perjantai 4. heinäkuuta 2008

Kenian olympiakarsinnat, Nyayo National Stadium, Nairobi

Kenian yleisurheiluliitto (AK) on nimennyt Kenian olympiakarsintoihin 293 juoksijaa kilpailemaan tiketistä Kiinaan. Nämä karsinnat ovat ääripäisyyksien karsinnat. Kenttälajien taso on nolla, pikajuoksujen taso samaten. Mutta kestomatkojen taso on kova, kirjoitan uudestaan isoilla kirjaimin sanan KOVA!!

Vuodenvaihteen tapahtumat ovat enimmäkseen taakse jäänyttä elämää. Ne vaikuttivat selvästi Kenian maastojuoksukauteen, mutta ratakausi on aloitettu normaalilla sähinällä. Kuukausi sitten juostiin vankeinhoitolaitoksen mestaruuskisat Nairobissa, josta parhaasta tuloksesta vastasi Bernard Rotich, juosten 25 ratakierrosta kovempaa 1650m:n korkeudessa kuin kukaan koskaan aiemmin, 27.09. Kyseinen tulos on aiheuttanut pieniä epäilyjä Juoksija-lehden tulosliitteen kirjoittajalla, mutta hänen puolustuksekseen voi sanoa, että hän ei ole nähnyt Keniaa! Nairobissa juostaan aina kovimmat ratakisat siitä yksinkertaisesta syystä, että se on Kenian ainut kaupunki, jossa on tartanrata piikkareiden alla. Muut radat on jotain kivituhka-/sorasekoitusta, mitä lieneekään.

Viime viikolla olivat samassa paikassa Kenian mestaruuskisat. Kenian mestaruuskisat ovat tietenkin eri asia kuin olympiakarsinnat, sillä mestaruuksilla kukitettuja ei automaattisesti valita suoraan olympialaisiin. Kenian yleisurheiluliitto on opastanut, että karsintojen kaksi parasta pääsevät olympialaisiin, ehkä kolmaskin jos juoksee riittävän hyvin. Vaihtoehtoisesti Isaiah Kiplagat (AK:n puheenjohtaja) nimeää itse suosikkinsa.

Kenian yleisurheiluliitto on pitänyt heille, jotka ovat katsoneet potentiaaliksi ehdokkaiksi olympialaisiin, leirin Eldoretissa. Kaikkien oli pakko tulla leirille, jos mieltävät Pekingin koneeseen. Keniassa tosin kaikki potentiaaliset ehdokkaat eivät ole edes Isaiahin tiedossa. Mestaruuskisojen esteiden voittajaa ei ollut kutsuttu aiemmin leirille, toivottavasti sentään nyt jo.

Maassa pitkään toiminut Renato Canova (mm. Shaheenin valmentaja), kritisoikin olympialaisten esileiriä, kun joukkuetta ei edes vielä ole valittu. Canova astui sen verran Isaiahin varpaiden päälle, että Isaiah laittoi poliisin tutkimaan, onko Canovan työlupa kunnossa. Aina roiskuu kun rapataan, ja Canova sai huomata olevansa pari päivää Eldoretin putkassa kuulusteltavana. Olen varma, että Shaheen temperamenttisena ihmisenä ei katsonut tilannetta hyvällä..heh! Shaheenilla on itsekin kokemuksia Kenian vankilassa olosta kun yritti kerran tulla maahan väärällä viisumilla. Taitaa Kenian yleisurheiluliittoa pistellä vieläkin Shaheenin kansalaisuuden vaihto Qatariin. Ehkä osa syynä tilanteeseen voivat olla kuulopuheet, joiden mukaan Qatarin liitto lupasi rakentaa tartanradan Eldoretiin, mutta Kenian liitto halusi sen välttämättä Nairobiin. Shaheen oli sanonut, että rataa ei tehdä ollenkaan! En tiedä, kuinka hyvin väite pitää paikkansa, mutta jokatapauksessa luvattua rataa ei olla vieläkään tehty. Veikkaan, että Shaheen antaa kyllä Isaiahille jossain muodossa takaisin Renaton pidätyksen.

Jaa, nyt tulee tekstiä ja paljon vaikka ei olla edes päästy niihin karsintojen katsauksiin.

Maratonilla on valittu kansainvälisten näyttöjen perusteella jo aiemmin keväällä kisoihin lähtijät. Muistin virkistykseksi: Martin Lel, Samuel Wanjiru ja Robert Cheruiyot. Varaa oli jättää rannalle esimerkiksi tänävuonna 2.05.49 juossut William Kipsang ja hallitseva maailmanmestari Luke Kibet. Luke on toipunut mellakoiden aikana saamastaan kuhmusta sen verran hyvin, että sanoo yrittävänsä syksyllä maratonin maailmanennätystä Berliinissä! Lukelle tosin sattuu ja tapahtuu viikossa niin paljon, että hänen olisi parempi tehdä vain parin päivän suunnitelmia. Ennen vuodenvaihteen mellakoita ja samalla myös aikaa ennen kuhmuansa, hän soitti Kemboille, jonka luona asuin, "I killed three!" Luken ääni oli innoissaan, mutta samalla hieman pelokas. "...come to pick me up, my car is broken." Kemboi luuli, että Luke oli ajanut ihmisten päälle, mutta kävi ilmi hetken päästä, että Luke oli ajanut suoraan lehmälaumaan vauhdilla.

Naisten maratonille Kenia lähettää kokeneen Catherine Ndereban, Salina Kosgein ja Martha Komun.

800m karsinta M+N: David Rudisha, nuorten maailmanmestari ei osallistu loukkaannuttua. Tämä jättää helpomman tehtävän Osakan maailmanmestarille Alfred Kirwalle ja konkari Wilfred Bungeille. Bungei on antanut lausuntoja haluavansa voittaa olympiakullan, mitä Kenia ei ole saanut tältä matkalta 1992 jälkeen. Muista menijöistä mielenkiintoinen on Asbel Kiprop, viime vuoden junioreiden maastojuoksun maailmanmestari. Osakasta hänellä on 4. sija vedettyään yli puolet matkasta 1500m:n finaalissa. Painakaa nimi mieleen, sillä tästä pojasta tulee kova. Sen tietää jo siitä kun katsoo hänen ylvästä juoksuaan, se vangitsee katsojan.

Naisista tämän vuoden stara Pamela Jelimo ja viime vuoden stara Janeth "Eldoret Express" Jepkosgei ottavat mittaa toisistaan. Pamela juoksi Kenian mestaruuskisoissa jo toiseksi 400m:llä. Siinä ovat kaksi varmaa menijää olympialaisiin, kolmas sija on tiukemmassa.

1500m ja tervetuloa Asbel Kipropin päämatkalle! Muita nimiä ovat Daniel Kipchirchir Komen (tosin hänestä en ole viimeaikoina kuullut mitään, tai ehkä mennyt vain ohitse jostain syystä), Kenian mestari Gideon Gathimba voi olla yllätysnimi. Naisista en saa päähäni kuin 1500metrin junioreiden maailmanmestarin Irene Jelagetin.

Miesten 5000m ja 10000m: Huh huh! Tässä on päänvaivaa. Kenian liitto on antanut perjantaihin mennessä juoksijoilla kertoa, juoksevatko molemmat matkat karsinnoissa vai eivät. Eliud Kipchogen uskoisin lähtevän vitoselle, hänhän on Pariisin maailmanmestari, El Guerroujin ja Bekelen kukistaja. Eliud on aina vaarallinen arvokisoissa! Hän tosin juoksi viime vuonna debyyttikympin alle 27 min ja toisti tuloksen tänäkin vuonna, joten tekisiköhän Eliud yllätyksen ja lähtisi Pekingin kympille? Hmmm... Ehkä se on sittenkin vain vitonen hänelle, siinä hän pystyy voittamaan, jos nyt aluksi läpäisee karsinnat. Mukana karsintojen vitosella on Joseph Ebuya (Hell muistaa kun voitettiin hänet autokisassa. Helliä vähän koulutettiin paikalliseen liikenteeseen... heh). Ebuya on kaveri, joka tietää, että kolmonen on tasan 7 kierrosta (jätti Bekelen kerran liian aikaisin maalia). Vuoden 2005 pronssimies kympiltä Moses Mosop on ilmoitettu myös vitoselle, mutta ehkä hän ilmestyy kympillekin tai vain sinne. Isaac Songok ja Augustine Choge ovat voittajasuosikkeja, vaikka Bekeleä vastaankin. Mukana myös Moses Masai. Muita nimiä: Kenian mestari Muge, Leonard Komon, Abraham Chebii.
Veikkaus: Choge, Songok, Chebii, Eliud.

Sit se kymppi... Hmmm ei helpotu yhtään. Tässä nimiä: Charles Mathathi, Samuel Wanjiru (ei ole varmistanut vielä, mutta en usko, että juoksee, kun on jo valittu maratonille), Josphat Ndambiri, Mosop ja Kipchoge, Bernard Rotich, Joseph Ngatuny. Ihan mahdoton tehtävä. Uskon, että kympillä juostaan kovaa ja vitosella taktikoidaan.

Samat matkat naiset: Tämä on sinänsä helpompi, ettei potentiaalisia menijöitä ole miljoona, mutta yllätysnimiä voi tulla taas. Vivian Cheruiyot, Grace Momanyi, Linet Masai, Silvia Kibet. Nimiä löytyy ja jokaisella on titteleitäkin. Nuoruus ja kokemus kohtaavat kympillä kun viivalle asettuu 42-vuotias Edith Masai, jolta on Sydneyn olympialaisista jo mitali. Taisi Edith voittaa viikko sitten Kenian mestaruuden.

Esteet: Viivalle asettuu Talasjoen virkaveli, poliisi Ezekiel Kemboi. Ei ole mikä tahansa poliisi, vaan hallitseva olympiavoittaja. Ezekiel tykkää juhlimisesta, ja parhaiten hänet tapaa Eldoretin discoissa. Ezekiel on myös yksi vaarallisimpia miehiä ratin takana. Viime vuonna oli lähellä, ettei maailmanmestaruusmitali olisi jäänyt häneltä saamatta, kun Eze ajoi keväällä majoituspaikkani alamäkeä alas mieletöntä vauhtia ja yritti tehdä lehtipisteen kohdalla 90 asteen käännöksen. Vauhtia oli sen verran paljon, että Ezekielin pickupissä ei downforce riittänyt, vaan auto kieri holtittomasti ympäri pitkälle pientareelle. Ihme, ettei käynyt poliisille kuinkaan! Mukana karsinnassa myös Brimin Kipruto, viime vuoden maailmanmestari. Myös kauden nopeinta aikaa pitävä Paul Kipsiele Koeach nähdään karsinnassa. Muita nimiä: Richard Matelong( MM-3), Patrick Langat (Kenian mestari).

Kohta ollaan viisaampia!

Tarinaa kenialaisista kertoi SÄiPpÄ

Ei kommentteja: