhtisessa kilpailussa pese finalisteista kukaan.

Taustalta löytyy myös GIF:n Mikael Bergdahl, joka on takuuvarma juoksija. Bergdahl tappelee mitalista aivan loppuun asti. Mikael on juoksija, jota on vaikea pudottaa matkalla, eikä kirissäkään ole aseeton. Myös Robert Rotkirch on ilmoitautunut mukaan ja juostessaan on yksi ehdottomista ennakkosuosikeista. Tällä kaudella myös 1500m on kulkenut hyvin, ja hitaan kilvan lopussa mies olisi melkoinen ässä. Mitä tekee Riku Marttinen? Koko kauden loukkaantumisista kärsinyt tulevaisuuden kärkimailerimme tekee tuloaan.

Mukana myös nuori Tommi Sundell, Torsti Kettula, Aki Nummela, Tommy Granlund sekä Matti Viren.

[raasto.com]

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Joo pidettäispä tosiaan 13 minuutin rajaa pilkkana vitosella.