keskiviikko 23. heinäkuuta 2008

Kalevan kisojen ennakko osa 1

Kalevan Kisat, tuo kotimaisen yleisurheilukauden huipennus on taas ovella ja on aika raasto.comin kisaennakon. Kilpailuthan järjestetään tänä vuonna Tampereella. Lue raasto.comin kisaennakko vain raasto.comista!

Torstai 24.7.

Naisten 10 000m
Vuoden 2008 Kalevan Kisat kestävyysjuoksumatkojen osalta saa kunnian avata naisten 25 ratakierrosta torstai-iltana klo 18.50. Kympillä ei armoa tunneta eikä pyydetä, sen tietää jokainen ratakymppejä urallaan tahkonnut. Kun ilma saattaa vielä tuohon aikaan olla tappavan kuuma, joutuvat tyttäret huonolla tuurilla melkoiseen pätsiin Ratinan kirnussa.

Naisten kympillä on etukäteen ajatellen vain yksi suosikki. Hän on Turun Weikkojen Annemari Sandell-Hyvärinen, jonka kympin ennätys 31.40,42 on kovaa kansainvälistä luokkaa. Tuon ajan juoksemisesta on tosin aikaa jo 12 vuotta, mutta yhä edelleen Sandell-Hyvärinen on mukana ”leikissä” ja on 2000-luvullakin yleensä juoksennellut 33 minuutin kympin tuloksia. Hän on kenties lahjakkain koskaan maamme kamaraa jaloillaan tallannut juoksijatar (3000m 15-vuotiaana 8.56), joten on ihme, mikäli kympin mestaruus menee jollakin muulle kuin hänelle. On kuitenkin muistettava, että tänä vuonna hänet on kukistanut jo yksi kotimainenkin kilpasisar.

Sandell-Hyvärisen poissa ollessa vuonna 2006 mestaruuden vei Oulun Pyrinnön maratonkonetar Maija Oravamäki. Hän on vuorenvarmana 34 minuutin kympin naisena mitalisuosikki tälläkin kertaa. Varmaa on, että maratonharjoittelun ansiosta Oravamäen kone on ainakin pullollaan kestoa, joten kovia saavat olla ne, jotka mielivät hänet mitalipallilta syrjäyttää. Oravamäen maratonennätys 2.35.37 on vertaansa vailla kotimaisten kilpasisarten joukossa. Sandell-Hyvärisen Oravamäki kukisti vuoden 2005 SM-maastoissa.

Mitalia kaulaansa himoaa myös toinen Oulun Pyrinnön juoksijatar, Elina Lindgren nimeltään. Jo vuonna 2001 Turun hellepätsissä juniori-ikäisenä vitosen mestaruuden vienyt Lindgren on kulkenut pitkän tien juoksijana. Kymppiä hän on vitosen erikoisnaisena juossut suhteellisen harvoin, mutta oma ennätys 34.48,11 kertoo hänen potentiaalistaan tälläkin matkalla. Lisäksi keväisellä SM-maantiellä Lindgren jätti taaksensa itsensä Sandell-Hyvärisen.

Tällä kertaa mitalikolmikko on kuitenkin kaikkea muuta kuin kirkossa kuulutettu, sillä mitalinhimoisena taistoon käyvä Turun Weikkojen Jaana Niemelä pitää huolen siitä, että kilvasta on tulossa armoton Turun Weikkojen ja Oulun Pyrinnön välinen seuraottelu. Jyväskylän Kalevan Kisoissa kaksi vuotta sitten Niemelä ehti pronssimitalistina maaliviivan ylle ajassa 34.54,43 ja Ruotsi-ottelussa tuosta ajasta lähti vielä viisi sekuntia pois. On selvää, että kovana taistelijana tunnettu Niemelä ei tule antamaan tuumaakaan periksi kilpasisartensa rynnistyksessä.

Kovalla ennätyksellä kilpaan lähtee mukaan myös Jäppilän himoharjoittelija Suvi Miettinen, sillä viime kaudella Ruotsi-ottelussa matka taittui aikaan 34.49,56. Sen jälkeen Suvi on ilmeisesti ollut jonkinlaisessa overconditionissa ja tänä vuonna kymppi on kulkenut pari minuuttia kauemmin. Joka tapauksessa Suvin juniori-ikäisenä juostu ennätys kertoo kyseessä olevan lahjakkaan juoksijan, joka normaalivireessään tappelee kympin mitalista kuin terrieri puukalikasta.

Mitalisuosikiksi on laskettava vielä Liedon Parman kovasta juoksutallista tuleva Laura Skyttä, jonka kympin ennätys 35.09,58 saattaa tämän vuoden kilvassa olla kovaa valuuttaa. Sen Laura tosin on juossut vuonna 2006, mutta mikäpä olisi parempi paikka parantaa omaa ennätystään kuin Kalevan kisojen kymppi täynnä kestävyysjuoksuintoista kansaa pullistelevan katsomon edessä valtavassa huutomyrskyssä.

Miesten 10 000m
Kalevan Kisojen avajaisillan jo hämärtyessä radalle irti päästetään monessakin mielessä legendaarinen miesten kymppi. Selvää on, että kunhan lähettäjän pistooli puhuu kello 20.15, jännitys raatelee ilmaa valtoimenaan kuin vanha moottorisaha, katsojat hurraavat banderoilleineen, aalto kiertää ympäri rataa ja yleisön huutomyrsky kaikuu Hervantaan asti.

Kukapa muukaan miesten kympin ykkössuosikki olisi kuin Lahden Ahkeran Jussi Utriainen? Viime vuosina Utriainen on napsinut Kalevan kisoissa mitaleita kuin marjoja metsästä, eivätkä mitkään ennusmerkit viittaa asian olevan toisin tänäkään vuonna. Kympin ennätyksellään (28.50,20) Utriainen on lähes minuutin edellä seuraavaksi parhaan ennätyksen omaavaa, mutta on muistettava, että tänä vuonna Jussi ei ole vielä 25 ratakierrosta taittanut. 5000 metrillä tänä vuonna juostu 13.52,67 kertoo kuitenkin Jussin olevan hyvin todennäköisesti armottomassa vireessä myös kympillä.

Kenties Utriaisen ykköshaastajana kilpaan lähtee Joensuun Katajan Matti Räsänen. Vaikka Räsäsen kympin ennätys 29.43,63 kalpeneekin Utriaisen rinnalla, on muistettava, että Utriainen on saanut tällä kaudella jo kaksi kertaa katsella Matin kantapäitä (SM-maastojen lyhyt ja Lahden 3000m). Lisäksi Matin 5000 metrin pinkaisu 13.58,36 kertoo Matin kympin ennätyksessä olevan vielä aika tavalla löysää. Ei siis olisi ihme, vaikka Matti roikkuisi Jussin kannassa aina viimeiselle kierroksella saakka ja voitto ratkaistaisiin kirikamppailussa.

Viime vuoden pronssipojan, Sjundeå IF:n Obed Kipkuruin juokseminen on vielä epävarmaa, sillä raasto.comin saamien tietojen mukaan hän juoksee Tanskassa parhaillaan monipäiväistä etappikisaa ja Kalevan Kisojen kympille ehtiminen tarkoittaisi tuon etappikisan keskeyttämistä. Mikäli Obed Kalevan kisoissa nähdään, on hän tietysti mitalisuosikki, vaikka Tanskan kilpailurallin täytyy tuntua jossain. Obed on jo tänä vuonna ehtinyt alittaa puolen tunnin rajan kympillä aivan kuten viime vuonnakin (29.51,37).

Mitalia janoavat myös JKU:n kaksikko Henri Manninen (tänä vuonna 30.04,56) ja Miika Takala (tänä vuonna 30.11,83) sekä Kälviän raastokone Juho Pirkola (tänä vuonna 30.15,70, ennätys 30.06,03). Kenenkään tästä kolmikosta sijoittuminen mitaleille ei olisi yllätys, sen verran kovista veijareista on kysymys. Raastokympillä Takalan viimeiset 200m kestivät noin 29 sekuntia ja vähintään sellainen kiri vaaditaan tälläkin kertaa.

Mitalisteja voi toki tulla myös edellä mainittujen kovanaamojen ulkopuolelta, sillä kaikki Kalevan kisojen kympillä mukana olevat ja maaliin juoksevat ovat sankareita vailla vertaa ja voivat olla suorituksestaan ylpeitä lopun ikäänsä. He eivät ole vielä vajonneet Suomen asiantuntemattoman ja kestävyysjuoksua inhoavan toimittajalauman lietsomaan apatiaan, jossa kestävyysjuoksijoita hutkitaan vuodesta toiseen olan takaa, vaan kantavat ylpeinä seurojensa värejä rataa kiertäessään välittämättä pilkkakirveestä.

Ei kommentteja: