sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Mekonnen ja Ariasova voittivat Tokion maratonilla

Tokion maraton juostiin Tokiossa, joka sijaitsee Tokiossa, paikassa nimeltä Tokio, puhumattakaan Tokiosta. Siellä miesten kilvan voitto meni Etiopiaan, sillä kukaan ei voinut Hailu Mekonnenille mitään. Hän näet juoksi marttisen tonin aikaan 2.07.35 (vitosen pätkät 14.57, 14.59, 14.54, 15.04, 15.06, 14.56, 15.02, 15.43 ja viimeiset 2195 metriä 6.54). Vaikka Mekonneni hyytyi 35 jälkeen kuin hiihtäjä hiekassa, hänen aikansa oli miehen oma ennätys kahden sekunnin turvin. "Olen tosi faneuksissani voitostani, sillä Tokion kilpa on iso maratoni", tuumi voittaja maalissa täydessä maratononnellisuudessa.

Tosena maaliin juoksi sälli, jonka passissa, jonka kannessa lukee Kenya, lukee Paul Biwott. Kuinka kovaa hän sitten juoksi? No, vetelipä mies maratonin läpi noin 3.01 / km -loikkaa (2.08.17), eli vauhtia, jolla varmasti lähtevät karstat koneesta. Kolmantana maalin puolestaan saavutti kaikkien japanilaistan maratonfanien ja -fanittarittarien riemuksi Yuki Kawauchi ajalla 2.08.37. Kawauchi yllätti suorituksellaan monet, sillä miehen aiempi persoonallinen rekodri kestävyysurheilun 100 prosenttisella kuninkuusmatkalla oli 2.12.36. Kawauchi poikeaa suurimmasta osasta Japanin juoksuparhaimmistosta siinä, että hän ei ole ammattijuoksija minkään firman maratontallissa, vaan painaa täyttä työpäivää täydessä työkeskittyneisyydessä. Illan harjoituksena hän tekee yleensä kello 21 aikaan, illan hämyn jo laskeuduttua maiden ylle. Juoksullaan Kawauchi tienasi paikan Japanin joukkueeseen kesän MM-maratonille, joten ehkäpä pomo antaa miehelle pari päivää lomaa MM-maran takia.

Myös neljänneksi sijoittunut Japanin Yoshinori Oda (2.09.03) teki oman rekordinsa, sillä mies ei ollut aiemmin tehnyt tuttavuutta maratonin tuskan kanssa. Viimeisenä miehenä maalilinjan tavoitti ennen 2.10-rajaa Kenian syömmessään tunteva herra nimeltään Cyrus Njui (2.09.10). Sen sijaan takavuosien suuruus, mm. Berliinin ja Lontoon maratonit voittanut Felix Limo jäi aikaan 2.10.50.

Kuinka sitten kävi Naisten kilvassa? No, silläpä laillapa hyvinkin, että voiton vei Venäjän Tatjana Ariasova 2.27.29 kuluttua lähtölaukauksesta. Ariasova tavoitti siihen asti johtaneen ja jälleen kerran hirveällä riskillä vetäneen Japanin Yoko Shibuin 39.5 kilometrin juustolla. Lopussa täysin sakanneen Shibuin (2.29.03) ohi viistivät myös Japanin Noriko Higuchi (2.28.49), joka juoksi ensimmäistä maratoniaan sekä Venäjän Tatjana Petrova (2.28.56), joka ei juossut lähellekään ensimmäistä maratoniaan. "Olen maratononnellisuudessa, koska voitin, vaikka en tehnytkään persoonallista rakordiani", sanoi kilvan jälkeen Venäjän Ariasova ennen kuin hörppäsi mukistaan urheilullista juomaa.

Sen pituinen oli se Tokion maratoni ja ikuiseksi arvoitukseksi jäi, mikä olisi ollut Haile Gebrselassien panos kilvassa, mikäli hän olisi jalkavaivoiltaan ollut kilpakuntoinen. On ilmeistä, että maratonin jälkeen Tokion sushi-ravintolat olivat pullolaan täydessä maratonspekulaatiossa olevaa kansaa, eikä niissä puhuttu mistään muusta kuin maratonista.

[iaaf.org & raasto.com]

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

MM-hopeamitalinainen Ozaki lyömätön Jokohaman naisten maratonilla

Japanin Yoshimi Ozakille tämä päivä oli onnen päivä. Tuo Berliinin vuoden 2009 MM-maratonin hopeamitalinainen näet voitti Jokohaman kansainvälisen naisten maratonin ajalla 2.23.56. Koska Ozaki alitti myös Japanin liiton kisarajan 2.26, tarkoittaa se sitä, että Ozaki nähdään ensi kesänä Daegun MM-maratonilla mitskuaan puolustamassa. Ja mikäli se taas onnistuu, hänet valitaan automaattisesti vuoden 2012 Lontoon oympialaiselle maratonille. Ei siis ihme, että Ozaki oli Jokohaman - tuon Japanin toiseksi suurimman kaupungin, jonka jotkut tosin laskevat olevan Tokion esikaupunki - maalissa aikamoisessa maratontyytyväisyydessä. "Meitsi ei ajatellut tänään mitään muuta kuin voittoa. Vasta kilvan loppupuolella mulle tuli mieleen, että voin tehdä tänään myös hyvän ajan ja sen myös tein", tuumi Ozaki maalissa. "Vaikka mulla oli joitain huonoja hetkiä, tunsin oloni luottavaiseksi suurimman osan kilvasta. Alunperin ajattelin iskeä keulaan noin 40 kilometrin viistalla, mutta mestarittareni (Sachiko Yamashita, maratonin MM-hopeaa 1991) aviomies huusi minulle jo kolmen kilsan päässä maalista, että anna mennä, joten laitoin urun auki", jatkoi Ozaki silmät maratonista utuisina.

Toiseksi Jokohaman kilvassa sijoittui niin ikään Japanin edustaja, maratonkonetar nimeltään Remi Nakazato ajalla 2.24.29. Hän oli joltinenkin yllättäjä, paransihan hän persoonallista rekordiaan kymmenen minuuttia. Näin maratononnellisuudessa maalissa paistatellut Nakazato tuumi omasta suorituksestaan täynnä maratonluottoa: "Odotin toki parantavani aiempaa maratonrekordiani, mutta en sentään olisi uskonut tekeväni sitä kymmenellä minuutilla. Vaikka en ollutkaan kisan paras japanilainen, olen kuitenkin faneuksissani kovasta ajastani. Jos minut valitaan MM-maratonille, haluan juosta siellä aggressiivisesti."

Kisan kolmas oli Euroopan maratontoivotar, Portugalin kotimaakseen tunnustava Marisa Barros. Hän paransi aiempaa maratonrekordiaan 40 sekuntia aikaan 2.25.04. "Kun Ozaki ampaisi keulaan, meitsillä ei ollut hengityksen suhteen vaikeuksia, mutta jalkani olivat loppu", sanoi Barros lehdistötilaisuudessa energiageelin rippeet hampaissaan. Kenties Barroksen maratoniskutus ei ollut aivan 100 prosenttisessa kuosissa, vaikka hengen kulkevaisuus olikin viritetty huippuunsa?

Ensimmäisenä mitalikolmikon ulkopuolelle Jokohaman maratonilla jäi henkilö, jonka Japanin passissa lukee nimi Kaoru Nagao. Hänkään ei juossut huonosti, sillä Nagaon kenkään kiinnitetty elektroninen shippi kertoi hänen vaipuneen maalilinjan ylle 2.26.58 kuluttua lähtölinjan ylityksestä. On täysin tarpeetonta sanoakaan, että uransa ensimmäisen maratonin juosseen Nagaon debyytti oli lupaava.

Tämän jälkeen kilvassa nähtiin taas eurooppalaista verta, sillä viidenneksi sijoittuneen Puolan Karolina Jarzinskan aika oli 2.27.16 ja kuudentena 42 kilometriä ja siihen vielä 195 metriä päälle selvittäneen Venäjän Alevtina Ivanovan maratonkellotus oli tällä kertaa 2.29.00. Nämä kilvan kuusi parasta alittivat 2.30 -muurin. Eräällä kaikkien aikojen parhaimmalla naisjuoksijalla, kympin olympiakultaa jo vuonna 1992 voittaneella Etiopian Derartu Tululla ei tällä kertaa kulku päällään, mutta sisukkaasti hän siitä huolimatta juoksi maaliin kisan 11. parhaana maratoonarina ajalla 2.35.58.

Niin oli Jokohaman naisten maraton saatu päätökseen ja kyllä kelpasi juoksijattarien mennä kisailtana huvipuistoon syömään hattaraa.

[iaaf.org & raasto.com]

SM-hallien toinen päivä raastoa pullollaan

Niin koitti vuoden 2011 SM-hallikilvoittelujen toinen päivä Helsingin teollisessa hallissa. Miesten kasilla voiton vei Pyhäjärven Pohdin suuri poika Rami Oravakangas ajalla 1.51.84. Oravakangas roikkui loppusuoran alkuun asti IK Falkenin Tommy Granlundin völjyssä ennen kuin lähti omille teilleen. Granlundi (1.51.96) otti kuitenkin silverisen lätkän verkkareidensa taskuun. Pääjoukon kirikammoittelun vei edukseen Parikkalan Urheilijain Panu Jantunen, kellojen kertoessa aikaa kuluneeksi 1.54.78 800 metrin ravaamisen päätteeksi.

Miesten kolmosella Karhulan Urheilijain Miro Laurila lähti kolme kierrosta ennen maalia kuin käpy ritsasta ja voitti omalla persoonallisella rekordillaan 8.14.04. Kilvan jälkeen Laurila kertoi kurittaneensa kotikaupunkinsa kuntosalin juoksumattoa ahkerasti kovissa harjoituksissa, sillä tänä talvena hänen jalkansa eivät ole vielä koskettaneet ulkolaista kamaraa. Toiseksi sijoittui myös talvisen juoksumattaharjoittelun nimeen tiukasti vannova Lahden Ahkeran Jussi Utriainen (8.23.90) ja ronssia ojennettiin Naantalin Löylyn Rami Tuokolle (8.26.35). Veteraanit Teeppo Syrjälä (8.37.64 sijoitus viides) ja Jaakko Kero (8.39.75, sijoitus kahdeksas) hoitivat myös leiviskänsä hyvin voittaen monen nuorempansa. Nostalgiaan taipuvaiset kestojuoksufanit muistelivat Syrjälän juosseen jo 15 vuotta sitten nuorten SM-halleissa Kuortaneella ajan 8.36.91. Silloinkin sillä heltisi viides tila, tosin 22-vuotiaiden sarjassa.

Kuinka sitten kävi naisten kilvanjuoksuissa Myllypuron kirnussa? No, eipä mitenkään muuten kuin siten, että naisten 800 metrillä HKV:n Suvi Selvenius voitti, vain voitti, eikä tehnyt mitään muuta kuin voitti ajalla 2.07.61. Hopeamitalikahvit seuransa järjestämässä mitalijuhlassa saa nautittavakseen Haminan Pontevan Kaisa Tyni tuloksella 2.11.83 ja pronssia sai mitaliseen kaappinsa IF Nykarlebynejdenin Zenitha Eriksson (2.14.28).

Naisten kolmonen oli tämän vuotisissa SM-halleissa varsin LP:mäinen otatus. Tämän kestojuoksufanit päättelivät siitä, että Sandra Erikssonin (IF Nykallebynejden) voittoaika oli 9.17.81. Myös hopealle sijoittunut ja samaa seuraa Sandran kanssa edustanut Heidi Eriksson juoksi hyvin (9.20.78). Ilahduttavaa oli pitkään juoksutaukoa kesän Kalevan Kisojen esteturman jälkeen pitämään joutuneen Joensuun Katajan Johanna Lehtisen pronssijuoksu ajalla 9.21.12.

Niin oli SM-hallikilvoittelut kilvoiteltu ja kohti kesää vie kestävyysjuoksijain kovien ja kevyiden harjoitusten toisiaan sopivien väliajoin kunnon kehittymisen kannalta vuorottelevainen tie.

[raasto.com]

lauantai 19. helmikuuta 2011

Tulevat treenikamut kilpasilla

Birminghamissa rullattiin reippaanoloinen halli 5000m, jossa tulevat harjoittelukaverit Mo Farah ja Galen Rupp uusivat maidensa ennätykset. Farah kellotti 13:10.60 ja Rupp 13:11,44. Kenian Shedrack Korir oli kisan kolmas ajalla 13:39,52.

[runnerspace.com]

Storbacka ja Hamm lauantain mestareita

SM-hallien satoa. Naisten tonnivitosen vei Karin Storbacka ajalla 4.29,63. Hopeasta kirittiin kivasti kun Heidi Eriksson (4.30,61) ja Suvi Selvenius (4.30,80) pistivät kisaksi Storbackan karattua heiltä. Turussa yksinään hyvän kolmosen viime viikonloppuna juossut Janica Mäkelä oli kisan neljäs ajalla 4.33,45.

Miesten kisaa lähti vauhdittamaan Joonas Harjamäki, jonka piikkinen kenkä oli kuitenkin lähdön tiimoilla liian viritetty johtaen Harjamäen kestomatkoilla vähemmän yleiseen varaslähdön aiheuttamaan hylkäykseen. No voittajaksi juoksi kuitenkin odotettu nimi Jonas Hamm ajalla 3.50,80. Hamm onnistui ohittamaan Miro Laurilan hiuksen hienosti loppusuoralla, silla sadasosan ero on hiuksen hieno, jos mika. Oli muuten Laurilan eka aikuisten SM-mitali ja oli lähellä, ettei ollut kultainen platta kaulassa. Tommy Granlund riipaisi SM-hopeaa ajalla 3.51,23.

Kyllä on hienoa.

perjantai 18. helmikuuta 2011

Mo Farah hyppää Salazarin kelkkaan

Brittien kestokärki Mo Farah laittaa uuden vaihteen ja nostaa kytkintä Lontoon olympialaisia silmällä pitäen. Vitosen ja kympin hallitseva EM-kultamitalisti siirtyy Alberto Salazarin valmennukseen ja muuttaa Lontoosta perheensä kanssa Portlandiin Oregoniin. Farah oli pidemmän aikaa Alan Storeyn valmennuksessa.

[runnerspace.com]

Mary Keitanylle puolikkaan ME

Tänään aamulla juostiin palkintomasseiltaan runsas ja reitiltään nopea RAK puolikas Arabiemiraattien Ras Al Khaimahissa. Eipä ole legenda tämä reitti nyt, kun naisten kisassa Kenian Mary Keitany luukutti uuden ME-tuloksen (ratifioimaton tietty vielä) 65:50! Keitany jätti taakseen muun muassa Etiopian Dire Tunen (68:52) ja Mare Dibaban (68:57). Kovan kisan kuudeskin raastajatar Hollannin Hilda Kiber alitti 70 minuuttia ajalla 69:35.

Matkalla maaliin Mary K. latasi tilastoihin myös seuraavat (epäviralliset) ME:t:
8km 24:30, entinen Paula Radcliffe 24:38
12km 37:04, entinen Lineth Chepkurai 38:09
10 mailia 50:05, entinen Teyba Erkesso 51:43
20km 62:36, entinen Lornah Kiplagat 63:21

Mary Keitany tuoreena maalissa (Kuva: universalsports.com)

Miesten kisassa Etiopian maantiekone Deriba Merga iski tiskiin tunnin alituksen tuloksella 59:24. Kenian Bernard Kipyego (59:44) ja Leonard Langat (59:52) seurasivat Mergan völjyssä alle tunnin haamuisen rajan. Merga muuten iski liikkeelle aika kylmää kyytiä kun ensimmäinen vitonen taittui aikaan 13:37 ja kympin hoodeilla kello näytti 27:30! Viimeisimmässä Running Timesissa kovin hehkutettu Patrick Makau hyydähti aikaan 63:51.

[rakmarathon.org & runnerspace.com]

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Uutinen, jonka voisi passata

Raaston toimituksessa ei researchaaminen eikä ryöt sujuneet kuultuamme, etta Jukka Keskisalon hallikausi päättyi ennen alkujaan jalkapöydän poikkimurtuman vuoksi eilen Botnia Gameseissa. Ilta-Sanomien jutun mukaan Kessi palaa kevyen harjoittelun pariin 6–8 viikon kuluttua.

Aivan sietämätöntä. Eikö noita vastoinkäymisiä ole ollut jo riittävästi?

[iltasanomat.fi]

tiistai 15. helmikuuta 2011

Botnia Games

Miesten 3000m: Niclas Sandells 7.57,00!!! Edessa vain Kenian James Kangogo ajalla 7.55,27. Kisan neljas Jonas Hamm (8.01,94), viides Matti Rasanen (8.04,08) ja seitsemas Riku Marttinen (8.10,69).

Naisten kolmosella Sandra Eriksson juoksi omalla vedolla 9.11,48! Naisten kasilla Suvi Selvenius kellotti 2.04,06, jolla han jai vain hieman Marina Arzamasavasta (2.03,98). Karin Storbacka veti 2.05,00.

Miesten kasin vei Kenian Reuben Bett ajalla 1.47,23 ja Tommy Granlund juoksi toiseksi ajalla 1.50,29. Rami Oravakangas oli kolmas (1.50,50).

[botniagames.fi]

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Irlannin keikka

Vielä ei ole tämänpäiväisen maastokisan Ras na hEireannin tulokset hollilla, mutta viime torstain tulokset kyllä on näytillä. Iloista on, että taas oli paikalla suomalaisia raastajia. Joonas Harjamäki mallasi 5km aikaan 14:32 (13. sija), Miika Takala 14:54 (28.) ja Joonas Lehtinen 15:20 (39.).

Kyseisen kilvanjuoksun voitti Matthew Bowser ajalla 14:16,2 juuri ennen Jonny Melloria (14:16,8).

[update 15.2:] Ras na hEireann maastokisassa kotimainen kolmikko iski taas. Joonas Harjamäki oli yhdeksäs (19:27), Miika Takala 12. (19:56) ja Joonas Lehtinen löytyy sijalta 14 ajalla 20:40. Kyseisen kilvan voitti Michael Mulhare ajalla 18:20.


Maastomenijät palkinnoilla. Harjamäki on sonnustautunut toiseksi irlantilaisin värein. (Kuva: Miika Takala)

[niathletics.org]

Kim Smith kovassa vauhdissa

Uuden-Seelannin Kim Smith paukkasi kovan puolikkaan New Orleansissa juostulla puolikkaalla. Smith kellotti 67:36, mikä on nopein naisen juoksema puolikas USA:n mantereella. Edellistä hyvin alueellista titteliä kantoi Etiopian Meserat Defar 8 sekuntia hitaammalla ajalla.
- Hyvinhän tämä meni. Treenaan täysiä kohti Bostonia, ja tämä kisa tuli kovan harjoitusviikon päätteeksi, Smith iloitsee.

Miesten kisan voitti Kenian Josphat Boit ajalla 63:57, joka oli tasan sekunnin kovempi aika kuin Hansoneiden Luke Humphrien raastama kakkosaika. Hansoneiden Tim Young oli kolmas ajalla 64:22.

[running.competitor.com]

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Flanagan ja Vaughn USA:n maastomestareita

USA:n maastomestaruudet ratkottiin eilen San Diegon lämmössä Kaliforniassa. Naisten 8 km:n mestaruuden vei tänäkin vuonna Shalane Flanagan, joka nautti nurmiradassa pitkälti koko 25:47 ajan. Molly Huddle (26:31) ja Flanaganin tuoreehko harjoituskaveri Lisa Koll (26:41) jakoivat seuraavat sijat.


Tulokset, top 10:
1. Shalane Flanagan 25:47
2. Molly Huddle 26:31
3. Lisa Koll 26:41
4. Magdalena Lewy Boulet 27:02
5. Blake Russell 27:06
6. Alissa McKaig 27:07
7. Kara Goucher 27:37
8. Kim Conley 27:50
9. Megan Duwell 27:58
10. Allison Kieffer 27:59

Miesten kisassa Brent Vaughn (35:46) esitti vahvimman 12km:n suorituksen Andrew Bumbaloughin (35:52) ja Edward Moranin (35:54) säestäessä maaliviivan kulutusta.


Tulokset, top 10:
1. Brent Vaughn 35:46
2. Andrew Bumbalough 35:52
3. Edward Moran 35:54
4. Matt Tegenkamp 36:01
5. Benjamin True 36:03
6. Brian Olinger 36:05
7. Max King 36:11
8. Andrew Carlson 36:20
9. David Jankowski 36:29
10. Jorge Torres 30 36:36

[runnerspace.com]

torstai 3. helmikuuta 2011

Satoshi Osaki is Bäk

Moni raasto.comin lukija on varmaan viettänyt unettomia öitä miettien, että missä on Satoshi Osaki, tuo vuoden 2007 Osakan MM-maratonin kuudenneksi nopein juoksija ja ennätyksensä 2.08.36 seuraavana keväänä juossut toonari. Nyt loppuivat unettomat yöt, sillä Osaki palasi maantiekilvoittelun pariin 2,5 vuoden tauon jälkeen. Osakihan valittiin Japanin joukkueeseen vuonna 2008 Pekingin olympiamaratonille, mutta ilmoitti kisan aattopäivänä vetäytyvänsä olympiamaralta jalkavamman takia, jolloin varamiestä ei ollut enää mahdollista hälyyttää kehiin. Japanin olympiakomitea oli muutenkin mokannut homman ilmoittamalla kilpaan vain kolme miestä, vaikka olisi ollut mahdollista ilmoittaa kilpaan kolme juoksijaa + yksi varamies, joten vaikka Osaki olisi ilmoittanut aiemmin pystymättömyydestään olympiamaratonin juoksuun, ei varamiestä (Arata Fujiwara) olsi saatu enää millään kehiin.

On täysin tarpeetonta sanoakaan, että Osakin tapauksesta nousi Japanissa hirveä kohu ja Osaki itse oli tapauksen johdosta täysin ranteet auki. Allekirjoittaneen kysyessä vuonna 2009 Japan running newsiä ylläpitäneeltä Brett Larnerilta Osakin tilanteesta, Brett epäili Osakin kantaneen tapauksen johdosta niin suurta pettyneisyyttä harteillaan, että sen vuoksi mies on vetäytynyt täysin pois kuvioista.

Nyt Osaki kuitenkin palasi vetämällä Chogoku Yamaguchi ekidenillä oman 11,1 km:n osuutensa kovaa kyytiä aikaan 31.52 (10 km:n väliaika 28.43). Mies on siis kunnossa. Japan Running newsin mukaan Osaki kommentoi tilannettaan seuransa NTT Nishi Nihonin nettisuvuilla tiivistetysti näin: "Meikäläisellä oli pitkään vammoja, joten olen iloinen päästessäni takaisin kilpajuoksun pariin. Se ei olisi onnistunut ilman monien ihmisten tukea, jota sain matkan varrella. Kiitos. Alunperin halusin juosta maratonin tänä vuonna, mutta sitten päätimme, että on parempi keskittyä täpöillä yhteen maamme olympiakarsintamaratoneista ensi talvena. Pekingin jälkeen päätin, että seuraavalle olympiamaratonille mun on pakko päästä. Niinpä tulen iskemään kovaa olympiakarsintamaratonilla ja sitten kun saan olympialipun verkkareideni taskuun, hinaan itseni olympiaiskuun. Lontoon olympiamaratoni on meitsin viimeinen mahis, enkä halua saada kurjia muistoja olympiamaratonista tällä kertaa. Olen siis täydessä maratonkeskittyneisyydessä ensi vuotta varten ja tulen harjoittelemaan kovaa."

Raasto.com toivottaa kovia kokeneelle Osakille kaikkea hyvää hänen oympiaunelmansa tavoittelussa. Toivottavasti näemme hänet täydessä maratonpotkussa Lontoon kaduilla olympiamaratonin juoksemassa. On ilahduttavaa nähdä Osaki jälleen jaloillaan ja valmiina maratonkilvanjuoksuun.

[japanrunningnews.blogspot.com]