sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Kova puhuri esti huipputulokset Tokion maratonilla

Tämän vuoden Tokion maraton oli varmasti monille maratonfaneille pettymys, sillä kilvan aikana puhkunut kova tuuli esti huipputulokset. Miesten kilvassa jäätiin kauaksi Viktor Röthlinin viime vuoden voittoajasta 2.07.23, vaikka mukana oli sentään Sammy Koririn ja Tsuyoshi Ogatan kaltaisia maratonhylkijöitä. Kisan voiton vei Kenian Salim Kipsang ajalla 2.10.27. Kipsang lähti omille teilleen 36 km:n viistalla, mutta silti hänkin juoksi toisen puolikaan selvästi ensimmäistä (1.04.07) hitaamin. Esimerkiksi hirvittävä vastatuulipusku 35-40 km:n välisessä vitosella kesti häneltä 15.57 ja muilta vielä kauemmin. Toiseksi sijoittunut Japanin Kazuhiro Maeda (2.11.01) varmisti paikkansa Japanin MM-joukkueessa. Japanissa on selvästi menossa sukupolvenvaihdos miesten maratonjuoksussa, sillä sellaiset vanhat kovanaamat kuin Tsuyoshi Ogata (uran eka keskeytys), Atsushi Fujita (2.14.00) sekä Toshinari Takaoka (uran eka keskeytys uran viimeisessä kisassa) olivat kisassa ulkona kuin humanistit ydinfysiikan luennolla.

10) Atsushi Fujita (JPN) 2:14:00

Naisten kisassa voiton vei Japanin Mizuho Nasukawa ajalla 2.25.38, jota valmentaa Suuri mestari Yoshio Koide. Tämä guru on valmentanut urallaan enemmän arvokisamitalisteja kuin keskiverto viljelijä perunoita. Nasukawaa ei kuitenkaan valita Berliinin MM-maratonille, koska Tokion kisa ei ollut Japanin naisten karsintakisa sinne. "Mereltä puhissut tuuli oli kova, mutta onneksi sain peesata miesjuoksijoita", tuumi voittaja maalin autuudessa. Myös toiseksi sijoittunut Yukari Sahaku (2.28.55) on Koiden valmennettava. Naisten kisa oli Japanilaisittain sikäli merkittävä, että kaksi maan suurta maratontähtöstä, kolmanneksi sijoittunut Reiko Tosa (2.29.19) ja 10:nneksi raastanut Harumi Hiroyama (2.35.39) juoksivat nyt uransa jäähyväismaratonit. Kaksikon maratonenkat (Tosa 2.22.46, Hiroyama 2.22.56) ovat lähes identtiset. Lisäksi Tosa oli kaksi kertaa MM-maratonilla mitaleilla ja kerran olympiamaratonilla viides, kun taas Hiroyama oli kerran MM-kympillä neljäs ja kerran MM-maratonilla kahdeksas, sekä kävi kolmet olympialaiset.